Hramba popečenih bučk

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

25. jul 2011 8:33

Pravzaprav stoji, ja. Samo, očitno je še kaj, kar nisem upoštevala. Morda se sčaspoma spomnim, ali me, upam, dopolni še kdo, recim o limnol. Mikrobiološke knjige so zdajle na drugi lokaciji, uživam poletni čas brez njih.

Brez kisa, soli, sladkorja in drugih snovi se da shraniti vse, če steriliziramo. Ni pa nujno, da se bo ohranil prijeten okus shranka. Marmelade čsito brez sladkorja res ni problem narediti in jo hraniti mesece dolgo, dvomim pa, da bi komu šla v slast (razen morda slivova). Ker ima pač samo sadje premalo sladkorja.

Počakajva torej na zapis koga, ki je bolj doma med bakterijami (in glivami).

rimljanka

Sergej C  

član od: 21.3.2009

sporočila: 414

25. jul 2011 10:28

Neskončno uživaj še naprej! Če se boš pustila, te bom s tem verjetno še kaj maltretiral konec poletja. ;) Področje mi je zanimivo, ker ima Afrika toliko dobrih zadev, ki bi bile verjetno zanimive tukaj. Prvi resen problem je v njihovih razmerah pripravit neke neoporečne osnove za uporabo in dodelavo tukaj. Rengen je ideološko sporen in tudi prevelika investicija zanje. Kakšna improvizacija avtoklava mi pa tudi ne diši preveč. Verjetno razen sladkorja ne ostane veliko izbire. Samo pasterizacija je torej zaradi spor nezanesljiva.

LP in hvala!

Sergej

terakota  

član od: 19.9.2009

sporočila: 469

25. jul 2011 10:56

Hm, jaz bi pa zelo rada izvedela sledeče, ali lahko (ok, hrano z malo beljakovinami) samo naložim v kozarce ter pasteriziram? Recimo, nakockam bučke in dam v veliki kozarec in ga samo za nekaj časa pustim vreti v veliko vode, bi to (načeloma) šlo? Tako sem letos napravila s popečenimi bučkami, a tu je še sol ter olje, jaz bp bi tako napravila nekaj kozarcev čisto surovih...

 

in da ne odpiram nove teme, kaj podbnega pa nisem našla, še en nasvet: ali lahko kar celo peso zamrznem in odmrznjeno stisnem v sokovniku? Znanja nimam kaj dosti, ampak nikjer ne vidim težave. če bo malo uvela ni problema, ker gre pač za sok, še vedno pa bo dovolj trda, da jo bo sokovnik lahko dobro zmlel in iztisnil. Razmišljam prav?

terakota

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

25. jul 2011 11:54

Hja, kaj pa vem.

Če boš bučke narezala na kolute in to zamrznila, se bo volumen koluta zaradi ledu povečal in potem bo prišlo ven nekaj scefranega in skratka, ne bo ravno lično. Če boš kolute blanširala, in potem to s krpo osušila, bo končna verzija malo manj scefrana in speštana. In ko boš v januarju pogledala, koliko stanejo bučke v hipermarketu in kakšne so tvoje odmrznjene....kje je dodana vrednost? Ne vem, na katero smer se bo nagnila vaga, ampak se mi zdi, da je manjša verjetnost, da se nagne v odmrzjnjeno.

Peso pa prej blanširaj, odcedi in kolikor se da, osuši, liste naloži na povoščen papir, naredi zavitek, ta zavitek v zamrzovalno vrečko in je to to. Ko boš delala sok, pa dodaj sladkor.

 

Vendelina jr.

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4526

25. jul 2011 12:09

terakota je napisal/a:

Hm, jaz bi pa zelo rada izvedela sledeče, ali lahko (ok, hrano z malo beljakovinami) samo naložim v kozarce ter pasteriziram? Recimo, nakockam bučke in dam v veliki kozarec in ga samo za nekaj časa pustim vreti v veliko vode, bi to (načeloma) šlo? Tako sem letos napravila s popečenimi bučkami, a tu je še sol ter olje, jaz bp bi tako napravila nekaj kozarcev čisto surovih...

 terakota

Lahko, pravi tale recept

lp

mzm

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

25. jul 2011 12:34

Vendelina jr. je napisal/a:

HjaPeso pa prej blanširaj, odcedi in kolikor se da, osuši, liste naloži na povoščen papir, naredi zavitek, ta zavitek v zamrzovalno vrečko in je to to. Ko boš delala sok, pa dodaj sladkor.
Vendelina jr.

Se strinjam, cela in surova bi z nala imeti preveč okus po zemlji. S peso najbrž misliš gomolje, ne listov, kaj? Sicer bi pa tudi liste blanširali, če ne zaradii drugega, ker sicer zavzamejo veliko preveč prostora.

Glede bučk me je pa mišzmoke prehitela. Ja, meni se še vedno zdi, da so domači shranki boljši, ker so pač naši, doma pridelani in predelani. Tiste bučke so pa videle sonce samo, če so škatle z njimi nposili iz tovornjaka v trgovino čez dvorišče.

rimljanka

megi  

član od: 9.10.2001

sporočila: 334

25. jul 2011 12:52

Hvala vsem za odgovore glede pasterilizacije stročjega fižola.  Toraj bo treba ponoviti čez nekaj dni.

Verjetno bo polovični čas kar dovolj.

Brez tekočilne in sladkorja sem lani pasterilizirala navadne češplje in tudi tiste ki nem jih posušila,

s tem sem se izognila moljem in tudi plesni ki se pojavi če niso dovolj suhi.

Na ta način bi kakšne bučke prav gotovo lahko posterilizirali, ker imajo veliko vode in  bi bile v lastnem soku.

martina

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

25. jul 2011 14:16

Hja, moja biologija je bolj zanič Tisto okrogli format pri pesi sem imela v mislih

Vendelina jr.

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

25. jul 2011 16:21

rimljanka je napisal/a:

Sergej C je napisal/a:

Zakaj bi se moral ponoviti? Kaj so fižolovi mikrobi nekaj posebnega, da rabijo dvojno pozornost? 

Sergej

Pa je neka logika. V fižolu, sploh, če je že malo zrnat, je precej več beljakovin kot kje drugje. In to bi lahko bil razlog. 

rimljanka

Sedaj mi je končno jasno!  Vsako leto vložim kar nekaj kozarcev stročjega fižola (skuham v osoljeni vodi, ko je kuhan dodam kis, prevrem, še vroče naložim v ogrete kozarce) in vedno so se shranki lepo obdržali od enega do dveh let. Izjema pa so bili enkrat vmes kozarci, v katere  sem naložila meraviglia di venezia z malo večjimi zrni. Vsi ti so šli k  . Pa tako lep je bil .  Saj se mi je že takrat šajnalo, da je vzrok v prevelikih zrnih, ampak potrditev imam šele danes.  Vlagala sem jih tudi v slano vodo, ampak tako vložen fižol ni imel čisto nobenega okusa. Žal podatka o naknadnem pasteriziranju  nisem zasledila v nobenem od obeh receptov.

 

Cila

terakota  

član od: 19.9.2009

sporočila: 469

17. avg 2011 9:19

Konec dopusta, en lep pozdrav vsem!

 

Včeraj sem preizkusila te moje popečene bučke v kozarcu, ki sem jih napravila pred 14-imi dnevi in sem se skoraj zjokala. Vsi kozarci so pokvarjni! Večina je kar siknila, ko sem jih odprla in ni bilo treba nobenega pritiska, da so se vdali, nekateri so bili zelo dobro zaprti, pokrovčki vbočeni, a tudi tam je bila vsebina pokvarjena. Uh, to je bilo dela, da sem napravila toliko kozarcev, postopek pa je bil sledeč:

 

-na olju sem popekla (ogromno!) bučk prerezanih vdolž

-naložila v kozarce do 3/4

-z žlico previdno potlačila, da sem izstisnila zrak in zaprla

-dala v pečico na 150 za 40 min (vsaj)

 

En kozarec sem celo napolnila z kuhano in zmiksano blitvo, tudi ta je pokvarjena. Bi zelo rada vedela kaj sem počela napak, način shrambe mi je zelo všeč, zaenkrat preveč rizkanten zame...

 

 



terakota

Sporočilo je spremenil(a) terakota dne 17. 2011 09:20

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti