Izmenjava učencev - kaj postreči?

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

6. apr 2011 9:09

Kaj pa jeste?

JJ

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

6. apr 2011 9:18

Girica, super, da se imate fajn ... Očitno niti ni pomembno, kaj jeste, ali pe je vse dobro in se imato tudi zato - fajn.

Mamamia

mamamia

fleur  

član od: 28.4.2006

sporočila: 169

7. apr 2011 22:15

No, še nekaj z moje strani. Sama sem bila v preteklem letu na dveh izmenjavah (v Belgiji in na Madžarskem) in se mi je, predvsem zato, ker smo bili cele dneve "od doma" najbolj pomembno to, da smo imeli dovolj pijače. Zelo je dobrodošlo, da daste gostu (prav tako dvakrat sem bila tudi gostiteljica) s seboj kakšno plastenko vode/soka (kar pač želi) in kaj za prigriznit - sadje/krekerje/piškote, ker so obroki včasih malo bolj pozni ali pa je kdo prej lačen in je prijetno pojesti vmes kakšno jabolko. (če gost seveda je sadje). Je pa odvisno od države, v kateri si, in od navad te države. Sama sem na primer tako na Madžarskem kot v Belgiji zelo pogrešala svežo zelenjavo, v Belgiji pa tudi sadje :). Dobro je tudi, da upoštevate, ko kdo reče, da bo en sendvič (primer) in ne naredite potem treh, za vsak slučaj, ker gost verjetno sam ve, koliko je lačen in se ob treh sendvičih potem lahko počuti malo neprijetno, ker ne ve, kaj naj naredi z njimi :). No, take so moje izkušnje. Sicer pa lahko kdor koli zdrži en teden ne da bi jedel njegove najljubše jedi. Če si kdaj malo lačen pa tudi ni večje težave. Vsaj mi smo na ekskurzijah zmeraj lačni (organizirane imamo polpenzione, za kosilo dobimo prosti čas), ker med kosilom raje raziskujemo kraj v katerem smo, namesto da bi uro in pol sedeli v restavraciji. :) fleur

girica  

član od: 25.5.2009

sporočila: 614

12. apr 2011 8:20

mamamia je napisal/a:

Girica, super, da se imate fajn ... Očitno niti ni pomembno, kaj jeste, ali pe je vse dobro in se imato tudi zato - fajn.

Mamamia


mamamia

Imeli smo se zelo fajn.

V glavnem dolžna sem kratko poročanje, da se vam vsaj zahvalim za vse dobronamerne nasvete.

Naša gostja ni bila prav nič izbirčna. Že takoj na začetku sva dorekli kakšne navade ima glede obrokov. Glede na to, da je pri nas doma jedla zajtrk in večerjo smo se bolj osredotočili na to. Večerja ji ni bil glavni obrok in skladno s tem, smo se dogovorili, da bodo večerje bolj na lahko. Kar je tudi naš način prehranjevanja in se je popolnoma "zlila" v naše družinsko prehranjevanje. Večino je jedla res bolj na lahko, en večer le jagode s smetano, spet drugi večer tudi nič. Je pa res, da smo, glede na šolski program, prihajali domov kar pozno ... cca ob 22-ih. Zjutraj pa ni smel manjkati kakav, pa müsli z mlekom. Nad tortico za rojstni dan pa je bila čisto navdušena in zelo presenečena.

Podpišem se tudi pod predlog fleur. Tudi sama sem vsako jutro obema pripravila "lunch packet", s sendvičem, sadjem, plastenkami vode in priboljški. Obe sta, vsak dan na eksurzijah, vse pojedli. Tako, da sem jima vsako jutro prav z velikim zadovojstvom pripravljala vsaki svojo vrečko .

Slovo pa je bilo zelo čustveno in ganljivo.

 

girica http://sladki-koraki.blogspot.com/

girica  

član od: 25.5.2009

sporočila: 614

12. apr 2011 8:57

Vendelina jr. je napisal/a:

Nekako težko, da ne bi v tem prebrala ali neke hude servilnosti (kaj postreči tujki, ker za tujko, zlasti če je iz zahoda, je treba nekaj bolj nobl narediti, kaj pa, če bi imeli npr imeli gostjo iz Albanije ali iz katerekoli države, kjer je BNP/prebivalca nižji, kot v Sloveniji, bi bila enaka negotovost?) ali pa eno hudo potrebo po tem, da bi se šli neke gastronomski šnelkurs v dveh dneh in nudili tipične slovenske jedi. A drugače tudi jeste tipične slovenske jedi?

Vendelina jr.

Vsak nasvet sem sprejela kot dobronameren, a mimo tega komentarja nisem mogla. Mislim, da iz mojega pisanja ni zvenelo in ni bilo poudarjeno, da je kao Francozinja in da sem to potencirala. Češ, wow prihaja iz Francije. Njeno nacionalnost sem navedla le kot pomoč in usmeritev od kje dekle prihaja, saj je tudi in predvsem od tega odvisno kaj kdo jé in kakšne navade imajo v domovini. In ne vem kje je bilo zaslediti, da bi se radi šli neke slovenske gastronomske podvige?!

Glede servilnosti, pa mislim, da ima vsak rad, da se gost pri njem počuti dobro.

girica http://sladki-koraki.blogspot.com/

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti