Kuhanje en dan vnaprej

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

29. apr 2011 9:39

Resita,

počasi se daleč pride. Ampak vidva skupaj ne bosta daleč prišla, če bo to šlo vse na tvoj račun. Če je tvoj najdražji vzgojen za krono stvarstva, je to stvar njegove mame, važno je, če si tudi ti tako vzgojena, da ti je prav, da boš do konca življeja svojo krono stvarstva stregla spredaj in zadaj od jutra do noči. Ker če boš njega, si ne delaj utvar, da otrok ne boš. ON je bil vendar vzgojen tako, da boš - torej boš, saj sama veš, da boš. Če ti je to OK, potem prav. Pa se mi nekako zdi, da ti ni, zato postavi pravila zdaj, ker čez par let jih ne boš več in bo krah na tem ali onem področju, bog ne daj, da bodo takrat zraven že otroci.

Saj ga ni treba preobrazit v makrobiotika in vegetarianca, ampak toliko prilagajanja, kot ga on zahteva od teba, ga zahtevaj še ti od njega. To je fer in tega ti pač ne bo očital (če bo, se pa raje tisti hip poženi v beg). Je na prvem srečanju povedal, da ne bo kuhal? Prav. Si se strinjala? Prav. Torej bo jedel, kar boš skuhala ti. Amen.

Zdaj ga pa pošlji, da vama kupi en pošten hladilnik z dovolj velikim zmrzovalnikom, če ga še nimata, potem pa dalje lepo postopoma...

Prvi korak: spravi dol tistih osem kil, ker je zdaj še čas, lepo počasi v pol leta, tako, kot so šle počasi gor; ko boš imela na bokih 20 kg ali še več odvečnih zalog, bo veliko težje (to so moje izkušnje: bridke, ampak dragocene).

Drugi korak - Hitra kuhinja je kar primerna knjiga za tvoje potrebe; polna je stvari, ki se dajo skuhatii v 20 ali 30 minutah.

Tretji korak - nabavi si dober vok in se podajta v raziskovalne vode. Med tednom je pri nas doma zelo veliko v uporabi in nam gre prav dobro. V voku gre večina stvari zelo hitro (če ga pripraviš, da ti čisti zelenjavo - pa spomni ga, da lupljenje korenčka ni kuhanje) - in nikjer ne piše, da morata kuharijo v voku vednbo zalivati s sojino omako in zraven vedno natepavat riž ali kitajske špagete, druge kombinacije so prav super, tudi s pire krompirjem.

Veliko sreče vama želim, pa dober tek!

Sonja

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

29. apr 2011 9:55

Dobri bog, v pol leta je tebe fizično za 8 kil več, po drugih strani te je pa precej manj v teži, ki jo predstavljaš v tem paru.... Dekle drago, tole je za alarm. Če boš s takim tempom nadaljevala, te bo v dveh letih za več kot dvajset kil več, v paru bo pa on odločal o 95% stvareh.

Vendelina jr.

irena66  

član od: 22.4.2009

sporočila: 747

29. apr 2011 11:39

Ja se strinjam kar je napisala limnol in vse to še kako drži. Postavi tudi ti pogoje in prekinita s kosili pri njegovi mami, saj sedaj si ti njegova partnerica in se bo moral navaditi na tvojo kuhinjo.

En lep temeljit pogovor vam vsem ne bi škodoval.

 

Veliko užitkov pri kuhanju.

 

 

 

Imaš zs.

irena66

resita  

član od: 26.4.2011

sporočila: 47

29. apr 2011 15:02

ja lepo ste napisale,gremo v akcijo zdaj je vikend,oba sva doma in sem mu že zdaj med službo povedala da greva na kosilo domov ne pa k mami in tako bo cev vikend. Kaj bom kuhala se mi trenutno niti ne sanja a ste mi veliko pomagale tukaj. zmenila sva se da pripravi kromipir da ko se jaz vrnem ga samo še skuham. saj počasi mu gre to pomaganje,kot je omenila ena od punc samo moram ga počasi privaditi,saj ne da se pritožuje,ampak drage moje on ni znav niti krompirja olupiti,..zakaj?? zato ker je to delala mami in svoje sinčke ni sekirala stem. Kolk mi je to grozno, res najbolj grozno mi pa je pomojm tudi to,da je pri nam pa lih obratno.Ati je glavn kuhar, on pere posodo, on pere perilo itd.Mogoče zato hočem da je tud moj mal bol "fleksibilen" sej mami mi je rekla "niso vsi kot je naš ata " Glede kil naj omenim, da toliko kot pojem pri njih še nism pojedla,pa bog ne daj da sem bila doma lačna ampak tukaj je dobesedno "žrtje" najhuje je da je res vse tako zelo,zelo,dobro in res če si lačen kar ješ in ješ,..nikoli ne zmanjka.veste koliko hrane vržejo stran,...pride dan ko pač nismo toliko lačni,doma pa nas čaka 5 zrezkov na posameznikovem krožniku???!!! Enkrat sem sama prišla na kosilo,ker je moj imev obveznosti in mi je mami spekla 10 hrenovk (pojem pa 2) oh,o tem bi se dalo še toliko razpravljati,pa nima veze ,gremo raj domov pa mislt kaj bomo skuhali Hvala vsem!!! Lep vikend pa lepe praznike želim resita

irena66  

član od: 22.4.2009

sporočila: 747

29. apr 2011 15:12

No sej bo to je že napredek in kar velik če ti bo pripravil krompir. Še na nekaj bi te opozorila pri kuhanju. Jaz veliko stvari tehtam in se nam zelo obnese tako da hrane skoraj ne mečemo stran. Obstajajo normativi in potem vidiš kako je ali daš deko dve manj ali več odvisno tudi od lakote.

 Z začimbami narediš tudi manj mastno hrano zelo okusno.

Lep vikend vama želim in prijetno ustvarjanje v kuhinji.

Irena



irena66

Sporočilo je spremenil(a) irena66 dne 29. 2011 15:13

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

29. apr 2011 19:03

"saj počasi mu gre to pomaganje...."

 

Dobri bog pomagaj (pa smo spet pri glagolu "pomagati"). Hudiča, smo v 21. stoletju - že kar nekaj časa. In, za božjo voljo, a res čisto mlade punce pristajajo (pa očitno?) na to, da bodo živele v skupnosti, kjer bo napredek že v tem, da bo po dolgem stiskanju zob nekdo prišel do "pomaganja".

Ne mešati no partnerske zveze s skupnim življenjem, v katerem eden "asistira pri gospodinjenju", halo, no.....

Zveza ima bistveno večja vprašanja, ki jih je treba reševati. Pridejo nesporazumi, pride ljubosumnost, pridejo težave v službi in potrebujemo, da se nas posluša, so teme, ki jih diskutiramo popolne na kavču (ene so splošne, ene so hecne, ampak so teme), so vprašanja, kako bomo kaj investirali, koliko bo kdo prispeval, so teme naše intime in naših strahov (in to je kar auč tema),  pa so dnevi, meseci, leta, ko je treba balansirati med zvezo in boleznimi ostalih sorodnikov, so bolezni (za katere smo mislil, da se dogajajo samo drugim....), je še masa stvari.

In taka vprašanja se obupno težko rešujejo, če nam ni niso jasna temeljna infrastrukturna pravila funkcioniranja v smislu: kako se iztiska pasta za zobe, kako se spušča toaletna školjka, kako se ločuje umazano perilo, kako se stvari vračajo tja, kjer smo jih vzeli, kako smeti ne hodijo same v kontejner (ker jih vedno nekdo tja odnese in zato ne dobi nobenega posebne plakete). Če se čas za "pogovor" porablja za to, da se učimo tele infrastrukture,  ni časa za pogovore o temah, ki so res važne (to je pa tisto iz prejšnjega odstavka). 

Žal je pa tako, da se še vedno veliko ljudi strahotno radi igrajo odrasle - pri tem pa tudi ostane. Začnejo v godnjih dvajsetih in potem nekako v ne napredujejo iz tega mentalnega koncepta. In še vedno težijo s tem, da "tega ne znajo, ker jim doma ni bilo treba" In je strahotno veliko mladih punc, ki mislijo, da bo pa konec sveta, če ji bo kaj "zameril" in da jo bo  v naslednjem koraku pustil in da potem je pa nikoli več nihče ne bo pogledal in bo njeno življenje en sam dizaster in potem hitro zdrsijo v neko vseživljensko skupno stanovanje z nekom in potem človeka živita skupaj, drug za drugega pa ne

 

 

 

Vendelina jr.

neznan uporabnik

29. apr 2011 20:04

Moja hči je bila zaljubljena tako, kot se spodobi: do ušes.

Tistega njenega Petra Pana oz. Puer aeternusa nisem instiktivno prebavljala (ampak bognedej kej rečt)...

 

Skratka, če ti nekdo v enem dnevu 5x omeni svojo mamo v kakršnikoli povezavi, je to alarm non plus ultra stopnje....

 

Tko da Irena66, vzem svinčnik pa papir.... (moja hči seka ovinke za znort, lohk bi pa pristala kot nadomestna mama KVAK)

japaja

resita  

član od: 26.4.2011

sporočila: 47

3. maj 2011 14:11

 

 ja poglejte tako je, jaz sem stara 24 let in sm od doma že praktično 10 let. S srednjo šolo sem se nekako ločila od staršev in bila primorena da se osamosvojim, sicer sem se vsak vikend vračala domov in glede kosila oz hrane je bilo zame priskrbljeno tako doma kot tudi v dijaškem domu, kasneje smo kot študentke živele v najemu in že bile primorene kaj skuhati,da ne bi bile le na sendvičah in hitri hrani,...tako da meni to ni bilo težko.

 

Zdaj pa si stanovanje ne delim več s puncami s katerimi smo kuhale vse živo in je to mesto zasedel fant ki je prav tako stanoval v lj, zaradi takih in drugačnih razlogov pa sva si najela manjšo garsonjerco in je to zdaj najin domek v katerem imam tudi kuhinjo  in tako se je začelo. Kaj hočeš boljšega kot da ko končaš ob 16ih službo greš naravnost na toplo kosilo h "tašči" in tako dan za dnem. Ko sem se uprla da tako nočem več,da imava svoj dom  in da znam tudi jaz kaj skuhat,pa se je začelo,...moja kuha ni mamina, to je logično. In jaz mu ne "pedanam" odspredaj in odzadaj, zato pravim da ga počasi privajam da imava svoje gospodinjstvo u katerem je tako on kot jaz.

Vandelina, pomaga mi in to je pomembno, če mu prej ni bilo treba pripravit pribora je to veliko da mi pripravi krompir,in tako bo počasi znav ceniti tudi kar bom nardila,da mu ne bo vse samoumevno.

No ubistvu sem vas prosila za kakšen kuharski recept da lahko delam danes za jutri in to jebiv moj cilj. HVALA!

 

 

 

resita

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

3. maj 2011 15:50

Itak je jasno, da mame bolje kuhajo, ampak me kuhamo po svoje in tudi tekne. Pri nas je šlo včasih malo v obratno smer, so bile jedi, ki sem jih tastu samo jaz kuhala, ker so mu bile bolj všeč, kot če jih je pripravila tašča. In midve se nisva kregali, pač opa sva si razdelili: vsaka je kuhala tisto, kar je bilo izpod njene kuhalnice domačim bolj všeč.

Zato: k njegovi mami pojdita kdaj na kosilo, ko skuha kako jed, ki je v njegovih očeh neprekosljiva, ti pa ga navajaš na drugačne jedi, z dodatkom, da to počneta skupaj in uvajata novosti. Bo volk sit in koza cela.

Ti bom na zasebno pošto poslala nekaj idej za kuhanje za dan v naprej, sama to namreč v zadnjem letu dni prakticiram (smo doma menjali neke navade).

Mamamia

mamamia

patka  

član od: 16.8.2008

sporočila: 372

3. maj 2011 16:19

Mamamia a te za kakšno idejo lahko prosim tudi jaz? Do sedaj sem delala po 4 ure in mi to ni bilo potrebno. Sedaj pa grem na 8 urnik in mi bi zelo prav prišlo, da ne bo vedno eno in isto. Lepo prosim in hvala.

patka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti