Kitajska študija

Mygrace

sporočila: 6506

10. nov 2011 9:53

Če bi se vsaj pol toliko, kolikor se poglabljamo v knjige, poglobili vase, bi bil uspeh bistveno boljši..

(kar je za sosedo dobro, zame ni vedno prav tako dobro press)

(ali: kar se je nekdo odločil napisati in tržiti, verjetno ni napisal zato, da bi meni pomagal press)

 

                                              

 

                                                          

Mygrace

VilmaS  

član od: 10.10.2003

sporočila: 1067

10. nov 2011 10:15

Ne morem si kaj, da ne bi zasmetila teme in z vami delila "izpoved", ki sem jo dobila po mailu; mogoče vam popestri meglene dni:

"Pravijo, da je barvo avtomobila, ki  ga želiš kupiti, in načinom smrti neka podobnost. Ne enega ne drugega si ne moreš izbrati. So seveda izjeme, le kje jih ni, moja družina sodi mednje. Ne glede barve avtomobila, pač pa glede načina smrti. Končali bomo, in to je dokončno odločeno, strašne smrti od lakote. Krivec naše tragedije so množična občila, od časopisov, revij, prek radia do televizije. Način naše kolektivne smrti je določila žena. V njeni naravi je, da se strašno rada izobražuje. Zlasti zdravstveno. Odkar doktor romani izhajajo bolj poredko, prebira in posluša vsa zdravstvena in prehrambena navodila po naših občilih. Žal se po njih tudi ravna. Že dolgo je tega, kar smo v naši kuhinji odpovedali gostoljubje svinjski masti in kmalu zatem tudi izdelkom iz drobovine – zaradi vsebovanega holesterola. Zbogom, paštetice, krvavičke, pečeničke, slastna ocvrta slanina ter podobne dobrote.

Potem je žena prebrala, da testenine redijo. Ker nesreča nikoli ne pride sama, je neki lump v ženski reviji pisal, da so paradižniki vir rakastih obolenj. Zdaj so iz naše mize izginili špageti a la karbonara, makaroni s paradižnikovo omako in še in še podobnih dobrot. Ko je neka baraba na televiziji očrnila še olje, češ da je to počasi delujoči strup, smo presedlali na margarino. Toda ali ni vrag, da je nekdo v nekem članku ostro nastopil tudi proti slednji, ker da po škodljivosti ne zaostaja za oljem. Zdaj pražimo čebulo v vreli vodi. Uživanje jajc nam je zagrenil neki strokovnjak v tedniku, celo sol je pri kuhi domala prepovedal. Žena je z jedilnika sladostrastno črtala jajca, v mehko in v trdo kuhana, na oko in sploh. Solimo nič več, v silni želji po soli včasih ližem belo oblogo s cvetličnih lončkov. 

Pred mesecem je prek televizije neko vegetarijansko babše prepričalo ženo, da so vse oblike mesa v prehrani greh proti telesu in da so edina res zdrava hrana korenje, repa, zelje, solata in neškropljena jabolka. Sočasno je neki tip po radiu znanstveno razlagal, da so povrtnine dvorezen nož, da je njihova uporaba znanstveno vprašljiva, še zlasti če so uspevale na prsti, gnojeni z živalskim gnojem ali z umetnimi gnojili. Zdaj so nam ostali še med, mleko in kruh. Vendar so nam v tedniku kaj kmalu dali vedeti, da med povzroča sladkorno bolezen, mleko da bojda lahko kruto poškoduje vranico, kruh pa da deluje podobno kot testenine. V silni prehrambeni stiski se je žena s hčerjo zatekla h kamiličnemu čaju, k ovsenim kosmičem in na vodi kuhanem rižu, jaz pa k pivu in krompirju v oblicah. A se je že čez nekaj dni našel neki sadist, trdeč, da pivo povzroča protin, v krompirju pa da so odkrili nekatere strupene snovi, ki lahko usodno poškodujejo prostato. Za nekaj časa sem presedlal na vino in otrobe; ker pa vino uničuje jetra in ker ovseni kosmiči in otrobi po teoriji nekega zlikovca, objavljeni v dnevniku, zavirajo normalno delovanje hipofize, ne vemo več, kako in kaj. Žena ima zdaj 35 kilogramov, hči kakšen kilogram več, sumiva, da nama občasno pobegne na kakšno zastrupljanje s pico, jaz pa sem vedno bolj podoben pokojnemu faraonu Ramzesu, potem ko so njegove ostanke zdravili v Parizu. Verna soseda je bojazni pred našim pogubljenjem poklicala duhovnika, ta je z ministrantom prizvončkljal in nas je hotel dati v poslednje olje. Tega pa ne, je z zadnjimi silami zatulila žena, brala sem, da je poslednje olje navadno rastlinsko olje in zato smrt za organizem. Tako zdaj brez napotnice za prvi razred v onostranstvu čakamo zlakoteni, mumificirani, toda zdravi za odhod iz tega prehrambenega svinjaka."

Pa še nekaj o knjigi: Kitajska študija je navdušila mojo prijateljico, ki se trenutno bori z rakom in se oklepa vsake bilke. Verjamem njeni trditvi, da dokler si (oz. misliš, da si) zdrav, na življenje gledaš precej drugače- saj se knjiga kljub temu, da mi jo je dobronamerno posodila, še nedotaknjena valja na polici. Mogoče jo vzamem v roke, ko bo zunaj pol metra plundre, zaenkrat pa prisegam na raznoliko in zmerno prehranjevanje.

LP, V.

Tatjana  

član od: 10.4.2002

sporočila: 301

10. nov 2011 11:25

tunna je napisal/a:

Jaz sem se tudi kakšen mesec nazaj lotila branja tele famozne Kitajske študije. Najprej sem nanjo čakala 1 mesec v knjižnjici. Vmes sem bila tako nestrpna, prepričana sem namreč bila, da me bo knjiga "razsvetlila" in dala odgovore in rešitve na vse moje težave, da sem jo mislila že kupiti ... Še dobro, da je nisem.

Knjige nisem prebrala do konca. V šestih tednih sem prišla tja nekam do 50. strani. Preprosto mi ni "potegnilo". Zmotila me je ta neka samohvala avtorja - kako je on priznan, kaj vse je od dosegel, itd. itd. To me je res zelo zmotilo - zakaj bi se avtor hvalil s temi nekimi svojimi dosežki, še preden bralcu ponudi kakršne koli informacije, povezane s samo Kitajsko študijo? Če knjiga res nosi take podatke in informacije, ko bodo komu pomagale in spremenile življenje, potem naj govori sama zase, brez avtorja in njegove "slave".

Druga stvar, ki mi je šla pa na živce, je bil pa nek ta tok in stil pisanja, v katerem je knjiga napisana. Avtor trdi, da je to znanstvena študija in potemtakem bi bila lahko tako tudi napisana - znanstveno. Tako pa je ubral neko srednjo pot, ki meni izpade kot znanstveni članek za telebane. Izzveni butasto. Brez problema bi bilo lahko napisano kot priročnik (in podkrepljeno z znanstvenim člankom!).

In ko sem tako brala in brala in razmišljala o vseh teh rečeh, ki me motijo, sem jo odložila in prenehala z branjem. O vsebini niti ne bi, ampak že samo to, ta stil pisanja, me je res zmotil.



tunna http://titabota.blogspot.com/

 

Se strinjam s tabo, da je knjigo težko brati iz več vidikov, ja. Je pa sigurno res, da če si prišla samo do 50. strani, v bistvu nisi izvedela nič pametnejšega, kot je avtorjeva "samohvala"... Zanimivo se mi zdi, kako nekatere takoj (ne mislim tebe, ali pa samo tebe Tunna) vsaka malenkost razjezi. Treba je prebrati VSE in razmisliti o celotni vsebini in potegniti ven, kaj je mogoče pametno in kaj ne. Ne trdim, da se z vsem napisanim v knjigi strinjam, mi je pa dala misliti.

 

Tatjana

zeta  

član od: 21.5.2009

sporočila: 1353

10. nov 2011 11:44

Ampak, če nekdo do 50 strani naklada kako je dober, se pa vprašaš po verodostojnosti nadaljnje vsebine.

zeta

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

10. nov 2011 13:21

VilmaS, hvala za to "smetenje".

Loni Makaroni

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

10. nov 2011 13:22

Moje skromno mnenje je tako, da je danes več bolezni, ker so zanje več postavili diagnoze in ker dlje živimo.

Vanja

matejac  

član od: 8.6.2004

sporočila: 446

10. nov 2011 14:20

Vanja

Tudi jaz knjige nisem prebrala, po vsem prebranem pa se mi zdi, da je to še ena prehranska 'biblija'. Imam pa nekaj svežih podatkov: Kitajci ne obolevajo samo na določenih območjih. Po zadnji raziskavi (2010) New England Journala bi lahko imel vsak 10. diabetes! Alarmantno, ni kaj. In ogromno debelih otrok na vsakem koraku ne kaže k izboljšanju. Strinjam pa se, da je njihov tradicionalni način prehranjevanja zdrav. Ampak kje je že ta?....

In pri vseh teh biblijah in rešilnih knjigah o prehrani in zdravju, je prav danes zelo pomembno, kako filtriramo informacije. kdo je pravzaprav človek, ki mu lahko 100% verjamemo in sledimo njegovim napotkom?

 

Pa lep sončen dan vsem!

Mateja

 

 

 

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

10. nov 2011 14:34

VilmaS, YES!


Ne morem si kaj,d a ne bi sem gor ene hudo zlobne prilimala, tale mail je te dni krožil:

 

Ženska na prvi sliki, Karan Diwan (51 let), je zdravstveni guru, ki se zavzema za celovit pristop k prehrani in zdravju s telesno vadbo in vegetarijansko prehrano z ekološko pridelanim sadjem in zelenjavo. Priporoča razstrupljevalno dieto, izpiranje debelega črevesa in prehranska dopolnila in opozarja na škodljivost kvasa, nutriocistični pomen barve hrane ter koristnost preiskav sline in fekalnih izločkov.

Ženska na drugi sliki je Nigella Lawson (50 let), zvezda kuharske oddaje v Veliki Britaniji, ki je izključno meso, maslo in sladice.

 

 

Prva slika:

Glejte, da se boste prav odločili

 

Druga slika:

 



mamamia

Sporočilo je spremenil(a) mamamia dne 10.nov 2011 14:35

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

10. nov 2011 16:06

tunna je napisal/a:

Hehe, tole si bom jaz natisnila in prilepila na hladilnik!

 



tunna http://titabota.blogspot.com/

 

Ja jasno, da boš, uokvirjeni...  Vedno, ko te bo spopadla želja po zdravi hrani si poglej fotki, pa se odloči ...

mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti