Katera knjiga je najbolj vplivala na vašo kuho?

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

24. maj 2011 14:53

Kuharska knjiga, ki sem jo največkrat vzela v roke je Sodobna kuharica iz leta 1969 (več avtoric). Knjiga se mi zdi super, saj v njej niso samo recepti, ampak tudi nekaj o prehrani, o tem, kateri deli mesa se za kaj uporabljajo, kako narediti razne vrste testa, kako kaj servirati (ti nasveti so najbrž že zastareli)...

Vsebuje tudi zelo veliko najrazličnejših receptov (od juh, prigrizkov, mesa, zelenjave, sladoledov, tort do pijač, marmelad...).

Sicer pa nisem nikoli veliko kuhala po receptih iz kuharskih knjig, večino znanja sem pridobila sproti pri opazovanju stare mame in mame, potem, ko sem se že bolj opogumila, sem recepte po svoje izpopolnjevala (in to delam še danes).

JJ

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

24. maj 2011 15:44

A da so knjige tudi kulinarične? Zmeraj se kaj novega naučiš, jaz sem mislil, da so knjige le romani tipa Ana Karenjina ali Vojna in mir.

Jaz sem od doma odšel  s 25 let, zanal sem scvret jajce in odpret konzervo sardine. Prvo kuharsko knjigo sem, se mi zdi, dobil v dar, in je bila nekakšna prevedena francoska kuharica. Knjiga sploh ni bila za začetnika, in se ni dalo po njej skuhati čisto nič, nekaj zaradi sestavin, ki se niso dobile, oziroma bi jih bilo treba nabirati načrtno dolg časa ( gre za leta 1969/70 ) bodisi zaradi stila pisanja: čebulo prepražimo kot je opisano na str ...., dodamo gobe pripravljene kot v receptu na str...  . Pol sem nabavil s spodnje slike kuhar:tukaj so detajli:

Knjiga je fenomenalna, v njej je vse kar bi človk rabil za kuhanje, od tega, kako se naredi kruh, palačinke, juhe, solate, dietna prehrana pri določenih boleznih, čisto vse, sestavine preproste, nič kompliciranega. Na slovenskem je ravno taka Ivačičeva kuharska knjiga, pa mi sploh ni jasno kaj šimfate čez Ivačiča, upam si trdit, da na slovenskem ni boljše kuharske knjige od Ivačičeve, notr je naravnost vse kaj človek rabi.......... uf me je zaneslo.

Danes redko kaj pogledam v knjigo ko kaj kuham ( če že pol je to prej omenjena kuharica ali Ivačič ), delam vse iz glave, tudi zaradi tega nimam nobenega recepta objavljenega, bi mogel posebej delat in tehtat........to velja za slane jedi, za sladke se držim recepta " kot pijan plota ".

To bi bilo glede moje kuharske literature, se mi zdi, da imam še eno kulinarično knjigo, pa se mi ne ljubi sedaj preverjat, če res.

Če kam grem, nikoli se ne spomnem, da bi pogledal v knjigarno, če imajo kakšno knjigo.

ežoj

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4733

24. maj 2011 16:11

Zanimivo, ežoj...rajš priznaj, da si šel to k sosedovim slikat, drugač bom vsem povedala, da sem pri tebi v regalih videla samo Kamo sutra v ene 14 izdajah , pa ene 2 metra revij Start 

Ognjič

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8696

24. maj 2011 17:42

Sladkarije obvezno in vedno po branju recepta; kuharija pa že dolgo dolgo po osebnem navdihu - iz glave, sprotno izmišljevanje, dodajanje iz odvzemanje...

Spodaj začetna literatura - moji stari "jahalni konji" /Ežoj, od kod pa tebi taka literatura?/

Pozdravček!

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

24. maj 2011 17:57

Vidim, da sta vsaj še dva, ki imata oguljeno Regina knjižico.

Vanja

Lisa  

član od: 13.1.2005

sporočila: 1812

24. maj 2011 18:05

Vsaj trije, Vanja! V bistvu najboljša knjižica za peko - če nisi ravno Stana, recimo. Jaz sem nora na knjige, tudi kuharske. Teh imam po zadnjem štetju okrog 70. Večino izvlečem na redke čase, pred kakšnim posebnim dogodkom, nekatere so pa na svetlem pogosteje. Ampak - če sem v kakšnih dvomih, vzamem v roke Ivačiča, Kalinškovo in Slovenske narodne jedi.

Lisa

Čarli08  

član od: 4.1.2010

sporočila: 275

24. maj 2011 23:33

Prva kuharska knjiga, ki sem jo vzela v roke, je bila od Ivačiča. V dar jo je dobila moja mama, ki je bila tudi moj mentor. Zdaj jo že v marsikje šišnem, a v klasiki ji ne sežem do kolen.

Iz knjižnice še danes privlečem vse sorte knjig, kupujem pa bolj tematske in pridno širim zbirko.

Čarli08

tedyka  

član od: 23.4.2009

sporočila: 2012

25. maj 2011 7:32

Pri nas doma smo sicer imeli Kalinškovo kuharsko knjigo, pa neko knjigo Mohorjeve družbe z recepti, kasneje pa tudi Regina recepte in še eno podobno. Imeli smo tudi prek 100 let staro mislim da 3. izdajo Vodnikovih kuharskih bukev, pa zvezek z različnimi recepti. Mama je vedno kuhala bolj po spominu in navdihu, kot po knjigi. Podobno sem se naučila tudi jaz,  le da sem z leti in svojim skoraj četrt stoletja samostojnim gospodinjstvom pridelala kar zgledno zbirko knjig in receptov in velikokrat si moram kar zapovedati, da imam knjig dovolj, da je na internetu veliko receptov in zato ne rabim še ene knjige več. Sem si pa vseskozi in si še redno izposojam razne kuharske knjige v knjižnici in si potem zanimive podatke prepišem ali skopiram.

Ker me zanima predvsem klasična kuhinja okolja v katerem živim in jedi ki izvirajo iz naših krajev mi je zelo všeč zbirka treh knjig Jedi na Goriškem, v kateri so zbrani recepti za različne jedi od sladkih do slanih, mesnih, zelenjavnih.... To so recepti za jedi, ki so jih napisale gospodinje na področju Krasa, Goriške, Vipavske, Goriških Brd, pa tja do Bovca in Trente in so to večinoma  res jedi, ki jih na našem koncu pripravljamo. Naša kuhinja namreč ne pozna toliko smetanovih omak, pa masla, začimbe so drugačne od teh, ki jih ima z nemškim vplivom napisana Kalinškova ali pa Vendelinina kuhinja.

Sicer pa je bila moja prva lastna kuharska knjiga Vsakdanje in praznične jedi, Kuhamo po domače, Sončna kuhinja (za ljubitelje testenin, pizze - čudovite slike), Kuhajte z nami.

Imam sicer tudi Vendelinine kuharice, pa me niso kaj posebej navdušile, kakor me tudi Kalinškova ali Ivačičeva kuharska knjiga niso nikoli posebej pritegnili - preveč smetane, preveč masla in na splošno vsakršne maščobe, zato sem prišla samo do faze izposoje v knjižnici.

tedyka

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5048

25. maj 2011 10:11

Zagotovo je bila to knjiga pl.Pleiweisove Slovenska kuharica ,ki je izšla tam nekje v letu 1860 sam pa imam njej ponatis iz leta 1890. V njej me je fascinirala vsa raznolikost tedanje kuharije in lahko trdim, da so kuhali bolje, kot danes. Uporabljali so ogromno mesa, divjačine, rib, školj, domačih živali, perutnine, polže, ......mnogo tega danes ni več niti pri življenju kaj šele na krožnikih. Zanimiv je tedanji jezik in izrazi; moram priznati da sem imelkar nekaj težav, preden sem vse dešifriral za nekatere pa še danes ne vem točno kaj pomenijo npr. "dodaj eno zerno štupe.....". Zagotovo je to nekaj začimba ampak kaj pa mi ni znal pojasniti nihče. Zanimivo je , kako so tedaj vse kuhali na ognjiščih preprosti ljudje so imeli povsem odprta, meščanske kuharice pa so kuhale na bolj izpopolnjenih predhodnikih štedilnikov. Veliko se je peklo na ražnju , delale so se zmrzline v povsem enostavnih pogojih in pripomočkih, skratka, kuharija tiste dobe je bila sila zanimiva in gledana z današnjimi očmi tudi romantična.

Posebna zanimivost je, da se je kljub eksotiki tistega časa vse do danes obdržalo veliko receptov v povsem isti obliki. Morda se je zamenjala kaka sestavina npr. maslo in špeh je zamenjalo olje, sicer pa so jedi še danes take kot pred 150 in več leti.

Knjigo sem imel dolgo na nočni omarici in sem jo večer za večerom prelistaval in prouečval. Ne morem reči, da je vplivala na mojo kuharijo zagotovo pa mi je odprla nove poglede in razmišljanja predvsem pa radovednost po vedno novih in novih kulinaričnih odkritjih. Poleg tega pa tudi to, da se je tedaj dobro jedlo. 

hedonist

antonija7  

član od: 11.5.2011

sporočila: 219

25. maj 2011 12:54

Slovenska kuharica,sestra nikolina,kuharske knijige še iz osnovne šole(gospodinjiski pouk)Iz vseh teh smo se marsikaj naučili.Pa tudi iz receptov naših babic,da o sedanjih kuharskih knjigah ne govorim,jih imam kar čez 10,se kar nekaj v njih najde.Tudi sedaj se dobro je zdravo,no tudi stari recepti niso za odmet,se včasih pregrešimo,saj ne moreš nonstop jesti samo zdravo sodobno hrano.Špancem,ki so bili lani pri nam se je slovnska klasična hrana zdela fenomenalna,da o vinih sploh ne govorim.

antonija7

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti