Izmenjava učencev - kaj postreči?

girica  

član od: 25.5.2009

sporočila: 614

tema odprta - 31. mar 2011 22:21 | ogledi: 9.605 | odgovori: 45

Pozdravljeni.

Naslednji teden dobimo v našo družino učenko iz Francije, v sklopu izmenjave učencev 14-letne hčerke. Vsi že komaj čakamo na to izkušnjo. Saj sem tudi sama bila deležna izmenjave učencev in izkušnja mi je ostala v zelo lepem spominu. Imam le majhen dvom, kaj dekletu ponuditi za večerjo in zajtrk, kar je v naši organizaciji. V bistvu le dve večerji in vsak dan zajtrk, saj imajo ostale obroke vse organizirane v sklopu šole in dejavnosti, ki jih bodo imeli. Kaj ponuditi kot dobrodošlico prvi večer, ko pride k nam domov (po celodnevni vožnji z avtobusom in prigrizku oz mini sendvičih, ki jih bodo učenci že deležni na šoli ob prihodu)?

Prosim vas za predloge in nasvete kaj ponuditi za večerjo in zajtrk, za kar smo kot gostitelji zadolženi. V bistvu je na nas, da ji vsak dan priskrbino zajtrk. Poleg dobrodošlice prvega večera je na gostiteljih še ena večerja, ko imajo učenci prost večer.

Mislim, da je nesmiselno komplicirat s hrano, saj vemo, kaj ima mladina najraje ... sodeč po moji 14-letnici. Hkrati pa imajo na šoli ostale večere že organizirano večerjo, vendar bi doma imela nekaj za vsak slučaj.

Hvala za predloge in ideje.

 

girica http://sladki-koraki.blogspot.com/

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

31. mar 2011 22:27

Hja, ko smo mi gostili mulce, so bile palačinke in topli sendviči glavni hit (večerij in zajtrkov - kosil skoraj ni bilo, ker so bili na potepu  cele dni).Pa pomarančni sok, mleka in kakava niti niso marali.Pa pecivo iz kvašenega listnatega testa (zajtrk), ki se kupi v trgovini. Pa za večerjo, se spomnim, je bila zelo imenitna tudi prežganka in zdrobova juha s korenjem (prav nenavadno, saj vem, ampak vedno so pojedli ).

lp

cervus

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

31. mar 2011 22:48

Za večerjo pripravi kakšne testenine, večina otrok jih ima rada, s kakšno omako. Potem pa kak šmorn, palačinke. Jaz bi deklico vprašala, kaj ima rada za zajtrk, to se mi zdi najboljše. Prvo jutro ji ponudiš svežo žemljo, kakšno polno zrnato štručko, morda tudi kak croisant ali krof, pa vidiš, kaj ji gre v slast. Zraven kako salamo in namaz iz skute, še maslo daš na mizo, morda kako narezano papriko, pa kar vprašaj jo, ali bi pila čaj, kakav ali morda kavo z mlekom.

Tudi za večerjo bi jaz malo potipala, kaj ima deklica rada, ali pa jo vprašaj,če je morda kakšna jed ki, je ne mara, pa tega ne pripraviš. In vprašaj  jo, ali bi poskusila slovenske sire, morda bo radovedna in vesela te pozornosti (moja teta ni Francozinja, pa vedno, ko smo v Parizu pri njej, daje na mizo pladenj sirov, tako po

kosilu kot po večerji).

Piščančju žur (recept je v bazi) je že ena taka reč, primerna za večerjo. Zgrešiti ne moreš niti s piščančjimi ali telečjimi zrezki, narezanimi na trakove, in narejenimi v kaki enostavni omaki, v katero lahko dodaš tudi grah. Vprašaj jo, ali ima rada zelenjavo, pa si nekaj namisliš (recimo polnjene bučke, z mletim mesom ali samo z zelenjavo).

Pa  regrat v solati ji pripravi, če ga lahko kje nabereš. Morda ajdovo kašo z zelenjavo za eno od prilog, da ni vedno krompir ali riž?

Tudi ideja od elaphus ni slaba. Včasih je najboljše tisto, kar se nam zdi najbolj enosatvno, otrokom pa gre v slast.

 

Ne ve, če sem ti kaj veliko pomagala, sem pa prepričana, da bo deklica od vas odšla z najlepšim vtisom. Ker se ttrudiš, da bi ji bilo lepo. In to se takoj pozna.

Mamamia

 

mamamia

girica  

član od: 25.5.2009

sporočila: 614

31. mar 2011 23:06

Odlično, zelo sta mi pomagali. Res dobri nasveti in ideje.

Hčerka jo je že malo povprašala glede prehrane, in dekle je iz prve ustrelilo Nutello , ki je že tako zmeraj v hiši. Za zajtrk bi, glede na predloge, še lahko pripravila oz ponudila toast, muslije, pa maslo, marmelado, med, morda pečena jajca, sirne namaze in razne napitke (čaj že tako vsak dan kuhamo svežega, pa mleko, kakav ipd). Večino se naredi oz namaže sproti glede na želje in trenuten apetit. Pa tudi razno sadje, ki ga pri nas nikoli ne zmanjka, če ji morda paše zraven pri zajtrku.

Ideja za večerjo s testeninami ni prav nič zgrešena, saj jo ima večina rada. Za večerjo sem mislila ponuditi tudi kuhane štruklje, zabeljene na sladko?

Upam, da ji bo pri nas res prijetno in bo odšla z lepimi vtisi in spomini, kot jih imam sama še sedaj.



girica http://sladki-koraki.blogspot.com/

Sporočilo je spremenil(a) girica dne 31. 2011 23:07

Balenka  

član od: 28.4.2004

sporočila: 2825

31. mar 2011 23:21

Mislim, da si dobila dobre nasvete, ki si jih še dopolnila s svojimi idejami. Mogoče prvi večer še kaka juha, ki se navadno po takem dolgem potovanju prileže, upam, da tudi mladini.

Štruklji so naša nacionalna jed, takšni in drugačni. Prav je, da tudi nekaj takega proba dekle.

Želim Vam prijetno druženje in nepozabne trenutke!

 

Balenka

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

31. mar 2011 23:53

Dobrodola v "francoski klub" Zanimivo, tudi moja 14 letna hči je imela v začetku marca na 5 dnevnem obisku prijatelja iz Francije (tudi izmenjava). Fant je sicer spal v paru se z enim sošolcem pri drugi družini, vseeno pa sta oba nekajkrat pri nas večerjala. Seveda se pridružujem mnenju predhodnic, tako kot francoski staršev naših otrok, ki so gostovali tam, niso "matrali" z nevemkakšnimi gurmanskimi podvigi, smo tudi mi naše Francoze pogostili s tistim, kar je toliko stari mulariji pri srcu

Nekaj naših slovenskih (oz. kraških) dobrot so učencem pripravile naše šolske kuharice za kosilo, za zajtrke in večerje pa smo poskrbeli starši, tako kot bo pri vas. Najpogostejši in najbolj priljubljeni zajtrki naših gostov so bili po pripovedovanju ostalih staršev:

toast, maslo, šunka (pršut jim niti ni bil všeč, suha salama pa), marmelade, rogljički, sadni ali navadni jogurt, nutela na kruhu in seveda vedno priljubljene čokoladne kroglice z mlekom ali kosmiči.

Sama sem za večerjo naredila enkrat hrenovke v listnatem testu in čežano (sem jih vprašala, če bi tudi radič v solati, pa ni bilo navdušenja), enkrat testenine z bolonjsko omako in sladoled, enkrat pa so jedli popečene obložene kruhke, vsak po svoje in sadno kupo s skuto in jogurtom. Pa mafine sem jim spekla in sta bila Francoza čisto navdušena, ker sta oba iz družin, kjer peciva sploh ne pečejo doma, pa tudi sicer bolj malo kuhajo. Sem jim diskretno ponudila tudi nekaj zadev, ki sem jih pripravila za naše pozno kosilo (cikorijo s trdo kuhanimi jajci, pa ajdovo kažo z zelenjavo in podobne moje brezmesne zadeve), pa se niso nič kaj "grebli"

Zmeraj pa je bilo na voljo sadje, čaj oz. voda ali sok po želji.

V glavnem smo torej skoraj vsi starši naše goste razvajali z malo manj zdravo, pa zato toliko bolj zaželjeno "pubertetniško dieto" in seveda so bili tega veseli tudi naši otroci, kaj pa

Ostali starši so ponudili recimo govejo ali zelenjavno juho, pa polpete v omaki, pire krompir, ocvrt krompir, meso na žaru, pico in podobno, skratka nič kaj zahtevnega.

Mojca

girica  

član od: 25.5.2009

sporočila: 614

1. apr 2011 8:24

Res smo zedinjene, da otrok ne matramo z zdravo prehrano in jim bivanje naredimo čim bolj prijetno, tudi z prehranjevalnega vidika.  Nekako je bila res to tudi moja ideja ponuditi, kar večina mladine je. 

Medtem pa je še hčerka zvedela, da ima dekle, ki gostuje pri nas, rojstni dan prav med bivanjem pri nas. Tako sva s hčerko še rekli, da ji bova za tisti dan pripravili sladko presenečenje - tortico

Lep dan,



girica http://sladki-koraki.blogspot.com/

Sporočilo je spremenil(a) girica dne 01. 2011 08:25

Zara-Marisa  

član od: 12.6.2003

sporočila: 351

1. apr 2011 18:09

Glede na to, da ima deklica rada Nutelo, bosta s hčerko zagotovo "zmagali", če ji spečeta Nutellino torto (iz baze) ;)

dreamjob  

član od: 7.12.2009

sporočila: 47

3. apr 2011 14:45

Kaj pa fondi večerja? Narežeš različne vrste mesa (piščanca, svinjino, govedino) na majhne kockice, lahko dodaš še hrenovke narezane na koščke, pa kocke sira. Meso samo razporediš v skledice, v fondi posodi segreješ olje in potem si vsak speče (ozitoma ocvre) tisto, kar mu je všeč. Jaz zraven ponudim narezano zelenjavo (papriko, čebulo, bučke, kumarice), vloženo zelenjavo in kruh. Zelo družabna večerja, ki jo otroci obožujejo. dreamjob

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

4. apr 2011 13:40

girica je napisal/a:

Res smo zedinjene, da otrok ne matramo z zdravo prehrano in jim bivanje naredimo čim bolj prijetno, tudi z prehranjevalnega vidika.  Nekako je bila res to tudi moja ideja ponuditi, kar večina mladine je. 

 

Saj me je na začetku imelo, da bi tole preskočila....

Glej, če misliš, da se otroke "matra z zdravo hrano", potem se moraš sama zamisliti. Otroke je treba naučiti,kaj je prav in kaj je narobe. In nikjer ne piše, da se bodo pri učenju tega, kar je prav,samo zabavali.

Otroke se muči, posiljuje in se jim škoduje z džank hrano, z mastnim in kaloričnim in preveč sladkim. Z zdravo hrano pa bolj težko. Okej, so tudi taki primeri, ampak se jih da prešteti s prsti.

 

Od tule naprej pa pišem na temelju svojih izkušenj: sem od 14. leta do konca faksa doživela toliko izmenjav in gostovanj pri družinah, da o tem nekaj vem. Je bilo zelo različno, ampak povsod je bilo jasno povedano, da tule se je tole in tole. In da naj takoj povem, česa izrecno ne jem in če imam kakšno alergijo, od tu naprej se je pa tisto, kar se ponudi.  Pri 14-h mi je bilo kristalno jasno, kaj to pomeni. In bila takoj hvaležna svoji mami, ki mi je že pred tem skozi vrsto let razlagala, da doma ni á la carte restavracija in da ona ni Bocuse in da se je tisto, kar je ona pripravila, če mi pa ni kaj všeč....tamle je štedilnik, pa se loti....

Naslednja stvar: Mene je tule malo zbodlo glede samozavesti. Pride dekle iz Francije na obisk in kaj ji bomo pa pripravili? Ja, ljubi bog, tisto, kar se tudi drugače je. Tako je vedno pri vsaki ordungi, ko se pride nekam na obisk, se poje tisto, kar ti tam pripravijo. In če je dobro,se pohvali, če ni dobro, se poskusi in zahvali. Najslabši scenarij je, da ne bo nič jedla, ampak dveh dneh se ni še nihče posušil, tudi če ni ničesar zaužil, pa se tudi tale gostja ne bo.

Nekako težko, da ne bi v tem prebrala ali neke hude servilnosti (kaj postreči tujki, ker za tujko, zlasti če je iz zahoda, je treba nekaj bolj nobl narediti, kaj pa, če bi imeli npr imeli gostjo iz Albanije ali iz katerekoli države, kjer je BNP/prebivalca nižji, kot v Sloveniji, bi bila enaka negotovost?) ali pa eno hudo potrebo po tem, da bi se šli neke gastronomski šnelkurs v dveh dneh in nudili tipične slovenske jedi. A drugače tudi jeste tipične slovenske jedi?

Naslednja stvar, ko sem brala odzive: Ni nujno, da ima vsakdo hči pri štirinajstih (ali da je bila nekoč toliko stara), ampak vsi tule smo že bili stari štirinajst let?  In verjemite mi, štrinajstletniki danes se blazno ne razlikujejo od štirinajstletnikov v letu 1985 ali 1975. Štirinajstletnik ima toliko drugih tem v glavi, da ga hrana blazno ne zanima - če ga pa, bi se pa morali vprašati, če ni morda zrel za hujšanje pod strokovnim nadzorom (in gledati maso topicov, kjer se o tem diskutira).

Naslednja stvar: če dobite v goste dekle in če imaš tudi sama hči, potem ste verjetno že vzeli to, da nobena štirnajstletnica ni zadovoljna s svojo postavo. In da je razlika, ali imaš še enega štirnajstlenika (ki poje vse, kar vidi) pri mizi ali pa štirinajstletnico. Deklica pri desetih bi morda jedla šmorn in palačinke in mazala kruh z nutelo, dekle pri štirnajstih pa naj tega raje ne počne. Ne dajajte ji no dodatnega čokoladnega povoda ali pocenisalamastega povoda (še zlasti, če se bo izkazalo, da ima dekle na obrazu kar precej mozoljnih incidentov).  Pri štirnajstih ni še nobena toliko pametna, da bi imela "policaja v glavi" (vzela termin iz sosednjega topica) in dekleta, ki jedo čokoladice in te stvari v večjih količinah (pa še doma jih ne matrajo z zdravo hrano) so kmalu bodisi debela, če pa niso, je ogromna verjetnost, da postane pa Ana-Xia (skrajšano od anoreksija) njihova najboljša prijateljica. V izogib temu se da sadje na mizo, jogurt, žitarice, maslo, domača marmelada (večina jih pade na slivovo marmelado) in rogljičke (to je btw, v veliki večini v francoskega srednjega razreda  za zajtrk) .... za večerjo pa kakšna testenina, rižota ipd. In npr, lahko skupaj kaj pripravite (recimo omake), če je dekletu to v veselje, če ne, pa ne. Pa recimo, lahko za poslovilko skupaj naredite kakšen simpl biskvit ali rolado. Da se vidi, da se v tej deželi delajo sladice doma in da jih pa ravno non-stop ne jemo. Ker verjetnost, da bi štirnajstletna gostja sama od sebe blazno rada v tuji kuhinjih kuhala nekaj francoskega, za to, da to pokaže svojim gostiteljem, je pa vseeno blazno majhna...

Vendelina jr.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti