Dober recept za pripravo škarpene

poldekkk  

član od: 15.7.2011

sporočila: 3

tema odprta - 15. jul 2011 15:50 | ogledi: 20.696 | odgovori: 19

Kolega je pred časom zelo hvalil jed s škarpeno zato sem se odločil, da bi jo tudi sam enkrat pripravil. Ker je škarpena precej draga (30€ 1kg, kupim jo bom cca. 2kg) vsekakor ne bo pogosto na mizi zato bi vas prosil, da mi svetujete kako naj jo pripravim, da bo zares dobra. Sicer vem, da so okusi različni, a vseeno. Jo je pa kolega jedel v rižu (sveže ulovljeno) samo jo nameravam kupiti v sparu (dobijo oni sveže ali zmrznjene?) in bi jo raje pripravil kot samostojno jed + priloga (recimo krompir). Hvala za predloge



poldekkk

Temo je spremenil(a) poldekkk dne 15. jul 2011 15:51

zeta  

član od: 21.5.2009

sporočila: 1353

15. jul 2011 16:05

Jaz sem škarpeno pripravljala tako, da sem ji olupila kožo, jo narezala na cca 1 cm široke kose, posolila, spanirala v moki, jajcu in drobtinah in ocvrla. Meni je bila takšna zelo dobra, kot prilogo lahko ponudiš krompir na različne načine, riž... Škarpena mi je bila všeč, ker ima kompaktno meso in ko sem jo pripravljala ni bilo neprijetnega vonja po ribah.

zeta

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

15. jul 2011 16:26

Predlagam ti, da čim manj kompliciraš.

Očiščeno ribo zareži na boku (velika dvokilska se bo tako bolj enakomerno prepekla). Polij jo z limoninim sokom (to učvrsti meso), posoli in popopraj.

V pekač vlij olivno olje, nanj naloži olupljen in na kose narezan krompir, posoli še tega in ga malo povaljaj v mastni mešanici. Na krompir položi škarpeno, tudi to namaži z oljem.

Pekač postavi v pečico, zagreto na maksimum, in takoj ko je riba v peči, nastavi termostat na 180 - 200 stopinj (odvisno od pečice).

Ko je krompir že mehak, približno po pol ure ali malo več, polij vse skupaj z dvema kozarcema vina, čisto na koncu pa daj na ribo nekaj kosov masla. Do konca se bo riba sočila v vinskih hlapih in bo zato še bolj okusna.

Seveda lahko dodaš tudi česen, rožmarin, lovor ali katero drugo dišavo, vendar bo to prekrilo odlični in značilni okus sveže škrpene.

Proti koncu pečenja neprestano preverjaj stanje ribe. Tako velika bo verjetno gotova v kakšni uri, malo več ali manj, vseeno bodi previden, saj je prepečena škrpena uničena.

 

nola

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

15. jul 2011 16:31

poldekkk ( tista tvoja tri mala k se lahko nadomestita z enim velikim k, pol pa tvoj nik pride: polde z velikim k, pa naj ti bo  ) dobro nam došel na kulinariko. Ne vem koliko redno slediškulinariko, med nami je tudi mi qurida amiga, ki bi ti znala zelo lepo odgovoriti, in meni je večkrat ( tako kot sedaj ) žal, da jaz ne znam odgovoriti tako kot ona.

Torej, je pred časom kolega hvalil škarpeno ( ti sicer veš edino, da je to riba in da stane 30€/kg ) pol pa je to ta pravo ( a si ti kak tajkun ali kaj  ). Sedaj naravnost na kulinariko, bojo že povedali kako in kaj, saj meni ni treba nič mislit, nič znat...............

Če bi bil mal bolj domač v kulinariki, bi se že drugač znašel. Jaz ti pa ne bom dal nobenega recepta glede škarpene, priporočim ti nekaj drugega: kupi frišne srdele 3€/kg ( in mejčken več ), če je le moška družba jih lepo speci v veliko vročega olja, če je še kaj žensk zraven, naredi krompir z blitvo ( ali blitvo s krompirjem ), dovolj vina  na " tapravi " temperaturi in uživajte, ne moreš zgrešit. Če pa te denar žuli, to je že nekaj drugega, ni ti treba takoj naskočit škarpeno.

Pa, polde z velikim k, upam, da sem vsaj mal pomagal.

 

ežoj

neznan uporabnik

15. jul 2011 16:42

Jaz delam tak kot ti je napisala Nola. S tem, da jaz niti popra ne dam. Verjetno stvar okusa. Samo sol dam in olivno olje. Ostalo vse kar je napisala in tud jaz se nasplošno pri ribah izogibam dišavnicam in drugim začimbam. Edino mogoče pri brodetu.

 

 

Multivitamin

multivitamin

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

15. jul 2011 16:46

Pristavila bom še svoj lonček, čeprav nisem kakšna velika poznavalka rib in njihove priprave. Znam pa uživati pri jedi le teh, sploh, če so dobro pripravljene. Velikokrat pa poslušam, sploh poleti, kako so ulovili, pa kako so pripravili ta svoj ulov. In eden od mojih svakov trdi, da je škarpena ena najboljših rib. Da je edina, ki je ne gojijo , ampak je "naravna."  Pravijo pa tudi, da so sardele ene najboljših rib zato, ker so prve v prehranjevalni verigi in zato vsebujejo najmanj svinca in drugih strupenih snovi.

Poldekkk, zdaj smo ti natresli vsak svoje, ti pa se odloči. In uživaj. Dober tek ti želim!

 

 

 

 

naor

poldekkk  

član od: 15.7.2011

sporočila: 3

15. jul 2011 16:52

Hvala obema za nasvet  (zota, nola). Uporabil bom verjetno kar recept od nole (samo z manj vina, ki ga ne maram preveč :) )

 

// Edit

Hvala tudi ostalim.

poldekkk

Sporočilo je spremenil(a) poldekkk dne 15. 2011 16:56

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

15. jul 2011 18:28

Če ne boš dal vina, daj pa namesto njega ribjo juho, če je nimaš pa kar vodo, zmešano z malo olivnega olja. Z dodano tekočino poskrbiš za paro v pečici, riba se zato najprej peče, potem pa še sopari in ni nevarnosti, da bi se izsušila.

nola

rosie  

član od: 15.9.2007

sporočila: 1141

15. jul 2011 21:03

Tudi jaz jo delam tako, kot svetuje nola, enkrat na leto, za božično večerjo. In vedno, nekje na polovici pečenja dodam vino.

rosie

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

15. jul 2011 21:06

naor je napisal/a:

 In eden od mojih svakov trdi, da je škarpena ena najboljših rib. Da je edina, ki je ne gojijo , ampak je "naravna."  Pravijo pa tudi, da so sardele ene najboljših rib zato, ker so prve v prehranjevalni verigi in zato vsebujejo najmanj svinca in drugih strupenih snovi.

naor

No, sardela nikakor ni prva v prehra njevalni verigi, prve so v morju vedno alge 8če odštejemo morsko solato in še katero od drugih, zelo redkih voišjih rastlin), potem sledijo mali rakci,.....in res je potem kmalu sardela. No, nekje 3. člen bi že rekla, da je, morda celo 2. (če/ko je neposredno alge). Samo v vednost, da ne bo napačnih informacij. Ja, pa še "divjaki" so, kot bi rekel nekdo tukaj.

rimljanka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti