Kulinarika.net v2.031 - izboljšano iskanje

jernej  

član od: 30.8.2001

sporočila: 4876

tema odprta - 18. apr 2011 12:46 | ogledi: 36.836 | odgovori: 18

Pripravili smo vam kar nekaj pomladnih novosti.

1. Izboljšano iskanje po sestavinah - Iskanje po sestavinah imamo že več kot 9 let ;-) Zadnji mesec to storitev dodatno izboljšujemo in smo jo naredili tudi bolj opazno. Sestavine je zdaj lažje dodajati, saj vam pomaga sistem zaključevanja, lažje je tudi odstranjevanje, saj le kliknete na X. Na sodobnih brskalnikih se vam zadnje iskane sestavine tudi ohranijo, dokler jih ne izbrišete, da veste, po čem ste zadnje iskali (ne deluje na IE6 in IE7).

2. Sklanjatve pri iskanju sestavin in splošnem iskanju - Sistem iskanja smo dogradili, da upošteva sklanjatve, je pa treba dodati vse sestavine v sistem, kar zahteva čas, zato naj vas ne moti, če veliko sestavin še manjka. Iščete lahko na stari način kot do zdaj, preko korena besede. V primeru, da sklanjatev obstaja, se vam bo pri vpisovanju sestavine pokazal roletni meni, iz katerega lahko izberete sestavino. Če se roletka ne odpre, sestavina še ni vnešena v sistem. Pri sestavinah, ki so vnešene v sistem, je vseeno, v kakšni obliki jo vpišete. Lahko vpišete jajce, jajci, jajca, rezultati bodo enaki. Tudi nekatere priljubljene jedi kot so muffini, mafini in muffini od zdaj sistem združi v eno ;-) Edina razlika pri vpisovanju sestavin je ta, da jih ločite z VEJICO ali gumbom TAB na tipkovnici, ne več s presledkom. Na ta način lahko ločimo sestavine, ki imejo več kot eno besedo denimo: materina dušica, jajca.

3. Natančni zadetek in negacija v iskalnih nizih - Od zdaj naprej bo življenje slajše. Pri vseh iskalcih lahko od zdaj uporabljate tudi natančne iskalne nize, torej takšne, kjer se ne upoštevajo ne sklanjatve in je pomembno zaporedje besed.

a.) Natančen iskalni niz : "pehtranova potica" vam bo našla le zadetke iskanja, ki vsebujejo točno ta niz ali besedo. Besedo ali niz vpišite med dvojne narekovaje.

b.) Negacija besede ali niza: Če v splošni iskalec po receptih vpišete: palačinke -jajca, boste dobili vse recepte za palačinke, ki ne vsebujejo jajc ;-) Na ta način lahko iskanja zelo izboljšate, še posebej, če ne želite določene sestavine v receptu ;-) Seveda to ni uporabno zgolj za sestavine, le najbolj pride prav morda prav tam.

3. Vključitev filtra na seznam receptov: Med iskanjem po receptih se ni treba več vračati nazaj, saj lahko na vsaki strani zadetkov kriterije preprosto spremenite in v vsakem trenutku vidite, po čem ste filtrirali. Izboljšano je tudi izbiranje kategorije in podkategorije.

4. Samodejno shranjevanje napisanega besedila pri naprednem urejevalniku v forumu: Napredni urejevalnik ima v orodni vrstici zdaj znak , ki vsakih nekaj minut shrani napisano. Če se vam karkoli zgodi, denimo sesuje brskalnik ali pa po nesreči stisnete "nazaj" na brskalniku, ne boste več ostali brez vsebine, saj vam klik na rešilni jopič prikliče zadnjo shranjeno vsebino ;-) Koristno predvsem za tiste, ki pišete dolga sporočila.

5. Dodajanje povezav v recepte: V recepte lahko sedaj vnesete povezavo (link) v obliki:

[url ="http://www.kulinarika.net/karkoli"]besedilo[/url] Pred = seveda ni presledka, presledek smo morali dodati, sicer se demonstracija spremeni v link ;-)

6. Dodelana administracija novic in statistika za gostince: Gostincem smo naredili izboljšan vnos obvestilin možnost uporabe shrambe (torej dodajanja fotografij) pri obvestilih. Tudi statistični prikaz je posodobljen.

Tudi v prihodnje se bomo trudili, da bo vaša uporabniška izkušnja čim boljša. Pripravljamo nove storitve, za katere pa želimo, da so narejene tako, kot pričakujete od nas: Kvalitetno in premišljeno.

Hvala vam za zaupanje, se spet srečamo z novostmi pred poletjem ;-)

PS - Če želite kaj vprašati v zvezi z iskanjem, javiti kakšno napako, je tema odprta.

martina.pridna  

član od: 5.2.2010

sporočila: 63

19. apr 2011 10:01

Pozdravljeni,vprašala bi,ali se je spremenilo to,da je pri receptu s sliko zdaj samo avtor,kje so ostale slikice tistih ki so dodali svoje slike?Pri Božanskih mufinih "en,dva,tri,sem spremljala recept dalj časa,ker sem rabila odgovor o sestavini,zdaj pa vidim,da slik ni.Pa še ta se pokaže na drugi strani ekrana.Ne vem,a je kaj narobe z mojim računalnikom.Jaz se še učim na računalnik,ampak mi je blo prej bolj všeč,ker je blo več slik,ki so se odpirale ene za drugo.A je na začetni strani,ko kaže 12 receptov tudi spremenjeno?Zakaj ste odvzeli ostake slike avtorjev,če slučajno ni nič narobe z mojim računalnikom?Hvala,pa brez zamere,Martina, martina.pridna

jernej  

član od: 30.8.2001

sporočila: 4876

19. apr 2011 10:05

Nič nismo vzeli ali spreminjali slike avtorjev, nekaj mora biti narobe z vašim računalnikom.

anamarija1  

član od: 19.8.2005

sporočila: 5381

20. apr 2011 10:21

Ne vem, če sem prav razumela, ampak ne glede na to, se že veselim. Konec tedna bom vadila.

Denimo, slikam postopek in pripravo določene jedi. Torej, po novem, ko pošiljam recept, lahko prilepim tudi link za postopek, in ob objavi recepta, se bo le ta ob kliku odprl?

 

 

Hvalaaaaaaaaaaa, tudi, če nisem prav razumela...

Živi s srcem, ne z glavo.

jernej  

član od: 30.8.2001

sporočila: 4876

20. apr 2011 10:23

Hm... Če slikaš postopek potem pošlješ sliko k receptu. Linki so mišljeni bolj kot povezave na morda kaj, kar želite povezati, recimo če imate nadevane palačinke lahko vključite povezavo na recept za palačinke. Fotografije pošiljate kot do sedaj. Postopke, gotove jedi itd... Lahko pa tudi linkate na svoj foto album denimo, če ima povezavo z receptom).

anamarija1  

član od: 19.8.2005

sporočila: 5381

20. apr 2011 11:21

Bi pa bilo fino ne? Še posebej pri zahtevnejših receptih.

Primer:

-Jajca ali rumenjake penasto vmešamo

-slika....

-Maslo raztopimo

slika

No, tu sem navedla banalne primere...

 

 

lp in hvala za odgovor!

Živi s srcem, ne z glavo.

jernej  

član od: 30.8.2001

sporočila: 4876

20. apr 2011 11:34

Anamarija, zakaj ne pošlješ slik v sistem "pošlji sliko k receptu"? Pod vsako sliko lahko napišeš del postopka in objavljeni bodo po vrstnem redu kot si poslala.

Postopke namreč v bazi imamo ločeno od glavnih slik in vprašanje časa je, kdaj bomo postopke prikazali drugače, ne skupaj z glavnimi slikami ;-) 

anamarija1  

član od: 19.8.2005

sporočila: 5381

20. apr 2011 11:46

Jernej, sej to delam, pošljem od 4 do 5 slik, toliko kolikor je na prvi strani. Če bi bilo več strani, oziroma več slik, ali bi se jih odprlo? Vseeno se mi zdi dosti bolj pregledno, če ustvarim fotoalbum s postopki, ker se ti vse slike hkrati odprejo....

 

Jernej, to je moje mišljenje, ( na glas razmišljam) ki ni nujno, da je "pametno"



Živi s srcem, ne z glavo.




Sporočilo je spremenil(a) anamarija1 dne 20. 2011 11:49

jernej  

član od: 30.8.2001

sporočila: 4876

20. apr 2011 11:53

Dobro razmišljaš... ampak mislim da moramo mi to dopolniti, ne da se to krpa s fotoalbumi. Lahko se tudi, saj ne branim. Ampak bomo mi dali postopke ločeno nekam pod recept , da bodo hitro vidni in jih bo več kot 5. Sicer se ti odprejo tudi zgoraj vse slike, saj imaš strani 1,2,3...

Link na fotoalbum pa lahko pripopaš sicer med opombe zdaj ja, če boš v albumu postopek razložila. Seveda lahko. Saj do zdaj sem jaz te linke lepil, če je kdo prosil, ko je pošiljal recept. Zdaj lahko pa sami ;-) 

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

20. apr 2011 12:46

Ja, mogoče bo res boljše, če bodo linki v opombah.

Zelo mi je všeč, če je postopek priprave prikazan tudi v slikah, ampak tako zahtevna opravila, kot je penasto vmešanje jajc in topljenje masla, bi rajši spremljala z veliko pozornostjo v času, ki ga bom za to posebej namenila.

Nekatere kuharske strani imajo namesto ali pa poleg možnosti ocenjevanja receptov tudi rubriko - ali se vam je zdel ta komentar na recept koristen - .

 

 

nola

jernej  

član od: 30.8.2001

sporočila: 4876

20. apr 2011 12:58

nola: Če te prav razumem si za to, da imaš možnost povezati recept in fotoalbum, kjer je postopek recepta?

Glede ocenjevanja... si mislila torej "ocenjevanje" oz. koristnost mnenja? Da bi lahko mnenje nekako "ocenil"?

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti