Kosilo v pol ure

brankapet  

član od: 6.2.2011

sporočila: 8

tema odprta - 9. maj 2011 17:34 | ogledi: 39.229 | odgovori: 18

ker me vedno baše za čas me zanima če ima kdo od vas idejo kaj skuhati za kosilo v pol ure oz.kaj kuhate ko pridete iz službe in so vsi že ful lačni.Lepo prosim za nasvet

brankapet

lučica  

član od: 28.10.2010

sporočila: 174

9. maj 2011 17:45

V takem primeru jaz naredim kake piščančje zrezke, ali pohan sir; za prilogo pa včasih samo solato (paradižnikovo, rdečo peso...). Zadnjič sem naredila zase pečeno ribo z rižem( popraženim in dobro začinjenim)in je bilo zelo dobro.



lučica

Sporočilo je spremenil(a) lučica dne 09. 2011 17:45

patka  

član od: 16.8.2008

sporočila: 372

9. maj 2011 17:47

O tem je govora v temi Kuhanje en dan vnaprej. Nekaj dni nazaj se je o tem kar nekaj pisalo.

 

patka

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

9. maj 2011 20:43

Meso narežem na trakove in ga mariniram - to si pripravim zvečer. Ko pridem domov ga le opečem, tačas ko se peče, narežem zelenjavo in jo dodam mesu, dodam začimbe po trenutnem navdihu. Tudi solato operem dan prej in jo shranim v krpi, tačas ko se zelenjava greje na mesu, jo samo natrgam in naredim. Tako kosilo je gotovo v manj kot pol ure, sploh ker zelenjave sploh ne cmarim, ampak jo samo malo popečem ob že skoraj gotovem mesu, tako da je še sveža in krhka. Uporabim pa vse, kar imam  pri roki: čajota, bučke, paprika, por, zelje, čebula ... in obilo začimb pa svežih zelišč.

 

Testenine z zelenjavo (na kose narezan paradižnik, paprika, bučke, melancani, korenje, por ....) in origano, malo vina, soli in popra, česen in sesekljan petršilj). Ali pa tunina omaka: konzervo z oljem vrd stresem v posodo, dodam mediteranske začimbe, počasi segrevam, dodam kečap ali sladko smetano, kar pač v trenutku bolj tekne, začinim in v 15 minutah je omaka gotova. V tem času so tudi testenine kuhane.

 

perutnnski ali telečji zrezki so hitro gotovi. Tačas posebej prepražim zelenjavo, zrezano na kocke ali trakove, dodam začimbe (kukrkumo, ingver, česen....), vmes natrgam solato in v pol ure je vse nared.

 

Njoki iz zamrzovalnika in omaka iz mletega mesa - pol ure in je kosilo na mizi.

 

V pol ure je tudi vsaka rižota gotova, pa krompirjev golaž s hrenovkami na primer.

 

Ali pa biftek na hitro opečeš, zraven pa na maslu obrneš blanširane šparglje.

 

Svinjska ribica, narezana na medlajone, v smetanovi omaki, je tudi gotova en dva tri.

 

Večer prej pripravi mlto meso z začimbami in čemažem ali mlado čebulo. Masa čez nočpočiva v hladilniku, tačas ko se ti greje olje, so polpetki narejeni (malo jih pomokaš) in v desetih minutah tudi pečeni, Solata zraven, ali krompirjeva, prirpavljena dan prej, in evo ksoila.

 

Mamamia

 

mamamia

tinnna  

član od: 18.4.2010

sporočila: 83

9. maj 2011 20:56

Včeraj narjeno v 10 minutah:

Popečena tortilja, notr pa tuna s kislo smetano in feto, koruza, paradižnik, zelena solata. Na koncu sem zvito tortiljo še enkrat popekla in na vrh stopila sir.. mmmm ;)

http://www.facebook.com/fizzimizzi

Katarina K  

član od: 5.7.2008

sporočila: 2741

9. maj 2011 21:04

Več al manj imam vednbo kuhano v pol ure. jemo pretežno po ločevalni in sicer:

 

Rižota je kuhana v 20 min, no če štejem pripravo zelenjave, je to komplet v 30 min,

piščančja prsa al pa kaki drugi zrezki, so narejeni zelo hitro, v mes pa še kako zelenjavo skuham za prilogo, skledo solate in je v 30 min se narejeno.

Tudi pico naredim nekje v 30 minutah. Počakam da kvas v vodi nabrekne ene 10 min, pol pa zamesim, namečem gor robo, ki sem si jo pripravla med vzhajanjem kvasa, in pečeno je v 10 min, skupaj v 30 miutah.

Pašta je zelo hitro skuhana. ravno tako njoki, tortelini,..

Včasih skuham cvetačo, jo odcedim dam v pekač, posujem s sirom in še malo popečem v pečici.

 

Golaže, paštičote, musake, pečenke,.. jemo za vikend, ko je več cajta in volje, pa ko otroka jesta z nama.

 

 

Katarina K http://katarinaktorteprisalmoneli.blogspot.com/ http://katarinak.moj-album.com/

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8688

9. maj 2011 21:16

Ob vsem napisanem, jaz bi vsaj 2x na teden (za torek in petek) naredila večer prej, in sicer: ričet, sladko zelje, pasulj, por... Skratka, jedi na žlico.

 

Pozdravček!

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

9. maj 2011 22:45

He, dragička, jedi skuhane večer prej sodijo v drugo kategorijo kot "kuhano v pol ure" ... Pri nas tako zvečer delam čili con karne in druge enolončnice, le pasulja nikoli ne delam sama, ker ga dobim od mame, saj ga jaz nikdar ne znam tako dobro prirpavit.  Kot tudi ričeta ali jote s kislim zeljem ne kuham, ker ti dve jedi tašča tako dobro naredi, da nima smisla niti poskušat ...

mamamia

tedyka  

član od: 23.4.2009

sporočila: 2012

10. maj 2011 5:21

Jaz sicer kuham zjutraj. Toda v pol ure je tudi pečen mlad krompir - pečico segrejemo na 200 o C, med tem časom dobro operemo mlad krompir, ga narežemo na polovice ali četrtine (odvisno od velikosti), osušimo v krpi, malo solimo in pomokamo z ostro moko ter stresemo v malo naoljen pekač in za cca 20 min. damo v pečico. Med tem časom lahko pripravimo kakšno samo popečeno meso (piščančji file, goveje naravne zrezke, svinjski vrat). Če imamo v hladilniku ali shrambi še kakšno zelenjavno omako je sploh super. Vmes lahko naredimo še kakšno solato (zeleno, paradižnikovo.... - seveda moramo imeti sestavine že pripravljene) ali pa samo odpremo kozarec rdeče pese ali mešane solate. Če pa ne gre brez juhe je ta izjamoma lahko iz vrečke ali pa preprosta prežganka.

Se pa marsikaj lahko dokonča v pol ure, če je kosilo že vnaprej pripravljeno - toda to sodi v drugo kategorijo.

tedyka

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8688

10. maj 2011 7:22

He, ni važno a jed spada v prvo ali v drugo kategorijo. Kje pa piše, da mora biti "kuhano v pol ure"? Zato je mišljen čas za predpripravo, kaj ne? Za predpripravo je pa največ časa zvečer. 

Brankaped, če boš poskusila z enolončnicami, boš videla koliko ti časa prišpara...

Ričeti, enolončnice, pasulji, jote... kako mi je odleglo čez teden, ko sem pripravila večer prej, otroka sta prišla domov in si sama podgrela.

 

Pozdravček!

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti