Cimetove zvezdice-recept

anamarija1  

član od: 19.8.2005

sporočila: 5381

18. okt 2008 12:38

Da ne odprem novo temo, sicer ta ni najbolj primerna vendar...

 

Strupeni kumarin

Kumarin je zmerno strupena spojina, ki se naravno pojavlja v mnogih rastlinah, naprimer semenih tonka, vaniljevi travi in cimetu, Kumarin je zmerno škodljiv ledvicam in jetrom, kot prehrambeni dodatek pa je v mnogih državah prepovedan, Evropske zdravstvene institucje so že v preteklosti opozarjale, da je lahko uživanje večjih količin skorje kasija( ena od štirih vrst cimeta) zdravju škodljivo.

Na Hrvaškem je analiza otroške hrane v kosmičih, marmeladah in keksov  pokazala vsebnost kumarina, ki ni bila zavedena na deklaracijskih nalepkah prozivajalcev.

Problem je večji zaradi vse večje uporabe cimeta v vsakodnevni prehrani, ker spodbuja prebavo in zmanjšuje apetit.

Iz Droge Kolinske so sporočili, da se zaradi najnovejših strokovnih spoznanj o škodljivosti kumarina podrobno poglobili v raziskavo problema. Gelde na to, da velja za sprejemljiv dnevni vnos 0,1 mg kumarina na kilogram telesne teže, in upoštevajoč lastnosti različnih vrst cimeta, smo se odločili, da potrošnike opozorimo na potencialno nevarnost prvelikega uživanja cimeta vrste kasija.

Zato smo že popravili deklaracije, ki na novih serijah pakiranja vsebujejo opozorilo potrošniku: uporaba več kot ene kavne žlčke na dan ni priporočjiva.

 

lp

Anamarija

vesoljka  

član od: 14.4.2008

sporočila: 134

18. okt 2008 13:27

Sem prebrala ja... moja doza itak presega tisto ubogo kavno žličko (hudiča, pa ravno zdej ko sem se spravljala v realizacijo svoje odločitve, da končno naredim te rolce po svoje.. z veliiiko cimeta..). Sej, naraščajoče število rakavih obolenj je tako preprosto razvozlati.. malo cimeta zdajle, malo meska kasneje, zvečer malico malo grozdja.. pa se nabere. vesoljka

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

18. okt 2008 20:55

vesoljka je napisal/a:
Sej, naraščajoče število rakavih obolenj je tako preprosto razvozlati.. malo cimeta zdajle, malo meska kasneje, zvečer malico malo grozdja.. pa se nabere. vesoljka

Upam, da ne misliš resno....je to vse kaj bolj kompleksen problem, ki vključuje okolje, gene, psiho in še kaj...

rimljanka - zasebno mnenje

Nasja  

član od: 10.6.2003

sporočila: 815

18. okt 2008 22:40

Ja, tudi jaz sem malo raziskovala tole po internetu.

  1. ni dokazov, da bi bil kumarin rakotvoren pri ljudeh, povzroča pa lahko pri občutljivih jetrne okvare.
  2. obstajajo različne sorte cimeta: "pravi" ali cejlonski cimet skoraj nima kumarina in je menda bolj milega, sladkastega okusa; kasija cimet pa prihaja iz Indonezije, Kitajske itd in ima veliko vsebnost kumarina, pa tudi ostrejši začimbni okus.
  3. kasija cimet je cenejši, zato ga uporablja velika večina proizvajalcev začimb. Menda tudi zato, ker smo "navajeni" na tak okus.
  4. že ob lanski predpraznični paniki sem iskala "pravi" cimet po naših trgovinah, pa ga nisem našla (večina niti ne navaja države izvora, ampak predpostavljam, da bi se pohvalil, če bi imeli pravi cejlonski cimet)

Moj zaključek je torej: poskusila bom nabaviti pravi cimet po kakšni internetni trgovini iz tujine.

Dotlej pa uporabljam običajnega, ki v normalnih količinah menda ni škodljiv. Normalna količina bi naj bila največ ena mala čajna žlička dnevno, pravijo. Ali ena cimetova zvezdica...

Nasja

anja27  

član od: 2.6.2005

sporočila: 1085

19. okt 2008 8:18

Tudi jaz menim, da je tole glede cimeta, grozdja etc. in raka malce za lase privlečeno. Pomislimo samo na vzhodnjaške kuhinje, ki uporabljajo ogromne količine takih in drugačnih začimb; potemtakem bi moralo velik delež ljudi tam umreti za rakom, kar pa vemo, da ni tako.

Glede cimetovih zvezd je bilo res že vse kar se da na Kul napisano: http://www.kulinarika.net/recept/sladice/Cimetove_zvezd 

Anja

anamarija1  

član od: 19.8.2005

sporočila: 5381

19. okt 2008 10:58

Prav se mi zdi, da smo obveščeni o škodljivosti dolečenih začimb, nekaj resnice pa bo le v tem, da se morebiti izognemo uživanju le teh, če se le da.

Še dobro, da nisem nikoli marala cimeta, imam nos za škodljive reči

 

Anamarija

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti