Kitajska študija

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

7. jun 2011 12:55

Dragi Mirjan,

Hvala za odgovor. Jaz stvari namreč razumem čisto drugače: če je nekaterih stvari dobro jesti malo, to za moje pojme niti približno ne pomeni, da so enake. Ampak če je to tvoje dojemanje, bom to pač upoštevala v bodoče, ko bom brala tvoja mnenja in nasvete. Mislim, da bo prišlo prav tudi komu drugemu. Glavno, da se razmemo.

 

Lep pozdrav,

Sonja

Mirjan  

član od: 8.3.2010

sporočila: 59

7. jun 2011 13:27

Umi je napisal/a:

Hvala tudi glede nasvetov prehrane, smo poskusili, brez učinkov. Mi se hecamo, da je MS ozdravljiva na en način in sicer da najdejo ime za tvojo bolezen in ti spremenijo diagnozo. A upamo, saj upanje umre zadnje.

"Paleolitsko" verzijo sem predlagal po prebranem na forumih ampak zgleda, da ste že poeksprerimentiral. Ne vem, upam, da vam kaj rata.


Glede "splošno znano" sem ciljal predvsem na preveč splošne izraze tipa Azijci, Evropejci, itd. Smo raznoliki, izredno :)


limnol: Priznam, da bi se lahko bolje izrazil (recimo "Priporočanje omejevanje masti, kruha in mesa kot se mi ne zdi smiselno, še posebej zato ker dobim vtis, da so grupirani v isto skupino npr. živila, ki bi jih morali jesti poredko"). Hvala za potrpežljivost !

Sporočilo je spremenil(a) Mirjan dne 07. 2011 13:31

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

7. jun 2011 15:44

Ne vem, kaj hocejo povedati s to Kitajsko studijo, po vasih komentarjih sklepam, da pisejo o dolgem in zdravem zivljenju. Ce je tale statistika kolikor toliko tocna, Kitajci niso ravno za vzgled. http://www.indexmundi.com/g/r.aspx?c=ch&v=30 Vanja

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

7. jun 2011 16:20

Zanimivo, da tudi v Albaniji, Libiji, Bosni in Hercegovini in na Kubi živijo dlje kot mi. Mogoče bi se res morali zamisliti pa za zgled jemati koga drugega, ne ravno Kitajce. Človek se vsak dan nauči kaj novega.

Lep pozdrav,

Sonja

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

7. jun 2011 16:36

Ja, "lako ćemo, manjana, jutri.....bo že,...kismet..." spodbudno delujejo na dolgost življenja.

rimljanka

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

7. jun 2011 18:49

Haha, tole še kako drži. Ljudje, ki se ne sekirajo pretirano, lažje in dlje živijo. Saj so znani učinki stresa na srce, ožilje... Rimljanka

 

naor

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

8. jun 2011 5:48

rimljanka je napisal/a:

Ja, "lako ćemo, manjana, jutri.....bo že,...kismet..." spodbudno delujejo na dolgost življenja.



rimljanka

 

Ja, ja, to je to

Glede hrane mi pa pride na misel stavek, ki ga je izrekla ena od starejših gospa v času, ko sem sama imela majhne otroke in  se je na veliko propagiralo branje raznoraznih priročnikov za vzgojo otrok:  "Boljše, da svoje otroke vzagajaš napačno* a  s srcem in prepričanjem, kot da slepo slediš vsej prebrani kolobociji nasvetov".  (* mišljenov primerjavi z nasveti v priročnikih).  

 

Cila

Tatjana  

član od: 10.4.2002

sporočila: 301

10. nov 2011 8:20

Zdaj sem se tudi sama lotila natančnega branja te knjige, pa vam jo res priporočam. Ni to še ena knjiga o hujšanju in ne vem še čem. Vse kar piše so dejstva, podkrepljena z dokazi o raziskavah. Sicer je pa že Kobra 1 lepo razložila.

Kot je tudi Limnol omenila nekaj iz stare kuharice (včasih so bolje vedeli), take  stvari naj bi res jedli poredko, zdaj pa bi vsak najraje vsak dan imel nedeljo...

Vanja v ZDA, to kar si nalepila nima nobene zveze s to knjigo, saj ne daje za zgled Kitajcev, ampak so bili vključeni v raziskave ravno zaradi tega, ker so se na določenih področjih Kitajske pojavile "zahodne" bolezni...

 

 

 

Tatjana

tunna  

član od: 11.9.2010

sporočila: 288

10. nov 2011 9:17

Jaz sem se tudi kakšen mesec nazaj lotila branja tele famozne Kitajske študije. Najprej sem nanjo čakala 1 mesec v knjižnjici. Vmes sem bila tako nestrpna, prepričana sem namreč bila, da me bo knjiga "razsvetlila" in dala odgovore in rešitve na vse moje težave, da sem jo mislila že kupiti ... Še dobro, da je nisem.

Knjige nisem prebrala do konca. V šestih tednih sem prišla tja nekam do 50. strani. Preprosto mi ni "potegnilo". Zmotila me je ta neka samohvala avtorja - kako je on priznan, kaj vse je od dosegel, itd. itd. To me je res zelo zmotilo - zakaj bi se avtor hvalil s temi nekimi svojimi dosežki, še preden bralcu ponudi kakršne koli informacije, povezane s samo Kitajsko študijo? Če knjiga res nosi take podatke in informacije, ko bodo komu pomagale in spremenile življenje, potem naj govori sama zase, brez avtorja in njegove "slave".

Druga stvar, ki mi je šla pa na živce, je bil pa nek ta tok in stil pisanja, v katerem je knjiga napisana. Avtor trdi, da je to znanstvena študija in potemtakem bi bila lahko tako tudi napisana - znanstveno. Tako pa je ubral neko srednjo pot, ki meni izpade kot znanstveni članek za telebane. Izzveni butasto. Brez problema bi bilo lahko napisano kot priročnik (in podkrepljeno z znanstvenim člankom!).

In ko sem tako brala in brala in razmišljala o vseh teh rečeh, ki me motijo, sem jo odložila in prenehala z branjem. O vsebini niti ne bi, ampak že samo to, ta stil pisanja, me je res zmotil.

tunna http://titabota.blogspot.com/

zeta  

član od: 21.5.2009

sporočila: 1353

10. nov 2011 9:31

Sama sem tudi vedno bolj skeptična nad ponujenim čtivom o prehrani, ki nas zavaruje pred boleznimi ali pa po njej čudežno ozdravimo. In vse te študije, ki so baje opravljene, me včasih spravijo v slabo voljo, zakaj vednar vse kar je na podlagi njih priporočeno, tako dobro vpliva na primere, ki so v knjigah navedeni, moji prijatelji in znanci, ki so se pa polni pričakovanj držali različnih navodil iz teh priročnikov in strogo upoštevajo "priporočila za zdravo življenje" pa nimajo te sreče. Nobenih čudežnih ozdravljenj, samo razočaranje na koncu.

zeta

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti