Mladinski filmi

Zara-Marisa  

član od: 12.6.2003

sporočila: 351

4. maj 2011 23:02

multivitamin, se strinjam, da je treba razložiti. Želela sem le sporočiti, da je bolje, da se otroci (in posledično starši) s stranpotmi soočijo preko tvja in ne v realnosti - včasih jim novodobna tehnologija bolj leži oz. jim pridejo informacije bolj do živega kot pa da jim "mi, ta stari" težimo. Absolutno pa se je treba pogovarjat o vsem mogočem in dajati dober vzor, zlasti na področju medsebojne strpnosti, kamor spada tudi odnos do istospolno usmerjenih (vse ljubezni so enako lepe in na trenutke morda boleče), hendikepiranih, temnopoltih in vseh tistih, ki jih popredalčnkamo pod oznako "drugačni".

neznan uporabnik

4. maj 2011 23:23

Saj vem Marisa,samo,če starš ne obvlada tega, kar ti obvladaš po pisanju. Ker čutenje se ne razvija vštric s tehnologijo. Opažanje in dejanja pa. Ma nisem imel namena ispostavljat istospolnih ljubezni, čustvovanja, poljubov. Niti vere,hendikepa,barve,rodu.

Vse je lepo. Hetero al istospolna ljubezen,vsaka vera poštena,vsaka barva kože. Tudi invalidnost. Dajmo vzet primer 20 letnika, ki v prometni nesreči zgubi obe nogi in roki. Al pa punce. Pa negleda kako je spolno,versko,barvno usmerjen. Ta ali ta tudi čutita. Nimata več okončin, pa bila usmerjena hetero,homo,bisex. Ampak verjetno imata potrebo po ljubezni,poljubu,sexu. Namerno sem šel v to skrajnost.

 

Isto velja za živali zavržene,pretepene, lačne, žejne. Za ljudi lačne,preganjane,prestrašene. Samo pogledaš Lampeduso pa neke Berlusconni zabave, kjer ena dobi 12 jurjev evrov,da mu tamalo pokaže. To spada v prime time poročila, primerno za otroke. Gejevski al lezbični poljub pa je greh od greha.

 

 

Multivitamin

multivitamin

Zara-Marisa  

član od: 12.6.2003

sporočila: 351

4. maj 2011 23:44

Določene serije (sodeč po napisanem verjetno tudi Glee - ne gledam, tako da ne poznam) so bile verjetno narejene tudi zato, da bi pomagale odpreti oči. Ampak ne, dajmo raje ponudit čim več krvi, umorov, nasilja. O uvrščanju novic v poročila pa raje ne bi izgubljala besed, ker ne vem katere novičarske dejavnike določeni prispevki sploh izpolnjujejo. Tračarske, najbrž.

 

Da ne bom čisto off topic: mladinski film je tudi Free Willy (1, 2, 3), Flipper, za Plavo laguno pa ne vem (mislim, da sem jo gledala bolj v mladih letih, ampak mislim, da ne sodi v kategorijo mladinskih filmov), morda tudi film Kids - ta je spet bolj na Thirteen in Mi otroci s postaje ZOO varianto - s tem hočem reči, da ni pravljica ;)

 

Pa za 12-letno punco je verjetno čisto ok tudi Blondinka s Harvarda in pa seveda serija filmov Dvojčici (eden mislim da je Dvojčici v Parizu, igrata dvojčici Olsen), Princeskin dnevnik, Nimaš pojma, pa Beethowen ...



Sporočilo je spremenil(a) Zara-Marisa dne 04. 2011 23:49

Sporočilo je spremenil(a) Zara-Marisa dne 04. 2011 23:51

neznan uporabnik

5. maj 2011 0:07

Poleg naštetih, Bjonda s Harvarda, sestre Olson wherever kje niso, niso filmi za 12 letne. Ono drugo pa. Kaj pa Lessie? Bjonda s Harvarda 1,2 pa sestre Olson v Rimu, Parizu,Londonu itd niso ravno za 12 letne. So sicer okej, samo za oblikovane najstnike.

Saj veš ona o psički. Pa ona serija o nekem rangerju v Kanadi pa o medvedu. Ne morem se spomniti naslova, naj mi kdo pomaga prosim. Pa take preproste. Saj jaz tud Glee nisem gledal redno. Sem pa. Pa Will in Grace pa to. Sem se vedno spraševal zakaj je to ob polnoči,klanje pa ob 20.00.

Pa recimo Severna obzorja. So skoraj bolj primerna za 12 do 15 letne kot Bjonda s Harvarda.

 

Multivitamin

multivitamin

neznan uporabnik

5. maj 2011 0:26

Mislil sem Flipper,Beethoven,Free Willy ... to ja. Za 10 do 15 let. Recimo Cosby show.Ta je itak zame legenda. Princeskih dnevnik tudi, ker tam blesti Julie Andrews in se pod nadzorom in usmerjanjem starša otrok lahko marsikaj nauči.

 

Jaz se že dolgo časa sprašujem kam je poniknila Heidi, Čebelica Maja, Popaj, Bojan, Barbapapa,Smrkci in Štrumfete, oni ribnik čarovni-ne vem naslova.

 

To so filmi,risanke,ki so bili in so kvalitetni. Samo jih je malo nekdo zrinil s programa. Recimo Sport Billy. Jaz osebno vem,da to vse je v arhivih tv. Samo smo potrošniki tiho in se ne bunimo kake vse oslarije nam predvajajo in predvsem producirajo za naš denar.

 

Multivitamin

 

multivitamin

Zara-Marisa  

član od: 12.6.2003

sporočila: 351

5. maj 2011 0:58

Hm, a si mogoče mislil Beli očnjak? Ta se mislim da dogaja v Kanadi, ampak je - kot Lessie - žalostna zgodba. Mislim, za solze potočit.

Drugače so pa še Babe, Benji ... Ma, cel kup jih je, ko začneš razmišljat. Za Dvojčici in Blondinko pravim zato, ker imamo pri hiši najstnico, ki je te zadeve gledala pri 11-ih letih. Mogoče sva midva bolj "old skul" z Beethownom ipd. ;)

 

Ena taka mladostno najstniška zadeva je tudi film Nevarna srca, anpak spet za bolj "zrele".

 

Kar se naše produkcije tiče pa bi morda bil ok Junaki petega razreda (po romanu Janje Vidmar, če se ne motim).

Sporočilo je spremenil(a) Zara-Marisa dne 05. 2011 01:03

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

5. maj 2011 7:11

Dvojčici in blondinke in podobno... i, spet moje mnenje: naravnost poneumljajo še neizoblikovane otroške glave. Tako kot American Pie, Stari, kje je moj avto? in podobne bedarije. V takih filmih resnično ne vidim nobene vrednosti.

tulka

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4526

5. maj 2011 8:35

Zara-Marisa je napisal/a:

Vsekakor je bolje, da se s temi stvarmi starši in otroci srečajo v filmu kot v realnosti. Lahko si ga ogledajo skupaj in se malo pomenijo...

 

Morajo si ga ogledat skupaj in se veliko pomenit, če starši ne znajo drugače pristopit k stvari, kot ravno preko filma.

Ja, se strinjam s tulko, za neizoblikovane otroške glave znajo bit zgoraj omenjeni filmi kar nevarni, iz poneumljanja do enoumja se hitro pride.

lp

(všeč mi je Multijevo razmišljanje o ljubezni )

mzm

brucella  

član od: 29.1.2008

sporočila: 67

5. maj 2011 10:43

Multi! hvala da si me spomnil!

http://www.youtube.com/watch?v=PmdqFe2URnU

 

Kaj se pa tiče mladinskega filma...Nam so v osnovni šoli takrat predvajali Harmonov After the promise

http://www.imdb.com/title/tt0092519/ in moram reči, da smo se vsi cmerili kot za šalo, še najpogumnejši so imeli cmok v grlu, in so  po ogledu morali na wc. Žalosten film, res pa je, da ga nisem gledala že od takrat. Sem pa videla, da je na youtubu cel.

Pa Karate kid mi je bil zakon takrat. Pa mini serija East of Eden

http://www.imdb.com/title/tt0083409/ ki je na žalost nikjer ne najdem. Pa mini serija Return to Eden

http://www.imdb.com/title/tt0085079/. Joj keri spomini.

 Aja, pa da ti odgovorim na vprašanje Royyaa:

nekaj novejših mladinskih filmov:

http://www.imdb.com/title/tt0397313/   Eight Below

http://www.imdb.com/title/tt1155076/   Kung Fu Kid

http://www.imdb.com/title/tt1028576/   Secretariat

http://www.imdb.com/title/tt0878804/   The Blind Side

http://www.imdb.com/title/tt1023111/   Never Back Down

http://www.imdb.com/title/tt1172233/   Whip it

http://www.imdb.com/title/tt0446029/   Scott Pilgrim Vs. The World

http://www.imdb.com/title/tt1078588/  My Sisters Keeper

http://www.imdb.com/title/tt0486655/   Stardust

http://www.imdb.com/title/tt0461770/   Enchanted

http://www.imdb.com/title/tt0396652/   Ice Princess

nekaj starejših:

http://www.imdb.com/title/tt0198021/   Where the heart is

http://www.imdb.com/title/tt0108037/   The Sandlot

http://www.imdb.com/title/tt0089218/   The Goonies

http://www.imdb.com/title/tt0092005/   Stand by me

http://www.imdb.com/title/tt0093779/   The Princess Bride

http://www.imdb.com/title/tt0058331/   Mary Poppins

Dovolj bodi za zdaj...

 

Sporočilo je spremenil(a) brucella dne 05. 2011 11:36

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

5. maj 2011 15:23

tulka je napisal/a:

Dvojčici in blondinke in podobno... i, spet moje mnenje: naravnost poneumljajo še neizoblikovane otroške glave. Tako kot American Pie, Stari, kje je moj avto? in podobne bedarije. V takih filmih resnično ne vidim nobene vrednosti.



tulka

Se strinjam (s poneumljanjem in poslpoševanjem v teh filmih) - pa vendar, če bodo vse punce v razredu govorile o "Dvojčicah v Parizu" ali " in vsi fantje o "Ameriški piti", ni vrag, da si tega ne bo hotel pogledat še naš otrok. Kak odnos bo imel do teh "blond" filmov, pa ni odvisno od tega, ali boto tak butast film gledali z njim ali ne, ali mu ga bomo prepovedali ali ne - mislim, da se vzgoja na tem področju začne že med listanjem časopisov, gledanjem reklam in vožnjo z avtom, ko nas z vseh strani bombardirajo jumbo plakati s tako ali drugačno bebavo vsebino.

12- letniku težko visimo za vratom, da bi ves čas nadzorovali kaj gleda in kako to razume. En premik v dojemanju lahko po mojem dosežemo edino z lastnim zgledom in pogovorom o vrednotah.

Če je v družini edino čtivo tedenska trač revija in mesečna modna revija, pa "posebne izdaje" z dietami in nasveti za "zapeljiv videz", bo tudi družinska najstnica buljila v "bjondaste" filme o "strastnih zapravljivkah" in drugih sodobnih ikonah in bo njihovo sporočilo razumela tako, kot ga pač bo. In če v družini ni drugih pogovorov, kot so tisti o kreditu za nov avto, nedeljskem šopingu v velecentru in nujni dieti pred dopustom, bo otroke tiste družine težko kdo prepričal, da je gledanje limonad poneumljanje.

 

Multi, super, si me spomnil na bradača z medvedom - Grizzly Adams je bil to Ej, kje so ti časi. Pa ene luštne poljske serije se spomnim, ko sta se brat in sestra dvojčka zamenjala in počitnice preživela vsak na svojem koncu (seveda se je vsak predstavljal kot oni drugi), punca se je oblekla v fanta, fant pa v punco, pa je bila komedija zmešnjav

Ampak takrat smo bili še vsi skupaj mladi in nedolžni. Zadosti nam je bilo kultno špansko "Modro poletje", Pa "Lassie se vrača", pa "Bratovščina sinjega galeba", naši starši pa so ob večerih gledali "Našo krajevno skupnost" in "Pozorište u kući" ...

No, kam pa buljimo zdaj? Trenja, Pogledi Slovenije, Mario, Kmetija slavnih ... in potem se čudimo, da 12- letnice organizirajo shod na Prešernovem trgu in vpijejo, naj pride k nam Justin Bieber! Halooo?

Če mi ne verjamete - tuje je ena hudo bizarna reč, ki jo je ena od oboževalk tega produkta "najstniškega marketinga" sama objavila v spletu:

http://www.youtube.com/watch?v=3uRzeOPhZWs&featu

Si predstavljate, da tale mladenka bere "Tajno društvo PGC" ali gleda "Srečo na vrvici"? Jaz tudi ne ...

Mojca

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti