Kuhanje en dan vnaprej

žirafek  

član od: 23.11.2010

sporočila: 71

16. apr 2011 14:58

Hvala vsem za predloge, po poizvedovanju pri udeležencih, sem se odločila kar za piščančji žur in riž. Sladica bo pa po novem bananino pecivo tudi iz Kulinarike, ki ga bo naredila svakinja. lep vikend, Teja žirafek

resita  

član od: 26.4.2011

sporočila: 47

28. apr 2011 15:25

Živjo punce, jaz sem pa tukaj čist nova članica.Potrebovala sem že pomoč pri pripravi za mamin abraham,pa so me nekatere "izžvižgale" češ da pišem po domače in da me zato tukaj ne obravnate resno itd. mislim da je vseeno kako pišem. saj je to forum na katem si delimo mnenja in iščemo kakršnokoli pomoč, ne pa kako se izražamo. uglavnem malo sem zašla,...pišem pod to temo,ker jaz moram kuhat vsak dan v naprej,edin če ne hodm na kosilo vsak dan h "bodoči tašči". Zato res nimam ideje kako in kaj pripravljati za en dan vnaprej. Naj omenim da sva še sama s fantom zato bi kuhala le za naju. Problem se pojavi ker je on navajen mamine kuhe kar pomeni da tam vedno jejo meso in kromir (največkrt je vse pohano,kromipir pa pire) zato mi je še toliko težje. Jaz imam rada vse tudi če kak dan ni mesa na jedilniku. Nimam pa idej kaj pripraviti,da lahko naslednji dan ko se vrnem iz službe le pogrejam in mi pobere to recimo pov ure časa. da ne bo pomote,vem da bi marsikatera bila na mojem mestu,da ko končam službo samo sedem za pripravljeno mizo in mi ni potrebno nič,samo pojem. Močno sem hvaležna da je tako,ampak rada bi se tud vrnila v svoj dom,pripravila svoje kosilo,in bila enostavno doma hvala vsem in se opravičujem mojemu izražanju in domačnosti pri pisavi resita

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

28. apr 2011 15:49

Golaž, fižolove enolončnice, npr. pasulj, zelenjavne čorbice. Jaz bi poskušala z različnimi jedmi, potem boš pa videla, kako ti bo uspevalo. Fant rabi čas, da se privadi tudi na drugačno hrano. Mamina kuhinja je vedno bila in bo najboljša. Vsaj pri večini. Počasi in potrpežljivo. In brez tiste ta tečne, saj vem, da zna dobro kuhati samo tvoja mama. Tega se hitro najejo. Mogoče bi ga vključila h pripravi in bi počasi skupaj kaj skuhala. Toliko od mene, pa veliko dobre volje!

 

naor

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

28. apr 2011 15:54

Resita,

skoraj je ni stvari, ki se do neke mere ne bi dala pripraviti vnaprej. Recimo da se otrebiti zelenjavo, da jo potem samo še vržeš v lonec. Tudi za cvrtje lahko stvari spaniraš prejšnji večer. Marsikaj se da na pol gotovo tudi zamrzniti, marsikaj se da tudi kupiti v takem stanju, da je potem še le malo dela, da je gotovo. Recimo paprike napolniš in zamrzneš, tako da jih naslednjič v bistvu še samo  malo pokuhaš in tačas, ko se dela omaka, se bo skuhal tudi krompir. Ko kuhaš kaj "dolgotrajnega", kot so recimo golaži, vampi itd., skuhaj več in polovico zamrzni za kdaj drugič.

Spusti malo fantazijo z vajeti, beri recepte - saj že tam vidiš, kje se da narediti pavza in potem naslednji dan nadaljevati. Predvsem pa vpreži fanta v kuhanje - če zna sitnariti, kaj bi pa kaj ne bi jedel, potem naj pa še sam kaj naredi za to.

Kar se pa pisanja tiče - če je tebi vseeno, je to tvoja stvar in ti seveda nihče nič ne more. Ampak včasih kdo kaj takega pošlje, da te mine, da bi sploh bral. Potem se je pa že bolje potruditi vsaj toliko, da si razumljiv, kajne?

Sonja

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

28. apr 2011 16:12

resita,

pozdravljena, spremljam tole redno, neki se pa ne spomnem, da bo koga izžvižgali, morda se je tebi le tako zdelo.........., nekateri  ( novi ) so zelo občutljivi..........

Glede jezika na kulinariki: tukaj nas je nekaj " mladih " in raje vidimo, da se piše " kukr tuk " razumljivo, če nekdo ne zna, ni problema, naj piše kakor zna, za kakšnega srednješolca ( ali ne dao bog študenta ) pa je samoumevno, na tem portalu, da piše kolikor se da pravilno. Tistih nekaj, ki res obvladajo jezik, si lahko dovolijo tudi drugačen pristop, recimo angleščino pisano fonetično, ali kašen piđin........., torej, ne se jezit, če se boš kaj oglašala, boš že vidla v katero skupino padeš.....

Glede tvojega problema, ni problema!

Jaz to vse vidim kot stvar organizacije. Koliko časa ti je treba, da pripraviš kosilo za tvojega....... hm, fanta, koruznika, karkoli je že. Petnajst, do dvajset minut, v tem času se ne bo sezul in opravil kake higijenske potrebe.

Prejšnji dan, si že očistila solato, olupila krompir ( saj lahko stoji v vodi čez noč, brez skrbi, če mu se ne zdi prav, ni treba da ve ), ko prideta domov, samo vključiš štedilnik, da se krompir kuha, tisti šnicl pa je itak prec pečen, če je krompir narezan na kocke, recimo 2 cm, se bo skuhal v recimo petnajstih minutah maksimalno..... ta čas se ti preoblečeš in pogreješ juho od včeraj ( kaj ji pa manjka ), lahko ji ( juhi ) dodaš kaj novega, da ni ravno enaka kot včeraj, recimo jajce, nariban korenček........ Torej, katerakoli varianta s lepim planiranjem ( pa naj so natur šnicli ali pohani ) je zelo hitro " fertik ". Seveda ga boš počasi navajala tudi na normalno hrano, obare čorbe, rižote, testenine, ki se z mal domišljije/premišljenega pristopa, dajo pripravit tudi zelo hitro. Rekel bi: planiraj, kar se da vnaprej pripravit pripravi prejšnji večer ostalo bo tudi hitro narejeno.

Hope this help ( kot bi rekla ena moja prijateljica ).

ežoj

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

28. apr 2011 19:03

Od Američanov se lahko nalezeš zanimivega koncepta, imenovanega Once a Month Cooking, imeti moraš dovolj veliko hladilno skrinjo in nekaj smisla za uporabno knjigovodstvo. Jaz raje čez vikend, kadar je več časa, načrtno skuham več in potem porabim čez teden, poleg tega se držim tega, kar je napisala že limnol, torej da jedi, ki so časovno zahtevne, kuham ali pripravljam enkrat za večkrat (golaž, bolonjska, jetrni cmoki, polpete in take stvari - na ta način prihraniš ogromno časa, tudi zato, ker za dva korenčka ali tri čebule ne boš šla sestavljat multipraktika, za celo kilo se ti pa že splača). Pri nas v širši "familiji" (ni nujno, da smo ravno v krvnem sorodstvu) poleg tega ves čas poteka živahen promet s pasulji, ričeti, lasagnami, musakami, štrudli, francosko solato, skratka, z vsem tistim, kar je (vsaj zame) nemogoče pripraviti v majhnih količinah; mogoče lahko celo s svojo v.d. tašče ustanoviš tako prehransko zadrugo, da enkrat ti skuhaš zanje, drugič pa ona zate, pa bo za oboje dobro. lp, proxima

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

28. apr 2011 19:16

resita je napisal/a:

Živjo punce,
. Problem se pojavi ker je on navajen mamine kuhe kar pomeni da tam vedno jejo meso in kromir (največkrt je vse pohano,kromipir pa pire) zato mi je še toliko težje.

resita

Tole, draga moja, v resnici ni problem organizacije kuhanja. Imaš pač otročjega fanta, ki misli, da preselitev od ene postelje in  mize k drugi postelji in mizi pomeni, da je v postelji drugače, za mizo je pa enako kot pri prejšnji. In glede na to, da si mlada in občutljiva, ti seveda najbrž ni všeč, da sem za tvojega izvoljenca napisala, da je otročji, ampak moški, ki pričakuje, da bo njegova punca kuhala tako, kot njegova mama (s tem da slednja, roko na srce, kakšne silne kuharske pameti nima, pohanje vsak dan je obupno enolično, pa še redi), je preprosto otročji. In še ni zrel za zvezo in življenje v partneski skupnosti. A ti pričakuješ, da bo zaslužil toliko, kot tvoj oči in ti nemudoma omogočil tak standard, kot sta ti ga tvoja starša? Bi rekla, da ne.

Če pa on tega sploh  ne pričakuje, ampak ti misliš, da on pričakuje pohanje vsak dan - potem pa sloh ustavi konje. Ker morda želiš preveč ugajati in to ni dobro.

Skratka, premisli o zadevi. Do takrat pa jej odmzrnjene zelenjavne juhice, ker človek bolje razmišlja, če ni preveč sit.

Ti lepo kuhaj in se organiziraj tako, kot ti tule svetujejo kolegi. Če bo pa oni še kdaj rekel, da njegova mama pa kuha tako ali tako, mu pa mirno serviraj, da njegova plača tudi ni bogve kako silna. In boš imela mir v hiši in dolgo stabilno zvezo, v kateri se bosta obadva naučila, da je treba delati kompromise. Parket se polaga na začetku in pravila v zvezi se postavljajo na začetku. Če na začetku popuščaš, si odpreš pot popuščanja, ki se konča v silno ponesrečenih zgodbah - nekaj od teh jih lahko prebereš tudi na topicu z naslovom Tašča- snaha, kjer smo kuharji precej časa obdelovali takšne in drugačne zgodbe.....

Vendelina jr.

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4526

28. apr 2011 20:25

resita, polno dobrih nasvetov si dobila, le tistega, da mu očitaj  (pre)nizko plačo, raje spusti, tudi drugače se da nakazat, da te moti primerjava z njegovo mamo, boš še zgruntala način, žaliti pa le ni treba, a ne.

Za začetek, če še nimaš skrinje, kot ti svetujejo, ali pa se naveličaš zrezkov, se izpopolni v kuhanju "pašte" in se drži pravila: najboljša omaka za pašto je tista, ki se skuha istočasno s samimi testeninami. Idej imaš povsod polno.

Vseeno piši tako, da se nam bo dalo brati , če ne...

Veliko kulinaričnih (in drugačnih) užitkov ti želim.

lp

mzm

irena66  

član od: 22.4.2009

sporočila: 747

28. apr 2011 21:50

Jaz imam vsak dan samo dobre pol ure časa ampak res samo pol ure časa da skuham, pol ure pa da pojem in pospravim kuhinjo in povem ti da se da v pol ure na frišno skuhati ogromno jedi, če pa ti pomaga še partner toliko bolje.

Če te zanima kako to gre ti povem na zs.

Obilo užitkov pri kuhanju v skupnem gospodinjstvu. Partner se pač mora navaditi na nov način kuhanja pa bo obma lažje in ti se ne smeš obremenjevati kaj kuha njegova mama pa bo. Kar verjemi mi.

LP

irena66

resita  

član od: 26.4.2011

sporočila: 47

29. apr 2011 8:02

Oooo kok lepo ste mi napisale,face ste res hvala vsem!! Se popolnoma strinjam z vami,sam da moj predragi "štetkavec" ne je zelenjave,...in vse te župce ki mi že zdaj dišijo njemu ne prideje upoštev.To me tudi najbolj jezi, pa ne da ne je tega ampak da enostavno noče poskusiti noče eksperimentirati s hrano.Še ko greva jest u gostilno je eno in isto On je navajen maščobne hrane,pohanje na 100 in en način,pa krompir pa mesne pite pa lazanje itd,... Mami jim je to delala"ker drugega niso hoteli" in fantje druzga ne jejo,naj sam omenim da odkar me je spoznal z njegovimim in po službi hodiva na kosilo sem se zredila za 8 kil pa je to pov leta. Zato moram temu nardit konec!!! Vse katere ste mi predlagale da ga upeljem u kuho in da skupaj kaj pripraviva ste žal brcnile u temo,se opravičujem izrazu sam je res tako. On je vzgojen tako,da je ženska za kuho,nevem zakaj naj bi pol bli moški če se malo pošalim Ne saj naredi vse ostalo po hiši, sam kuhav pa res nebo,...to je blo povedano že kmalu po prvem srečanju Bom se ravnala da pripravljam že zvečer, le da prideva pravočasno domov in da imam še kaj energije. Včasih si zamislim kako se pritožujem zdaj ko sva še sama,kaj bo šele potem ko bo družina.bom vsaj mulce naučila da jejo vse,bo tud priprava mnogo lažja. Hvala še enkrat vsem!! irena66, pa mi napiši kako resita

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti