Namazi in drugi zajtrki za alergike

motovilčica  

član od: 29.12.2009

sporočila: 231

tema odprta - 14. jun 2011 10:34 | ogledi: 15.097 | odgovori: 20

Živjo,

pri mojem nečaku so odkrili kup hudih alergij - na jajca, mleko (vse vrste), vse oreške, jagode, hruške in sojo, poleg tega pa mu odsvetujejo še večino konzervirane hrane in vse mesnine. Ker ima mali šest mesecev in ga sestra še doji, se mora diete za zdaj držati predvsem ona. Čez dan se še nekako znajde z vsemi omejitvami, za zajtrk je pa precej žalostna, ker ji je od vsega preostal le kruh brez masla z domačo marmelado ali medom. Zdaj iščemo ideje, kako popestriti zajtrk, ker ni neka strašna jubiteljica marmelade in medu. Meni so zaenkrat prišli na misel namazi iz jajčevcev, namaz iz čičerike in avokadov namaz.

A ima še kdo kako idejo za namaz/kaj drugega za zajtrk, kar ne vsebuje mleka ali mlečnih izdelkov, oreškov, soje ali idelkov iz nje, jajc, majoneze ali mesnin? Od maščob so dovoljeni le oljčno ali čisto sončnično olje in ena vrsta margarine.

Najlepša hvala za pomoč.

motovilčica

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15147

14. jun 2011 11:02

Jaz ji svetujem, da si kdaj pa kdaj pripravi samo sadje (banana, marelica, jabolko, borovnice, nektarine, breskve, ananas, grozdje....), lahko pa kot smoothie v katerega  lahko doda kokosovo mleko, pa kakšne piškote brez jajc in mleka, riževe vaflje.Kot mesnine so najbrž mišljene hrenovke, salame....? Morda pa si lahko pripravi namaz iz piščančjih jetrc ali  telečjih jetrc z dodatkom začimb? Pa kakšen domač ribji namaz (ribo sama skuha) in zmiksa z začimbami. Če ima rada bakala namaz se dobi v ribarnici.

Naj tudi malo pogleda v trgovinah z bio izdelki (Kalček-btc, Sadni vrt  Mengeš....), kjer prodajo različne izdelke namenjene prav alergetikom in so brez škodljivih aditivov in konzervansov. Sama sem pred časom jedla enega iz Kalčka pripravljenaga iz paradižnika in oljčnega olja.

Če sem prav razumela žita lahko je, to pomeni, da lahko je razno pecivo, žemlje, kruh, seveda, ki niso na osnovi jajc in mleka. Recimo kruh brez gnetenja je že tak.

Vsekakor pa ji svetujem, da vloži prošnjo za dodatek za nego, ki ji pripada če ima otrok alergijo in tudi zaprosi za podaljšanje porodniške.

 





Sporočilo je spremenil(a) Trixi dne 14. 2011 11:06

Sporočilo je spremenil(a) Trixi dne 14. 2011 11:09

Nasja  

član od: 10.6.2003

sporočila: 815

14. jun 2011 21:04

Najprej bi se vprašala, ali je mali pri 6 mesecih res že alergičen na vse to - ali ima res  diagnozo in navodila zdravnika alergologa in ne kakega prepametnega zdravilca...

Vprašanje je tudi, kaj je mišljeno z mesninami - samo različni mesni izdelki (verjetno) ali tudi sveže meso. Če lahko je meso, seveda lahko pripraviš različne domače paštete, hladno narezano pečenko  itd. Potem lahko izumiš tudi kak namaz iz oliv, bučnic, tudi mlade koruze z zelišči.

Nekateri imajo radi tudi kokosovo maščobo kot namaz kar tako...

Nasja

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

14. jun 2011 21:50

Za zajtrk se prav tako kot sadje da jesti zelenjavo - surovo, kuhano, popečeno, pretlačeno.... v obliki namazov, juh in omak ali kar tako; pa vse mogoče kosmiče in kaše - ajdovo, ovseno,  ječmenovo, proseno....., zdrob, riž, krompir itd.

Pa seveda kot pravi Nasja: najprej preveriti, ali gre res za prave alergije ali pa je samo nekdo, ki "se spozna", rekel, da gre za alergije. Do zdaj še nisem slišala za nikogar, ki bi bil alergičen na vse vrste mleka in vse vrste oreščkov - ker med "vse" vrste mleka bi potemtakem moralo spadati tudi materino, močno dvomim, da obstaja kakšna stvar, ki bi bila v "vseh" vrstah mleka, edino v človeškem ne.

Sonja

motovilčica  

član od: 29.12.2009

sporočila: 231

14. jun 2011 23:48

Hvala vsem za odgovore.

Da gre za alergije in tudi kakšne so, so ugotovili alergologi v bolnišnici na Jesenicah po nekajdnevnih testiranjih. Najbrž niso nezmotljivi, ampak nekomu je pač treba zaupat. Tudi meni je sicer čudno, da niso izločili materinega mleka, ampak ga niso. Vse vrste mleka v tem primeru pomenijo kravje, ovčje in kozje mleko. Med mesnine sodijo mesni izdelki, sveže meso pa ne. Pri oreških vem, da je menda na arašide zelo močno alergičen, na ostale je pa malo manj, a še vedno precej. Kokosova maščoba je pa na tistem delu seznama, kjer so prepovedane snovi.

Saj se sliši logično, da se lahko za zajtrk je vse, ampak mene recimo zjutraj ne prepričaš, da bi jedla riž, juho ali krompir, če ni to ravno nujno. Zato pač iščem ideje za bolj "klasične" zajtrke, primerne tudi ob omenjenih alergijah. Razne namaze in to. Ali pa z mesom, kjer jaz sestri po 17 letih neuživanja mesa pač ne znam kaj prida pomagati.

Trixi hvala tudi za nasvet glede porodniške in dodatka za nego.

 

 

motovilčica

roža  

član od: 25.5.2005

sporočila: 341

15. jun 2011 7:50

Kar se tiče kupljenih namazov...

Jaz imam zelo rada bio namaze. Kupujem jih v merkatorju (imajo tudi dva v liniji zdravo življenje - npr. tale: http://www.mercator.si/trgovina/mercator-bio-sojin-n), imajo pa jih tudi v Kalčku, pa verjetno še kje. 

 

 

roža

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

15. jun 2011 7:58

Kaj pa je narobe z rižem s suhimi slivami ali pa proseno (in še kako) kašo s suhim sadjem za zajtrk. Jaz bi to komot jedla. Čeprav ko je stara mama v mojem otroštvu kuhala "rajž s češpami na vodi", bi bila takrat raje umrla od lakote. Zdajle pa njami za vse te kombinacije.

In vsi kosmiči ter raznorazni müsliji se lahko jedo s sokovi namesto z mlečnimi izdelki.

Za moje pojme izbira še vedno obstaja. Jaz npr. zjutraj absolutno ne maram kakršnekoli kombinacije s kruhom ali pecivom.

Loni Makaroni

motovilčica  

član od: 29.12.2009

sporočila: 231

15. jun 2011 8:21

A vidiš, na riž in kaše s suhim sadjem se pa nisem niti spomnila , čeprav so bili v časih naših babic to pogosti zajtrki.

Iz otroštva se spomnim prosene kaše s suhimi slivami, ampak kuhane na mleku. Mislim pa, da bi tudi kombinacija brez mleka "šla skozi".

Izbira definitivno je. Samo ideje je treba nabrat skupaj. Zato je pa fajn spraševat tu na kulinariki, ker se naberejo ideje...

motovilčica

Ninja24  

član od: 31.3.2007

sporočila: 2692

15. jun 2011 8:35

Kaj pa razna "rastlinska" mleka in izdelki iz njih, npr. riževo, sojino, ječmenovo, ovseno.....

Ninja24

piščanec  

član od: 15.1.2006

sporočila: 284

15. jun 2011 9:13

Motovilčica, tvoj post me spominja name pred dobrim letom dni. Hči je lani spomladi iz dobrovoljnega, okrogloličnega in zelo ješčega dojenčka postala razdražljiva, neješča, imela drisko, refluks, atopijski dermatitis... Pri nas je bila stvar bolj zakomplicirana, ker so bili testi negativni in so mi zdravniki vztrajno svetovali, naj vse jem in naj njej začnem hitro gosto hrano uvajat. Seveda ni šlo tako gladko , alergije po enem letu še vedno odkrivamo... 

V glavnem, da ne dolgovezim, če so pri tvoji sestri v bolnišnici že vse te alergije ugotovili, potem verjetno bo kaj na tem, ker zdravniki po mojih izkušnjah prej rečejo, da ni alergij (pa so), kot obratno. Problem tako številnih alergij je, da je težko najti pripravljeno hrano (paštete, namaze,...) brez kakršnihkoli sumljivih dodatkov. Hkrati je potrebno zelo pozorno opazovati otroka, če se simptomi nikakor ne izboljšajo, je v prehrani verjetno še kaj problematičnega. Saj dokler so simptomi kolikortoliko obvladljivi, to ni tak problem, če pa otrok vztrajno zavrača tako dojenje kot gosto hrano in pri tem izgublja na teži, je na meji dehidracije in povečuje količino spanja, potem pa nimaš drugega, kot da pestrost hrane zmanjšaš na minimum. Ampak to bo že sestra vedela.

 

Ok, spet me odnaša, bom poskusila še jaz dodat kakšno idejo glede zajtrkov:

-moji zajtrki (pogosto še malice in večerje) še zdaj bazirajo na riževem napitku (dobiš tudi ovsene, pirine,... sojinega bi odsvetovala, ker naj bi bilo 40% otrok alergičnih na mleko, alergičnih tudi na sojo), v njem zakuhaš polento, proso (sem samo 1x, ker je nagravžno, pa sem drugače velika ljubiteljica prosa), fini so tudi kvinojini kosmiči (se zmehčajo v mikrovalovni) ali napihnjen amarant, tudi ajdova kaša je še kar užitna.

(BTW, kuhanje vseh teh napitkov jim spremeni okus, dlje kot se kuha, slabši je, zato je proso neužitno, polenta pa še kar dobra).

Pri riževem napitku je fajn predvsem to, da ima dodan kalcij, pri doječih mamicah, ki naenkrat ne uživajo več mleka, je to lahko kar problem.

 

-na kruh lahko namaže Vitaquell margarino, ki ima že spredaj napisano, da je brez mleka in jajc, mogoče bodo tako marmelade in med boljši!

-pri teh bio namazih se najde kakšne, ki so na osnovi sončničnih semen (torej brez soje, kvasa, pa tudi mleka, jajc...)

Drugih idej pa nimam. Razen sadja, ki so ga že druge priporočile.

Kar se tiče alergij na "vsa" mleka, je pod "vse" mišljeno le kravje in kozje mleko. Krave in koze so si relativno sorodne živali, proteini, ki povzročajo alergije so v mleku obeh živali podobni, če ne enaki, ljudje pa smo od teh živali že dolgo ločeni, zato se proteini v mleku razlikujejo. Saj če bi kdo želel sprobat z mačjih ali ježevim mlekom, bi ga alergiki mogoče lahko pili, ampak to ni ravno realno, ne?! 

piščanec

ZAČETNICA  

član od: 2.2.2007

sporočila: 1985

15. jun 2011 9:40

Zmiksan svež paradižnik, pol stroka česna, sol, poper, par listov sveže bazilike, popečen rženi kruh s kapljico oljčnega olja, na vrh pa ta "namaz".

Začetnica

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti