Španska hrana

nemeja  

član od: 29.3.2007

sporočila: 83

tema odprta - 17. jun 2011 17:11 | ogledi: 14.093 | odgovori: 4

Pozdravljeni, rabila bi nekaj idej, kaj ponuditi za večerjo s špansko tematiko. Hvala in lep dan!

nemeja

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

17. jun 2011 23:10

Tapasi - majhi prigrizki, kakšni so, je odvisno samo od domišljije ali pa denarnice; preprost: na opečen kruhek, premazan z mao ilovnega olja, daš drobno sesekljan paradižnik, premešan z malo olivnega olja in sesekljanimi mediterasnkimi zelišči; na zobotrebce natakeš košček klobase chorizo ali zvit slan ribji file, olivo in kislo čebulico; ali sir, klobaso in olivo; ali na kruhek daš rezino mehkega sira in potreseš z grobo mletimi orehi; ali v rostbiv zaviješ špargelj in daš to nakruhek ... ali pa vtipkaj v googla "tapas" in si poglej recepte in slike

 

- gaspačo je mrzla zelenjavna juha, običajno iz paradižnika, primerna za poletne dni

 

- paella - kolikor gospodinj, toliko paell; osnovne sestavine so riž, zelenjava, meso, morski sadeži, vino; od začimb je obvezen žafran,  ki da lepo rumeno barvo, in pa ščepec mlete rdeče paprike

 

- piščanec s česnom na primer

 

- krompirejva tortilja (v ponvi pečen krompir z dodatkom čebule in paprike, jajc in začimb, in se masa potem peče kot debeleješa pogača kar v ponci na štedilniku)

 

Španci imajo rad česen.

 

Google ti na vpise spanish cooking ali spanish culinary ali spanish food da veliko zadetkov.

 

Če te kaj bolj podrobno zanima, javi; na tečaju španskekuhinje pri Don Felipeju v Lj smo se ne le zabavali, pač pa tudi izvedeli kar nekaj zanimivih trikov.

 

Je pa jedilnik odvisen od tega, koliko vas bo, kakšne so zahteve (čisto specifične španske jedi ali le tiste najbolj znane in salvne), in koliko ste pripravljeni porabiti za tako večerjo.

 

Mamamia

 

 

mamamia

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

18. jun 2011 8:51

Hola

A to si si zamislila spansko tematsko vecerjo, pa sploh ne ves, kaj skuhati? Ali pa so ti rekli, da na kaksen skupen zur prinesei kaj spanskega?

Tu imas dva linka tv showov, ki sta definitivno spanski zakon in imas postopke posnete in se recepte zraven

Saber cocinar (Znati kuhati) je show, kjer vsak delovnik in real-time kuhajo, tako da vidis, koliko casa se kaj dela, pa se Sergio je en tak cukr.

http://www.rtve.es/television/la-manana-de-la-1/

 

Un pais para comérselo – Dezela za pojest(spanska kuhinja po regijah), dokumentarec z recepti

http://www.rtve.es/television/un-pais-para-comer

 

Recepte zna prevesti tudi stric gugl

 

Gazpacho lahko tudi izboljsas tako, da dodas se malo lubenice, melone (to tule sedaj precej pocnejo)

Pa zelo radi polnijo paradiznike na razlicne nacine.

Glede cesnovih omak je pa tako, da hladni cesnovi omaki je ime ajo blanco, imas pa tudi smetanovo cesnovo omako, ta se pa servira topla in jo kombinirajo z belim mesom, ribo...in crno rizoto

Toliko od mene, grem sedaj na plazo.

 

 

 



Vendelina jr.

Sporočilo je spremenil(a) Vendelina jr. dne 18. 2011 08:52

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

18. jun 2011 18:28

Hrana, ki bi bila tipična za vso Španijo, ne obstaja. Španija je velika dežela s pestro zgodovino in jedi se od pokrajine do pokrajine močno razlikujejo.

V grobem se kulinarična Španija deli na pet con: sever je znan po omakah, center po pečenem mesu, jug po cvrtju, vzhod po riževih jedeh in ves del ob Ebru po jedeh pripravljenih z melancani, paprikami, paradižniki in čebulo.

Predvsem bodi pozorna na dve stvari - da ne boš v tej vročini pripravljala kakšne z mesom in stročnicami bogate enolončnice tipo olla podrida in da boš delala res s prvovorstnimi sestavinami. To še posebej velja za ves morski živelj, olje in zelenjavo.

Ker je trenutno tako zelo vroče, ti predlagam nekaj jedi, ki so nezahtevne tako za pripravo kot za konzumiranje. 

Gazpacho je razumna izbira za ta letni čas, zanimiv je tudi ajoblanco, ki je prav tako hladna juha, pripravljena iz kruha, stolčenih mandljev, česna, vode, olivnega olja in malo kisa.

Ribarnice so polne lepih hobotnic in če se ti jo da spet in spet namakati v krop, pa potem kuhati malo manj kot pol ure in jo pustiti v pokritem loncu še nadalnje pol ure, potem pa s škarjami narezati na koščke, potresti s soljo, mleto papriko in poškropiti z dobrim olivnim oljem, lahko brez veliko muje postrežeš z dovolj prepričljivo pulpo a galega oziroma hobotnico po galicijsko.

Ker smo v polni sezoni plodov, lahko pripraviš baskovsko piperrado (na olju pražiš čebulo, obvezno rdečo in zeleno papriko, paradižnik, kakšno melancano in bučko), ki bo brez jajca v veselje veganom, z jajcem vegetarjancem, kot priloga k  mesu ali ribi pečeni na žaru ali v pečici pa vsem drugim.

K mesu in ribi na žaru gre lepo omaka alioli (česnova majoneza)

Ali pa en dan prej pripravi escabeche (marinirano meso) iz ribe, kure ali dugega mesa in jo postreži lepo ohlajeno

Za sladico pa ne moreš zgrešiti s cremo catalano, ki ni nič drugega kot creme brulle ali s flanom, kot se po špansko reče rožati, če si neustrašna pa tvegaj z mlečnim rižem. Serviraj ga kot arroz con leche .Tudi po okusu in ne le po imenu so zanimivi borrachos de Guadalajara (guadalaharski pijanci). Tri beljake stepi v sneg, rumenjake mešaj z žlico ali dvema sladkorja da se spenijo in postanejo svetlo rumeni, dodaj moko, da dobiš gosto testo, peči v namazanem modelu pri nizki temperaturi. Ko je biskvit pečen, ga v pekaču razreži in namoči z mešanico vina in sladkorja ter potresi s cimetovim prahom.

Če se boš odločila, da pripraviš paello, najprej preveri, če imaš primerno posodo (nizko široko kastrolo z ravnim dnom), dovolj širok plinski gorilec in, če boš pripravila morsko ali mešano paello - popolnoma sveže rake, školjke itd. Evrospinovi zmrznjeni gamberi so sicer odlični, ampak ne za paello.

Glej, da bo mesa in zelenjave po teži vsaj trikrat več kot riža. Ta naj bo kratkozrnat, včasih se dobi v Hofru bomba riž, ki je najprimernejši za to jed. Paella se praviloma kuha odkrita na odprtem ognju in riž se mora ravno prav prijeti dna posode, skorjica velja za specialiteto. Vedno najprej praži meso, klobase, kalamare in sipe, nato dodaj zelenjavo, potem tekočino (juho) in ko zavre, še riž. Riža torej pri paelli ne pražiš. Potem, ko si dodala riž, odloži kuhalnico in ne mešaj več, kakšnih deset minut pred koncem pa dodaj ribe, rake in školjke.  Najdi si zanesljiv, španski recept, če ga ne boš razumela, imamo tu najmanj enega prijaznega študenta hispanistike, ki ti ga bo gotovo z veseljem prevedel.

Kaj boste pa pili? Verjetno imate že pripravljeno zalogo dobrega španskega vina. Če boš skuhala kaj baskovskega ali galicijskega lahko zdaj nabaviš cidro (fermentiran jabolčnik) tudi pri nas, proizvaja ga Pivovarna Laško (ali je to že reklama?), receptov za tako in drugačno sangrio je internet prepoln. In ne pozabi nabaviti kakšne flaške Xereza - za gospode fino, za dame pa amontillado.

Pa vsem jedcem ! Que aproveche!

 



nola

 

Sporočilo je spremenil(a) nola dne 18. 2011 18:37

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

22. jun 2011 6:34

nemeja je napisal/a:

Pozdravljeni, rabila bi nekaj idej, kaj ponuditi za večerjo s špansko tematiko. Hvala in lep dan!

 

nemeja

 

In?

Se je ta dogodek že imel zgoditi?

Vendelina jr.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti