Čebulno-zelenjavni zavitek (štrudl)

nb  

član od: 29.11.2005

sporočila: 2339

20. jul 2011 7:23

Tole je recimo nam odlično:

http://www.kulinarika.net/recepti/12944/jajcne-jedi/lot 

 

Sicer pa čebulni zavitek, samo kuhan, ne pečen, je pa odlična priloga mesu sem večkrat delala na tak način kot tole varianto z mletim mesom:

 Krompirjevo testo kot za cmoke razvaljam in namažem z nadevom. Za prilogo samo s precej popražene čebule. Tule je bila pa to samostojna jed. Pražena čebula, mleto meso, začimbe. Štrukelj zvijem, skuham v krpi. Prelito s sirovo smetanovo omako.

Nena

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

20. jul 2011 8:46

Ja, štrukelj iz krompirjeveg testa z nadevom iz pražene čebule je pri nas standardna priloga k pašticadi.

nola

kara  

član od: 26.11.2005

sporočila: 725

20. jul 2011 13:34

Multivitamin, hvala za kulinarični namig. Sem naredila približno različico tvojega čebulnega zavitka, ker sem tudi oboževalka vsega kar vsebuje čebulo. No, malo pazim pri uživanju sveže, če me čaka družba. Skratka, tvoj nasvet je ocenjen s strani moje malenkosti z ODLIČNO!!!! Še bomo to jedli, morda še s kakšnimi drugimi dodatki.

kara

neny111  

član od: 29.10.2007

sporočila: 358

20. jul 2011 15:20

Multi, lej, nič ne razpade. Namažem celo testo, nato zvijem v klobaso kot štrudl, narežem in polagam kolobarčke na pekač tako, da ležijo (se pravi, odrezana stran je spodaj in zgoraj). Pri rezanju res malo leze ven, ampak jaz to potlačim nazaj pa malo obliko popravim in namažem z jajčkom in kislo smetano. Potem se pa itak zapeče spodaj in zgoraj, tako da je fino kompaktno, kar za v roke prijet in pojest . Je fajn piknik varianta, ker ne rabiš niti krožnika niti pribora.

neny111

neznan uporabnik

20. jul 2011 17:23

Hehe Kara, tenkju veri mač za pohvalo. Sedaj, ko berem vaše odgovore imam itak jedilnik za dva meseca v letu na dlani. Pa ob vsem se mi itak porajajo še nove ideje kaj vse bi se dalo vkomponirat. Sem obljubil,da bom prepisal čez vikend v bazo ampak še nisem uspel. Tudi pekel te dni več nisem, ker enostavno nimam časa. Prejšnji vikend sem zgruntal štrudl varianto, sedaj vem vsaj, kako je s soljenjem. Nadevi so pa res lahko poljubni. Prihajajoči vikend, mogoče že v petek zvečer pa se bom lotil pite. Bom tudi poročal nato. Saj meni se je približno sanjalo kako in kaj, samo sem raje vprašal, da ne bi dizastra naredil ob prvem.

 

Ker se pa to vse skupaj zelo hitro naredi, s pripravo in pečenjem vred maksimalno 1 uro, in se lahko naredijo večje količine, je to idealno za poletje. Pa poleg samo zelena solata.

 

Sem se spomnil tudi eno par kulinaričnih kolegic in kolegov tukaj, ki so včasih spraševali, kako pa kaj do hitrega in okusnega obroka in seveda nasitnega, ko prideš ob 18 al še kasneje domov. Evo vam rešitve za kak dan v tednu. Tudi ne vem kako opremljene kuhinje ne rabiš. Dovolj je deska, nož, skleda,pekač in pečica. Mogoče pozimi na hitro še kaka kremna juha, (so tiste iz vrečk kljub predsodkom čisto okej) in imate fajn obrok. Ali pa nenapovedani obiski ali napovedani. Da ni vedno pica in sendviči.

 

Evo, končno se je vsaj malo ohladilo.

 

 

Multivitamin

multivitamin

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

20. jul 2011 21:45

multivitamin je napisal/a:

 

Ker redno berem tu gor, sem zasledil,da je treba tako testo, ko ga oblikuješ v pekač, preluknjati z vilicami in kao obtežit in napol spečt al samo preluknjam in dam gor nadev in čao v pečico???

 

Multivitamin



multivitamin

Ni treba dosti komplicirat s krhkim testom, veš. Tudi, če ti tiste mrzle kepe (dobro je, da ti krhko testo po gnetenju počiva v hladilniku vsaj ene pol ure, da ni lepljivo) ne bo ratalo perfektno razvaljat, jo lahko narežeš na rezine, jih polagaš v pekač in pač s prsti "poštamfaš", da zapolniš celo dno pekača in še rob. To je to, potem pa testo malo prešpikaš z vilicami ali zobotrebcem, pa ene 10 minut pečeš v pečici na 180°C, sploh, če je malo bolj debelo ali če je nadev "tekoč". Potem ga vzameš iz pečice, nadevaš s poljubnim nadevom in pečeš še kakih 20 - 30 minut (to velja recimo za mojo varianto). Boš videl, kako je preprosto, pa testo se (vsaj meni) nič ne dviguje in ga še nikoli nisem oblagala s peki papirjem in suhim fižolom za obtežitev, kot svetujejo nekatere kuharske knjige.

Kot pravim, meni se pač dopade dobro zapečeno testo, zato si ga prej malo popečem, čeprav sem pri marmeladno - sadni varianti pite pekla nadev že tudi direkt na surovem testu.

Tale Vanjin recept je tudi super:

http://www.kulinarika.net/recepti/12199/jajcne-jedi/qui

Mojca

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

20. jul 2011 21:51

mamaF je napisal/a:

Kot pravim, meni se pač dopade dobro zapečeno testo, zato si ga prej malo popečem, čeprav sem pri marmeladno - sadni varianti pite pekla nadev že tudi direkt na surovem testu.



Mojca

 

Jaz sem pito (sicer jabolčno) pekla 2x, vedno sem nadevala na surovo testo in potem spekla. In v obeh primerih sem testo pozabila prepikat, pa je bilo odlično

Multi, testa se res ni treba bati! Meni je strah v kosti glede testa nagnala moja mati, ker ji pač nekajkrat ni uspelo, meni pa se do sedaj še nikoli ni zgodila kakšna katastrofa. Je pa res-včasih kaj ne rata, ampak treba je trenirati in se izpopolnjevati

JJ

neznan uporabnik

22. avg 2011 1:10

Evo, da še tu oddelam kar sem dolžen.

Jaz sem se lepo ravnal po vaših nasvetih. Bal sem se delat testo. Ono - kao lubi bog, meni ja nikdar ne bo ratalo. Pol je rimljanka napisala naj vzamem obični mikser. In sem. Ma je letelo okol vse no. Pol sem pogruntal, da sem dal v bolj ozko skledo, da ni prskalo. Pol preden sem skužil, da nastavek za delat pire ni enako nastavku za mešanje testa. Pa dal sem takoj v 3 giro, da je ja čimbol brnelo in posledično letelo okol. Pol mi je začel mikser cvilit, neke čudne zamolkle zvoke. Ajd, sem na koncu v četrtem poskusu na roke naredo. Sem neso moji darling sosedi pokazat, če je okej in je rekla okej.

Also, joj je blo komplicirano. Pol sem vzel pekač, nimam onega za tart in sem dal kr v obični. Malo sem čudno razvlekel v neko blazno neznano matematično obliko od geometrije in rahlo povzdignil robove. Nekak tako, kot pri testu za pizzo.

Mi ni blo všeč in sem hitro dal testo ven in ponovno oblikoval v kepo. In noro na hitro v 500 m oddaljeno trgovino po pekač za tart. Pol je pa šlo. Namazal z maslom, oblikoval lepo oz pilagodil tartu in naložil gor čebulo z mešanco kisle smetane,slanine,paprike pa sušene lisičke,naribani sir, poper,jajca,česen pa še neke oslarije. V glavnem sem kombiniral, kaj je blo doma. Zagrel pečko na 200 in šibno not. Takoj po 3 minutah zmašal na 180 in še 25. Vgasnil in pri tričetrt priprtih vratih pustil še 10 min. Vam rečem famozitet. Ne vem al sem bil sam nase toliko ponosen al res dobro. Prvo rundo sem sam maznil s tremi piksnami pira. Kasneje sem nardil še eno 6x in vključil v ponudbo al filo pač kar je blo doma. Čokolade na morske sadeže in čebulo nisem dodajal. No, morte sam common sence met in gre. Štrudl tud. V glavnem je to malo podobno pizzi. Samo, je up scale +10. Noro fino. Enkrat sem nardil samo ful čebule,smetane,česna in sira. Poleg smo meli pa hladn pir in nektarine hladne na četrtinke. Kaj je to pasalo. Qiche fino slana, nektarine hladne in sladke, prček leden in grenak. Ni bolšega.  

 

Sedaj razmišlam da bi tud melona šla, lubenica. Edino nikakor pršuta ne pečt. Slanino ja al delikatesno karkol že. Samo pršut se ne obnese. Grrrrr, meni je že na pizzi blo odvratno. Svež ja, pečen pa grrrrr. No, okusi so različni ampak to res nekak ne gre. Pol sem čist happy šel za en teden v Zagreb in sem tamo nonstop govoril o mojih dosežkih. Pa me je ena frendica 60+ poslušala pa me mela poln k... in nardila qiche s čebulo,paradižnikom,česom in sardelicama. Mmmm,če ste že jedli komiško pogačo je to nekaj v tem stilu sam da ni testo naokol zavihano. Ma famozno. Zraven smo pili pivo in bevando pa še neko šljivo.

 

No zaj sem naklamfal. Če kdo najde kako idejo od prej in sedaj od mene naj nardi. Al pa vpraša.

 

Hvala vam iskrena za začetniško oporo.

 

Multivitamin

multivitamin

neznan uporabnik

22. avg 2011 1:23

Bi pasalo v temo pecivo. Ampak. En let ago, ko sem se včlano sem sem drago Vendy nekaj po zs gnjavil kako se naredi sočno pecivo. Tud v stilu,da sem nekje jedel pa to. Pa mi je razložila, jaz naredo in pol, ko sem to vse namazal in našprical se vse skup zrušlo na višino 2 cm. Valda sem Vendy napisal, kak mi je vse fantastično ratalo z manjšimi kozmetičnimi operacijami. Sem pa kasneje šel v eno privat pekarno, ni važno kero in sem tam tako dolgo gnjavil, da so mi nardili pecivo, ki sem ga hotel. Pa še nič mi niso računali za učne ure. Saj jaz vem,da moraš vprašat. Če ne gre v eni pekarni bo šlo pa v peti. Edino mislim, da jaz pa mamamia darling še nisma palačink obrajtala. Jaz nisem.

 

Dost sedaj.

 

Multivitamin

multivitamin

neznan uporabnik

22. avg 2011 1:45

Sem sedaj šel brat in videl,da sem naredil ogromno napak. Če vas bo prebijanje skozi tekst motilo, bom popravil. Danes in včeraj sem ogromno pisal in govoril v 5 različnih jezikih. Ko sem končno našel čas, da tukaj pišem, sem absolutno vse pomešal. Bom popravil zmešnjavo čimprej.

Sedaj sem preutrujen, da bi mislil. Lahko noč.

 

 

Multivitamin

multivitamin

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti