Kruhomat kupiti ali ne?

javr  

član od: 11.10.2011

sporočila: 95

19. nov 2011 19:10

rimljanka je napisal/a:
Pa ne, da si jih že povprašal, pa si dobil tak odgovor?

rimljanka

 - povprašal po preizkušenem, kadarkoli ponovljivem receptu s sestavinami, ki jih lahko kupim v Sloveniji, za točno ta aparat, po emailu in potem še po navadni pošti, pa ni odgovora ne na eno, ne na drugo.

 

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

20. nov 2011 9:27

javr,vse,kar ti lahko rečem,je (in to je moje mnenje), da si pač, če si že tule na KulSlo, poišči recept pri nas, poskušaj, zapisuj in pridi do takega recepta, ki bo TEBI po godu. Veš, smo različni, ni nujno, da bo tebi kruh po receptu nekoga drugega enako dober, kot je njemu.

Kako bi izgledalo, da prosim za recept, ki bo idealen za pečico mojega štedilnika? Saj ne obstaja, no, enako je s kruhomati. Kruh je "živa " stvar, saj vzhajanje omogočajo encimi, ki v različno toplem, slanem, sladkem,....okolju delujejo različno hitro, moka je različno suha,..... Vse, kar se da reči, je, da vaja dela mosjtra, pod pogojem, da mojster dela vaje. Loti se dela in počasi boš prišel na zeleno vejo, verjemi.

 

rimljanka

marta  

član od: 31.8.2001

sporočila: 457

20. nov 2011 11:00

Pozdravljeni!

Je kdo že uporabljal spodaj navedeni aparat (v njem lahko spečeš večjo količino ene vrste kuha ali pa manjši količini 2 različnih vrst kruha).

Kar me zanima, je zlasti sledeče:

-kako veliki sta gnetilki (če je gnetilka prekratka, ne zmesi dobro in moka ostaja ob robovih)

-je vonj kruha po peki OK ali ima kruh nek poseben, industrijski vonj-kot kupljen toast?

http://www.gorenje.si/gospodinjski_aparati/mali_gos

Sicer se pa strinjam - kruh, pečen klasično v pečici, je najboljši.

Lep pozdrav vsem

javr  

član od: 11.10.2011

sporočila: 95

20. nov 2011 11:20

rimljanka je napisal/a:
Kako bi izgledalo, da prosim za recept, ki bo idealen za pečico mojega štedilnika? Saj ne obstaja, no, enako je s kruhomati. Kruh je "živa " stvar, saj vzhajanje omogočajo encimi, ki v različno toplem, slanem, sladkem,....okolju delujejo različno hitro, moka je različno suha,..... rimljanka
res je, da o peki in kuhi nimam pojma, a da bi ta stvar bila tako občutljiva, da se z enakimi grami in mililitri enake snovi ne bi dvakrat dalo speči isti kruh, je pa že bolj malo verjetno.

 

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

20. nov 2011 11:39

Pa ti zagotavljam, da je tako, ti pa verjemi ali ne. Res se ne da speči enakega, istega pa tako ali tako ne, če se še malo pohecam.

rimljanka

javr  

član od: 11.10.2011

sporočila: 95

20. nov 2011 12:26

ker ravno to bi naj bila prednost aparata, ki jo Gorenje (in verjetno tudi vsi ostali proizvajalci) oglašujejo:

* Zvečer dam sestavine v aparat in nastavim čas, zjutraj pa me prebudi vonj po sveže pečenem domačem kruhu. *

 * Vse sestavine vsujte v aparat za peko, izberite ustrezen program in nastavite pričetek peke tako, da bo kruh pečen natančno takrat, ko to želite. *

 * Za začetnike ali profesionalce - Če še niste vešči peke kruha ali pa enostavno zaupate sodobni tehnologiji, vam aparat za peko kruha olajša postopek s kar dvanajstimi tovarniško nastavljenimi programi. *

* Pri peki kruha je zelo pomembno zaporedje sestavin, saj neposredno vpliva na kakovost testa in posledično kakovost pečenega kruha... ... Zaporedje ni pomembno le, če izberete že pripravljeno mešanico, ki jo vstavite v pekači in zgolj prilijete vodo. *

    Vse to povzeto po strani http://www.gorenje.si/gospodinjski_aparati/mali_gos .

   Torej, avtomatsko delovanje v vsakem primeru, ne pa tako kot berem tukaj, da nekateri delajo: zamesijo kruh na roke in ga dajo peči v aparat, ali pa zamesijo v aparatu in ga dajo v pečico. Kot bi pralni stroj uporabljal tako, da perilo operem ročno, potem pa ga dam v pralni stroj na centrifugo.

 

 

 

javr  

član od: 11.10.2011

sporočila: 95

30. nov 2011 21:18

   Nov, nerabljen aparat, ki sem ga dobil kot nadomestilo za prej kupljenega, sem nesel na Gorenje Servis, kjer so s svojimi sestavinami in po svojem receptu za preizkušanje kruhomatov poskusili spečti kruh, pa ni šlo. Potem so nastavili nek termostat in sedaj (prvi poskus doma) zgleda da bo. Prekleto nerodno, da moraš nov aparat najprej nesti na servis, da potem deluje kot bi moral že ko je prišel iz proizvodnje.

Kakorkoli, tukaj je tisti recept, ki sem ga iskal  in  za katerega je nekdo prej napisal, da ne more obstajati -  točno določene sestavine (na sliki) po točno tem receptu v točno tem aparatu, ponovljivo kadarkoli:

- 300 g vode (merjeno z elektronsko tehtnico, 50 g manj kot je v receptu)

- 500 g moke (v receptu piše 350 moke in 150 pšeničnega zdroba)

- ena mala merica (priložena aparatu) sladkorja

- ena mala merica in pol  soli

- 3/4 zavoja suhega kvasa

- program: prvi, basic (v receptu piše french)

- velikost 900 g

- zapečenost M.

 

   Če ima kdo iste ali podobne probleme s točno tem aparatom, naj poskusi po tem receptu s točno temi sestavinami in mora delat. Drugače -> Gorenje Servis.

 

 

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

1. dec 2011 18:24

No, da ti le uspeva. Kaj kmalu se boš pa podučil še o različni vlažnosti mok, pa o tem, da zdrob porabi več vode kot moka, pa, da morda vse vrečke kvasa nimajo enake količine kvasa, pa.......

Ampak, saj je ravno v tem čar, da je kruh vsakič malo drugačen. No, razen, če si hud tradicionalist.

rimljanka

javr  

član od: 11.10.2011

sporočila: 95

3. dec 2011 18:03

po dveh dneh se ta kruh zelo drobi pri rezanju. Je to normalno, ali je česa preveč/premalo ?

 

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

3. dec 2011 18:53

Normalno.

Sonja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Anemiilat
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti