Čebulno-zelenjavni zavitek (štrudl)

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8687

15. jul 2011 19:45

Vprašanje - boš delal iz domačega testa ali iz "kor"?

Če delaš iz domačega testa, jaz bi prepražila 2-3 čebuli narezani samo na kolobarje. Razvlečeno testo bi pokapala z oljem in namazala s čebulo, ampak enih 10 - 15 cm. Potem bi zavila, da bi zvitek bil bolj tenak in ga dala v krog. Ko bi bil pečen bi zalila z vodo v katero bi dodala malček masla.

 

Če boš pa delal iz kupljenih "kor", potem bi testo bogato našpricala z mešanico radenske in olja. Čebulo bi isto namazala. Zvitke spet našpricala z gornjo mešanico.

Če se bi dodajalo karkoli - bučke, krompir, zelje... potem to že izpade krompiruša, zeljanica...

 

Meni že diši.   

 

Pozdravček!

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

15. jul 2011 19:54

Ooo, tudi meni je zdajle kar zadišalo skozi ekran

Multi, katerokoli kombinacijo boš izbral, ne boš falil, če čebulo oz. drugo zelenjavo pred nalaganjem na testo popražiš. Sploh čebula je bistveno bolj prijetna ob ugrizu v zavitek prej prazžena, kot pa surova (ki deluje "napol kuhano".

Po mojem bi na kombinacijo malo rdeče, malo zelene paprike + čebula + česen sedlo tudi nekaj naribanega parmezana.

Ali pa še ideja za malo bolj "mediteranski" okus: popraži čebulo, dodaj nekaj na koščke zrezanih suhih  paradižnikov, pa koščke črnih in zelenih oliv, pa feta sir, narezan na drobne kockice, pa origano (namesto cimeta, hehe) ... zraven pa obvezno mrzlo pivičko

Mmmm ... kako bi zdajle sedel en hladen "Mythos" pa kos "tvojega" štrudla

Mojca

neznan uporabnik

16. jul 2011 12:22

Evo, se spodobi, da jaz poročam malo.

 

Sem vzel kr kupljeno testo, one plahte testa. Pekel sem za probo v pekaču dolžine 32 in širine 21 cm. Tako, da je bilo prostora za dva ravna zvitka dolžine 30 cm. Pekač sem najprej namazal z maslom. Vzel sem rdečo čebulo, bile so 4 velike, ne vem kok je to v dekah. Ampak od oka kako kilo. To sem narezal na kolobarje in na olivnem olju na kratko podušil z rumeno papriko. Mogoče eno 5 minut. Nisem nič solil in kaj dodajal.

To maso sem nato presipal v eno srednje veliko skledo in počakal,da se je ohladilo. V to sem potem zamešal eno jajce, lonček polnomastne kisle smetane, dodal 250 gramski paket dimljene in na koščke narezane pancete, kavno žličko in pol česnove paste iz tube ter na koncu dodal "poper s soljo in začimbami" od Kotanyi. Tu sem pazil in dodajal to počasi, vsekakor ne veliko.

Nato sem vzel eno plahto testa in jo s čopičem premazal z olivnim oljem, na prvo položil drugo in spet premazal in nato tretjo. Na tretjo premazano sem potem dal prej omenjeno mešanico po skor celi dolžini in eno 7 cm v širino ter vse skupaj zavil kot pri jabolčnem zvitku. Enako za drugega. Po vrhu sem potem s čopičem spet namazal olivno olje in dal pečt na 170, dokler ni blo pečeno. Jaz to ne merim v minutah, pač gledam dogajanje v pečici. Ampak okvirno eno 25 minut do pol ure. Lahko kako minuto manj al več. Na koncu sem vzel ven in povrhu poškropil z radensko ter namazal z rahlo mešanco olja in soli ter posul s sezamom in dal v že več kot napol ohlajeno počico počivat eno 10 minut. Sedaj čakam,da se čist ohladi.

 

Raje ne vprašajte kako zelo je dišalo, ko se je peklo, ker me je soseda dva štuka nad mano klicala kaj finega copram,da ji nosi vonjave prek balkona v stanovanje. Kak bo okus pa javim danes al pa jutri.

 

Sem pa vmes razmišljal,da na tak način v bistvu lahko v testo daš karkoli ti paše. Meni se je to noro zaluštalo s čebulo,česnom in panceto in lepo fino ohlajeno.

Po moje se v maso da nametat vse. Seveda ne vem kako bi se obnesla čebula z jabolki. Zaenkrat bom ostal pri nadaljnjem eksperimentiranju na osnovah zelenjava ločeno, sadje po drugi strani itd... Bom sproti javljal.

 

Multivitamin



multivitamin

Sporočilo je spremenil(a) multivitamin dne 18. 2011 18:55

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

16. jul 2011 13:43

Multi, sliši se slastno! Ne pozabi poslikat, pa vse skupaj poslat tudi v bazo receptov, na forumu se izgubi marsikak odličen recept. Čestitam in nameravam nekaj podobnega sčarati proti večeru.

nola

neznan uporabnik

16. jul 2011 14:29

Nisem mogel čakat,da bi to blo ornk hladno, ampak smo maznuli to že. Bom moral jutri al v pondelk spet pečt. Takrat bom tud pofotkal. V bazo bom pa dal sedaj čez vikend. Men se edino zdi,da sem vse skup malo presolil. Ker je panceta slana,smetana tud,česn itak,ker sem vmes pozabil,da je noro soljen v obliki paste in pol sem dal še ono mešanco malo preveč. Sedaj, če ješ toplo, se to niti ne opazi toliko. Men se zdi,da se pri vseh jedeh slanost v pravi luči pokaže komaj, ko se popolnoma shladijo. Tako,da pazljivo pri soljenju. Če bom naslednjič dodal sir,gobe al kaj podobnega in seveda panceto, se mi zdi,da sploh ni treba solit dodatno. Al pa res ful malo.

V glavnem blo je okej. Hvala vsem za ideje. Nola, ti pa tudi javi, kako bo tebi ratalo in, če ti bo všeč.

 

Multivitamin

multivitamin

tjas  

član od: 15.4.2003

sporočila: 2437

17. jul 2011 1:27

Tole je meni eden boljših receptov za zelenjavni štrudel. http://www.kulinarika.net/recepti/6598/zelenjavne-jedi/ Samo namesto zmrznjene mešanice uporabljam, kar imam v hladilniku sveže zelenjave. In veliko smetane in sirčkov. S kakim odrezkom klobase ali na drobno naseckanim pršutom je pa tudi za bolj mesojede.

tjas

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

17. jul 2011 11:40

Multi, odlična ideja! Testo sem uporabila Paolino res sanjsko testo,

http://www.kulinarika.net/recepti/11969/sladice/jabolcn

Glede ostalega sem se pa kar držala tvojega recepta. Pancete nisem imela, sem pa  nakockala kos kuhane šunke, skupaj s čebulo in papriko sem jo popražila. Jajca pa nisem dodala, samo malo sladke smetane in parmezana.

 

 

nola

neznan uporabnik

17. jul 2011 12:52

Me veseli, da ti je blo všeč:))

Jaz prej tudi pancete nisem mel doma vedno, sedaj pa kupujem tisto dimljeno, na kockice narezano in pakirano v kontrolirani atmosferi in ima kr dolg rok trajanja. Tako, da vzamem ponavadi 3 pakete po 25 dek. Majo dimljeno in nedimljeno. Zelo priročna zadeva in cenovno ugodna - mislim da Eurospin. Testo pa jaz Ledo uporabljam.

 

Sem mislil danes spet to delat ampak je prevroče,da bi mi cel dan pečica gorela. Čakam na ohladitve nekje sred tedna in bom potem več naredil.

 

Multivitamin



multivitamin



Sporočilo je spremenil(a) multivitamin dne 18. 2011 18:54

Sporočilo je spremenil(a) multivitamin dne 18. 2011 18:57

neny111  

član od: 29.10.2007

sporočila: 358

18. jul 2011 11:13

Multi, evo, danes je prava temepratura za peko tvojega zavitka . Jaz sem že tudi ustvarjala podobne zavitke, vendar sem delala varianto pitulic, se pravi, da sem surov zavitek narezala na 2-3 cm široke koščke, položila na pekač, premazala s stepeno jajco + kislo smetano, posula s semeni in spekla. Nadevi so bili pa vseh sort:

- prepražila sem nakockano domačo slanino in dodala nasekljano čebulo, nato še malo pražila, da je čebula ovenela in porumenela (začimbe pa samo poper in malo soli)

- namesto čebule sem uporabila por (+ kajenski poper)

- na čebuli prepražila gobe ter dodala jajce ( + origano, sol, poper)

- suh paradižnik, nasekljan pršut, nasekljane olive ( + bazilika, origano)

- nariban sir, vsaj tri vrste, od tega en bolj intenzivnega okusa

- ...

Uporabim pa kar kupljeno vlečeno testo, prvo plast namažen z mešanico oljčnega olja in vode, namažem s zmesjo iz skute, kisle smetane in jajc, na to dam drugo plast testa, namažem z oljem, na to nadev. Zvijem, narežem, spečem  .... in piham, da se čimprej ohladi .

neny111

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti