Žar s ploščo iz marmorja

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

9. jun 2011 21:46

hedonist je napisal/a:

Kakšna je razlika med peko na marmorni plošči in peko v ponvici na štedilniku ? Glede okusa mislim.



hedonist

Razlika je v tem, da se marmorna plošča zaradi poroznosti nikoli ne da dobro očistit, in pri pečenju na njej, zmeraj " zaužiješ " nekaj ( pečenih ) bakterij, ki so se razbohotile po zadnjem pečenju  in nekaj žarke maščobe.

Sicer, vprašanje je zelo provokativno. Za odgovor na to in podobna vprašanja ( kakšna je razlika med peko na žaru na oglje, plin, elektriko, vulkanskih kamnih ) je potrebno nekaj poznavanja kemije in fizike in to bi se mogli otroci že v šoli naučit. 

Drugač, pri teh stvareh večinoma ne gre za objektivno ocenjevanje, ravnamo se čuvstveno, gre za druženje, večinoma v naravi, prijateljska ( družinska ) atmosfera in še kaj.

ežoj

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

9. jun 2011 22:18

Se strinjam z Ežojem

JJ

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5047

10. jun 2011 8:34

Hvala obema za odgovor. Zzak, ja maš prov, vse je v dimu..... Ežoj sicer ne vem, zakaj maš vedno občutek da provociram ampak to  je pač tvoje mnenje in jaz ga sprejemam. Ampak vprašanje sem postavil čisto zares in to ne zaradi kemije ampak ,kot si lepo definiral čustvenega aspekta. Namreč, menim, da je peka na žaru edina zveličavna takrat, ko za energijo skrbi lesno oglje, drva ali dračje od obrezavanja vinskih trt meso in osatlo pa se peče na rešetki ali ražnju. Evo, torej popolni stik z živim ognjem oz. žerjavico in dimom. To ustvari tisto pravo aromo. Sej se povsem solidno speče tudi na plinu in na ploščah iz vseh mogočih materialov ampak to je meni vse preveč podobno peki na štedilniku v ponvici. In ker še nikoli nisem pekel na marmorni plošči in ker tudi meni kdaj kaj pade v ogenj z rešetke sem postavil vprašanje. In ga sedaj ,ko si mi podtaknil provociranje še dodatno obrazložil.

Če mi kdo želi odovoriti bom hvaležen če pa ne bom tudi mirno živel dalje.

 

hedonist

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

10. jun 2011 9:56

Hedonist, nimam vedno občutek da provociraš, pa tudi sedaj se mi je čudno zapisalo: nisem mislil da ti provociraš, mislim pa, da je vprašanje provokativno samo po sebi.

Jaz sem morda en čuden tip in ( skoraj ) čisto nič ne verjamem. Poglej mal po forumih in videl boš kolk je predsodkov okrog vsega: da je kos mesa boljši če je odrezan z nožem za 200€v, da se v poceni posodi ne da skuhat dobro kosilo ( seveda, tist, ki misli drugače je neumen, in ničesar ne ve )  in kup druge fame. Veliko stvari sem delal in osebno poskusil ugotovit razlike, večinoma brez uspeha. Pri vsej tej nam ljubi kulinariki, gre za različne toplotne obdelave živil, ki se pri tem kemijski spreminjajo in če mal razmisliš o toplotni prevodnosti živil in načinu dovajanja toplote ( pa za to ni treba bit ravno jedrski fizik, zadostuje znanje iz splošne izobrazbe  ) ti je marsikaj bolj jasno.

Naj zaključim s eno provokacijo: kakšna je razlika ( v okusu ) goveje juhe, ki je kuhana tako da intenzivno vre v primerjavi s tistim " da se dva kregata, a vre ali ne ".

Tebi hedonist, se opravičujem, da sem tako zapisal kot sem da si ti iz tega sklepal.........

ežoj

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5047

10. jun 2011 10:23

Dragi kolega Ežoj sploh se ti ni treba opravičevati veš da ti nisem nič zameril. Sej tudi jaz čedalje manj verjamem ampak očitno to pride z izkušnjami, ki se jih z leti kar nabere. Glede juhe pa, iz izkušenj lahko rečem, da se pozna če prehudo vre. Na okusu , barvi, čistosti...to pa vse atributi po katerih se ocenjuje njena kvaliteta. je pa res, da je stvar vedno diskutabilna saj ima vsak od nas drugačen okus in kar je za enega vrhunsko je za drugega komaj dobro. Samo, če bi bilo to edino merilo potem bi se celoten sistem razsul, ne le kulinarične norme. No to je seveda spet moje mnenje. Dovolj o tem, lepo se mej in kmalu objavi, ka si danes skuhal.

lp

hedonist

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

10. jun 2011 10:35

Hedonist, ti lepo živi mirno naprej! In si dopovej, da kolikor nas je, toliko je mnenj. Karkoli boš napisal, vedno bo nekdo mislil drugače. Kar je zate zakon, je za nekoga drugega brez veze. Ti imaš rad meso nadvse in ga tudi pripravljaš z najboljšimi pripomočki. Nekdo drug obožuje korenje in kolerabo.Itd., itd.

Bom opisala en dogodek iz trgovine, ki se mi je zgodil prejšnji teden. Predno sem zavila proti svojemu raju, sem šla še v svojo najljubšo trgovino. Ustavila sem se še pri mesarju in na vprašanje, kaj želim, nič hudega sluteč rekla en goveji zrezek, prosim. Ko zaslišim, poglej jo, en zrezek, koliko mesa sva pa midva kupila. Gospa, ki je to rekla, je v roki držala vrečo mesa, kot bi pestovala dojenčka in me pomilovalno gledala. Mesar, ki me je stregel, mi je prišepnil, veste gospa, tudi jaz ne jem veliko mesa, imam rajši malo mešano, več zelenjave kot mesa.

Zakaj sem kupila en zrezek? Ker me občasno popade meseno poželenje. Mož pa je ostal doma s svojo svinjsko kračo. Gospa pa je, predvidevam nakupila za piknik.

Malo me je popadla jeza, potem sem si pa rekla, od jeze rit raste in šla soncuin dogodivščinam naproti.

 

 

naor

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

10. jun 2011 10:48

naor je napisal/a:

 ..........................................................

.........................................................

Zakaj sem kupila en zrezek? Ker me občasno popade meseno poželenje. Mož pa je ostal doma  ...........................

 

 



naor

A, tako se poteši meseno poželenje, jaz sem zmeraj mislil na nekaj drugega. Grem se v kot sramovat ( kot bi ena rekla ).

ežoj

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

10. jun 2011 10:50

Hedonist, če drugega ne, je razlika v tem, da lahko hkrati pečeš in si v družbi gostov, kar se pri nas v kuhinji nikoli ne zgodi (tudi zaradi pomanjkanja prostora). Tudi meni je boljši občutek peči na oglju in kot si omenil, na ostankih od obrezovanja trte, ampak, posebno če se tega loti moj prednik, lahko traja ure in ure, preden dobimo kaj na mizo. Pri plinu si tega, hvala bogu ne more privoščiti, saj je plamen bolj ali manj enakomeren.

JJ

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

10. jun 2011 10:53

A ja: ne bo držalo ( glede juhe ) pozna se edino pri čistosti, pa še ta se ( skor ) izenači, če mal stoji pri miru, da se vsede. Temperatura je vrelišče vode in je v obeh primerih enaka, intenzivno " mehurjenje "  pri prehudem vretju povzroči motnost.

ežoj

neznan uporabnik

10. jun 2011 10:58

Haaaaa Naor, ona gospa pa je res morala bit razvratna!!!! Zgleda, da ji še cela vrečka mesenega poželenja ni zadoščala. Ajej...

 

Se mi zdi pa mesar posrečen. On ma raje vsega po malem. Skromnost je lepa vrlina.

 

Multivitamin

multivitamin

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti