Recepti za eno osebo

gdč_Čuk  

član od: 28.7.2011

sporočila: 3

tema odprta - 28. jul 2011 11:10 | ogledi: 20.260 | odgovori: 40

Pozdravljeni.

 

Sama imam večkrat problem, da nevem kaj skuhati, ko kuham sama zase. Ker se to dogaja zalo pogosto, mi zmankuje idej za jedilnik. Po pravici povedano si največkrat pripravim makarone na 1000 in en način.

 

Torej vsi ki imate supr dobr recept za eno osebo, ki po možnosti ne vzame preveč časa mi PROSIM priskočite na pomoč.

 

Pa dober tek ;)*

gdč_Čuk

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

28. jul 2011 11:16

Nočem zveneti nesramno, ampak vsak recept količinsko prilagodiš za eno osebo. Tako si lahko skuhaš vse. Jedi, kot je na primer golaž, ki se ga ponavadi kuha za več ljudi (ne vem sicer zakaj, ampak več kot ga je, boljši je), pa lahko zamrzneš.

Jaz si tudi velikokrat skuham samo zase, pa nimam nobenih problemov. Makaronov si še nisem naredila samo zase. Mogoče zato, ker nisem ljubiteljica testenin. Lahko si spečeš en zrezek in 2 krompirja na primer. Lahko si skuhaš zelenjavno juho, razne omake, pripraviš solate... možnosti so neomejene.

Mislim, da je pri kuharjih za eno osebo problem volja, ne pa, da ne bi bilo izbire. Večkrat sem že slišala koga reči, da za enega se pa ne splača kuhat. Jaz ne razmišljam tako, zase se mi vedno splača kuhat

JJ

zeta  

član od: 21.5.2009

sporočila: 1353

28. jul 2011 11:52

Jaz bi ti svetovala, da vzameš manjšo ponev, manjše količine sestavin in kuhaš, kot da kuhaš za veliko družino.

Če si želiš kakšen dan odpočiti od pripravljanja kosila, vsake toliko skuhaj kaj, kar brez škode lahko pospraviš v zamrzovalnik in tega narediš pač nekoliko več. Nobena umetnost ni kuhati za enega.

zeta

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

28. jul 2011 12:58

Če nočeš porabiti veliko časa, vzami na primer kus kus - streseš ga v soljeno in malo začinjeno vodo, z dodatkom masal ali nekaj paljic olivnega olja. Na hitro zrežeš kakšno zelenjavo (paprika, bučke, če bula, por) in vmešaš v še vroč kuskus, toliko, da okusi malo premešajo, in obrok je nared.

Piščančji file nareži na trakove, ga zmešaj z malo sojine omake in naribanega svežega ingverja,  to na hitro opečeš v ponvi, vmes soliš, popraš, dodaš še kakšno začimbo po želji; solatka zraven in evo še enega obroka brez testenin.

 

Kakšna rižota je tudi prava rešitev, ne traja več kot 20 minut do pol ure, da je nared.

 

Ali pa popečene trakove mesa, ki jih malo ohladiš, zmešaš z razno svežo zelenjavo in imaš tako fino nasitno solato.

 

Pa ajdova kaš z gobami, ali z zlenajvo - delaš kot rižoto, zeenjavo dodaš proti koncu, da ostane hrustljava ozioroma se ne razkuha preveč (torej prepražiš čebulo, soliš, zaliješ z malo vina, ko povre, dodaš ajdovo kašom, malo prepražiš, dodaš poper in majaron, zaliješ z amlo vode; ko ta povre, znova premešaš in spet malo zaliješ; ko je kašana 3/4 kuhana, vmešaš zelenjavo - grašek, por, paprika, bučke, korenje, kar pač imaš...) in skuhaš do konca. Mrzlo lahko začiniš to kot solato, torej s kisom in oljem, zraven kak kos mesa in imaš iz enega piskra že dva obroka.

Pa zdaj, ko je toliko zelenjave - karkoli imaš, zrežeš jo in malo opečeš na olivnem olju, dodaj ignver, česen, sveža zelišča (peteršilj, koperc, bazilika, majaron, drobnjak ....) in obrok je nared. Zelenjavo lahko narežeš prejšnji večer, jo premešaš z malo olja in začimbami, le soli ne dodajaj, in jo naslednji samo na hitro opečeš. Zraven kos kruha, lahko kuhan krompirm, riž, ali pa tudi testenine.

 

krompir nareži na kolobarje in ga malo praži na čebuli in česnu, svežem sesekljanem ingverju. Posoli, premešaj in dodaj malo vode, krompir naj ne bo pokrit. Tako počasi duši, da se zmehča, vmes pa dodaj narezano zelenjavo in začimbe po okusu.

 

Naredi so njoke z zelenjavno ali mesno omako.

 

MAmamia

 

 

Mamamia

 

 

 

 

mamamia

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

28. jul 2011 13:02

gdč_Čuk ( dobrodošla ),

*ebiga, meni se zdi, da bi Čuk mogel bit g., pa pustimo, ti že veš.

Glede receptov za eno osebo, ti je đeniska lepo povedala. Gledano fizikalno/kemijski, ni nobenega razloga, da se ne da skuhat recimo 0,5 dcl kakšne čorbe, omake, ali spečt dva krompirja, spečt en zrezek........... V praksi je glavna težava kuhinjska oprema oprema večinoma štedilnik in pečica, in glavna težava zna bit v premočnem gretju na minimumu, in je problem nekaj lepo podušit, da se ti ne prismodi. Drug problem je pečica: saj se v normalni pečici, v manjšem pekaču da tudi zelo lepo spečt en zrezek in dva krompirja, vendar se meni res zdi neumno laufat veliko pečico, za spečt nekaj malega za enega. Rešitev prvega problema je steklokeramika, ker se da minimum nastaviti zelo nizko in se da podušit tudi en zrezek, na da bi de prismodil. Rešitev problema velike pečice je nakup manjše pačice, tako kot so prodajali v Hoferju za enih 20 €v. Pri kuhanju za enega je treba nabavit tudi ustrezno posodo, kritični so najbolj pekači. Pri kuhanju za enega je važno tudi planiranje, pa tudi ( vsaj jaz ) večkrat pripravim vsaj dva obroka, od tega je en obrok ( recimo ) danes za kosilo, drug se lahko poje bodisi danes ali jutri za večerjo. Nekatere stvari se naredijo tudi za zmrzovalnik, čemur se jaz izogibam, in načeloma zmrzujem kakšno sarmo, filano papriko in seveda golaše/paprikaše da imam na hitero kosilo kuhano.

Približno tako kot zgoraj, bi ti svetoval kakšen mizantrop, ta pravi nasvet je: zakaj pa bi kuhala za eno osebo, saj je dovolj okrog luštnih fantov ( predvidevam, da si mlajša punca, če tako sprašuješ ), najdi si enega, pa naj bo preizkusni zajec za tvojo kuharijo, pa še za kaj ga lahko ponucaš,............... saj to itak veš.

ežoj

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

28. jul 2011 14:11

Ljubica, kdor se hoče naučiti samo nečesa, kar se hitro naredi, se nikoli ne bo ničesar naučil. Znamo samo tisto, kar smo se dlje časa učili in tudi učne ure so bile daljše.

Velja za čisto vse veščine na tem svetu (od seksa do kuhinje in vse vmes).

Upoštevaj nasvete do tule, če je višek, zamrzni in boš drugič že imela pripravljeno jed. Pa srečno.

Vendelina jr.

trac  

član od: 12.11.2010

sporočila: 568

28. jul 2011 15:26

Če ne drugače, lahko svoje recepte malo prikrojiš tako, da namesto makaronov skuhaš enkrat ajdovo kašo, drugič kus kus, pa riž, krompir, proseno kašo, polento...  in se bo nabor kombinacij hitro razširil.

V pri vsej stvari je bistvo to, da probavaš in boš hitro dobila občutek koliko kakšne jedi je dovolj za en obrok. Predvsem pa si vsaj na začetku pomagaj s tehtanjem.

Jaz sem bolj zelenjavni tip, tako da se na mojem jedilniku, odvisno od letnega časa znajdejo: šparglji, kolerabice ali blitva s krompirjem, sataraš, kumarice ali bučke v omaki, popečena buča, krompirjev golaž, ... Vse te jedi so zelo hitro končane. Zraven si lahko popečeš kakšen zrezek ali kos sira (za na žar).

trac

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

28. jul 2011 17:23

Oh Ežoj, iz koje si ti jedinice, a? Mi smo imeli sošolko, ki se je pisala Čuk. Je čisto simpatičen priimek, klicali smo jo pa Čukica. In še danes je, po več desetletjih. *ebiga! Ja, ja, saj vem, nisi hotel nič slabega s to pripombo.

Sicer pa  gdč. Čuk, Ežoj ti je dal prava navodila, vse iz prakse, pa srečno!

 

naor

leandros  

član od: 19.8.2009

sporočila: 188

28. jul 2011 18:26

Se popolnoma strinjam z Janis, z Ežojem in ne boste verjeli tudi z Vandelinco  , dejstvo je, da sploh ni problem skuhat za eno osebo, važno je, da imaš voljo, ker brez te pa ne bo šlo. Sama si skoraj vsak dan (če pridem v normalni uri domov) pripravim relativno hitro,  imenitno kosilo in si ga lepo serviram (ker mi je to še bolj "apetitlih"). Kot ti je že Mamamia napisala, so to lahko rižotke na 100 načinov, zrezki v raznih omakah (gobice, zelenjava,..). Ribji fileji so hitro pripravljeni, zraven pa dodaj kakšno zelenjavno prilogo ali pa samo skledo solate (zelena, paradižnik, rukola z mozzarello in češnjevcem, ...) Skratka variant kuhanja za eno osebo imaš ogromno.

Lp

leandros

ledenka_  

član od: 27.12.2009

sporočila: 581

28. jul 2011 20:59

pri nas pa je tako, da se večinoma kuha različna kosila-en ma rad zelenjavo, drugi ma raje meso, itd.

no kaz si ponavadi naredim kaj takega:pohane bučke ali melancane(jajčevci), ki jih dam tudi v skrinjo, dušene bučke in nekaj pečenih krompirjev, rižota z gamberi v paradižnikovi omaki, rada si skuham zelenjavo, jo malo podušim na maslu in jem samo tako, solata naprimer grška ki je kar nasitna, krompirjeva

zelo rada pa si naredim cvetaačo v jajcu:cvetačo skuham do 3/4 tako da je še malo hrustljava.povaljam v moki, prelijem z jacem in ocvrem v vročem olju.

sicer pa kot so povedali ostali, vsako stvar se lahko skuha tudi za enega, samo količine prilagpdiš, ali pa daš del skuhanega v zamrzovalno skrinjo in imaš potem že narejeno kosilo-naprimer kak dan ko se ti kam mudi ali pa ko imaš preprosto dan ko nisi pri volji za kuhat :)))

 

lp

ledenka_

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

28. jul 2011 22:19

Osebno sem mnenja, da kuhanje za eno osebo ni preprosto deljenje receptov napisanih za štiri, šest ali štirideset oseb. So jedi, ki kličejo po številnih jedcih in take, ki so kot nalašč za enega uživača.

Pa preden jih začnem naštevat, me zanima kakšen tip kuharja/jedca si, ne glede na to, ali kuhaš le zase ali za več ljudi.

Te kuhanje:

a. veseli in razmišljaš o sestavinah in načinih priprave,

b. ti je sicer simpatična zaposlitev, ampak preživiš tudi brez njega

c. ti je nadležna obveza

V hrani

a. uživaš, te zanima in se določenih jedi že vnaprej veseliš

b. čisto rada poješ kaj dobrega, če se ravno najde na tvojem krožniku

c. poješ pač kar je, in se posvetiš pomembnejšim stvarem.

 

Ko si bomo na jasnem o teh vprašanjih, se bomo lahko menili naprej.

Nič hudega ni, če te kuha v tem  ali pa v katerem drugem trenutku ne veseli. Ti bodo pa drugi skuhali in se sončili v tvojem občudovanju.

In če ti hrana ne predstavlja enega od sedmih užitkov, tudi ni nič narobe, kulinarična umetnost ni ne boljša ne slabša od glasbene, likovne ali arhitekturne, uživaj v tisti, ki ti je po duši.

 
nola

Sporočilo je spremenil(a) nola dne 28. 2011 22:26

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti