Magnezijev klorid

Omnomnom  

član od: 13.1.2013

sporočila: 21

1. feb 2015 23:51

Kako pricakovan odgovor haha. Povedala sem, kaj sem hotela, vec pa se ne mislim ukvarjati z uzaljenostjo. Lp.

Omnomnom

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

2. feb 2015 13:59

Omnomnom je napisal/a:

Joj kokoske slovenske zaplankane.

Omnomnom

Hja, lupca muoja, pot pod noge pa hajd stran od zaplankanih slovenskih kokoši. Nihče te ne sili, da sobivaš z nami.

lp

cervus

Venturini  

član od: 29.1.2002

sporočila: 1687

2. feb 2015 15:23

Odgovori so v stilu flekice. Al je po moje ali pa ne. Pa tudi užaljena je takoj...

LP, Saša

 

p.s. Upam, da nima novega niockname-a.

Mir in dobro!

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

2. feb 2015 18:35

a neki bo na tem, matr to bo revolucija v medicini, menda planirajo zapiranje medicinskih fakultet, povpraševanje po zdravnikih bo čist upadlo.
Jaz vam pa bom odkril skrivnost magnezijevega klorida ( tako kot jaz vidim ): veliko ga je v morski vodi in na mene deluje prav čudežno. Ko pridem na morje in se skopam v morski vodi, sem kot prenovljen. Če nekaj časa plavam, pol ko pridem na obalo in se ulegnem, začutim toploto po celem telesu, reakcija je tako močna, da moram spet po naslednjo dozo MgCl2, torej, deluje kot mamilo, ker se večina ljudi nvadi na to in mora vsak let znova it na morje po novi odmerek klorida. Dobro pa je, da kljub temu, da se organizem navadi, na tak način, s kopanjem v morski vodi ne more priti do predoziranja, kolikor mi je znano, smrtnih primerov zaradi predoziranja s kopanjem v morski vodi ne poznajo, kar pa pri drugih mamilih ni primer.

ežoj

 

Ker se ežoj na temo najbrž ne bo oglasil, navajam njegov prispevek iz leta 2011. Medicinski nasvet je gotovo uporaben.

F r i n a

Borchi  

član od: 3.5.2012

sporočila: 28

10. jun 2015 11:52

Še par stvari, ki so pri jemanju magnezijevih prehranskih dopolnil pomembne, pa niso povsem jasne iz prispevkov uporabnikov.

 

Dnevne potrebe:

RDA (recomended dietary allowance) je doza, ki naj bi bila potrebna za zagotavljanje dobrega zdravja. Spreminja se vsakih nekaj let. 

- mladi moški 400 mg/dan, mlade ženske 310 mg/dan

- nad 30 let je 420 mg/dan (moški) in 320 mg/dan (ženske)

Nekateri viri postavljajo svoje standarde, kateri so za skoraj vse minerale in vitamine višji kot smernice RDA, pri parih pa celo nižji. Dr. Mercola, ki je eden najbolj čislanih strokovnjakov drugače mislečih kar se klasične medicine tiče, pravi, da je optimum 700 mg/dan, recimo.

V knjigi Alternative Medicine Guide, ki ima 1200 strani in sem jo dobil kot študijsko gradivo na fakulteti za naravno medicino v Kaliforniji, je ADSR (adult daily supplement range) 150-600 mg/dan, odvisno do enega kupa faktorjev, o katerih ne bom tu razglabljal, ker je premalo prostora in bi postala zadeva duhamorna.

 

Oblika:

Magnezij je en redkih mineralov, kjer ni velikih razlik pri absorbciji glede na obliko, kako je vezan, in kjer jih je kar nekaj na voljo. V prosti prodaji v lekarnah so večinoma oksidi, citrati ali karbonati. 

Glicinat - dokaj drag, dobra absorbcija, najbolj idealna oblika

Oksid - laksativ, zelo slaba absorbcija

Citrat - manjši laksativni efekt, solidna absorbcija

Klorid/laktat - dobra absorbcija, 5x manj Mg kot oksid pa kljub temu precej boljša oblika

Karbonat - antacid, dobra abosrbcija

Taurat - pomirjevalni učinek

Sulfat/hidroksid - močan laksativ, previdno z jemanjem

Treonat - nova obilka, ki kaže na super učinke sploh zaradi spsobnosti hitrega prehajanja skozi celično membrano

 

Izogibajte se oksidu, ki je lahko hitro iritanten za prebavni trakt, njegova bioavailability pa precej slaba. S pitjem Donata dobite nekaj magnezija v telo, da bi pa na ta način zdravili njegovo pomanjakanje na dolgi rok ni primerno, pa tudi ne najbolj poceni. Tam kjer se malo magnezija absorbira preden pride v črevo pride do laksativnega efekta. 

 

V znanstvenih krogih se je narobe interpretiralo izjavo francoskega znanstvenika Jeana Durlacha, ki je rekel, naj se ne prekorači razmerje kalcij magnezij 2:1, ne pa da se naj ta minerla v tem razmerju uživa. Sedaj velja splošno uveljavljena doktrina, da naj bi to bilo optimalno razmerje, kar botruje dostikrat kalcinaciji tkiv in sklepov.

 

Pomembna je tudi, da telo izgradi dovolj vitamina D in K2 oziroma, da ju dovolj zaužijemo. Brez njiju spet prihaja do slabe absorbcije, do kopičenja mineralov, kjer niso dobrodošli, do nepopolnih ciklov v življenjskih procesih itd. In spet teh dveh vitaminov ne sme biti preveč.

 

Torej kalcij, magnezij, vitamina D in K2 delujejo sinergistično.

 

K2 je v živilih živalskega izvora, lahko ga pa tudi bakterije v prebavilih producirajo. Vegetarijanci, ki ste bili deležni antibiotičnih kur, bodite pozorni na vnose tega res pomembnega in ne tako znanega vitamina. Boljša oblika za jemanje je MK7, ki je naravna. MK4 je večinoma sintetična. MK4 (menaquinone-4), krajša veriga, se najde v maslu in drugih živilih živalskega izvora, MK-7 pa proizvajajo bakterije v fermentacijskih procesih. MK7 je tudi bolj obstojna obilka in ostane dlje v telesu. Nekje 180-200 mcg/dan je potrebno, da se dostavi kalcij, kjer mora biti in odstrani od tam, kjer nima kaj početi. Druga pomembna naloga K2 je, da aktivira proteine, ki so zadolženi za rast celic, kar nakazuje na njegovo vlogo pri preventivi pred rakom.

 

Kako veste, da imete premalo K2? Izsledki kažejo na to, da če imate diabetes, srčna obolenja ali osteoporozo, imate TUDI premalo vitamina K2. So pa tudi drugi znaki, kjer še ni tako drastičnih posledic, zato pa poskrbite za to, da ga boste imeli dovolj.

 

V zimskem času na naši geografski širini ne moremo dobiti vitamina D z izpostavljenjem sončnim žarkom, pa čeprav smučamo v Alpah. Nekje v oktobru/novembru je sonce že prenizko, da bi naša koža lahko tvorila ta vitamin, zato je njegovo jemanje pozimi dobrodošlo.

Če jemljete D3, obvezno jemljite tudi K2! Preveč D lahko vodi v toksičnost in pomanjkanje magnezija.

 

Zaključek:  Magnezijev klorid LAHKO pomaga in pomanjkanje magnezija je LAHKO EDEN od vzrokov za v enem postu naštete bolezni, je pa zadeva precej bolj kompleksna. Vabim vas, da ste zmerni pri jemanju na pamet, po drugi strani pa najnovejše raziskave kažejo, da kar 80 % ljudem zahodne civilizacije primanjkuje magnezij, tako da prav veliko ne morete zgrešiti, če občasno naredite kuro ali jemljete manjše doze dnevno. Vsakič pa to naredite v sinergiji s prej naštetimi dopolnili.

Znaki pomanjkanja Mg so najpogosteje pomanjkanje apetita, glavoboli (maček-vzemite magnezij za olajšanje), utrujenost, slabost, pomanjkanje energije. Na daljši rok se lahko razvijejo mišični krči, osebnostne motnje, božjastni napadi, motnje v srčnem ritmu, otopelost ali mravljinčenje v tkivih...

Vsekakor je pa najcenejša oblika jemanja magnezija prav magnezijev klorid oziroma njegiova oblika heksahidrat.

Za to katerih mineralov vam res primanjkuje svetujem, da naredite mineralogram, ter se potem po posvetu z zdravnikom ali terapevtom odločite, katere minerale boste jemali in kako.

 

P.S. Na žalost, kar je cinično zapisal ežoj, je blizu resnice in naše medicinske fakultete lahko začnejo zapirati vrata ali pa se zbudijo in začnejo pri večini predmetov, izzevši kirurugijo in še par, spreminjati doktrino.

 

 

 



Borchi



Sporočilo je spremenil(a) Borchi dne 10. 2015 12:02

Sporočilo je spremenil(a) Borchi dne 10. 2015 12:07

Borchi  

član od: 3.5.2012

sporočila: 28

10. jun 2015 13:10

Aja, še to.

 

Odlična oblika jemanja je transdermalna, skozi kožo, sploh zaradi dokaj slabe absorbcije pri oralnem jemanju. Pazite pri oljih, ker lahko pride do iritacije, geli so manj vzdražni. Predvsem magnezij takoj pride tja, kjer ga telo najbolj potrebuje, to velja predvsem pri mišicah, pri tekačih recimo. Lahko si naredite olje sami iz MgCl (cca 30 g v 2 dcl čiste vode) in si jo posprejate po koži vsak dan. Kot blaženi se bosta pa počutili, če si boste privoščili masažo z magnezijevim oljem.

 

Dobra varianta je tudi kopel. Predlagam sulfat oziroma njegovo obliko heptahidrat, bolj znano kot grenka ali Epsom sol, kot najcenejšo varianto, ki se jo po mojem vedenju dobi na tržišču. Kilogram stane 4-5 evrov na spletu. Ne kupujte v agroživilski prodajalni (tam je 10 kg celo samo okrog 10 evrov), kjer to prodajajo kot gnojilo, če niste prepričani o čistosti izdelka, saj lahko vsebuje sledove težkih kovin ali kake druge neželene primesi. Sulfat je zelo alkalen in predolgo namakanje poruši pH kože, zato je iz tega vidika klorid boljši.

 

Študije kažejo, da transdermalno jemanje balansira magnezij na intracelularnem nivoju v dobrem mesecu, medtem ko oralno lahko to traja tudi več let.

 

Verjetno res najnajboljša oblika je pa intravenozna, ki tako kot transdermalna preskoči jetrno presnovo, ampak v Sloveniji še nisem zasledil, da bi kdo bil usposobljen za to.

 

Super je kombinacija obeh oblik jemanja, oralne in transdermalne, saj na ta način dostavite telesu magnezij celostno.

Borchi

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

10. jun 2015 15:20

Hm, kaj se pravzaprav zgodi z magnezijem v jetrih? In kako pride magnezijev ion skozi debele, lipidofilne in ionofobne plasti kože? lp, proxima

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

10. jun 2015 15:31

Joj, proxi, no. Če še ne veš, iz magnezijevega klorida in vode dobiš olje (vir info: Borchi).

Zdaj pa, na nas je, ali verjamemo uradni kemijski stroki ali njemu.

 tile smeški se ve, komu so namenjeni.

rimljanka

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

10. jun 2015 15:35

Proxima,

najbrž si spregledala, da temelji zapis na mnenju  "najbolj čislanih strokovnjakov drugače mislečih kar se klasične medicine tiče". Ne uničuj torej idile z banalnostmi, kot so jetra in koža.

Sonja

Borchi  

član od: 3.5.2012

sporočila: 28

10. jun 2015 17:13

To kar se prodaja pod izrazom magnezijevo olje je raztopina magnezijevega klorida in vode, ki je visoko nasičena. Navadno okrog 80 g/l. Pri tej koncentraciji je absorbcija zelo velika. Ime olje je dobilo zaradi občutka oljne mazljivosti.

 

Moj zapis temelji na raznih virih in najnovejših raziskavah, eden od njih je tudi dr. Mercola, ki je končal študij osteopatije na državni univerzi v Illinoisu. Sedaj vodi svoj center, predava po svetu in je trn v peti tako FDA, ki je hotela njegovo ustanovo že zapreti, kot standardni mainstream medicini, najbolj znan je po knjigi No grain diet in po trditvah o škodljivosti cepljenj. Na naši fakulteti je kot izredni profesor tudi dvakrat predaval.

 

Proces dermalne absorbcije ni povsem do konca razjasnjen, je pa znanstveno potrjen. Konec koncev kaj potem vsa kozmetična industrija prodaja? In zakaj se hodimo namakati v terme ali kopati v morje?

Obstajajo tri poti absorbcije. 

- intercelularna kožna absorbcija, izmenjava med celicami povrhnjice (stratum corneum) 

- transcelularna kožna absorbcija, ko snovi prehajajo direktno skozi celice

- kožna absorbcija skozi folikle in žleze, bolj znana kot apendagealna absorbcija

 

Študije o permeabilnosti kože so potrjene na primer s strani naslednjih vladnih inštitucij: Svetovne zdravstvene organizacije, California Environmental Protection Agency, Canada Health, Evropske Komisije, ki so izdale opozorila glede tega in objavile študije, ki so javno dostopne.

 

Človeško telo ima nekje okrog 1000 mmolov magnezija, kar je nekje 20-25 g. 60 % magnezija je v kosteh, od katerega približno 30 % služi kot rezerva za balanisiranje življenjskih procesov, predvsem koncentracije seruma, približno 20 % ga je v mišicah, 19 % je v mehkih tkivih in samo 1% v medceličnini. Največ se ga izgubi skozi ledvice in jetra. Manj znano dejstvo je, da insulin pomaga skladiščiti magnezij, prav tako magnezij sodeluje pri sintezi insulina. Če pride do insulinske rezistence, se začne začaran krog, kjer se izgublja magnezij in prihaja do še večje rezistence.

 

Kogar zanima več o magneziju, ga vabim, da prebere odlično knjigo Magnesium Miracle, M.D., N.D. Caroline Dean ali pa Transdermal Magnesium Therapy, dr. Sircus.

 

Za bolj podrobno razlago o procesih prehajanja snovi skozi kožo lahko odpremo nov forum, če ima kdo željo o tem razpravljati. Prav tako lahko tam odpremo temo o presnovi jeter ali eksreciji ledvic.

 

 

 

 

 

Borchi

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti