Kruhomat kupiti ali ne?

paulina d  

član od: 5.6.2010

sporočila: 249

tema odprta - 10. jul 2011 15:54 | ogledi: 30.564 | odgovori: 94

Premišljujem ali naj kupim kruhomat ali ne.Zanimajo me vaše izkušnje.Ali je bolje mesiti kruh na roke in peči v pečici? Zanima me ali se vse vrste kruha (različne sorte moke) lahko pripravijo v kruhomatu? In kateri kruhomat je dober?

paulina d

zmajcica1  

član od: 20.12.2010

sporočila: 52

10. jul 2011 16:30

sama ga nimam ampak iz prebranega na netu in mnenja prijateljev  ti svetujem tako:

odvisno koliko ga pojeste oz kolikokrat ga imaš namen pečt.

če ga boš pekla vsak dan se ti ne splača.

mi ga učasih spečemo doma in tud vsi prjatli ki jih poznam nimajo kruhomata in ga pečejo v pečici.

v pečici ga lahko veliko več narediš kar posledično pomen da prišparaš pri elektriki.

če ba boš pa pekla 2 krat na teden se ti pa splača imet aparat.

zmajcica1

ribica  

član od: 31.10.2002

sporočila: 525

10. jul 2011 16:38

Pri nas je kruhomat v vsakodnevni rabi. Sedaj imamo cetrtega. Prve tri sem izrabila do te mere, da se popravljanje ni vec splacalo. V kruhomatu pecem kruh iz razlicnih sort moke, uporabljam pa ga tudi za gnetenje kvasenega testa za potico, krofe, pico ipd. Enkrat samkrat sem v njem skuhala marmelado, ki je bila sicer odlicna, sem pa imela precej tezav s ciscenjem.

O kakovosti razlicnih kruhomatov ne morem soditi. Mi smo dva kupili v Sparu, enega v Italiji, cetrtega pa v Lidlu (spet v Italiji). Ceprav so (bili) to kruhomati razlicnih cenovnih razredov (od 20 do 90  evrov), je koncni izdelek (kruh ali testo) popolnoma primerljive kakovosti.

Vsekakor pa ti svetujem, da kupis kruhomat z dvem gnetilkama, ker se testo lepse zgnete.

ribica

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

10. jul 2011 18:22

Pri naši mami imajo kruhomat pet let in je v rabi vsakodnevno, ob koncu tedna tudi 2x na dan. Pripravljaš lahko kakršen koli kruh - zraven dobiš natančna navodila in recepte, pa seveda domišljiji lahko daš prosto pot. Kakor koli primerjaš, je poraba energije na kilogram kruha v kruhomatu veliko manjša kot v pečici, tako da se po mojem splača tudi, če pečeš vsak kilogram posebej, da ne govorimo o tem, da s pripravo kruha v kruhomatu nimaš tako rekoč nič dela (samo odmeriš količino moke, vode in dodatkov in konec, vse ostalo pa se naredi samo, tudi pomivanja praktično ni). Poleg tega lahko pečeš kruh kadarkoli - daš sestavine v kruhomat in mu poveš, kdaj hočeš imeti kruh pečen, tako da imaš lahko vročo hrustrljavo skorjico vsak dan ob uri za zajtrk, če ti je kaj do tega.

V petih letih je prvi svoje dotrpel v treh letih, zdaj imajo drugo znamko, ampak ni bistvene razlike v kakovosti, vsaj tako po občutku ne, kruh je pa iz obeh enak (nemarno dober).

Bi ti pa svetovala, da razmisliš, če nameravaš peči majhne količine kruha: pri naših dveh dosedanjih kruhomatih je sicer pri obeh obstajala opcija za polovično maso, vendar se majhna količina testa ne zgnete dobro - če potrebuješ majhne količine kruha, je bolje, da spečeš enkrat velikega in ga potem po kosih zamrzneš.

 

Lep pozdrav,

Sonja

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5047

10. jul 2011 18:38

Tako kot je napisala kolegica Limnol alias Sonja, v kruhomatu lahko spečeš kruh po naročilu. Npr. želiš da boš imela zjutraj za zajtrk sveže pečen, broč in dišeč kruh lahko to realiziraš z lahkoto. Prejšnji večer daš sestavine vanj , nastaviš čas, ko bo začel mesiti in peči in voila, kruh je pečen točno takrat, ko se bo tvoj najdražji sveže obrit , počesan in urejen usedel k zajtrku.

Pa tudi ni nujno, da boš pekla vsak dan sej, a ga tudi v pečici pečeš tako pogosto ? Pekla boš pač takrat, ko se ti bi zdelo primerno, ko te bo po domačem kruhu zaskominalo in ko boš zato imela vse pogoje.

Sam ga imam že ene deset let pečem včasih kak teden vsak drugi dan zaporedoma potem pa kak mesec nič pa tko naprej.

Kruh iz kruhomata je meni dober, pa saj mi je dober tudi iz pečice in seveda nebeško dober iz domače kmečke kružne peči. Tako da ti še vedno svetujem zgolj  po prvem razlogu - ja, kupi ta kruhomat ker žal ti zagotovo ne bo.

lp

hedonist

andreja m  

član od: 12.10.2010

sporočila: 1114

10. jul 2011 19:26

Tudi sama sem premišljevala o nakupu kruhomata.Priporočila mi ga je moja tašča-seveda mi ga je tudi spekla,za poskusiti.

Ne vem,zakaj ga je sploh kupila,ko pa na star način-z rokami-naredi takooo božanski kruh.Prav greh je...

Ni primerjave:stroj ali roka.

Nočem nobenega žaliti,a ne vem,kaj vidite v tem kruhu-mislim si,da še niste jedli tapravega kruha-pa brez zamere.Je pa res,da je praktično:nastaviš uro,reši te,ko ostaneš brez in te stvari...ma drugače...

andreja m

tburgar  

član od: 11.9.2009

sporočila: 435

10. jul 2011 20:10

Ja gotovo, da je iz pečice boljši, ampak tudi iz kruhomata je nam še vedno boljši kot iz trgovine, jaz pečem obojega tako da poznam razliko,

v pečici ko imam več časa, v kruhomatu ko ga je manj, ker pač vse sam naredi, pečem pa različne in se ga še nismo naveličali, pri nas je kruhomat tudi že ta drugi in pečemo že kakih 6-7 llet,

 tako da za avtorico: jaz ga vsekakor priporočam.

tabu

suzi1973  

član od: 29.12.2010

sporočila: 20

10. jul 2011 20:14

Jaz kruhomata nimam,tako,da ti glede tega ne morem svetovat, pečem pa že 20 let kruh v pečici. Pravi domač rženi hlebec, približno vsak drugi,oziroma tretji dan. Včasih spečem za spremembo bel,včasih pa polnozrnat hleb. Vendar absolutno prevladuje ržen.

suzi1973

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

10. jul 2011 22:24

Jaz kruh tako težko spravim iz kruhomata (ne glede na vrsto), da ga ne uporabljam več.

tulka

lucka52  

član od: 13.7.2007

sporočila: 1939

11. jul 2011 6:22

Imela sem kruhomat, srednjega razreda, pa  niti slucjano nisem bila zadovoljna. Tako kot tulka, kruha nisem mogla spraviti ven,  ena od gnetilk je  vedno ostala v testu in preden sem jo spravila ven, je bil videti kot da so ga  napadle .Kruh je bil vlazen, tako da sem ga morala, ce sem zelela hrustljavo skorjo, dodatno zapeci  se v  pecici.

Moja svakinja je  lani kupila nanovejsi, visokocenovni. Po zacetnem navdusenju je pristal v shrambi.

Ko  enkrat dobis prakso, kruh zamesis v zelo kratkem casu, obliko in kolicino dolocas sproti in po potrebi, kakovost kruha pa ni primerljiva.

Mnenja sem, da ce ze delam kruh doma, potem naj bo to res prvovrsten kruh.Tisti iz avtomata je sicer dober, ampak jaz imam rada le najboljse. Vsaj v kuhinji si to lahko privoscim.

 

 

lp lučka

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

11. jul 2011 7:38

Malo bom nasmetila, da ne odpiram nove teme, bom kar tu vprašala.

Spomnim se, da so včasih, ko še ni bilo na voljo vseh teh kruhomatov, mumov in podobnih pripomočkov, naše none testo za potice in pinco tolkle - ena je držala posodo s testom, druga je pa s polentarjem tolkla testo. Kolikor se spomnim, se je tolklo testo, ko je prvič vzhajalo, zakaj, pa ne vem (molči in tolči, mi je bilo razloženo). Predpostavljam da so s tem spravili zrak iz testa in se izognili velikim luknjam.

Ker kruha nismo nikoli pekli doma (ne vem zakaj ne, glede na vso paniko in raznovrstne tehnike za ohranjanje svežine, ki so nastopile pred prazniki), ne vem, če se je udrihalo tudi po krušnem testu. Ampak potica/pinca/kolomba je bila ob zapovedanih praznikih zapovedana in takrat ni samo dišalo po cimetu in vaniliji, ampak je bilo videti tudi kakšno zariplo lice in slišati kakšno besedo.

Nisem kakšna huda privrženka potice, ne vem, če sem jo spekla več kot petkrat, seveda sem testo vsakič, kot so me lepo naučili, tolkla. Kakšenkrat mi je skledo držala mama, drugič soseda, tretjič kdo drug. Mami se je zdelo, da ne tolčem dovolj odločno, sosedi, da bi bilo bolj pametno testo še malo pomesiti, drugim pa v glavnem, da je uničevanje čisto dobrega testa sicer moja pravica, ampak njihova pa tudi, da v tem ne bodo sodelovali.

Če bi imeli kruhomat ali mum ali kaj podobnega, bi vsa ta prerekanja odpadla, škoda.

Zanima me, če katera od tistih, ki testo mesite še po starem, testo tolče in zakaj.

Kar se pa tiče kruhomata - kupi si ga pa poskusi. Jaz ga nimam, ker mi dopade delo s testom pa tudi v službi nisem več in si uro za  zajtrk sama določim. Ampak danes so te naprave že tako poceni, zakaj jih ne bi preiskusila. Če ti ne bo ustrezala, jo boš pa podarila naprej, slej ko prej bo pristala pri nekomu, ki mu bo v pomoč.

Kvaliteta kruha in peciva je pa bolj kot v metodah peke odvisna od vhodnega materiala. Kruh iz sveže, dobre moke bo odličen, pa če bo zamesen na roke in spečen v krušni peči ali pa v kruhomatu.

 

 

nola

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti