Poroka v zimskem času?

alovsin  

član od: 29.3.2006

sporočila: 37

tema odprta - 20. jul 2011 9:17 | ogledi: 13.344 | odgovori: 21

Pozdravljeni!

Pri nas imamo novo nastalo situacijo. Namreč imava že eno nadobudno malčico staro 14 mesecev in sedaj sem ponovno noseča. Malo je bilo sicer nepričakovano ''hitro'', saj sva pričakovala, da bo ''ratalo'' kasneje. Najina želja je bila da se poročiva preden se rodi drugi otrok. Prvotni namen je bil letošnji september vendar smo zaradi drugih okoliščin morali odpovedati. Sedaj se je pojavila ideja, da se vseeno poročiva prej, vendar je PDP konec marca, kar pomeni, da bi se poročila v zimskih mesecih.

Zato me zanima ali je kdo od vas bil ali celo sam imel proko pozimi? Zanima me prednosti in slabosti (čeprav je teh veliko) poroke pozimi?

Hvala za odgovore že v naprej!

Lep pozdrav!

Anjuška

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

20. jul 2011 9:29

No, konec koncev je v slovenskem izročilu, da je bila večina porok v predpustnem času.

o prednostih in slabostih ti bodo pa napisale druge. Vremena tako ali tako ne moreš naročiti, dobra volja in vse ostalo je pa odvisno od udeležencev, ne od letnega časa in vremena.

rimljanka

Thea86  

član od: 1.9.2010

sporočila: 22

20. jul 2011 10:10

Živjo!

Teta se je pred par leti poročila oktobra, pa smo se imeli čisto dobro. Vreme je bilo takrat še v redu, temperature sicer niso bile najprijetnejše, a če oblečeš plašč rešiš večino problemov. Tudi nevesta je imela bel plašč in je čisto v redu izpadlo vse skupaj.

Ne vem kakšne navade imate pri vas - mi imamo na nevestinem domu malo zakusko ko pride ženin. To se pač v hladnejšem vremenu postavi v hišo/garažo/šotor. Itd.

Sicer pa kot je napisala rimljanka - največ je odvisno od dobre volje svatov.

 

Lepo se imej!

Thea86

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15147

20. jul 2011 11:34

Moja prijateljica se je pred parimi leti poročila januarja in je bilo zelo hladno, tako, da smo zmrzovali ob šampanjcu in zakuski na prostem.Čeprav je bilo vse super smo komaj čakali, da gremo domov.

Jaz sem se prvič poročila pozimi- februarja  in je bilo zelo hecno, ker se je sama poroka na gradu začela z zamudo. So rekli, da se nič ne mudi, ker sva itak edina. So se pa zato bolj posvetili in tudi nihče nas ni preganjal. Je bilo pa kar prijetno, jaz sem imela obleko, čez plašč in salonarje.

Zakusko za sorodnike smo imeli po poroki na našem domu, kasneje pa kosilo za ožje družinske člane.

Tebi bi svetovala, da se poročita čimprej,če le lahko.  ker boš tudi lažje prestala celotno caremonijo. Saj veš proti koncu je vse bolj težko, kaj šele salonarje nosit, ko ti noge zatekajo.Sploh če je še cerkvena poroka, ki kar traja.

Jaz sem se drugič poročila šele po rojstvu otroka, ker sem nepričakovano zaradi težav pristala v porodnišnici in so tako odpadle vse caremonije. Pa še bolj fino je bilo, ker sem bila brez trebuha in je bilo vse lažje. Sva se z možem ravno včeraj pogovarjala, da škoda, ker se nisva šele sedaj ko je sinček star 3 leta in bi bolj z zanimanjem spremljal poroko, ne da jo je prespal v lupinici. Morda bova ravno iz tega razloga obnovila zaobljube čez čas.

 

 

 

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

20. jul 2011 11:41

"Malo je bilo sicer nepričakovano ''hitro'', saj sva pričakovala, da bo ''ratalo'' kasneje." - hm, če seksaš, pač lahko tudi zanosiš, zato pa je kontracepcija ...

Glede poroke v zimskem času pa po moje itak ni problem, razen če sta načrtovala poroko z velikim številom svatov in s kakšnimi običaji, ki spremljajo takšne poroke - v tem primeru je lahko neprijetno, če je hladno ali dežuje ali sneži; ampak se pač improvizira in je tudi lahko hec.

 

Če bo poroka manjša, je po moje vseeno, če se poročiš pozimi. Gre za vzdušje in za vaju, za vajino počutje.

 

Če si vseeno želiš poroke na prostem, a je to letos neizvedljivo, potem po mojem mnenju ne bi bilo nič narobe, če to naredita po rojstvu drugega otroka. V čem pa bo razlika, če bo tudi ta rojen pred poroko, če je že prvi privekal, preden sta se poročila? Morda bo še bolj prisrčno, če bosta oba otroka na poroki svojih staršev. Ne bi bila ne prva ne zadnja, ki bi tako ravnala, pa tudi ne edina, če se sploh ne bi poročila.

 

Tako da malo premeljita tudi možnost poroke po rojstvu, ne glede na očitno pomembne razloge, da se želita poročiti pred rojstvim drugegag otroka. Kaj določenega ti pa težko svetujem, sama sam se poročila aprila (in je kazalo, da bo poroka v dežju in grmenju, saj je bilo ves teden tako vreme, potem pa se je sobotno juro prikazalo v soncu ....).

 

Glej, saj se ne mudi tako zelo, v miru premislita in pretehtajta; po moje je vseeno pomembno dejstvo, ali načrtujeta veliko poroko ali manjšo, v ožjem krogu. Veliko je gotovo lažje pripraviti, ko ni zime in rizika slabega vremena, pomen ostalih okoliščin pa morata presoditi sama.

 

Saj se bo vse dobro izteklo, itak.

Mamamia

mamamia

minutka  

član od: 15.5.2008

sporočila: 128

20. jul 2011 11:48

Mamamia, a sva se midve slučajno poročili na isti dan (namreč, tvoj opis vremena je enak, kot bi bil moj).

minutka

vanilia  

član od: 20.4.2006

sporočila: 194

20. jul 2011 11:50

Tudi zimska idila zna bit prelepa za poročno "ozadje" 

 

Sem mnenja, da lahko marsikaj sam doprineseš k vzdušju... če imaš preveč "predsodkov" glede mraza, snega, dežja,.. te bo to tudi preveč jezilo na tisti dan. Če si pa vzameš v zakup, da to spada zraven k tem letnem času, potem se imaš lahko super tudi z najhujšo nevihto :) Tako da le pogumno in nasmejano  za karkoli se bosta odločila.

vanilia

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

20. jul 2011 12:03

Poročiš se lahko kadarkoli, vreme nima nič s tem.  Se gre na urad in tam zadeve lepo uredijo.

Žur s svati pa organiziraš takrat, ko ti logistika in denar to dopuščata. In ko si v formi, da nosiš najlepšo obleko in se tako tudi počutiš.  Narediš en znosen avgustovski piknik in je stvar rešena. Si noseča in pazi na zdravje. Če se počutiš najlepše, potem naredi žur sedaj ozrioma v bližnji prihodnosti, če se pa tako ne počutiš, bo pa še veliko prilik.

Vendelina jr.

tjas  

član od: 15.4.2003

sporočila: 2437

20. jul 2011 12:26

Jaz sem bila pred par leti na eni hudi tradicionalni obilni slovenski poroki z vsemi pritiklinami, ki je bila konec novembra, pri okoli -5 stopinjah in vetru. Nevesta je bila v obleki z zgolj trakci na ramenih in bolerom s kratkimi rokavi, pa ji sploh ni bilo mraz (adrenalin dela svoje ). No, jaz sem nasprotno od nje ob vseh klasičnih slovenskih predporočnih "zunanjih aktivnostih" zmrzovala, ampak sem bila menda edina. Vsi so se zabavali, imeli fajn in nihče ni nit trznil. Bilo nas je pa okoli 100. Torej se več kot le da, bistvena je tista zgoraj že večkrat navedena dobra volja . Če se lahko rojstni dnevi praznujejo vse leto, zakaj se ne bi tudi ohcet.

Če ti je to sprejemljivo glede na tvoje poročne želje, lahko tudi opravita "formalnost" poroke že zdaj enkrat, ob času po vajinem izboru pa naredita le žurko, tudi to je opcija.

Glede obleke pa lahko omenim še to: v času študija sem delala v trgovini s poročnimi oblekami in smo imeli tudi nekaj čisto zimskih porok. Ne vem, ali ima kaj veze z zimskim časom, ampak večina tistih nevest si je omislila ožje obleke, nobena se pa ni obremenjevala z dolgimi rokavi ali plašči. Vse so si izposodile razne krznene ali "krznene" bolere, pončote, ogrinjalca (v beli barvi) in skupaj s pravo obleko je tisto krzno/"krzno" naredilo ful dobro zimsko kombinacijo, pa tudi mraz jim ni bilo za tistih nekaj korakov iz avtomobila v stavbo in nazaj. Iz praktičnosti bi ti odsvetovala ravno večmetrsko vlečko in najširšo krinolino, ker (če bo mokro, kar je pozimi vseeno bolj verjetno kot sredi poletja), se bo krilo napilo in zate ne bo prijetno, to je pa verjetno tudi edini praktični pomislek, ki bi ga jaz imela pri izbiri obleke.

tjas

*Alisha*  

član od: 7.11.2007

sporočila: 360

20. jul 2011 12:27

Letos se je poročila prijateljica, 5.2. Vreme je bilo za ta čas res čudovito- brez snega, sonce cel dan in 15°C, bili smo celo brez plaščev, v pomladnih jaknah.

 

Je pa tako, da ti slabo vreme lahko pokvari poroko tudi poleti... sestrična od te iste kolegice se je poročila par let nazaj, ko so bile na Gorenjskem tiste grozne poplave v začetku septembra. Tako da ni take panike letni čas, vse je odvisno od tega, kakšno srečo imaš na tisti dan

 

*Alisha*

urska79  

član od: 24.5.2009

sporočila: 105

20. jul 2011 12:57

ŽIVJO

Da ti povem poroćila sem se 14.2 in sicer noseča že skoraj 8 mesecev. Bilo je lepo še sonček nam je svetil cel dan.Imela sem belo poročno obleko z bolerotom in pa umetnim krznom okoli ram. Pa ni bilo nič mraz. Tako ,da se z mrazom ne obremenjuj preveč.Je pa poroka taka kot si jo sam ustvariš. Jaz bi jo takoj ponovila.

Velik sreče ti želim.

urska79

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti