Vlaganje breskev

Frklaa  

član od: 27.6.2009

sporočila: 15

tema odprta - 17. jul 2011 11:06 | ogledi: 36.198 | odgovori: 7

Lep pozdrav! Imam problem pri vlaganju breskev in se obračam na vas :) Doma breskve vlagamo že vrsto let in skos po enakem receptu. Zadnja leta pa se je začel pojavljati problem. Breskve čez nekaj časa spremenijo barvo, postanejo take temne, skoraj mal na sivo. Sploh ne zgledajo užitne :/ ... tekočina pa je bistra, to pomeni da je vakuum potegnil in res ne vem, zakaj breskve potemnijo. Poskusili mo jih tudi lupit, saj smo mislili, da bi lahko bil to problem, ampak to ni nič spremenilo. Slišala sem že tudi da bi lahko bilo to zaradi klorirane vode?

Prosim, če mi zna kdo pomagat, ker res obužujemo vložene breskve, ampak tiste prave, rumene ;)

Frklaa

pirnica  

član od: 21.3.2011

sporočila: 689

18. jul 2011 13:58

Po kakšnem postopku pa jih vlagate? Pa koliko sladkorja uporabite?

pirnica

Frklaa  

član od: 27.6.2009

sporočila: 15

18. jul 2011 17:10

pripravim sladkorno raztopino (27dkg / 1 l vode), prevrem in ohladim. Hladno vlijem v kozarce za vlagat, kamor prej naložim breskve. Potem pasteriziram po tabeli, ki je bila priložena pasterizatorju.

Frklaa

Frklaa  

član od: 27.6.2009

sporočila: 15

18. jul 2011 23:09

hvalaa za te povezave. :) sem pregledala, ampak še vedno ne vem kaj delam narobe? mi zna mogoče kdo pomagati? :)

Frklaa

tedyka  

član od: 23.4.2009

sporočila: 2012

19. jul 2011 6:30

Meni breskve ponavadi ne potemnijo, ker dam v vodo s katero zalijem breskve eno žlico citronke. Jaz vlagam podobno, na cca 3,5 l vode dam 1 kg sladkorja in toliko časa segrevam, da se sladkor popolnoma raztopi in nato s to mešanico zalijem breskve(ni treba ohlajati sladke vode), ki sem jih predhodno narezala na krhlje in z ložila tesno  v čiste kozarce. Vedno za kompote uporabljam nove pokrovčke, ne pasteriziram pa prav dolgo - toliko da breskve spremenijo barvo v kozarcih, da ostanejo še čvrte in moram povedati, da se mi tako vložene breskve nikoli ne pokvarijo. Je pa barva breskev in tekočine odvisna od sorte breskev - rumene sorte so svetlejše in tudi tekočina je svetla, rdeče sorte pa imajo ponavadi temnejše meso in tudi tekočina je temnejša - lahko tudi nekako rožnata. Tako da je po moje več stvari, ki vplivajo kakšen bo kompot.

tedyka

luccka  

član od: 8.12.2007

sporočila: 229

5. sep 2012 16:15

Rabila bi vašo pomoč, pa bom nadaljevala kar v tej temi...

Vsako leto vlagamo za ozimnico in pri tem uporabljamo pasterizator. Vedno je šlo vse ok, letos pa se nam je pokvarila cela serija breskev. Najprej smo krivili kozarce in pokrove, vendar držijo kot bi morali. Tudi pasterizator smo preverili in deluje ok. Tuhtamo in preizkušamo, a nam je zmanjkalo idej kaj bi lahko letos delali narobe, ko pa vendar uporabljamo isti postopek že leta. Sladkamo dovolj, kozarci izgledajo zaprti kot je treba, pa še vedno postane kompot moten in spremeni barvo. 

Prosim, če ima kdo kakšno idejo, kaj še lahko pri vlaganju delamo narobe? So lahko krive breskve? Pri vlaganju pese (v drugačnih kozarcih) je bilo vse vredu... 

 

luccka

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

5. sep 2012 16:23

Hm, jaz bi vseeno krivila kozarce in pokrove. Zdaj je, akr je, morda pa lahko z istimi kozarci (no, recimo s 3) poskusiš pasterizirati jabolčni kompot (ne bo take sile, če se bo pokvaril, pa daš še 3 kozarce enako kot pri pesi. Bi se moralo pokazait, kako in  kaj. Morda je pa pasterizator v času pasteriziranja brekev zatajil, tako, da tega nsite opazili. No, to je bolj meglena možnsot.

rimljanka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti