Kuhanje perila in namakanje žit

ernikamoja  

član od: 29.8.2007

sporočila: 32

tema odprta - 27. jun 2011 16:44 | ogledi: 13.170 | odgovori: 26

1. Belo perilo včasih kuham na štedilniku, kot je to počela babica. Vem, da mora biti perilo čim bolj čisto, da se ne kuha v umazani vodi, dodam malo ekološkega pralnega praška in sodo bikarbono. Zanima me kako to počnete vi, če še sploh? In koliko časa naj bi se perilo kuhalo?

2. Pred uporabo vsa žita in oreške namakam. Problem je v sušenju, ki traja precej dolgo, da je žito res suho, saj za mletje ne sme biti čisto nič vlažno. Pečica se mi zdi prepotratna možnost zato sprašujem, če ima kdo s tem izkušnje.

 

Hvala in prijazen pozdrav vsem.

 

ernikamoja

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

27. jun 2011 17:17

ernikanjegova,

tako, na prvo žogo: a si ti izskočila iz devetnajstega stoletja ali kaj? Če kaj počnemo, lepo je, da vemo tudi zakaj. Perilo se je prekuhavalo v prejšnjih časih, predvsem zaradi zatiranja zajedalcev. Če se ti to danes zdi nujno, zakaj to ne bi počela v pralnem stroju na 95 stopinj?

Uno drugo vprašanje pa tudi ravno ne razumem. Zakaj bi bilo treba pšenico ( recimo ) pred mletjem namakat, pa potem sušit ( da se sploh da mlet )?

A se ti ne zdi, da si življenje po nepotrebnem kompliciraš?

ežoj

ernikamoja  

član od: 29.8.2007

sporočila: 32

27. jun 2011 17:59

Ežoj,

jaz že vem zakaj, tako prvo kot drugo. Tega tukaj ne bom pojasnjevala, da se ne bi po nepotrebnem razvnela debata ali je to prav ali narobe in ali sem totalno za luno ali daleč naprej. Preprosto me zanimajo komentarji nekako "enako mislečih".

 

Pa hvala kljub vsemu.

ernikamoja

tedyka  

član od: 23.4.2009

sporočila: 2012

27. jun 2011 19:10

Tudi pri industrijskem mletju žit poznam mlin, ki je še pred nekaj leti pšenico pred mletjem na hitro opral, tako da pranje žita pred mletjem ni nič nenavadnega. Sedaj načistoče odstranijo s posebnim postopkom izpihavanja.  Bi pa mogoče bilo treba žito samo na hitro oplakniti in potem na hitro osušiti, kar v tem letnem času ne bi smelo biti problem. Jaz bi si za tako delo omislila večjo mrežo v okvirju,  ki bi jo po izpiranju postavila na sonce in po mreži razgrnila pšenico v res tanki plasti. Pozimi pa bi pšenico res najbrž morala posušiti v ventilatorski pečici.

Glede kuhanja perila - tega res nikoli ne počnem, še belega perila v pralnem stroju ne perem na 95 oC, ampak na 60 oC in se mi zdi čisto dovolj čisto, saj še prav dobro umazano ni, ko ga damo v stoj. Toda vsak ima pač svoje razloge zakaj prati na tako visoki temperaturi.

 

pa lep pozdrav

 

tedyka

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

27. jun 2011 21:53

Jaz perilo občasno le "kuham" v stroju, pa ne zato, ker bi bilo grozno umazano, ampak zaradi stroja samega. V eni drugi temi smo razvili obširno debato, zakaj pralni in tudi pomivalni stroj začneta smrdeti.

 

 

 

naor

Nasja  

član od: 10.6.2003

sporočila: 815

27. jun 2011 22:20

Res ne razumem, zakaj bi čisto perilo še dodatno prekuhavala. Če pa ni čisto, je pa gotovo pralni stroj boljši način, da ga zraven še zmenca.

Za kalčke pa ne vidim druge možnosti, kot da z vročino v pečici  ustaviš kaljenje - če jih boš sušila kakorkoli počasneje, bodo pač kalili dalje in ne bo nič iz moke...

 

ežoj je napisal/a:

....

tako, na prvo žogo: a si ti izskočila iz devetnajstega stoletja ali kaj? Če kaj počnemo, lepo je, da vemo tudi zakaj. ....

A se ti ne zdi, da si življenje po nepotrebnem kompliciraš?

....

ežoj

 

Izskočila najbrž ne, se pa nekateri zelo trudijo skočit nazaj  . Pa naj bo - vsak ima pravico do svojega mnenja , čeprav je zaželjeno, da ga zna tudi zagovarjat.

 

Skrbijo pa me tisti, ki nas porivajo nazaj v 19. stoletje z razglašanjem neke kvaziznanosti in kvaziekologije. A se še komu zdi, da nas potiskajo nazaj v srednji vek? Vse bolj se mi zdi, da bodo v naslednji generaciji že prižigali grmade za tiste čarovnice, ki si bodo še upale oprati perilo v pralnem stroju z normalnim praškom...



Nasja

Sporočilo je spremenil(a) Nasja dne 27. 2011 22:24

ernikamoja  

član od: 29.8.2007

sporočila: 32

27. jun 2011 22:44

Tedyka ne gre za nečistoče ampak druge snovi, ki so za nas neprebavljive in jih lahko odstranimo le z namakanjem.

Nasja:

- ne govorim o kalčkih

- vročina ne pride v poštev

- svoje mnenja zagovarjam, kadar je to potrebno in ne kadar postavljam vprašanje

- "normalni praški" so narejeni iz naftnih derivatov, zato si predstavljam, da boš na grmadi zelo lepo gorela

 

Če ni nikogar drugega, ki bi mi znal pomagati pri zgoraj zastavljenih vprašanjih lahko temo kar zapremo.

 

 

ernikamoja

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

27. jun 2011 23:00

ernikamoja je napisal/a:

- "normalni praški" so narejeni iz naftnih derivatov, zato si predstavljam, da boš na grmadi zelo lepo gorela

  
ernikamoja

Tole je pa nesramno.

Neandertalci so zrnje sušili na soncu - prosto ko pasulj, a ti ni prišlo na misel? Ja švasa do trideset v senci te dni! Namesto ekoloških (le kaki so to? Aja, saj vem, ne maraš razlagati - verjetno smo preneumni, da bi skapirali) pralnih praškov vzemi milnico - zagotovljeno naravna!!! Upam, da perilo kuhaš v kotlu na dvorišču, pod katerim kuriš z ekološkimi drvmi.

lp

cervus

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

27. jun 2011 23:22

E pa *ebiga ernika(tvoja/njegova, čigarkoliže, moja zaenkrat ne, buh ve kaj bo čas prinesel ),

a to ti nas mal za*ebavaš, v stilu otročarij: vem pa ne povem?

Če ostanemo kar pri pralnem stroju:: to je en lonc za kuhanje perila, katerega temperaturo lahko ( manj ali več, odvisno od stroja ) nastavljaš. Da ti ni treba s kakšno kuhalnico okoli tega čarat in mečkat, to stroj sam naredi.

Kaj pa manjka " normalnim praškom " ki so narejeni iz naftnih derivatov? Pri današnjem poznavanju kemije, bi lahko bili narejeni od česarkoli ( recimo iz bioplina, če ti je to ljubo, oziroma iz živalskih/rastlinskih maščob ali kaj podobnega ) in je edino cena tista, ki določa surovino.

Tukaj se greš nekakšno skrivalnico: jaz vprašam, vem več od vas, pa ne povem kaj, če mi ne odgovorite tega, kar bi jaz rad slišala, pol pa temo lahko zaprete. A se ti ne zdi, da je to ena navadna za*ebancija.

 

ežoj

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

27. jun 2011 23:32

elaphus,

saj bi že ( kurila s eko drvmi ) pa jih nikjer ne dobi! Tudi štrom uporablja le eko, buh vari iz omrežja, tam je zasvinjan z naftnimi derivati in cepljenjem atomov.

ežoj

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

28. jun 2011 8:40

Pa kaj je narobe z nafto? Nafta je 100% naravna. Čeprav to v kvazieko buče nikakor ne prodre. Sicer pa vem še nekaj o ekoloških praških, ampak ne povem. Šlek šlek, naj kar verjame vanje, komur se ne ljubi misliti.

Sonja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti