Kosilo v pol ure

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

10. maj 2011 9:41

Ma ja, dragička moja draga, enolončnice so itak zakon. In jasno, da gre največ časa pri hitrem kuhanju za predpripravo. Zato si jaz kdaj zvečer vse pripravim, zjutraj potem samo skuham, ali ko pridem domov (čeprav potem jemo šele ob šestih ....).

 

Zato je za kuhanje med tednom pomembna dobra organizacija dela. Jaz na primer solato operem in natrgam za vsaj tri krat in shranim v dobro zaprti skledi v hladilniku, ali zavito v vlažno krpo (ker kako peso iz kozarca je samo mož, on si pa zna  kozarec tudi sam odpreti). Tudi narezano zelje - tega kar kupim takšnega - počaka kak dan ali dva v hladilniku.

 

Ko kuham testenine, jih skuham več in kar se ne poje z omako, shranim in naslednji dan pripravim kot prilogo (jih stresem na prepraženo čebulo in dodam kakšna sveža zelišča, odlična priloga). Podobno je z rižem, če ga delam zgolj kuhanega kot prilogo. KAr se ne poje, se drug dan dopolni z dodatki - meso, zelenjava, lepo prepraži in še en obrok je igraje nared.

 

Kuskus je idealen za pripravo med tednom, z dodajanjem zelenjave in mesa se z njim naredi  čuda jedi, enako z ajdovo kašo.

 

Jaz si načeloma nabavim sestavine za teden dni, predvidenega jedilnika se pa ne držim, ker sproti imprvoiziram in delam po trenutnem navdihu.

 

Malo načrtovanja, vsaj okvirnega, in nekaj predpriprav, pa gre.

Danes sem tako zjutraj spekla piščančji file, narezan na kose in  mariniran čez noč, en del potem dodala k različni zelenjavi (ki sem jo sproti narezela, tačas ko se je peklo meso), začinila z ingverjem in kurkumo, drug del sem pa naredila v omaki iz sladke smetane, gorčice in začimb, in v pol ure sta bili nared dve kosili.

 

Mamamia

 

 

mamamia

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

10. maj 2011 11:53

Branka, glavnina hrane se skuha ob vikendih. V velikih količinah, ker se večina nakuhanega potem organizira za zamrzovanje.

Čez teden potem pripravimo hrano po sistemu pogrej-in-pojej.

Ko enkrat mentalno osvojiš ta sistem, ni več frke. Potem si lahko začneš izmišljati kombinacije.

Vendelina jr.

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8685

10. maj 2011 13:26

Ma, ja, mamamia moja... O čem sem pa govorila, kot o dobri organizaciji? Torej, dobra organizacija, načrtovanje, s časoma kilometrina in to je to.

 

Pozdravček!

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

10. maj 2011 14:13

In če mi kdaj organizacije zmanjka, mi pa kilometrine ne manjka ...

 

Vendy, je pa res zanimivo, da se jaz ne morem navadit, da bi naenkrat večje količine kuhala in zamrzovala, pa potem sproti po sistemu "pogrej in pojej" delala. Ne vprašat zakaj, ker logične razlage nimam, uporabljam pa zelenjavo iz zamrzovalnika, a le, če sveže res ni na dosegu roke. Morda zato, ker sem rojen improvizator?

 

Mamamia

mamamia

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

10. maj 2011 16:20

Darling, ne gre, da bi se človek bal, da bi ti obstala brez ideje ob štedilniku.

Ampak si v manjšini. Večini se to non-stop dogaja. Vidim pri znankah - ob misli, da bi morale kaj skuhati, jih zvije. Pa ne zaradi tega, ker ne bi kapirale postopka, temveč zaradi tega, ker ne zmorejo zložiti ideje. Tako kot se enim ideja takoj utrne, se drugim nikakor in se je tu težko postaviti v čevlje drugega.. In če ni fantazije v obilju, je dobro, da se človek nasloni na disciplino. Potem se pa z leti tudi kaj vtisne v možgane (če se dolgo ponavlja, ni vrag, da se ne bi).

Sama tudi ne kuham v gromozanskih loncih za to, da bi potem eno-te-isto jedli še cel naslednji teden. Samo stvari tipo zelnjavne salse, bolonjeze.....itd, to pa res delam za na lager. Mislim, da sem se tako navadila zaradi tega, ker me je bilo že v otroštvu groza ideje, da bi prišla utrujena domov in bi bilo treba začeti kuhati iz nule. Pa prav tako me je bilo groza žensk, ki so vsak dan znova iz tega, da "morajo kuhat" delale dramo. In najbrž sem sem si že v otroštvu nekako dopovedala, da bom sama drugačna, da bo štedilnik moja izbira in ne moja usoda.  Pa tudi imam vsaka dva meseca porive, da delam paradižnikove mezge, pa melancane s papriko in cimetom in orehi..., pa se s takim tempom kar lepo nabere in potem to skombiniram s tistim, kar je v hladilniku in je res en-dva-tri zadeva narejena.

 

Vendelina jr.

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

10. maj 2011 16:47

ja, kaj č'mo, medve sva nek tak dream team, itak ...

mamamia

mamamia

Lopatka  

član od: 28.4.2011

sporočila: 354

11. maj 2011 14:57

Kakršnokoli meso, ki je hitro mehko (piščanec, žrebiček, teletina,...) se pripravi zelo hitro. Lahko kar v lastnem soku, zelenjavni omakci, smetanovi omakci in podobno.

Testenine z zelenjavo, tuno, .... Jaz skuham bolonjsko omakco in si jo spravim v male posodice v skrinjo.

Zelenjavne juhce, palačinke, kakšne ribice.

Jaz skuham vsak dan, ko pridem domov, včasih kakšno stvar jemo pač dva dni zapored. Če nisi preveč izbirčna oseba in če ti paše hrana, ki vsebuje veliko zelenjave ti kuhanje ne bo vzelo veliko časa.

 

Prijetno popoldne vsem :)

Lopatka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti