Kitajska študija

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

16. nov 2011 9:38

Tatjana, samo tole še: praviš, da si laik na področju raziskav. Limnol pa je velik strokovnjak na tem področju, zato še enkrat preberi, kaj je napisala o raziskavah, predvsem pa o interpretaciji rezultatov raziskav. Na tej točki pade verodostojnost knjige. No, v mojih očeh.

 

Nasploh pa: vsak verjame, kar mu je bližje. Ni da bi se prepirali zavoljo tega, jaz sem vse to vzela zgolj kot debato.

Eni smo pač malo pikri, drugi malo manj, eno občutljivi, tretji zagreti, četrti obešenjaški. Na srečo so eni tudi povsem trezni, limnol na primer.

 

Obožujem pa kitajsko hrano, to drži kot pribito.

 

 

mamamia

Beatric  

član od: 13.6.2007

sporočila: 46

16. nov 2011 10:34

Rezultati opravljenih raziskav so izjemno radikalni in povzročajo veliko polemik, dvomov in majejo do zdaj t.i. tradicionalne poglede na prehranjevanje. Ne glede na to, kako si jih interpretiramo, naznanjajo nekaj. Nekaj bistvenega. In pred tem si ne gre zatiskati oči. Konec koncev je naša odgovornost, da prihodnjim rodovom predamo vsa možna znanja; ob tem, kako se izreže rakavo ledvico tudi to, kako se lahko rak prepreči.

Knjiga ponuja ogromno podatkov in resnično sem ob nekaterih postala zaskbljena.Ne le ob tistih, ki razlagajo vpliv neke kemijske spojine iz živalske beljakovine (npr. kazein v kravjem mleku) na bolezenske spremembe v določenih organih, ali pojasnjujejo visoke vrednosti estrogena (zaradi živalskih maščob), ki sprožajo zgodnje menstruacije, pozne menopavze, in visoko izpostavljenost ženskim hormonom, ki lahko pripeljejo do raka dojk, ampak tudi ob prikazu okoljskega problema živinoreje (gledano globalno). Na ta problem se opozarja res že iz vseh strani; s količino žit in vode, ki se porabi za vzrejo živali, bi se lahko nahranilo 10 krat več ljudi, in vemo, da je na svetu kakšna milijarda ljudi kronično lačnih, od tega polovica otrok. Otrok.

Žalostno dejstvo je, da se polna usta ne ozirajo na prazna.

Smisel knjige ni v dokazovanju. Avtor pojasnjuje, opisuje, razlaga, kritizira, pripoveduje, pohvali, posreduje. To bistvenost je treba uvideti: posredovanje. Pove nam, kaj je ugotovil.

 

 



Beatric

Sporočilo je spremenil(a) Beatric dne 16.nov 2011 10:34

Tatjana  

član od: 10.4.2002

sporočila: 301

16. nov 2011 13:14

Ne dvomim, da Limnol je strokovnjakinja na svojem področju, ki ga tudi zagreto zagovarja. Zato želim slišati njen odgovor na moje vprašanje.

 


Tatjana

Sporočilo je spremenil(a) Tatjana dne 16.nov 2011 13:15

matejac  

član od: 8.6.2004

sporočila: 446

16. nov 2011 13:45

Tatjana, 

 

limnol je med drugim govorila o osnovah statistike. O statistični verjetnosti in korelaciji. Če iz podatkov ne dobiš dovolj močne korelacije, ne moreš trditi, da npr. uživanje živalskih beljakovin povzroča raka. Campbell je kar nekaj negativnih korelacij označil za pozitivne. Še sam avtor zapiše, da njegove ugotovitve niso popolnoma znanstveno dokazane. Sama pa si dovolim nadaljevanje - so pa dovolj všečne, da se prodajajo.

Poleg tega se avtor sooča s kritikami, da pri zaključkih iz njegove raziskave ni upošteval mnogo raziskav, ki so bile narejene na tem področju in ki kažejo drugačne korelacije.

Skratka, naše najbolj občutljivo področje je najbrž hrana, saj je pogoj za naše življenje (izključujem možnost življenja na sončno energijo) in v določenih primerih tudi za zdravje. 

Jaz sem skeptik, iz moje širše družine statistično ne morem zagotoviti dovolj visoke korelacije med uživanjem zdrave prehrane in zdravjem.

 

Lep dan!

Mateja

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

16. nov 2011 13:46

Tu je prav nekaj zanimivega branja na temo dotične knjige.

http://www.drlwilson.com/Articles/CHINA%20STUDY%20BOOK

http://www.cholesterol-and-health.com/China-Study.ht

http://rawfoodsos.com/2010/07/07/the-china-study-fa

http://www.drlwilson.com/Articles/CHINA%20STUDY%20BOOK

http://www.sciencebasedmedicine.org/index.php/385/

...

To sem našla jaz kot laik, da se Limnol ne bo treba kaj preveč zagreto zagovarjati. Ma, hecam se, ona bo že povedala svoje, če bo hotela.

Zdaj pa nazaj k dekoltejem

 

 

 

 

Loni Makaroni

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

16. nov 2011 14:09

Kadar slišim za kakšno knjigo, ki ima namen rešiti vse svetovne zdravstvene probleme, se mi zbudi endokrina žleza za skepso in začne prav živahno špricat. Potem grem brskat po internetu, najprej vtipkam originalni naslov na wikipedijo in pregledam citate - in kadar že na prvi pogled vidim, da so citati izrazito enostransko izbrani, grem pogledat še na strani od British Medical Journal, Jama in na Medscape. Kadar tudi tam ne najdem ničesar (kot v zgoraj omenjenem primeru), se zatečem k googlu, dodam k naslovu besedico review in preskočim vse linke tipa http://www.vegan.com, http://www.naturalfood.com, http://www.naturalbirth.com in podobno. In če najdem link, kakršen je tale, mi to povsem zadošča, da take knjige ne bom šla brat, s čimer si bom seveda tudi zaprla možnost za to, da bi kvalificirano debatirala o njej, kar mi pa - po pravici povedano - tudi blago dol visi. lp, proxima

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

16. nov 2011 14:25

Draga Tatjana,

sem prav posebej zate šla še enkrat brat svoj zadnji post, da bi videla, če res kaj tako zelo zagovarjam - pa ne najdem nič. Napisala sem samo, zakaj je ta konkretna študija profesorja Campbella požela toliko kritik. Temu nimam kaj dodati in tudi drugače povedati ne znam.

Resnično - ampak resnično pa ne razumem, zakaj je tako težko sprejeti načela zdrave uravnotežene prehrane, ki ti jih zrecitira zdravnik v lokalni ambulanti ali učiteljica pri zdravstveni vzgoji, če ti isto pove nekdo, ki je po deklaraciji zen in razsvetljen z daljnjega vzhoda, je pa vse suho zlato. Sicer je pa tudi vseeno, komu verjameš, ker si je vendar čisto enostavno zapomniti: vsak dan vsaj pol ure migaj, ostalega pa vsega po malem in z veliko dobre volje. Več za zdravje narediti se ne da. In kot je kolegica v nekem drugem forumu napisala o wellnessu: poleg telovadbe za telo, ne pozabiti na telovadbo za možgane in za dušo. Pa čimveč se smejte.

 

Lep dan, zen in uravnotežen, pa naj bo veganski ali s pečenico!

 

Sonja

 

P.S. tole zadnje - pečenica - menda dobro deluje na dekolte, uživati po teku s kislim zeljem.

 

 

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

16. nov 2011 14:34

Limnol, imam oboje doma in to domače primorsko. to bo kar cvetelo

Loni Makaroni

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

16. nov 2011 14:44

Jaz sem danes eno pečenico že pojedla, s kislim zeljem seveda, pa s kuhanim krompirjem ... Bom še kipnila, brez kvasa, samo wonderbra si moram nabavit ...

 

 

mamamia

Tatjana  

član od: 10.4.2002

sporočila: 301

16. nov 2011 17:11

@Limnol, pozabila sem nalimat tegale smeška. Drugač pojma nimam, katero je tvoje področje ...

@Vanja, ja, eskimi jedo hrano iz svojega okolja, saj živijo v ekstremnih razmerah. Si ne predstavljam eskima z inv rokah. Jedo hrano ki greje, ker jo potrebujejo. Tudi mi bi morali bolj gledati na to, pa imamo vse pomešano. Poleti se mastimo z mesom na žaru, pozimi pa iščemo razno zelenjavo po trgovinah...

 

Se mi pa res ne da več debatirat na to temo. Knjiga mi je všeč, vam ni in to je to. No, vsaj nekatere sem v dobro voljo spravla. Tud to je nekaj

 

 

 

Tatjana

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti