Vegetarijanka pred nosečnostjo

Evaaa  

član od: 11.1.2011

sporočila: 2

tema odprta - 21. jul 2011 12:40 | ogledi: 32.119 | odgovori: 7

Resno razmišljam, da bi nehala jesti meso. V roku treh mesecev grem v drugi postopek IVFja.
Kaj menite o tem, da bi sedaj postala vegetarijanka?
Odločitev nima nič opraviti z nosečnostjo, ampak s popolnoma drugimi prepričanji.
Seveda me malo skrbi kako bo to vplivalo na vse skupaj (privajanje telesa, mogoče šok, ...)
Mislite, da bi bilo pametneje počakati?

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

21. jul 2011 12:54

Evaaa,

to niti pod razno ni vprašanje za na kulinariko, ampak za tvojega ginekologa. Mi si tu lahko seveda mislimo svoje, vsak nekaj drugega, ampak bi bilo le dobro prepustiti oceno nekomu, ki sa na potrebe nosečnic malo bolje spozna, kaj misliš?

Lep pozdrav,

Sonja

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

21. jul 2011 13:02

Evaa, ljubica in kakšna naj bi bila ta prepričanja, če že v naslednjem stavku sprašuješ maso nepoznanih ljudi, kaj da si mislimo? Ravno trdna ravno ne.

Arregláte, mujer, spravi se v red. Če ni glava spravljena v redu, se bo to poznalo pri vsakem medicinskem posegu, tudi pri bistveno manj emotivnim kot je pa in-vitro.

In seveda se strinjam z limnol.

Vendelina jr.

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

21. jul 2011 19:07

Se strinjam z limnol, da je to vprašanje predvsem za tvojega zdravnika, ki pozna tvoje telo. Čeprav vsega ni mogoče predvideti. Kaj pa če vegetarijanka postaneš postopoma, da mesec za mescem zmanjšuješ količino mesa, le ribe pustiš na jedilniku? Tako telo ne bo doživelo prevelikega šoka naenkrat; če si se že odločila za razmislek o tem, da bi posatla vegetarijanka?

 

Mamaia

mamamia

lesnik  

član od: 9.10.2006

sporočila: 294

21. jul 2011 19:08

Vsako telo potrebuje čas, da se navadi pravilno izkoriščati hrano, če delamo spremembe. Skupaj z nosečnostjo sta to dva šoka, kar pa je nepotrebno. Prestavi eno ali drugo stvar, pa bo vse ok.

lesnik

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

21. jul 2011 19:20

Jaz bi rekla takole: če nameravaš postati vegetarijanka in se ob tem zavedaš, da moraš beljakovine, železo in vitamin B12, ki si jih do sedaj v glavnem dobivala z mesom, nadomestiti z drugimi viri in ustreznimi količinami in kombinacijami (jajca, mlečni izdelki, stročnice), potem je čisto vseeno, ali si oziroma boš noseča. Človek se namreč lahko preživlja z zelo raznovrstno prehrano, od beljakovinsko-maščobne diete, ki pri Eskimih pokrije več kot 70% kaloričnih potreb, do veganske, ki prezira vse, kar je živalskega porekla - res pa je, da mora pri tem približno vedeti, kaj dela oziroma kaj spravlja vase. Če pa misliš, da lahko enakovredno nadomestiš pečen zrezek s pohano bučko, kot je pogosto navada tako pri vegetarijancih kot pri vegetarijanski ponudbi v gostilnah, potem pa raje malo razmisli in prej še preberi kakšno knjigo o prehranski znanosti. lp, proxima

tjas  

član od: 15.4.2003

sporočila: 2437

21. jul 2011 21:33

Kolikor sem brala različne forume na temo neplodnosti, so nekatere v okviru "predpriprav" na IVF tudi spremenile prehrano, predvsem v smeri bolj premišljenega prehranjevanja, z glavo, nekatere so tudi izključile posamezne vrste mesa iz prehrane. In tiste, ki jim je uspelo, so prisegale, da je tudi to pomagalo. Pomaga ali škodi pravzaprav cel splet stvari.

Kot pravi proxima, če se boš opuščanja mesa lotila z glavo in svoje prehrane ne boš osiromašila, ampak jo ustrezno sestavila, ni v tem nič narobe. Po mojih izkušnjah spraševanje dohtarjev nima smisla. Na kliniki si samo ena v množici in si ne vzamejo časa niti za dobro jutro, osebni ginekologi so pa spet samo ljudje in ti bo povedal svoj osebni pogled na vegetarianstvo, nič drugega.

Tule je ena spisala, kako se je sama lotila "zdrave prehrane" v pripravah na nov postopek http://www.ringaraja.net/forum/m_2696207/mpage_1/key_/ Če razmišljaš o spremembi načina prehranjevanja z željo, da bi kakor koli pomagala postopku, ti bo morda koristilo. Ni nobenih čirul čarul, v bistvu zdrava prehrana.

tjas

terakota  

član od: 19.9.2009

sporočila: 469

22. jul 2011 10:33

Se strinjam, če ni prave odločitve, da počakaš. Življenje ti ne bo ušlo nikamor, bodi nežna do sebe in svojih občutij, v stiku kaj ti čutiš in misliš, potem se vse ostalo poklapa. Vrejetno si že kaj prebrala in res je dobro se poinformirati na kakšen način nadomestiti meso. Sama ne kompliciram, B12 proizvajajo bakterijo v zemlji in ker je danes zemlja tako osiromašena ga tudi mesojedci po poteh: zemlja, trava, krava, mesnica ne dobijo dovolj in ga danes dodajajo krmi za govedo. Prav kakor ga dodajajo recimo sojinemu mleku, torej je že sedaj dodatek k prehrani.

Pomankanje železa je bolj posledica premalo raznolike prehrane in premlo stročnic na krožniku, jaz dajem večji poudarek na omogčanju mojemu telesu, da ustavri popolno beljakovino s tem, da kombiniram OH in stročnice. Vegetarijanka sem 15 let in bila vse tri nosečnosti in vedno mi je primanjkovalo železa ravno zaradi premalo raznolike prehrane. Se učim.

Kar se zdravnikov tiče pa so danes že zelo osveščeni in moj izkušnje so, da že velika večina ne vidi ničesar problematičnega v uravnoteženi lakto-ovo-vegetarijanstvu. Silit se pa ni smiselno, najprej opravit s pomisleki, potem pa sledi dejanje navzven, drugače nastane cela zmeda in morda boš rešila kakšno žival, sebe pa ne-ni računice torej, najprej naš dušni blagor, potem pa vse ostalo,srečno in vse dobro želim!!!

 

MATEJA

terakota

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti