Naravni brezov sok 2

lucka52  

član od: 13.7.2007

sporočila: 1939

tema odprta - 30. mar 2011 21:33 | ogledi: 24.420 | odgovori: 7

http://www.ekogea.si/wiki/index.php/Naravni_brezov

Za trenutek je tema s podobnim naslovom zbudila mojo pozornost... zato sem sla pogledat, ali moja breza oddaja sok ...in res ga.

Malo sem sicer improvizirala, namesto pipice sem dala kar plasticno cevko in v dobrih dveh urah se je nateklo za dober dcl soka.

Ob tem sem se spomnila, da me je moja prijateljica, sicer po rodu iz Ukrajine, ze lani prepricevala naj si naredim domac brezov sok, ker je baje zelo zdravilen, pa je slo to nekako mimo mene in sem na ta pogovor cisto pozabila.

Ima kdo izkusnje ali kaj vec ve o tem?

Hvala in lep vecer.

lp lučka

mizarka  

član od: 24.5.2006

sporočila: 988

30. mar 2011 22:10

Mi smo včasih ko sem bila še otrok , vedno zgodaj spomladi nastavljali steklenice na debla brez. Zarezati moraš tako, da debla ne boš preveč poškodovala. En dan smo steklenice nastavili nasledji dan pa pobirali. Z shranjevanjem  ne vem kako je, ker smo vse hitro popili.

mizarka(http://mizarka.moj-album.com/

kozamurnik

sporočila: 2311

31. mar 2011 5:31

To je pa zanimivo. Za lubje in liste vem, da se uporabljajo za čaj, za sok pa še nisem slišala. Sicer pa je res, da imamo velikokrat hrano in tudi zdravila na dosegu roke, pa tega zaradi nevednosti in nemalokrat pa tudi lenobe, ne znamo izkoristiti. murnik

kara  

član od: 26.11.2005

sporočila: 725

31. mar 2011 7:20

Meni je znano, da je sok breze zelo koristen tudi za lase in lasišče, če imamo kakšna obolenja. Ne vem pa, kako točno se ga pridobi. kara

mladababica  

član od: 9.9.2011

sporočila: 1

22. mar 2012 9:24

Pri nas pa smo požagali vrhove trem  brezam  in sedaj breza že tri dni "joče".Podstavila sem posode in nabralo se je kar veliko soka.Zanima me kaj lahko iz tega soka naredim, koliko časa je obstojen in kakšno zdravilno moč ima .Ali mi lahko kdo pomaga?



mladababica

Sporočilo je spremenil(a) mladababica dne 22. 2012 09:26

lucka52  

član od: 13.7.2007

sporočila: 1939

22. mar 2012 22:03

No jaz sem si lani in tudi letos naredila sok kar sama in sicer takole:

Baje pomaga c/p:

Že v srednjem veku je veljalo, da so breze vsestransko zdravilno uporabne. Pomagajo pri odvajanju vode in čiščenju krvi.

Drevesni sok, ki ga zbiramo spomladi, pijemo večkrat na dan proti boleznim sečevoda, jeter in žolča. Odvajalni učinek povzroči izločanje sečnega peska in ledvičnih kamnov.

Če sok uporabljamo zunanje, zdravi poškodbe kože, preprečuje nastajanja prhljaja na glavi in bradi. Za čaj nabiramo listne popke, še bolje pa mlado listje, ki posušeno in kot čaj pospešuje izločanje urina. Priporočljiv je tudi pri revmatičnih obolenjh in katarju mehurja.

Konec citata

Imam prijateljico, Ukrajinko, ki  ve povedati, da pri njih z dodajanjem suhih jabolcnih  in hruskovih krhljev izdelujejo odlicno osvezilno in zdravilno pijaco, nekaksno vino bi lahko rekli.Postopek je kompliciran, sporazumevanje z njo pa tudi, govoriva v stirih jezikih, tako da Bog pomagaj.

Pravi tudi, da se ga ne sme prekuhavati, ker izgubi vse sestavine, torej je treba piti  svez, najbolje zjutraj,  pa se ene dva do  tri kozarce cez dan.

Pomagal naj bi tudi tistim , ki imajo tezave s celulitom( pitje soka  na tesc v kombinaciji z obkladki ), pa za natiranje lasisce je ucinkovit,  pa se kaj bi se naslo.

O obstojnosti ne morem nic reci- jaz ga naberem po  ene par litrov in ga v  nekaj dneh popijemo. Tacas ga hranim v hladilniku.

Ce je res tako zelo zdravilen ne vem,  verjamem pa , da skodi zagotovo ne.Tudi okus, rahlo sladek, mi je vsec.

Lep vecer!

 

 

 

lp lučka

666  

član od: 14.7.2005

sporočila: 686

25. mar 2012 16:26

lucka52 je napisal/a:

Imam prijateljico, Ukrajinko, ki ve povedati, da pri njih z dodajanjem suhih jabolcnih  in hruskovih krhljev izdelujejo odlicno osvezilno in zdravilno pijaco, nekaksno vino bi lahko rekli. Postopek je kompliciran, sporazumevanje z njo pa tudi, govoriva v stirih jezikih, tako da Bog pomagaj.

Skoraj prepričan sem, da gre za квас (kvas), s čimer vzhodni Slovani (pa še kateri) poimenujejo skoraj vse fermentirane pijače, zlasti pa tiste na osnovi (suhega) sadja ali rženega prepečenca.

Postopek je daleč od tega, da bi bil kakor koli kompliciran. Voda + nekaj kot vir sladkorja + nekaj kot vir kvasovk + posoda + čas = квас. + veliiiiiiiko časa/izkušenj = čezdalje boljši квас

Morda pa jo lahko prosite, da stvar zapiše - jaz bi jo lahko prevedel direkt iz ukrajinščine. Ali pa naj posreduje kako povezavo...

lucka52 je napisal/a:
 

Pravi tudi, da se ga ne sme prekuhavati, ker izgubi vse sestavine, torej je treba piti  svez, najbolje zjutraj,  pa se ene dva do  tri kozarce cez dan.

Hja, kot skoraj vse - encimi gredo po gobe s prekuhavanjem. Kar pa vzhodne Evrope ne ovira pri tem, da presežke brezovega soka pokuhajo v sirup podobno, kot to delajo Kanadčani z javorovim sokom. Slednjim je sicer nekoliko laže, saj da ja javor več soka, pa še 2x bolj koncentriran je, a vendar.

Pri vzhodnih Slovanih se da v navadnih špecerijah kupiti tudi pasteriziran brezov sok.

lucka52 je napisal/a:
 

O obstojnosti ne morem nic reci- jaz ga naberem po  ene par litrov in ga v  nekaj dneh popijemo. Tacas ga hranim v hladilniku.

O, seveda lahko rečete: kot vsaka vodna raztopina sladkorja je tudi ta precej neobstojna (beri: kvasovke in/ali kislinske bakterije se je hitro lotijo in jo spremenijo v - квас! Če jih ne prehiti kaj človeku manj koristnega).

Sporočilo je spremenil(a) 666 dne 25. 2012 16:28

666  

član od: 14.7.2005

sporočila: 686

25. mar 2012 16:35

No, me je firbec in sem šel pogledat. Tole recimo pravi ukrajinska wikipedia o možnostih predelave brezovega soka:

У Білорусії з березового соку, який там заготовляють бочками, роблять квас. У бочку з березовим соком спускають на мотузочці мішечок з горілими кірками житнього хліба. Через дві доби з кірок в сік перейдуть дріжджі і почнеться бродіння. Потім в бочку насипають відро дубової кори як консервуючий (дубильний) засіб, а для аромату - вишні і стебла кропу. Бочку закупорюють. Через два тижні квас готовий, він може зберігатися цілу зиму.

"V Belorusiji z brezovega soka v sodih proizvajajo kvas. V sod brezovega soka potopijo vrečko z na vrvico navezanimi rženimi prepečenci. Po dveh dneh oživi kvas iz prepečenca (rahlo dvomim, da po dvojem prepekanju še kaj lahko oživi, v vsakem primeru pa pomaga fermentaciji, op. p.) in začne se fermentacija. Nato v sod stresejo vedro hrastovega lubja (čreslovine delujejo kot konzervans), aromo pa izboljšajo z višnjami in stebli koprca. Po dveh tednih je kvas pripravljen; zdrži celo zimo." 

Sporočilo je spremenil(a) 666 dne 25. 2012 16:50

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

25. mar 2012 17:43

Brezov sok v tetrapaku lahko kupite v ruski trgovini v Ljubljani ali Mariboru, če bi ga kdo rad poskusil, pa nima breze pri roki. Okus je morebiti za odtenek drugačen kot pri pravkar "namolženem" soku, ampak za prvo silo je .

lp

cervus

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti