Kruhomat kupiti ali ne?

rosie  

član od: 15.9.2007

sporočila: 1141

11. jul 2011 8:09

Jaz kruhomata nimam, pa ga bom verjetno enkrat kupila, ker mi na klasičen način v moji 35 letni kuharski karieri še ni uspelo speči res dobrega. Mi ni jasno, zakaj, ker testo za potico mi pa uspe vedno.

veliko znank in prijateljic se prav boji mesiti testo za potico, jaz pa ga delam po enem receptu iz knjige z naslovom Kuharica, avtoric M. Motoh, M.Šilc in A. Šuštaršič. Testo zamesim v skledi. ga zvrnem na delovno površino, gnetem 5 - 10 min., pustim da vzhaja in to je to. Nikoli ga z ničemer ne tolčem, vse opravijo dlani.

rosie

terezija  

član od: 26.5.2003

sporočila: 930

11. jul 2011 8:49

Jaz kruhomat imam, vendar ga ne uporabljam, ker ne meni ne mojim domačim ni všeč. Naj poskusim kakršenkoli recept je kruh zbit in ima tudi poseben okus. Skorjica ni trda ampak meni se zdi kot plastika. Jaz ga ne bi nikoli več kupila. To pa je stvar osebne presoje za da ali ne. Eni ga hvalijo drugi ne, kot toliko drugih stvari.

reza

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8687

11. jul 2011 9:11

Zanimiv prispevek, Nola.

Hm, omenjaš kako so mame in none mesile testo za potice. Ni treba it tako daleč nazaj. Jaz sem mislila, da vsi tako delajo testo za potico - da ga tolčejo. MUM imam slabe dve leti, od takrat testo mesi on, prej sem pa mesila oziroma TOLKLA ročno. Delala sem v večji posodi, ki ji rečem "vandlika" in ima ob straneh dva ročaja. Ko sem testo umešala, potem sem poizkala pomoč (ponavadi je to bil mož), ki je "vandliko" držal, jaz sem pa urno mlatila s kuhovnico. Ko me je roka zabolela, je delo prevzel mož. Tolkla sem toliko časa, da se je naredila lepa kepa, ki se ni več prejemala za posodo. Po 10-15 minutah sem kepo testa dala na desko in še malo gnetla z roko, šele potem je šlo na vzhajanje. 

Potico sem pekla štiri do pet krat na leto.

 

Kruhomat sem imela, toda z njim nisem bila zadovoljna. Na živce mi je šel tisti kavelj, ki je ponavadi ostal v testu. Pa tudi oblika mi ni bila prepričljiva.

 

Pozdravček!

rebecca  

član od: 19.3.2002

sporočila: 2739

11. jul 2011 9:21

nola, pri nas se je teplo testo za krofe - mislim da je to nadomescalo gnetenje, saj je testo mehkejse in bolj lepljivo, zdaj to ucinkovito naredijo gnetilke

Aja, kruhomata pa nimam. Imam zelo malo prostora ki je ze polno zaseden  in ker zelo redko pecem kruh v struci - veliko raje oblikujem testo v pletenke, rogljice, zemlje, fan-tan-e,... ga tudi uporabljala ne bi veliko.

http://www.recipetips.com/kitchen-tips/t--1121/shaping-
LP, R. "Stressed is desserts spelled backwards!"

Sporočilo je spremenil(a) rebecca dne 11. 2011 09:29

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

11. jul 2011 9:26

Tistega tolčenja testa v lavorju se spomnim tudi sama. Če sem jaz držala in je tolkla mama, je lavor plesal (in ni bilo okej), če je mama držala in sem jaz tolkla, me je stvar upehala.

Potem smo odkrili tisto posodo za vzhajanje testa, ki si jo dal v toplo vodo in je bil stvar rešena.

Se mi zdi, da je tista finta s klofanjem testa ena iz arzenala načinov, kako so v prejšnjih stoletjih malo zamotili maso žensk, ki so bile pri bogatejših hišah (pomočnice, stare device, kuharice), da so imele kaj početi in da ni perje preveč frčalo. Pa ta finta ni edina - tudi v drugih kulinarikah so navedeni dolgotrajni postopki (recimo, pranje riža, lupljenje paprik) z namenom tega, da so ženski del družine popolnoma zamotili z gospodinjstvom, da se niso imele časa ukvarjati z bolj "moškimi" zadevami.

 

Glede kruhomata: Imam ga. Mi je totalno jasno, da v peki kruha ne bo zamenjal izvedbe domačega koruznega (moj favorit), ampak tule sem snela super recepte za kruhe s paradižnikovo mezgo, semeni, baziliko - skratka take, ki jih v pekarni ni - ...ni da ni in to potem pripravljam in je super še toplo. Ko se pa stvar shladi, pa lepo narežemo malo sira, še kakšno zelenjavo polivko, damo to vse skupaj v pečico in evo-ti-ga-na, dobimo tapas.  Čisto vedno ne uspe super skorjica, ampak ponavadi pa. Glede na to, da jaz kar mečem sestavine notri, imam kar dobro razmerje med zadetki in zgrešenimi 

Mesilka se včasih tudi zatakne v testu, pa tudi pri pomivanju se včasih kaj takoj ne sname - pa se počaka, da voda naredi svoje in se potem čez pol ure stvar uredi.

Vendelina jr.

ribaracarak  

član od: 3.4.2003

sporočila: 4309

11. jul 2011 10:09

Jaz sem to že nekje napisala - imam kruhomat in je zamesil že veeeeliikoooo testa za kruh, pico, potice in krofe. Uporabljam ga le za mesenje in vzhajanje testa, potem pa kruh in vse ostalo spečem v pečici in sem res zadovoljna. Gnetenje in mesenje testa zelo dobro opravi tudi moj mum, vendar mi je za kvašeno testo pač bolj všeč kruhomat, ker testo v njem potem lepo vzhaja, kar je dobrodošlo predvsem v hladnejšem delu leta.

rrr

andreja m  

član od: 12.10.2010

sporočila: 1114

11. jul 2011 13:39

nola

Sem gledala kuharsko oddajo na TV(italijansko)-testo za kruh tudi tolčejo.

 

andreja m

kozamurnik

sporočila: 2311

11. jul 2011 22:16

nola je napisal/a:

.

Kvaliteta kruha in peciva je pa bolj kot v metodah peke odvisna od vhodnega materiala. Kruh iz sveže, dobre moke bo odličen, pa če bo zamesen na roke in spečen v krušni peči ali pa v kruhomatu.

 

 

nola
No s tem se pa ne strinjam popolnoma. Veliko, zelo veliko je odvisno od obdelave testa in seveda pečice. Pizzo lahko delamo z istimi sestavinami tudi doma, pa ne bo niti slučajno tako dobra kot v pizzeriji, kjer imajo posebne peči. S kruhom je nekaj podobnega. Ni primerjave med kruhom iz avtomata in onim iz krušne peči. Pri nas ga imamo, pa sameva v omari iz podobnih razlogov kot so že pred mano navedle. murnik

barty  

član od: 13.10.2010

sporočila: 48

11. jul 2011 22:25

Ko sem pred nekaj leti začela razmišljati, da bi pekla kruh doma, sem si ogledovala tudi kruhomate. Ampak potem sem bolj po sreči odkrila recept za kruh brez gnetenja, ki ga sedaj uporabljam že več kot štiri leta. Ta kruh mi vedno uspe, ima zelo dobro skorjico in je zelo okusen. Zato zaenkrat o nakupu kruhomata ne razmišljam več.

 

barty

galja  

član od: 6.7.2004

sporočila: 1351

12. jul 2011 7:44

Priporočam nakup kruhomata (enega sem že "pokopala"), ker je v uporabi skoraj vsak dan. Enako kot pri (ribaracarak). Meni je v veliko pomoč. Kruh pa le redko spečem v njem, le takrat, ko je res sila. Ko se ga enkrat navadiš, ne moreš več brez njega.

 

galja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti