Kitajska študija

nallis  

član od: 5.2.2011

sporočila: 59

tema odprta - 6. jun 2011 18:04 | ogledi: 32.989 | odgovori: 78

Zanima me,če je kdo že seznanjen s knjigo Kitajska študija in če se jo splača kupit.Se mi zdi,da se vsi,ki bi se radi vsaj približno zdravo prehranjevali,kar ne znajdemo v poplavi vseh diet,študij in nevamčesa vse.LEP POZDRAV VSEM

nallis

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

6. jun 2011 18:13

nallis je napisal/a:

Zanima me,če je kdo že seznanjen s knjigo Kitajska študija in če se jo splača kupit.Se mi zdi,da se vsi,ki bi se radi vsaj približno zdravo prehranjevali,kar ne znajdemo v poplavi vseh diet,študij in nevamčesa vse.LEP POZDRAV VSEM

 

nallis

 

Ne vem zakaj bi se potem bolje znašla s to knjigo. To je spet ena izmed študij in nikjer ni zagotovila, da je v njej absolutna resnica. Po mojem mnenju je to pač spet ena popularna knjiga, kakršnih je bilo že nešteto.

JJ

nallis  

član od: 5.2.2011

sporočila: 59

6. jun 2011 18:19

Ti dam popolnoma prav.Verjetno spet eno soljenje pameti.Včasih se sprašujem zakaj je vse,ki prihaja od drugod tako zelo in.Če mi bo prišla pod roke jo bom prebrala,jedla pa bom tako kot do zdaj-vsega po malem.lp

nallis

kobra 1  

član od: 15.6.2006

sporočila: 1881

6. jun 2011 20:50

Knjiga je dokaj zahtevno delo (šrudija) in nikakor ni še en priporočnik za hujšanje. Tudi avtor nikomur ne vsiljuje tega načina prehranjevanja, ampak samo opisuje raziskave ( več desetletij)  in vpliv prehranjevanja na naše zdravje.

Raziskave prehranjevanja in vpliv vnosa predvsem živalskih beljakovin na naše zdravje niso narejene samo na posameznikih ampak po posameznih državah - kontinentih.

To, da si krojimo kvaliteto življenja (beri zdravja)  z žlico, vilico in nožem, pa verjetno tudi ni nič novega.

Za začetek si knjigo sposodi v knjižnici, preštudiraj in šele nato presodi, če so vse te raziskave potekale samo zato, da nam nekdo soli pamet.

Vsaka odločitev je lahko prava, če le poslušaš svoj, telo... skratka Sebe.



kobra 1

Sporočilo je spremenil(a) kobra 1 dne 06. 2011 20:51

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

7. jun 2011 8:52

Kitajske študije nisem prebrala, me je pa zvil firbec in sem šla guglat. Takole Kitajsko študijo propagira spletna knjigarna Emka (copy-paste v celoti). Seveda ne pove nič o tem, kaj piše v knjigi, vsak lahko pač zase prebere te vrstice in tisto med njimi in se odloči. Nove in nove medicinske in nutricionistične revolucije počasi postajajo že utrujajoče, sploh ob tako nesebičnih reklamah in 100% nedovisnih transkontinentalnih študijah. In ne morem si kaj, da se ne bi spomnila na "Zlato knjigo gospodinje", ki smo jo pred časom izvlekli iz predalov že dolgo pokojne tete; natisnjena je bila v Kraljevini Jugoslaviji in v poglavju o zdravi prehrani družine svari, da je glavna vrednost zdrave hrane raznolikost in zmernost, obilo sočivja in sadja pa malo masti, mesa in belega kruha, ki naj bodo na mizi le ob nedeljah.

Jasno pa je, da o tem, kaj bo jedel in koga bo poslušal odloča vsak sam.

 

Lep dan dober tek pa obilo zdravja!

 

"Kitajska študija je knjiga, ki je temeljito pretresla medicinske in nutricionistične kroge po vsem svetu. Avtor v njej pojasnjuje mehanizme delovanja človeka (vpliv hrane na zdravje oziroma bolezen) in človeške družbe (medsebojno prepletenost prehranske, farmacevtske, medicinske  industrije, ter znanosti, šolstva in politike). Ponuja nam usodno pomembno orodje za preprečevanje in zdravljenje skoraj vseh bolezni in informacije o realnih zmožnostih sodobne farmacevtske medicine. 

Dr. Campbell je ena največjih znanstvenih avtoritet na svetu; na njegove raziskave ni imel vpliva nihče: ne industrija, ne oblast, ne lastne finančne koristi. Njegovo temeljno vodilo je iskanje resnice.

Uči nas, kako se z lahkoto spremenimo iz pasivnih »kupcev zdravja in daljšega življenja« v ljudi, ki si bodo zagotovili velikanske koristi, četudi že imajo napredovane kronične oz. avtoimunske bolezni, vključno z rakom, diabetesom, multiplo sklerozo, lupusom, artritisom ... Izid Kitajske študije štejem kot naš doslej največji prispevek k javnemu zdravju in zdravju posameznika in sem na ta zgodovinski prispevek izjemno ponosen. Knjiga bo aktualna, dokler bomo ljudje takšni, kot smo, kar pomeni, da bomo z njo osrečevali še veliko generacij. Tistim, ki so razumeli, da lahko sami za svoje zdravje naredijo več kot vsi drugi skupaj, sem z nemalo zadrege priporočal na kupe knjig, da bi jim ponudil celovite, jasne, prepričljive in preverjene informacije. Od zdaj naprej ne bom imel teh težav – ponudil bom samo eno knjigo – Kitajsko študijo."

 

 

Sonja

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

7. jun 2011 9:26

Hm, to me spominja na čaj šlang ..., oziroma po sistemu "vse v enem" in "samo to smo še čakali".

Pač berem med vrsticami.

Mamamia

mamamia

Umi  

član od: 16.10.2006

sporočila: 32

7. jun 2011 9:34

limnol je napisal/a:

"Uči nas, kako se z lahkoto spremenimo iz pasivnih »kupcev zdravja in daljšega življenja« v ljudi, ki si bodo zagotovili velikanske koristi, četudi že imajo napredovane kronične oz. avtoimunske bolezni, vključno z rakom, diabetesom, multiplo sklerozo, lupusom, artritisom ... "

 

Se opravičujem, ker smetim temo, ampak vendar me omemba te bolezni vedno pogreje. Zakaj? Ker v vsakdo, ki želi podkrepiti rezultate svoje "raziskave" vrže med bolezni multiplo sklerozo. Sama imam primer multiple skleroze v družini in če bi bilo verjeti vsem tem "rezultatom" potem sploh ne vem zakaj ta bolezen še obstaja!!!! To je navadno zavajanje potrošnikov, pa ne samo v tej knjigi! Uf, sem se razkurila. (Se še enkrat opravičujem za smetenje te teme...)

 

Drugače pa, knjige nisem prebrala, mogoče jo bom kdaj iz radovednosti dvignila v knjižnici. Predvsem pa se ustavim na besedi "Kitajska". Vsak, ki spremlja literaturo s področja zdrave prehrane, naj knjige jemlje z zdravo mero razuma in kritičnosti. Niso vse knjige primerne za vsakogar, prav tako kot ni za vsakogar primerna ista hrana. No, zakaj me je špiknila beseda "Kitajska"; znano je, da se je prebavni sistem prilagodil prehrani, ki je značilna za neko področje. Z drugimi besedami, kar jedo Evropejci, lahko slabo vpliva na Azijca. Tako je splošno znano, da Azijci slabo prenašajo mlečne izdelke (kot npr. mleko), za Evropejce, ki pa so "rastli" ob živinoreji, pa je bilo to včasih bolj redek primer. Ista zgodba je npr. pivo. Marsikdo lahko spije pivo ali dve, pa nanj ne učinkuje. Če pa daste eno pivce npr. Japoncu, pa bo že pri polovički postal dokaj vesel.

 

Kaj sem pravzaprav hotela povedati s tem? No, če zadeva učinkuje pri kitajcih, ni nujno, da bo tudi pri nas. Imamo pač različen metabolizem. Ampak, kot sem že rekla. Sama knjige NISEM PREBRALA. Moje mnenje je torej le mnenje.

 

Pa uživajte in zdravo jejte, predvsem pa vse v zmernih količinah.



Umi

Sporočilo je spremenil(a) Umi dne 07. 2011 09:36

Mirjan  

član od: 8.3.2010

sporočila: 59

7. jun 2011 11:49

Ne. Kitajska študija je igračkanje s statistiko z namenom promocije veganskega načina prehranjevaja.

 

http://rawfoodsos.com/2010/07/07/the-china-study-fa

http://www.cholesterol-and-health.com/China-Study.ht

 

Iz tega področja bi priporočal Paleo Solution (Robb Wolf), The Perfect Health Diet (Paul Jaminet) in Primal Blueprint (Mark Sisson). So pa vsi blogerji, tako da lahko Google odkrije kaj in kako "pridigajo".

 

limnol: Enačenje belega kruha z mesom je neumnost tako, da ne bi dal nič na priporočilo nekoga, ki to dela.

 

Umi: Te "splošno znane" zadeve so največkrat narobe ali pa površne. Ne vem, če obstaja odgovor na vprašanja koliko časa je potrebno, da se razvije neka prilagoditev in pod kakšnimi pogoji. 

 

Občasno preberem kaj glede avtoimunskih bolezni in kakor razumem je protocol res strog. Vse potencialni iritanti (mlečni izdelki, žita, stročnica, razhudniki) se odstranijo plus suplementacije z vitaminom D (mogoče še K2, pozabil).

 

http://www.youtube.com/watch?v=_3RvWGx0AJE&featu - Predavanje Cordaina o tej bolezni

http://www.direct-ms.org Stran, ki se posveča raziskavam glede MS

 

Ne vem kakšno je stanje tvojega družinskega člana ampak mogoče probat za 30 dni ...

Sporočilo je spremenil(a) Mirjan dne 07. 2011 11:51

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

7. jun 2011 12:15

Ljubi Mirjan,

kje si  pa ti v mojem postu prebral, da sta meso in beli kruh eno in isto? Prosim pokaži. Če pričakuješ, da bomo tvoje nasvete jemali kot nekaj kolikor toliko kredibilnega, potem nas moraš prepričati vsaj v to, da stvari prav prebereš. Za začetek.

Lep dan,

Sonja

Mirjan  

član od: 8.3.2010

sporočila: 59

7. jun 2011 12:37

limnol je napisal/a:

Ljubi Mirjan,

kje si  pa ti v mojem postu prebral, da sta meso in beli kruh eno in isto? Prosim pokaži. Če pričakuješ, da bomo tvoje nasvete jemali kot nekaj kolikor toliko kredibilnega, potem nas moraš prepričati vsaj v to, da stvari prav prebereš. Za začetek.

Lep dan,


Sonja

 

"pa malo masti, mesa in belega kruha, ki naj bodo na mizi le ob nedeljah."

 

Vejica, "in" ter množina me napeljujejo do sklepa, da avtor(ica) kuharice za mast, meso in bel kruh priporoča "malo". Vse tri elemente se torej v kontekstu jemlje za enake, ker imajo ista priporočila.

 

Razloži mi torej, kako sem narobe prebral.

Sporočilo je spremenil(a) Mirjan dne 07. 2011 12:39

Umi  

član od: 16.10.2006

sporočila: 32

7. jun 2011 12:50

Mirjam. Hvala za odgovor. 

 

Pa da še dodam nekaj, čeprav je tole že bolj zasebni pogovor med nama, kot pa stvar teme.

 

Te "splošno znane" zadeve sem se "naučila" z življenjem na Japonskem, kjer smo veliko debatirali o življenju, navadah, zgodovini in prehranjevanju. Pravzaprav so mi to razložili Japonci sami, ki se jim to zdi kar precej smešno. Smo se hecali, kako nam zavidajo prenašanje alkohola. :) Prav tako je uporaba mlečnih izdelkov pri njih precej bolj omejena, saj se ne bavijo veliko z recimo govedorejo. Ampak, to je že filozofska debata ob čaju, kaj ne? ;)

 

Glede linkov o MS smo pri nas seznanjeni z vsemi poznanimi in nepoznanimi metodami zdravljanja. Prav tako ti znam na pamet našteti najmanj dvajset svetovnih forumov in strani na to temo. Seveda smo pri nas doma kar aktivni na področju MS v Sloveniji (MS forum, srečanja). Hvala tudi glede nasvetov prehrane, smo poskusili, brez učinkov. Mi se hecamo, da je MS ozdravljiva na en način in sicer da najdejo ime za tvojo bolezen in ti spremenijo diagnozo. A upamo, saj upanje umre zadnje.

 

Zdaj pa nazaj k temi:

nallis, če se ti ne mudi, počakaj da pride knjiga v knjižnico in si jo izposodi ter prelistaj. Če te bo potem še vedno mikalo, si jo pa le kupi. Gre se zate in če te bo knjiga prepričala, naj ti nihče ne brani, da bi se držala načel.

Umi

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti