Borovničeva marmelada in shranjevanje borovnic

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

6. jul 2013 23:08

Že dodala, pa vanilijo tudi. 

 

Vanja

Johanna  

član od: 14.5.2013

sporočila: 377

6. jul 2013 23:09

Za okus bi dodala malo citronke, je tudi dober konzervans-ja saj vem, želiš naravno, brez dodanih packarij.

Če je okus res tako brezokusen, bi dodala malo borovničevega sirupa-tega navadnega za z vodo mešat.

Ali pa par žličk ruma.

Nič nisi napisala glede gostote, meni se zdi pol kilograma sladkorja za skoraj 4 kilograme borovnic zelo malo.

Čeprav pišeš, da je sladko dovolj, bi jaz na tvojem mestu dodala še vsak malo želirnega sladkorja.

Limona, oziroma citronka, pa bo marmeladi dala želeno kislino.

Da skrajšam, jaz bi marmelado sedaj takoj odstavila z ognja, s paličnim zmiksala, dodala citronko, želirni sladkor po potrebi, namesto ojačevalca okusa pa borovničev sirup. 

Sicer se pa okus zna razviti kasneje, ko bo marmelada že nekaj časa odstala v kozarčkih.

Kakorkoli se boš odločila. naj ti uspe.

 

Johanna

nb  

član od: 29.11.2005

sporočila: 2339

7. jul 2013 8:07

Jaz bi pa zelo rada imela probleme z borovničevo marmelado, pa mi še ni uspelo ugotoviti, kje naj jih naberem. . Borovničevje okrog nas je prazno. Mogoče sem pojedla vsega skupaj za pest borovnic letos (pa že lani je bilo podobno), pa z mojo Belo zbirava take terene za sprehode, kjer jih je bilo včasih polno.

 

Nena

ibiza  

član od: 4.10.2005

sporočila: 688

7. jul 2013 9:40

Poskusi sladkor najprej skuhati do sirupa, ga dodati v borovnice in dodaj limono ali citronko do željene kislosti. Sam včasih dodam v borovnice namesto limone pomarančni sok in obvezno pomarančno lupinico.

peter

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

7. jul 2013 10:38

Borovničevo vedno kuham z rdečim vinom in to zelo malo časa - v bistvu toliko, da pošteno prevre, pa želin dam zraven, ker sem s sladkorjem tudi zelo šparovna. Če kuhaš toliko časa, da se zgosti, potem je okus definitivo preč.

Je pa naša babica k borovnicam vedno podtaknila pest ribeza ali suhih brusnic ("jim hasne", je pravila)- nekaj, kar je rahlo kislo ali trpko, ker borovnice ne premorejo nič od tega, še tisto malo kisline, kar je imajo, se s kuhanjem čisto izgubi. Fenomenalne so z malinami, ampak tam mora biti pa že nekje pol-pol.

Sonja

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

7. jul 2013 13:32

 Letos sem nakuhala več marmelade, kot sva jo pojedla v zadnjih 10ih letih. Marelična je fenomenalna, breskova z vanilijo je OK (ljudje v mojih krajih rečejo temu peach butter), borovničevo bi pa takole opisala: sadna (jasno da ni mesna ) z dodatkom limoninega soka, nastrgane pomarančne lupine in malo vanilije. 

Limnol, delala sem principu marelične ali slivove: Bolj kot kuhaš, bolj se koncentrira okus. Če rečemo bobu bob, borovnice, razen za grickanje ( in mi jih ZELO radi grickamo) niso kaka posebna sreča. V sladicah, jogurtih, marmeladah, polivkah za sladolede je okus po borovnicah samo, če dodajo aromo. Naravna aroma zadošča. Iz tistih skoraj 4 kil borovnic sem napolnila 4 kozarce po 4 dl. Inspiracijo za bolj tekoče marmelade brez želirnega sredstva sem dobila na zadnjem izletu, ko so nam v enih treh bed and breakfastih ponudili domače marmelade.

Johanna, borovničevega sirupa nimam pod milim bogom kje za dobit, sem pa pomislila na to, da bi dodala borovničevo polivko za sladolede, kupljeno, seve.

Bolj kot razmišljam o marmeladah, bolj mi pride v spomin to, da sem imela že kot otrok rada samo čisto marelično ali pa slivovo. Buhnedaj mešane z jabolki, takrat sem jedla samo kruh z maslom. Mama je slivovo enkrat kuhala z nekim fensi želirnim sladkorjem iz Avstrije (takrat se pri nas niso dobili), potem se je pa jezila, ker je nismo hoteli jesti.

Aja, par let sem jo kuhala iz črnega ribeza, z zelo malo sladkorja, nekajurno kuho in na koncu je imela okus, kot da bi ugriznil v ribez. Ribez bi kupila, a ga ne najdem ali pa sama gojila, če bi nam to le dovolili. Zaenkrat študiram recepte za jabolčno maslo...se ga bom lotila čez par mesecev in recept delila z vami. 

 



Vanja



Sporočilo je spremenil(a) Vanja_v_ZDA dne 07. 2013 13:45

Lisa  

član od: 13.1.2005

sporočila: 1812

7. jul 2013 14:56

Mislim da koncept jačanja okusa z dolgotrajnim kuhanjem pri večini nežnega sadja odpove. Dobiš sladko zadevo nedoločenega okusa. Borovnice, brusnice, jagode, viljamovke,ribez, vinogradniške breskve - vse se najbolje obnese zelo na hitro skuhano, ko še obdrži svojo aromo.

Lisa

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

7. jul 2013 16:07

In velika razlika je med gojenimi ameriškimi borovnicami in našimi, gozdnimi, v korist slednjih, seveda, kar se okusa tiče.

rimljanka

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

11. jul 2013 20:31

Po petih dneh  počivanja marmelade v zaprtem lončku smo danes odprli prvega. Je precej dobra (borovnice niso bile tiste, ki so brez okusa). Naslednje leto si bom pravočasno nabavila še aromo.  Potem bom verjetno kdaj naredila še domače borovničeve muffine. 

Hvala za pomoč. Pomarančna lupina, limonin sok in vanilija so okus popravili, čeprav nobenega od teh treh dodatkov samega po sebi ne okusiš. 

Vanja

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

23. jun 2015 8:43

Saj ne misliš resno, na 1 kg sadja 2 kg sladkorja?

rimljanka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti