Velikonočni verzi

Dorkam  

član od: 9.10.2009

sporočila: 17

tema odprta - 17. apr 2011 23:15 | ogledi: 13.400 | odgovori: 14

Lep pozdrav vsem!

Spet se obračam na vse vas tukaj , če ima kdo slučajno kdo kakšen lep velikonočni verz.

V katerem ni besede bog!!! Na netu jih je nekaj in se vsi ponavljajo ali pa je kar preveč "pobožen".

Najlepša hvala vsem za pomoč

Lp Dorka

Dorkam

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

17. apr 2011 23:21

Draga Dorkam, to je pa tako, kot da hočeš nekomu pisat za rojstni dan, ampak ne smeš omenjat imena slavljenca . Bo treba malo razčistit v glavi...

tulka

Dorkam  

član od: 9.10.2009

sporočila: 17

17. apr 2011 23:31

Hm.... pa misli,da napišem in uprašm lahko karkoli.... in nevem kaj sploh porabljaš svoj dragoceni čas če ne napišeš tega kar sprašujem ampak vsakemu na kulinariki "vsiljuješ" svoje mnenje! Vsi tukaj so malo "čivčiv" po tvojih besedah samo ti si prefektna kajneda!?! Če ne napišeš tistega kar sprašujem mi lepo prosm sploh ne piši Nočem se z nikomer kregat ali karkoli ampak sem preprosto uprašala. Res Tulka prosim ne "pametuj" vsem.... Dorkam

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

17. apr 2011 23:38

Glej, Dorkam, smisel Velike noči je v praznovanju zmage božjega sina nad smrtjo. Kakorkoli obrneš, ne moreš mimo tega, oprosti. Tisti moja zadnji stavek je bil res verjetno žaljiv. Žal mi je, če te je užalil, ampak... če boš pisala nekomu, ki VN praznuje, pač voščiš v smislu praznika. Če je ne praznuje, čemu bi potem pisala?

Sicer pa ni panike, še par let in smisel VN bodo zajčki in iskanje čokoladnih jajčk po grmovju, brez skrbi.

Ah, popolna nisem... kje si pa to prebrala?  

tulka

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

18. apr 2011 0:04

@Dorka

Draga moja, knjiga je orožje, vzemi ga v roke, je rekel Bertolt Brecht. Ki je napisal še mnogo pametnih stvari. Sicer ne ravno na tematiko velikonočnih običajev, ampak bi se tudi o tem kaj našlo. Zato ti prijazno svetujem, vzemi knjige v roke, odpri jih, beri in se bo zanesljivo poznalo.

Za začetek v tem, da boš vedela, da imamo v slovenščini glaglo "vprašati", medtem ko glaglola "uprašati" nimamo.

Za nadaljevanje pa v tam, da boš v dovtipu prepoznala dovtip, ne pa žaljivke. Tulka ti je čisto lepo in duhovito povedala, kako si zastavila vprašanje. Če ti ni všeč tisto, kar vidiš, ne razbijaj ogledala in ne mlati tistega, ki drži ogledalo.

 

Drugače se da pa velikonočni čas premisliti v kontekstu tega, kako se daje ljudem druga priložnost. In kdaj se jo daje (novo življenje po vsajenju od mrtvih se lahko interpretira kot nova priložnost)

Spominanje na preganjanje Jezusa, pa na tisto sojenje, kjer je drhal odločala, ali se osvobodi Barabo ali Kristusta in si je Poncij Pilat po tem, ko je drhal odločila, da je bolje osvoboditi Barabo, umil roke, pa potem obredo mučenje in umiranje in potem skrivnostno izginjanje....vse to si lahko človek, če zgodbi odstrani religijske vsebine, vedno razlaga kot spoznanje, da če prehitro in preveč površno presojamo kakšno stvar, utegnemo narediti veliko škodo in da se vsega ne bo dalo popraviti. In da je bolje, da se vedno ne vztraja pri nečem in da je včasih bolje, da se komu da drugo šanso, čeprav nam vse govori, da si je ne zasluži več....skratka, da je včasih čisto dobro stopiti ven iz utežene špure.

Tako si jaz, nekje med ateizmom in agnosticizmom, razlagam velikonočni čas in mi je prav lepo.

Vendelina jr.

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

18. apr 2011 9:09

Dorkam,

mia queruida amiga ti je odgovorila točno tisto, kar si vprašala ( no, morda kakšno črko več ), si sedaj zadovoljna? ( matr Vendy, ne bi si mislil, da to vse obvladaš ( Baraba, Kristus, Poncij, ateizm, agnosticizm ), najbrž si dvakrat hodila v gimnazijo )

Pa japaja bo ugotovila: še en problem smo rešili!

ežoj

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

18. apr 2011 9:14

Dorkam je napisal/a:

Hm.... pa misli,da napišem in uprašm lahko karkoli.... in nevem kaj sploh porabljaš svoj dragoceni čas če ne napišeš tega kar sprašujem ampak vsakemu na kulinariki "vsiljuješ" svoje mnenje!
Vsi tukaj so malo "čivčiv" po tvojih besedah samo ti si prefektna kajneda!?!
Če ne napišeš tistega kar sprašujem mi lepo prosm sploh ne piši
Nočem se z nikomer kregat ali karkoli ampak sem preprosto uprašala.
Res Tulka prosim ne "pametuj" vsem....

Dorkam

Natanko tako, kot je napisala Tulka, gre za cerkveni praznik in tvoje besede, ki si jih namenila Tulki, so najmanj nesramne, žaljive tako ali tako so in s tem največ povedo o tebi.

Upam, da si prebrala vsaj to, kar ti je napisala Vendelina jr.

 

rimljanka

vikica  

član od: 25.4.2009

sporočila: 560

18. apr 2011 10:49

Mene pri praznovanju velikonočnih praznikov še vedno najbolj prizadene sosledje dogodkov. Na eni strani slavnostni prihod Jezusa, kjer ga ljudje obsujejo s cvetjem (cvetna nedelja), čez nekaj dni pa takšno trpinčeje istega človeka. Tako nenavadno rado se ponavlja ta človeška hinavščina, ko marsikoga najprej kujejo v zvezde, čez nekaj časa pa poteptajo v prah. Dekleta pa ne bodite za vsako malenkost užaljene. Najvažnejše v življenju je še vedno ločiti pomembno od nepomembnega.

gogad  

član od: 28.4.2004

sporočila: 3697

18. apr 2011 17:50

Kriznana hvala..bo še meni kaj prav prišlo.....tazadnji mi je bil še najbolj všeč..

lp goga

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

18. apr 2011 18:07

tulka je napisal/a:

Glej, Dorkam, smisel Velike noči je v praznovanju zmage božjega sina nad smrtjo. Kakorkoli obrneš, ne moreš mimo tega, oprosti. Tisti moja zadnji stavek je bil res verjetno žaljiv. Žal mi je, če te je užalil, ampak... če boš pisala nekomu, ki VN praznuje, pač voščiš v smislu praznika. Če je ne praznuje, čemu bi potem pisala?

Sicer pa ni panike, še par let in smisel VN bodo zajčki in iskanje čokoladnih jajčk po grmovju, brez skrbi.

Ah, popolna nisem... kje si pa to prebrala?  



tulka

 

Ne morem se bolj strinjati.

No, brala sem tudi velikonočne verze z enimi zajčki, lisičkami itd, ampak tisto je zame navadna bedarija.

JJ

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti