Namaz iz lana

cobiss  

član od: 4.6.2011

sporočila: 32

tema odprta - 22. jun 2011 11:47 | ogledi: 9.961 | odgovori: 6

Imam zmleto laneno seme, do sedaj sem ga občasno jedla v jogurtu, vendar mi ta kombinacija ni pretirano všeč. Razmišljam, da bi ga pripravila v obliki namaza, zmešala s skuto, na primer. Bi to šlo? Ima morda kdo kakšen nasvet, kaj vse bi še šlo zraven? Potem bi to mazala na kruh.

 

Hvala.

cobiss

Hauschka  

član od: 9.10.2009

sporočila: 80

23. jun 2011 10:34

Cobiss, seveda bi šlo, poskusi, saj faliti ne moreš nič. Mislim pa, da posebne razlike v okusu (jogurt/skuta) ne bo. Lahko pa dodaš kakšne začimbe na primer drobnjak, peteršilj, mleta paprika, čebulico ali česen... in dobiš nekakšen liptovski sirček kot namaz za na kruh. Poskusi pa poročaj. Problem je v tem, da laneno seme hitro "oksidira" (nisem strokovnjak, ampak sem zasledila da mleto seme, ki dalj časa stoji ni o.k.), tako da je priporočljivo seme mleti za sproti - jaz to počnem kar v kavnem mlinčku.

 

Pa dober tek in lep pozdrav! 

Hauschka

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

23. jun 2011 10:56

Ma cobiss,

zdi se mi da si en mal zgrešila: ne gre za lan ampak konopljo, ne gre za semena ampak listje, in se ne je ampak se kadi, kaj bi pa pasalo zraven, ne bi vedel, upam, da sem vsaj mal pomagal .

ežoj

Hauschka  

član od: 9.10.2009

sporočila: 80

23. jun 2011 14:44

Ežoj, saj ni res! Seveda je laneno seme primerno za uživanje in je zelo zdravo (no lahko, da se je cobiss tudi zmotila), ni pa rečeno. Jaz sama tudi jem laneno seme, le da ga sama sproti meljem in popapam v kombinaciji z jogurtom in lanenim oljem. Kar se pa tiče konoplje, pa ja, tudi ta je uporabna, kot si že sam omenil za listje, ki se pokadi, drugače je pa konopljino olje blazno zdravo/zdravilno in pomaga pri mnogih boleznih. Malo pogooglaj, pa boš več zvedel.

Sicer pa počakajmo na naslednje javljanje cobiss, pa bomo zagotovo vedeli ali gre za laneno seme ali konopljo.

 

Lep sončen dan vsem skupaj!

Hauschka

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

23. jun 2011 15:58

Ezoj, ni treba kadit. Zraven paše kakršnakoli maščoba, pa si lahko ocvreš magari frtaljo, da ne bodo večni masleni cookiji.

Vsako krhko testo je še dosti boljše s herbalnim dodatkom

Ker kaže, se lahko celo vrtnarji v naslednjem obdobju nadejamo  obiskov narodnozabavnih hropcev, ki bodo ob zvokih harmonike kontrolirali pavilnost razploda v zelenjavnih vrtovih, boš lahko prisotnost visokih in krepkoraslih (ne Vendelina, tokrat ne razpravljamo o tebi)  rastlin zagovarjal s tem, da jih gojiš kot oporo fižolu preklarju.

 

nola

cobiss  

član od: 4.6.2011

sporočila: 32

23. jun 2011 16:38

Ne, gre kar za lan, tako kot sem napisala, hehe. Jaz sem pravzaprav že kupila zmleto, tako da je, kar je. Sicer pa hvala za nasvete, Hauschka. Sem tudi sama razmišljala v podobni smeri glede dodatkov ... Bom najbrž v kratkem preizkusila in potem poročam, kako bo uspelo.

cobiss

Hauschka  

član od: 9.10.2009

sporočila: 80

24. jun 2011 7:47

Cobiss, kar pogumno! Kar ti pade na misel zmešaj, lahko tudi sladko varianto: skuta, laneno seme, vanilijev sladkor, cimet,... Naslednjič pa res raje kupi celo seme, pa ga sproti sama melji.

 

Vsekakor držim  in ti želim dober (slan ali pa sladek) dober tek, vsekakor pa poročaj, kaj je bilo dobro.

 

Lep pozdrav!

Hauschka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti