Kuhanje en dan vnaprej

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4527

3. maj 2011 17:33

Razsvetlite me, prosim, zakaj na zs pošiljat ideje, ki spadajo pod temo?

lp

mzm

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

3. maj 2011 18:50

Zato, da s takimi rečmi ne težimo vsem na tem forumu, oziroma vsaj tistim ne, ki take reči že obvladajo.

Nobeneg skrivnega ozadja ni.

Mamamia

mamamia

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4527

3. maj 2011 18:57

Aha, ma, po moje bi marsikatera začetnica (hehe, ni nujno, da je začetnica) z veseljem prebrala, če ne danes, pa drugo leto...ko bo iskala temo s takim naslovom. Tiste, ki to že obvladajo, pač ne bodo brale, voila!

lp

mzm

HEMA  

član od: 2.3.2004

sporočila: 505

3. maj 2011 19:45

Mišzmoke, tule se pa strinjam s tabo. Tudi jaz, pa sem ves dan doma (trenutno, upam da ne več dolgo) sem temo šla brat ravno zato, da bi dobila kakšno idejo. Mož v službi, jaz na kolo in prideva skoraj istočasno domov in je fino nekaj hitro, pa dobro naredit.

neznan uporabnik

3. maj 2011 20:03

Drage punce in fantje, absolutno vse se da skuhat en dan prej. Ohladiti, spraviti v hladilnik in pogreti. Ja, tudi špinača in gobe. Samo mora biti v hladilniku. Vse,skoraj vse gre. Bi pa jaz predlagal nasvet kolegice proxime. Če imate možnost skrinje, si pač v petek zvečer ali soboto popoldan vzamite 4 ure časa. Lahko skuhate 2 litra golaža, spečete 30 polpetov. Ma vse se da v 4 urah. Nato zamrznete in evo vam kosilo al kočerja vsak dan do naslednji drugega vikenda. Vmes samo kruh kupite, solato. Riž,testenine,krompir so pa gotovi v 20 minutah max.

 

Če vam ni do velke koharije,se v vsakem supermarketu dobijo kvalitetne zamrznjene zadeve, ki so gotove v 5 do 7 minutah.

 

Možnosti je ogromno. Pa tud ono zmžnjeno ni ravno strupeno, da vam malo prišepnem.

 

Multivitamin

multivitamin

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

3. maj 2011 21:00

Jaz sem si mislila, da ni neke velike filozofije pri vsakdanjem vnaprejšnjem kuhanju, je pa res, da se sčasoma naveličmo nekih jedi. Ker, kakor koli obračamo, sčasoma se začnemo ponavljati in potem se seveda naveličamo.

Zadnja leta sem se se na srečo ukvarjala le s sestavo jedilnika in nabavo potrebščin, saj smo imeli med tednom kuhanje tako urejeno, da smo le prišli domov, sedli in jedli; največ, kar smo bili naredili, je bilo, da smo si morali samo pogreti. So tri babice kuhale, vsaka en dan v tednu, dva krat tedensko pa je kuhala ena prijazna gospa; smo pač za dve družini tako poskrbeli. A so otroci zrasli, šli študirat, se zaposlili, in neke take potrebe ni več. Zato sem pred nekaj meseci začela spet kuhat zjutraj ali zvečer, za nas tri, ko je še hčera doma pa nam ona skuha.

 

Ne vem zakaj, a nikdar nisem kuhala na zalogo za v zamrzovalnik.

Zdaj kupim sestavine za kak teden dni, meso in zelenjavo. Potem pa vsak večer vprašam moja moška, kaj bi za kosilo naslednji dan, ona dva povesta, in potem to pripravim. Večinoma je to meso, za moža še zelenjava. Vmes pa pade še kaj. Kosila za njiju ne morem končati ob prihodu domov, k pridem domov vsaj eno uro za njima dvema, zato ju čaka vse gotovo (razen moža, ta si tudi sam kaj naredi).

 

Meso vedno dam v olje ali marinado, hladilnik imam tako nastavljen, da meso bret težav vzdrži tri, štiri ali pet dni. Tudi narežem ga že na trakove ali kocke in tako mariniram.

Zelenjavo režem sproti.

 

Za priloge izbiram stvari, ki so hitro gotove - kus kus na primer; krompirjeve svaljke oziroma njoke; že kuhane testenine - te za prilogo naredim tako, da jih prepražim na olivnem olju in sesekljani čebuli, potresem z zelišči. Ekonimika pač; če dan prej delam kako testeninsko jed, jih skuham toliko več in so naslednji dan za prilogo.

Kitajski rezanci so uporabni, saj jih samo preliješ z vrelo vodo, odcediš, popečeš na olju in dodaš malo sojine omake.  Vmes vržeš med rezance zrezano zelenjavo, nekajkrat obrneš in obrok je gotov.

 

Ajdova kaša z zelenjavo nič ne izgubi na okusu, če jo pripravim zjutraj ali zvečer. Tudi rižote pripravljam, pa čili con karne. Tudi tega naredim več, ostanek dam v hladilnik za dan ali dva, in potem so za kosilo še enrkat tortilje.

 

Perutninski fileji - trakci, so gotovi en,dva tri. Malo jih opečem, ko so lepo rjavi, jih potresem s curryjem, premešam, zalijem s saldko smetano, pokrijem in ugasnem ogenj. Tačas ko zmešam solato ali prepečem testenine, je omaka ravno prav narejena.

To je seveda izvedljivo z vsako vrsto mesa, le pri govedini je treba biti previden, da ni pretrda (jaz uporabim podplečje).

 

Ali pa piščančjim trakovom namesto sladke smetane dodam različno, čim bolj pisano zelenjavo (čebulo, rdečo in zeleno papriko, por, grašek, koruzo, bučke, naribano zelej), premešam in pražim največ tri, štiri minute, da jezelenjava še sveža in krhka, nič prekuhana, in jed je gotova. Če čez to dam še mlado čebulo, je jed še bolj spomladanska.

 

Ali pa razna zelenjava - jajčevci, bučke, paprika, korenje, por, zelje, koren zelene, čajota ... - se prepraži na olivnem olju, ingverju in česnu, dodam še malo zrezanega paradižnika, ko tekočina povre, dodam še sesekljana zelišča (suha ali sveža, kar je pri roki) in to je to. Lahko je priloga kakemu mesu, lahko se poje z rižem, lahko se vmeša v kus kus ....

 

Včasih, če pridem dovolj zgodaj domov, pa so zrezki že pečeni od zjutraj, dam čez vsakega kkos pršuta in rezino sira, in tačas ko se to počasi greje, je tudi na drobne kocke zrezan krompir hitro kuhan (olupljen večer prej, počaka v vodi).

 

Solato očistim in natrgam za eno veliko skledo, da je imamo za kake tri krat.

 

Nekako se trudim kuhat stavri, ki ne potrebujejo dolgega cmarjenja. In odkar zelenjavo priprvljam tako, da je v jedi še skoraj kot sveža, sem jo celo jaz začela jesti.

 

Čez konec tedna, ko je več časa, pa kuham "po naročilu", včasih tudi po dve ali tri različne jedi. Velikokrat ribe, ker jih imamo vsi radi, med tednom pa gre to težko skozi: Bi mi bilo žal zjutraj ali zvečer speči ribe, pa jih jesti hladne ali jih pogrevati.

 

Pa enolončnice: mleto meso ali kakšno drugo, zrezano na kocke, prepraženo, pa gor grah, korenček, krompir, por, čičerika in leča obvezno, črn fižol .... to imamo pa res radi. Seveda se to kuha zvečer, ker kakšna ura je že potrebna za to enolončnico.

 

To sem zdaj takole na prvo žogo (če je že tekma po tv ...) iz glave napisala, brskanje po zapiskih bi še kaj navrglo.

 

Si pomagam z zamrznjenimi izdelki (zelenjava, ko ni prava sezona, sicer smo bolj za svežo), pa s konzervami fižola in koruze, včasih tudi čičerike in leče, čeprav ti dve stročnici več krat tudi sama skuham.

 

Predvsem pa improviziram, to mi je v krvi.

 

Mamamia

 

 

 

 

mamamia

neznan uporabnik

3. maj 2011 21:16

Mamamia ma prav. Če nimaš skrinje je hladilnik narihtan na +3 stopinje idealen. Seveda pa moraš prej marinirati. Sol, začimbe,olje. To komot vzdrži 5 dni na taki temperaturi. Jaz sem si včer iz dveh puranjih zrezkov nardil neke vrste giros. Narezal sem oba na tanke rezance, eno rdečo papriko in eno zeleno, pol čebule. Vse skup vrgel v skledo. Posipal s poprom,timijanom,vegeto,rdečo papriko,dodal četrt svežega čilija, polil z deci olja, premešal in pustil stat 3 ure. Dela z vsem tem je blo 10 minut. Pol sem samo vzel ponev, malo olja, na hitro prepražil,da je meso dobilo barvo, lonček kisle smetane zmešal z žlico kamniške gorčice. To dodal mesu, malo zalil z vodo in pokuhal 10 minut na minimalnem ognjau. Vmes skuhal rezance. Vse premešal. Pol pojedel, pol sem mel pa za danes. Samo v hladilnik morš dat pa je. To je uporabno za vse vrste mesa,če jih le dovolj drobno narežeš.

 

Multivitamin

 

multivitamin

neznan uporabnik

3. maj 2011 21:24

Pr taki vrsti kuhanja se ne smeš bat, kako bo izpadlo. Samo meso mariniraš z zelenjavo, dodaš začimbe pa je gotovo v 10 minut. Za izbolšanje smetana,gorčica,lahko tud jogurt polnomastni. Tu se ti skoraj ne more ponesrečit.

Samo pogumno. Če ti ne uspe prvič bo ti pa stotič. Konc-koncev mej vedno v rezervi doma 10 jajc. Če se ti vse ostalo ponesreči,vrži proč al karkol že in naredi kajgano + solato. To je pa 5 minut dela. Ko je mrzlo in,če imate radi na žlico pa v 10 minutah skuhaš prežganko.

 

Multivitamin

multivitamin

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

3. maj 2011 21:42

limnol je napisal/a:
Je na prvem srečanju povedal, da ne bo kuhal? Prav. Si se strinjala? Prav. Torej bo jedel, kar boš skuhala ti. Amen.

Limnol,

tulka

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

3. maj 2011 22:46

Tak, jutrišnje kosilo se mi je zažgalo, med tekmo, jasno, Barca - Real Madrid. A sem rešila, s pomočjo kulinarike, na zažgano sem zlila malo mleka, kot sem prebrala, da pomaga, in potem delala dalje in ni večokusa po zažganem mesu.

In igro sem gledala, ne dečecov ...

mamamia

 

mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti