Sestavljanje lazanje

bisagolf  

član od: 16.11.2008

sporočila: 135

tema odprta - 1. apr 2011 11:12 | ogledi: 11.455 | odgovori: 13

Pozdravljeni

Zanima me vrstni red sestavljanja lazanje. Opazila sem, da se sestavlja na več različnih načinov. Ne bi rada, da bi bila presuha ali preveč "mokra". Kakšen je klasični vrstni red. Bešamel, testenine, meso, bešamel, sir......ali testenine, bešamel, meso, sir.....ali.....ali..... In še koliko bešamela treba približno, tako na oko dati, da ne bi bilo preveč ali premalo. Naj omenim, da še nisem delala lazanje, sem pa dostikrat musako s krompirjem, mletim mesom, jajc in sirom. Zgoraj pa polila s kislo smetano v katero sem dala jajca.

Prosim, za pomoč.

In še če ne bo preveč. Je možno, da bi mi napisale klasično bešamelovo omako. Mora biti gosta, redka....? Ne vem, ker je tudi še nisem nikoli delala. Vem, da je dosti receptov lazanje, ampak kaj če se kar razlikujejo med sabo in ne vem, katera je ta klasična ta prava oz. za začetnike.

Hvala.

bisagolf

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

1. apr 2011 11:39

Ti bom napisala čisto iz glave:

Bešamel mora biti srednje gost (recimo nekaj podobnega kot testo za palačinke), če je pregost potem ni efekta sočnosti. Jaz ga naredim takole: v kozici stopim maslo (lahko tudi margarino), kar malo večjo količino, potem dodam žlico moke in mešam, da se ne prime (dela se na zmerni temperaturi). Ko se moka napne, dolivam mleko, dokler ni ravno prav gosto. Če je preredko, enostavno dodaš še malo moke, če je pregosto, pa mleka. Mešati moraš toliko časa, da ni grudic. Lahko dodaš še kislo smetano ali smetano za kuhanje. Jaz začinim s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Za eno lazanjo (Ki je za 4 do 6 kosov recimo) porabim približno 2dl bešamela.

Lazanjo pa jaz delam tako (sicer bolj redko, ker je res kalorična bomba, vsaj ta, ki jo delam jaz) Najprej pekač namažem z maščobo, nato nanj položim ploščice za lazanjo (testenine). Namažem jih z bešamelom in gor naložim meso (meso prej popražim, mu dodam začimbe in pelate), ki ga potresem s sirom. Na sir nato spet položim ploščice za lazanjo. Prejšnji postopek ponovim, dokler vsega ne zmanjka, na koncu pa vse skupaj prelijem s smetano za kuhanje (lahko ji dodaš tudi jajca, ampak ni potrebe).

Če hočeš bolj zdravo, lahko menjavaš plasti meso-zelenjava.

JJ

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

1. apr 2011 11:45

Delaj 'hitro lazanjo' iz baze in ne rabiš bešamela, kuhati testenin ... nič. Naložiš testenine, preliješ z omako, testenine, omako ... naribaš sir in v pečico. Meni veliko boljša od klasične z bešamelom.

Atina

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15147

1. apr 2011 12:09

Jaz pa jo delam takole: Bešamelna omaka: Stopim maslo, dodam moko, premešam z metlico in dodajam mleko, da dobim primerno omako ( tako kot za palačinke), posolim, popopram, malo muškatnega oreška, ščepec suhega česna in na koncu dodam še nariban parmezan. Za mesno omako prepražim čebulo, dodam meso, ga razdrobim z vilicami, solim, dodam poper, česen, pol naribanega korenčka, malo naribane zelene, timijan, baziliko, majaron, suho sladko rdečo papriko, malo rdečega vina, paradižnik v tubi in dva sveža paradižnika brez lupine pasirana z paličnim mešalnikom, ščep nasekljanega svežega peteršilja, zajemalka juhe (ali voda z malo goveje kocke). Dušim kakšne pol ure, da izpari vino in se skuha paradižnik. Pekač za lazanje namažem z maslom, dodam bešamelno omako le toliko, da prekrije dno, nato testenine, na testenine namažem z bešamelom, dodam meso, po mesu pa posujem naribano mocarelo (ne preveč), potem spet testenine....na vrhu bešamel. Čez to pa smetano zmešano z naribano mocarelo. Pečem cca pol ure pri 180 stopinjah. Sem že probala bešamel od dukata pa tudi kupljeno bolognese omako, ampak čez doma pripravljene sestavine je ni. Jaz imam začimbe posušene od poleti in imajo čisto drug okus kot kupljene. Moja svakinja dela lazanjo brez bešamela, s tem da testenine na pol skuha. Tudi v meso ne daje paradižnika, zgolj paradižnik v tubi, pa samo poper, česen in baziliko in juho in jo pusti bolj mokro, da testenine popivnajo juho. Na vrhu pa preko testenin da drobno posuto meso in nariban sir. Meni osebno je bil okus všeč, toda zdela se mi je presuha. Sicer pa večkrat probat pa najdeš en svoj stil.

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

1. apr 2011 12:23

Lazanjo sestavljam podobno kot JJ (predpostavljam, da si imela v mislih bolonjsko, zelo dober recept za ragu je tale:

http://www.kulinarika.net/recepti/4360/omake/ragu-bolog

 

Za malo več kot liter bešamela potrebuješ (sicer ne vem kako veliko lazanjo planiraš, jaz bešamelove omake uporabim vsaj toliko kot raguja, če ne malo več):

100 g masla

100 g moke

1l vrelega mleka

bel poper (lahko tudi črn, ampak potem bodo v omaki črne pike)

sol,

muškatni orešček

1. v posodi razpusti maslo

2. posodo odstavi in vročemu maslu primešaj moko

3. spet postavi na ogenj in neprestano mešaj s kuhalnico, zmes naj se speni, ne sme pa porjaveti

4. spet odstavi in med mešanjem postopoma dodajaj vrelo mleko

5. ko je zmes popolnoma gladka, posodo ponovno postavi na šibek ogenj, popraj, soli in začini z muškatnim oreškom

6. ko spet zavre, pokrij, kuhaj na minimalni vročini še 1/4 do 1/2 ure (odvisno, kako gosto omako potrebuješ, za lazanjo je primerna malo gostejša od testa za palačinke), občasno pa premešaj.

Če se ti kljub pazljivosti napravijo grudice, se ne vznemirjaj. Omako precedi skozi cedilo in ob mešanju z metlico ponovno pogrej.

Grudice se običajno napravijo iz treh razlogov:

- če maslo in moko pražiš skupaj na prehudi vročini (zato je pametno kastrolo preden vmešaš moko malo odstaviti)

- če dodaš hladno mleko

- če mleko vliješ na maslo in moko vse naenkrat, v začetku dolivaj zajemalko za zajemalko in vsakič dobro premešaj, preden vliješ naslednjo.

Če pustiš bešamel stati, se bo ohlajenemu napravila na površini mrenica. temu se izogneš tako, da površino posuješ s kosmiči masla, še bolj enostavno pa tako, da na površino omake položiš list folije za živila.

 

Lazanjo pa zložim takole:

1. posodo obilno namažem z maslom

2. polijem z zajemalko raguja

3. na ragu naložim plahte testenin

4. polijem z zajemalko bešamela

5. polijem z zajemalko raguja

6. potresem s parmezanom

7. naložim novo plast testenin in ponavljam, dokler mi ne zmanjka sestavin

8. zadnja plast je ragu, pomešan s bešamelom (1 del raguja in dva dela bešamela)

9. to bogato posujem s parmezanom

10. in postavim v pečico, ogreto na 150 stopinj za eno uro

11. pečeno lazanjo pustim počivati kakšnih deset minut

 

Lazanja ti ne bo spodletela, ker ti nič ne more spodleteti. Pazi le, da ne bo preveč suha (premalo raguja in bešamela) in da je ne boš pekla na previsoki temperaturi.

Ko boš pripravila prvo, ti bo pa itak vse jasno in potem boš začela eksperimentirati in prilagajati lazanjo vašim okusom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

nola

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

1. apr 2011 12:52

nola je napisal/a:

Lazanjo sestavljam podobno kot JJ (predpostavljam, da si imela v mislih bolonjsko), zelo dober recept za ragu je tale:

http://www.kulinarika.net/recepti/4360/omake/ragu-bolog


nola

 

Točno to sem imela v mislih sploh nisem razmišljala kako se ji reče

JJ

bisagolf  

član od: 16.11.2008

sporočila: 135

1. apr 2011 16:02

Najlepša hvala vam za te odgovore in pomoč. Sem vedela, da se lahko zanesem na vas. lp bisagolf

lartep  

član od: 19.11.2008

sporočila: 165

1. apr 2011 19:52

Za bešamel NIKOLI vrelo mleko, ampak mrzlo. Potem ne bo grudic. Z metlico mešaš moko na maslu, dodajaš mrzlo mleko. Veš čas segrevanja mešaš. lartep

neznan uporabnik

1. apr 2011 20:31

Jaz tud nardim kot Nola al JJ, samo jaz vrelega ne dam. Vročega. Največja muka mi je tisto mešanje pol. Pa res je bolje,da je čisto mičkeno bolj redko, ne ono gosto kot zobna pasta skor. Pa, če one krpe kuhaš al dente omako al ragu bolognese tud malo bolj redko. Ne preveč. Ker pol itak ono odvečno tekočino popijejo testenine.

Probaš tak. Saj se res kaj preveč oz. nič ne more sfižit. Če bo presuho, naslednjič pač dodaš več tekočine,če pa premokro pa manj. Pa en mali nasvet, da ne boš mela sto kastrol po kuhni, ragu lahko nardiš dan prej. Pa samo pol drugi dan pripraviš pekač,skuhaš testenine, bešamel in nalagaš.

 

Multivitamin

multivitamin

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

1. apr 2011 22:39

multi, plošč za laznjo ne rabiš kuhat, so tiste že predkuhane od barille čisto v redu, ali katere druge, saj piše na ovitku.

Delam pa lazanjo po sistemu kot nola in jj, le parmezana dam zelo malo, ker ga jaz ne maram preveč.

Mamamia

mamamia

neznan uporabnik

1. apr 2011 22:46

Saj vem za one,ki jih kao ne rabiš kuhat. Mi je nekako bolj zanimivo,če se že kuha,da se pol tud one plahte. Mogoče sem staromoden???

 

Midva sva pa podobna,ne znama pečt palačink, parmezana jaz tud kaj preveč ne maram, čeravno ga jem.

 

Hehe, generacijo moja.

 

p.s. - celi lubi tedn sem se spravlal ono delat, kar si mi napisala. Sem shranil. Bom pa drug teden. Do srede mam gnečo v prestolnici. Hvala še enkrat.

 

 

Multivitamin

multivitamin

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti