Delež telesne maščobe

melcii

sporočila: 39

tema odprta - 3. jul 2011 9:57 | ogledi: 8.746 | odgovori: 5

Pozdravljenji.

Zanima me ali ima kdo izkušnje z merjenjem deleža telesne maščobe v telesu. Ali se merjenje na domači tehtnici s to funkcijo razlikuje od tehtnice v lekarni ali fitnesu? Ali je že kdo opravil strokovno merjenje (na več delih telesa pri strokovnjaku)? Ali so si rezultati precej različni?

Sama imam precej težav s tem, da me skoraj vedno zebe, tudi kadar naše kraje obiščejo visoke temperature. Sem suha, zato mi je več ljudi predlagalo merjenje kot iskanje razloga za moje zmrzovanje 

Izkušnje in priporočila na dan! 

melcii

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

3. jul 2011 11:05

melcii,

merjenje deleža telesne maščobe na tehtnici poteka na osnovi meritve električne impedance telesa. Različna tkiva (mišice, kosti, maščoba....) vsebujejo pač različno količino vode in zaradi tega je tudi njihova električna prevodnost različna. Rezultat, ki ga dobiš, je takole približen. Odvisen je od same pravilnosti meritve, pa se veda od tega, kako se naredi izračun (za to obstaja nekaj različnih formul). Obstajajo tudi druge veliko bolj zanesljive metode, ampak mislim, da se ti ni treba obremenjevati z njimi. Rezultat na tehtnici je takole malo preko palca, ampak dovolj dober za približno orientacijo. Poprečna vsebnost maščob v telesu odrasle ženske je nekje okoli 25 - 30%, pri športnicah manj, nad 32% govorimo o debelosti. Minimalna vsebnost maščob, da žensko telo sploh še lahko normalno deluje, pa je nekje med 10 in 13%. Če ti bodo torej v lekarni ali kjerkoli že izmerili številko pod 15, je prav, da kaj ukreneš (recimo, da razmisliš, kako boš na zdrav način povečala svoj delež maščobe na pravih mestih in se mogoče obrneš po nasvet k svojemu zdravniku).

Občutek, da te zebe, pa seveda ni povezan s tvojo količino maščbe - razen še si že pod tistimi kritičnimi odstotki, ko telo ne more več samo skrbeti zase) -  ampak z drugimi stvarmi, predvsem prekrvavitvijo posameznih delov telesa. Obstajajo debeli ljudje, ki jih neprestano zebe, in suhci, ki pozimi skačejo naokoli v poletnih majicah in sadnalih brez nogavic. Možnosti je veliko.

 

Lep pozdrav

 

Sonja

melcii

sporočila: 39

3. jul 2011 11:23

Hvala za odgovor!  Domača tehtnica mi kaže 14%, res pa je, da se tudi dokaj redno ukvarjam s športom. Mislim da bom v prihodnje opravila še merjenje v lekarni, če ne drugače že zaradi firbca po (ne)razliki rezultatov.

 

LP

melcii

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

3. jul 2011 12:02

Melcii,

14 % na tehtnici je lahko več ali manj, vsekakor je pa že zelo blizu minimuma. Še ena meritev v lekarni ne bo nič spremenila. Če se  "dokaj redno" ukvarjaš s športom, to samo pomeni, da niti približno nisi na meji zaradi vrhunske treniranosti in velike mišične mase, ampak si dejansko presuha. Tako da je čas, da se resno zamisliš nad svojo prehrano. Pri športu kar ostani, način prehranjevanja boš morala pa pošteno prilagoditi potrebam svojega telesa. Pri 20 - 40 let stari ženski velja za premalo telesne maščobe vse, kar je pod cca. 21% - ti si torej zelo globoko pod spodnjo mejo zdravega območja! Če te stalno zebe, je to še najmanj problematično, telo maščobo potrebuje še za vse kaj drugega kot samo uravnavanje toplote. Premisli, za tvoje zdravje gre.

Sonja

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

3. jul 2011 12:21

to merijo z merilci za kostno gostoto. pojdi tja, pa še mimogrede vprašaj zdravnika kaj meni o odstotku maščobe

www.mojalbum.com/naredilaana

melcii

sporočila: 39

3. jul 2011 13:19

Mislim, da sem sedaj končno resnično premlela vse skupaj in da moj mali problem zna biti tudi večji in mi dolgoročno povzročati težave. Nekako ne zgledam pretirano suha, v bistvu čisto normalno, vrjetno pa ljudje sebe nekako težje ocenimo, pa tudi drugi so me navajeni takšno kot sem.

Bom upoštevala nasvete in upam da pridem čimprej stvari do dna.

 

LP

melcii

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti