Golaž vs paprikaš - razlika

RamboHazim  

član od: 25.6.2011

sporočila: 1

tema odprta - 25. jun 2011 20:43 | ogledi: 17.256 | odgovori: 14

S kolegi smo se znašli v debati, kakšna je razlika med golažem in paprikašem in ali sploh je kakšna razlika... Pa smo hitro ugotovil, da je vse skupaj precej subjektivno in da nimamo pojma. Vaše mnenje?

RamboHazim

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

25. jun 2011 22:35

Takole iz prve, na oko: paprikaš je telečj, piščančji, svinjski, nikdar pa iz govedine. Golaž je iz govedine, iz perutnine ali teletine podobno narejena jed ni golaž. Paprikaš je tudi bolj svetle barve od golaža, na rdečkasto ali svetlorjavo "potegne", medtem ko je golaž vedno izrazito temno rjave barve.

Po eni različici se paprikaš dela tako, da se na čebulni osnovi najprej naredi omaka in se potem doda meso, da v omako spusti sok, za golaž se pa najprej opeče meso, shrani na toplem, se potem na maščobi od pečenja mesa prepraži čebula, potem se vrne meso v posodo in se začno dodjaati začimbe oziroma kot veleva recept za golaž.

(Ko so bili enkrat dnevi madžarske kuhinje so nam povedali o pripravi golaža na način, da se najrej prepraži meso, in potem šele  čebula).

 

Če sem o paprikašu in golažu mimo pihnila, me bo že kdo popravil.

Mamamia

mamamia

rebecca  

član od: 19.3.2002

sporočila: 2739

26. jun 2011 7:54

jaz ju delim tako: golaz ima veliko cebule, precej paradiznika in samo za vzorec paprike, paprikas pa obratno, malo cebule, malo ali skoraj nic paradiznika, vec paprike.  Ne vem pa ce je to res prava delitev

LP, R. "Stressed is desserts spelled backwards!"

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

26. jun 2011 9:11

Kolikor je meni znano je glavna razlika v mesu. Goveji je le golaš, ostalo so paprikaši, pa ( se mi zdi ) paprikaš dopušča več svobode, čeprav tudi golaž delajo različno. Za golaž naj bi bil delež čebula/meso 1:1, po nekaterih virih, " ta pravi " golaž naj bi bil le meso, čebula olje in paprika, čeprav sem prepričan, da bi tudi na madžarskem najdli en kup receptov za " ta pravi " golaž. Vse variacije od prej navedenega recepta golažu spremenijo ime: ciganski, bečarski..........( se mi zdi da mal citiram Ivačiča ). Zdej, a je prej praženo meso ali čebula, se mi zdi, da ni zelo pomembno. Res je pa tudi, da jaz v golaž nikoli ne dam paradajz in majaron.

A ja, Rambo: dobrodošel na kulinariko!

 

ežoj

Teka  

član od: 21.8.2005

sporočila: 1151

26. jun 2011 10:53

In še razlika med golažem, paprikašem in bograč galažem?

Teka

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

26. jun 2011 11:14

Pri paprikašu že ime jedi pove glavno izstopajočo sestavino. Pri golažu je paprika zgolj začimba, če sploh. Pa meso kot so že omenili.

Commis débarrasseur

zeta  

član od: 21.5.2009

sporočila: 1353

26. jun 2011 11:19

Zanimivo, da sem se tudi sama včasih vprašala o razliki med golažem in paprikašem, saj je priprava obeh zelo podobna. Ampak, golaž res pripravljam vedno le z govedino, paprikaš pa z različnimi vrstami mesa, najpogosteje s piščancem. Pa tudi, golaž naredim precej gostejši kot paprikaš. Verjetno k temu pripomore večja količina čebule.

Glede tvojega vprašanja Teka, v čem se razlikuje bograč od golaža in paprikaša, pa bi rekla, da v tem, da se bograč kuha vsaj s tremi vrstami mesa in še krompir se doda. Tako, da je razlika kar očitna.

zeta

neznan uporabnik

26. jun 2011 11:31

Tako kot so zgoraj zapisali - golaž; veliko čebule, najmanj 1:1 ali celo več čebule kot mesa, malo česna,kumine. In absolutno samo goveje meso. Za barvo lahko mleta paprika ali pa mezga.

Pravilno spražena čebula tudi da okus in barvo ter predvsem gostoto. To se mora dolgo kuhat,da čebula skor povsem razpade, ker povsem nikol ne razpade.

 

Paprikaš pa piščančje meso,teletina najbolje, tudi svinjina. Lahko mešano. Čebule polovico teže mesa. Povdarek je na papriki. Najbolje je veliko sveže na kocke narezane in mlete za intenzivnejšo barvo. Ta je nekako rdeča. Pri golažu pa vleče bolj na temno rdečo-rjavkasto. Paprikaš - rdeče-oranžno. In paprikaš ni tako gost kot golaž, vendar bolj gost kot obara.

 

Pri golažu se mi zdi,da ravno tist okus da tudi kumina, medtem, ko v paprikaš ne sodi. Vsaj po mojem ne.

 

Multivitamin

multivitamin

Engie  

član od: 12.10.2007

sporočila: 472

26. jun 2011 15:58

Paprikaš je madžarskega izvora in tam vedno    na koncu dodajo  tudi smetano.Golaž je brez smetane in iz mesa kot je bilo že omenjeno.

Engie

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

26. jun 2011 17:51

Potem pa imamo še porkolt (o-ja sta z umlautom, samo ne znam tega  naredit na mojem računalniku). Ki je pravzaprav najbliže temu, kar mi pojmujemo kot golaž, pri Madžarih namreč golažu (in ta je vedno le iz govedne, kot golaževa juha) dodajo tudi krompir.

 

 

 

Morda za dodatek debati:

 

 http://en.wikipedia.org/wiki/P%C3%B6rk%C3%B6lt

http://en.wikipedia.org/wiki/Goulash

 

Mamamia

mamamia

neznan uporabnik

26. jun 2011 18:12

Hehe,zgleda,da je to lahko neskončna debata. Vsaj glede kar piše na linkih. Ker v bistvu lahko dodajaš vse kar ti paše. Pa zvedel sem tudi,da golaž, glede na moje dosedanje prepričanje ni samo iz govedine ampak poljubno. Ravno tako sem zmotno mislil glede paprikaša.

Saj to je v bistvu fajn, ker je lep dokaz,da je od hiše do hiše drugače in imamo na koncu itak vsi prav.

 

Multivitamin

multivitamin

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti