Zelenjava in bakterije

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

3. jun 2011 8:49

Pa ohranjajmo kmetijske površine, ne da rodovitno zemjo spreminjamo v gradbeno. Ko se bo človek ponovno zavedel, da je odvisen od zdrave hrane, takrat bo mogoče spet po starem. Saj veliko ljudi to ve že ves čas, le ta čudni stric, ki ga Ežoj velikokrat omenja, dela po svoje. Zna biti, da je tukaj srž vsega.Denar je pač sveta vladar.

 

 

naor

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15152

3. jun 2011 12:48

Jaz sem vsekakor za "domače". Zaenkrat nimam možnosti pridelovati sama. Ampak moti me, da nekateri, ki prodajajo na tržnici prodajajo kao kot domače. Pa ker se dobro ve, da decembra noben paradižnik ni naraven ali še kaj drugega. Počasi se mi že vse upira, meso in zelenjava v trgovinah. Vse bolj se obračam k branjevkam. Vsaj vem, kje raste zelenjava, ki jo prideluje in kje se kure pasejo. Zaenkrat te še nimajo kumar, pa paradižnika.

Prav zanimivo mi je, da nizek rumen stročji fižol lahko kupiš le v sezoni... Se dobro vidi ,če je res domač....

Pa češnje npr.

Sem še iz tistih časov, ko si pozimi lahko le sanjal o sveži zelenjavi, razen če jo nisi pospravil v zamrzovalnik.

Ali pa korenje v mivko. 

Tako smo celo zimo jedli rdečo peso, pa stročji fižol, pa srbsko solato pa zeljne glave, pa vložene zadeve... Pa ni bilo nobene čudne mutacije in raznih čudnih krav...

Zdaj pa praktično skozi celo leto vse dobiš. Pa čeprav zelenjava še zemlje videla ni...Jaj jaj, zato pa je tako.

Vsekakor me zanima razplet te bakterije. Mi tako diši po zadnjem incidentu tiste "hude" gripe in cepivih....

 

 





Sporočilo je spremenil(a) Trixi dne 03. 2011 13:02

Sporočilo je spremenil(a) Trixi dne 03. 2011 13:03

Roncolino  

član od: 26.3.2007

sporočila: 1464

4. jun 2011 14:11

Mogoče bodo pa vrnili v prodajo tista ANTIBAKTERIJSKA mila ki so jih veselo prodajali pri VIRUSU prašičje gripe. Tokrat bodo vsaj koristna...

Roncolino

Amelia  

član od: 9.11.2009

sporočila: 322

4. jun 2011 16:23

Ravno danes sem slisala po radiu, da se doda malo alkoholnega kisa pri umivanju sadja in zelenjave, kis je pa veckrat omenjen v raznih nasvetih na Kulinariki hura za alkoholni kis

Amelia

antonija7  

član od: 11.5.2011

sporočila: 219

5. jun 2011 17:36

Jaz sem tudi slišala po tv ,da kis uničuje bakterije.To kar verjamem,da jih uniči če umiješ sadje in zelenjavo v okisani vodi,ali pa za par minut  namočiš,upam da vse bakterije. Če pa enkrat bakterija pride v telo ,pa se je ne rešiš tako hitro.Zato drage ženske,sadimo čimveč zelenjave doma na ekološki način.Bomo vsaj vedele kaj jemo.

antonija7

MOON  

član od: 18.6.2008

sporočila: 187

5. jun 2011 19:57

No ravno sedaj je bilo na 24 ur, da so za to bakterijo krivi neki nemški kalčki.O tem bodo še poročali.

MOON

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

6. jun 2011 10:46

antonija7 je napisal/a:

Jaz sem tudi slišala po tv ,da kis uničuje bakterije.To kar verjamem,da jih uniči če umiješ sadje in zelenjavo v okisani vodi,ali pa za par minut  namočiš,upam da vse bakterije.

antonija7

Nikakor ne uničiš vseh.

rimljanka

kara  

član od: 26.11.2005

sporočila: 725

6. jun 2011 11:19

Tole sem prebrala v Dnevniku:

 

Zelo obstojna bakterija

Pri odkrivanju povzročitelja črevesnih okužb imajo več ali manj sreče, je povedal Eržen. "Veliko so jo na primer imeli pred leti v ZDA, ko so ugotavljali, kaj povzroča črevesne okužbe po vsej državi in so krivca našli v paradižniku, ki so ga dajali v sendviče, ki so jih prodajali na bencinskih črpalkah."

Posebnost enterohemoragične E.coli je, da je zelo obstojna in da je potrebno zelo malo klic, da pride do okužbe. Je zelo odporna in lahko preživi več tednov, literatura navaja tudi več let, je povedala Damjana Frelih. Bakterija se na okuženem živilu razmnožuje; razmnožuje se lahko celo pri temperaturi 2 stopinji Celzija, kar je nižja temperatura, kot je običajno v hladilniku, "tako da s hranjenjem živil v hladilniku razmnoževanja bakterije ne bomo preprečili", je povedala Frelihova. Razmnožuje se tudi pri 47 stopinjah Celzija, optimalna temperatura je 37 stopinj Celzija. Razmnožuje se tudi v kislem okolju, tako da je kis ne uniči. Jo pa uniči že pasterizacija, saj ta bakterija ne tvori spor.

kara

antonija7  

član od: 11.5.2011

sporočila: 219

6. jun 2011 13:22

 sedaj vem draga rimljanka ,da ne vseh,bi bilo prelepo ,da bi bilo res.Škoda,ker tedaj ne bi rabili nobenih antibiotikov,hrano bi si samo okisali in bi bili zdravi.Škoda ,da to ne drži,ker bi mi pri masikteri zdravstveni težavi lahko to pomagalo.Pomaga pa ,če imajo ženske vaginalna blaga vnetja in lahko namesto da bi uporabile  krem,se umivajo in namočijo v okisani vodi z jabolčnim kisom,to pa res dokazano pomaga.

antonija7

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

6. jun 2011 13:57

antonija7 je napisal/a:

 sedaj vem draga rimljanka ,da ne vseh,bi bilo prelepo ,da bi bilo res.Škoda,ker tedaj ne bi rabili nobenih antibiotikov,hrano bi si samo okisali in bi bili zdravi.

antonija7

 

Vidiš, tudi to ne drži. Uničili bi, s kisom, tudi nam koristne bakterije. Pa bi bili, kjer ni muh. Skratka, bakterije so bile (davno pred ljudmi) so in bodo na Zemlji, če bo le še kakšno življenje na njej, česar za večino živali nikakor ne moremo trditi. Med slednje seveda štejem tudi človeka.

Bo torej potrebno samozaščitno vedenje, uporaba zdrave pameti in mirni živci. Ta čas, ko je v Evropi zaradi te bakterije umrlo menda vsega 21 ljudi, je na Zemlji zaradi podobnih bakterij (in še marsičesa, predvsem tudi lakote), umrlo stotisoče ljudi. Pa nikjer nobene panike zaradi tega. Shizofreno, če mene vprašaš.

rimljanka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti