Zdrave zamenjave ali karmin = e120

kuharica Mici  

član od: 30.9.2004

sporočila: 276

6. apr 2011 14:14

Tudi pri nas poskušamo čimveč domačega: mleko, imamo sadovnjak, vrt. Iz mleka naredim skuto, sedaj tudi jogurt.

Ampak vseeno ima dan samo toliko ur. In vedno kakšna zmanjka. In na koncu pride vedno tudi nekaj industrijskega.

Morda sem temo začela preveč udarno. Nisem pričakovala, da bi vsi tekli v trgovino pregledovat Eje. Samo, da (tisti ki to že tako in tako počnete) tukaj gor napišemo, kje se skriva kakšen karmin.

 

LP 

kuharica Mici

terakota  

član od: 19.9.2009

sporočila: 469

6. apr 2011 14:25

kuharica Mici je napisal/a:

Tudi pri nas poskušamo čimveč domačega: mleko, imamo sadovnjak, vrt. Iz mleka naredim skuto, sedaj tudi jogurt.

Ampak vseeno ima dan samo toliko ur. In vedno kakšna zmanjka. In na koncu pride vedno tudi nekaj industrijskega.

Morda sem temo začela preveč udarno. Nisem pričakovala, da bi vsi tekli v trgovino pregledovat Eje. Samo, da (tisti ki to že tako in tako počnete) tukaj gor napišemo, kje se skriva kakšen karmin.

 

LP 

kuharica Mici
Nikakor preveč udarno! In res, vsi se trudimo, važno, da poznamo smer, za kar so neogibne prave in koristne informacije, vse ostalo je koliko lahko in to je dovolj. Včasih nič in tudi za nič sem hvaležna, saj je del mene. Hvala za posredovano in lep dan! Mateja terakota

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

6. apr 2011 14:53

Prebrala sem celo temo, pa še zdaj ne vem, zakaj bi bil karmin škodljiv?

JJ

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

6. apr 2011 15:19

Saj ni.

Razen če si nanj alergičen - in ni je stvari na svetu, na katero kdo ne bi bil.

Sonja

patka  

član od: 16.8.2008

sporočila: 372

6. apr 2011 15:48

in če ni škodljiv zakaj naj bi se ga potem izogibali? Samo zato, ker ima njegova oznaka enega od slavnih E-jev ali tiči zajec kje drugje? patka

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

6. apr 2011 15:49

JanisJoplin je napisal/a:

Prebrala sem celo temo, pa še zdaj ne vem, zakaj bi bil karmin škodljiv?



JJ

 

Eh, jj, ker če ni, je pač treba najti razlog, da je. Kdor išče, ta najde, četudi dlako v jajcu.

Saj je limnol vse povedala. Kot vedno. Direktno in prijazno. Tko je shvatio, shvatio je, da se navežem na meni ljubo kulinačarko.

Mamamia

mamamia

kuharica Mici  

član od: 30.9.2004

sporočila: 276

11. apr 2011 21:45

JanisJoplin je napisal/a:

Prebrala sem celo temo, pa še zdaj ne vem, zakaj bi bil karmin škodljiv?



JJ

 

Karmin pri otrocih lahko povzroča hiperaktivnost. 'Lahko' sem uporabila, ker ni bilo narejene nobene dvojno slepe placebo kontrolirane študije z otroci in karminom.

 

Lp

kuharica Mici

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

11. apr 2011 22:41

Če takih eksperimentov ni bilo narejenih, to samo pomeni, da je nekaj otrok v študiji bilo hiperaktivnih, nemogoče pa je trditi, zakaj je temu tako. Mogoče so bili že od prej; mogoče je hiperaktivnost povzročila paradižnikova mezga na pici, samo da tega še ne vemo - ali pa kaj še bolj astralnega.  Iz tega sklepati, da je to "lahko" zaradi karmina, je neprimerno. Pravzaprav je zavajajoče, ker ti očitno veš, kaj pomeni dvojno slepa kontrolirana študija, pa vseeno svoj zapis udarno začenjaš z "....lahko povzroča to pa to". Zavajajoče je tudi, da jaz namigujem ravno na paradižnik, ki ga, glej no, ne maram in mi je figo mar, če ga razglasijo za smrtno nevarnega, saj ga tako ali tako ne jem in bi mi bilo v menzi marsikaj prihranjenega, če ga tudi drugi ne bi, tako pa z njim zasmradijo celo okolico (vsaj po mojih kriterijih).

Zakaj je neprimerno, je lahko nazorno pojasniti s primerom neke študije o varnosti cepiva proti ne vem čemu (Proxima se bo spomnila). Skratka, v cepljeni skupini je eno od deklet v nekaj dneh po cepljenju umrlo. Lahko bi rekli, da bi to lahko bilo zaradi cepljenja. Ampak nesrečnica je umrla v prometni nesreči, ki s cepljenjem ni imela nobene zveze, v statistiki je bila pa pravilno zabeležena kot umrla (in so nasprotniki cepljenja vztrajno navajali, da "...je ena celo umrla", od česa jo je pobralo, so pa skrbno zamolčali).

Kaj naj torej zdaj? Lahko bi rekli, da bi pri takih študijah take "lahko" sklepe lahko obdržali zase, kajne? Ker "lahko" povzroča še marsikaj, pa nihče naj me ne prepričuje, da nekateri od tistih poskusnih otrok, ki niso jedli karmina,  v naslednjih dneh niso imeli hudih sanj, niso padali po stopnicah, tečnarili za to pa to, dobili nahoda itd. - prav tako kot vsi ostali otroci tega sveta.

Ostanimo torej raje realni. Ker samo malo manjka, pa nas bodo začeli prepričevati tudi o tem, kako nevarne so E-rike, E-ve, E-milije in tako naprej.

Sonja

kuharica Mici  

član od: 30.9.2004

sporočila: 276

25. apr 2011 23:27

limnol je napisal/a:

Če takih eksperimentov ni bilo narejenih, to samo pomeni, da je nekaj otrok v študiji bilo hiperaktivnih, Sonja

Na otrocih se dvojno slepih placebo kontroliranih študij ne izvaja iz etičnih razlogov. Upam, da nikoli ne bomo prišli tako daleč, da etičnega razloga ne bo več!

In zato so vsa dognanja lahko le posledica opazovanj in nikoli ne bodo znanstveno potrjena. Zato je tudi zapisan 'lahko'. Tisti bolj udarni (ali populistični), ga seveda izpustijo.

 

Glede ene nesrečne deklice iz študije o cepivih. Vedno bo nekdo, ki bo to izkoristil za svojo promocijo. Dejansko pa obstajajo ljudje, ki študij ne znajo brati.

Pri poročanju o neželenih učinkih zdravil (in cepiv) je potrebno poročati tudi nesreče (prometne) s smrtnim izzidom. Morda na prvi pogled izpade smešno, ampak zdravilo lahko ima učinek na voznika, zato je takšno poročanje potrebno.

Ah, sem zašla. Menda zaradi pozne ure.

Sem pa v enem mesecu naredila že tretjo rdečo torto brez vprašljivih barvil. In to je namen te teme.

 

LP 

 

 

kuharica Mici

tedyka  

član od: 23.4.2009

sporočila: 2012

26. apr 2011 6:07

Večkrat se vprašam kaj je danes drugače, da je skoraj vsak na nekaj alergičen in sama mislim, da prav delamo na tem, da nekaj najdemo. V redu, svet se spreminja in mi z njim.Tudi pri nas imamo vrt in veliko zelenjave pridelamo sami, tudi kuhamo in pečemo še tako kot so naše mame - domač kruh, domača zelenjava, domača paradžnikova omaka, mleko iz mlekomata, meso kupljeno pri bližnjem kmetu....Hvala Bogu, nihče zaenkrat ni na nič alergičen. Danes pa poslušam mlade mamice, da dojenčki do pol leta ne smejo drugega razen maminega mleka, da mora biti prilagojeno mleko raje tisto, ki ga lahko uživajo tudi alergiki, da je to in ono sadje lahko vzrok za alergijo in zato naj ga majhni otroci ne uživajo.... Že vnaprej se izogibajo morebitnim alergenom, ne da bi sploh vedele, da je otrok na to in ono sploh alergičen. Pred dvajsetimi leti, ko sem bila sama mlada mamica nam je bilo rečeno, naj bomo previdni pri prvem uvajanju nove hrane, samo da vidimo, če bi imel otrok kakšne probleme, drugače pa postopoma lahko je vse (seveda ob primernem času). Mislim, da previdnost ni nikoli odveč, toda panično izogibanje vsemu tudi nikamor ne pelje. Človek se mora srečati z različnimi bakterijami, mikroorganizmi in tudi alergeni, če hočete, da ugotovimo, ali smo alergični ali ne. Pa tudi pretirana čistoča še kako škoduje, pa imajo nekateri na več mestih v hiši steklenice z razkužili.

Tako da mislim, da po pameti in vse ob svojem času - poskušajmo jesti čim bolj naravno, doma pridelano in tudi skuhano, ker je to stokrat boljše od kupljenega in konzerviranega, strinjam se tudi s tem, da za otroka ni prav da uživa večje količine raznih bonbonov (zlasti ti gumijsti so mi sumljivi), da vsak dan uživa čips, razne prigrizke, coca colo in podobne pijače - toda tudi pred dvajsetimimi ali petdesetimi leti so bili to izdelki, ki jih skoraj nismo uživali ali samo za večje praznike, pa se nismo zdeli prav nič prikrajšani. Prav kmalu bo zacvetel bezg in otrokom lahko skuhamo odličen bezgov sirup, nabiramo in jemo sezonsko sadje, zelenjavo in zelišča, pripravimo pomarančni sok ali domačo limonado - seveda bomo porabili kar nekaj časa, toda otroci bodo tudi s temi novimi pijačami prav tako zadovoljni, omislimo se vrtiček in na njem posadimo gredico korenčka, redkvice, solate, petršilja.... Otroci si bodo sami nabrali korenček in redkvico in ju tudi z veseljem pojedli, pa čeprav samo za silo obrisano v hlače - tudi to je otroštvo.

 

tedyka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti