Balkonske rože - kje kupiti

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

29. mar 2011 17:57

rosie je napisal/a:
Rimljanka, jaz ne vem, kako izgledajo kvalitetne sadike. Kje naj to izvem? Mi lahko pomagaš, prosim?

rosie

Lahko, čeprav tgakole s pisanjem malo težje. Povej, katere rastline te zanimajo, pa napišem.

rimljanka

rosie  

član od: 15.9.2007

sporočila: 1141

29. mar 2011 18:57

Predvsem me zanima za bršljanke, petunije, milijon zvončke. Pa če mi lahko svetuješ še, katero zemljo naj kupim, ker imam na sumu, da so moji balkonski neuspehi povezani s slabo zemljo. Druga možnost pa je, da preprosto ne znam z rožami. Hvala za odgovor. rosie

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

29. mar 2011 19:27

Rosie, vsak se nauči z rožami. Po moje so pelargonije bolj enostavne kot petunije in milijon zvončki, ker je oboje slednje treba veliko zalivati, gnojiti z železovimi kelati, če se ne motim. No, pri nas jih nikoli nimamo.

Pelargonije so rastline suhih krajev, torej jih ne smemo preveč zalivati, sploh pa voda ne sme zastajati v podstavkih, ker jim gnijejo korenine. Idealen prostor zanje je na soncu, a pod streho ali vsaj tako, da jih vsaka ploha ne zmoči popolnoma.

Sadike so dobre, če so temno zelene, goste rasti, če ne cvetijo, imajo pa nastavljene cvetove, no, tu in tam je lahko kak odprt cvet, da veš, kakšne barve si jih kupila. Če dvigneš rastlino iz lončka, morajo biti korenine, ki se jih komaj kaj vidi, bele, tukaj vidiš, na fotki, kjer je rastlina v roki narobe obrnjena, imajo že skoraj preveč korenin. Ko jih sadiš, koreninsko grudo razrahljaj, kot je prikazano na linku, to je pomemben del sajenja. Rastline morajo biti krepke, zbite, ne pretegnjene.

Ker ne vem, v katerem koncu Slovenije si doma, ti res ne morem svetovati, kje kupiti sadike. Imam dobre izkušnje z vrtnarijami, ki so združene v Profesionalno vrtnarsko družbo. Moram reči, da imajo, na dan, ko sadike dobijo, zelo kvalitetne sadike tudi v Hoferju, Lidlu,.... Skratka, povsod se najdejo dobre sadike, pa slabe seveda tudi.

Upam, da sem ti vsaj malo pomagala, če pa kaj še ni jasno, pa še povprašaj.

 

rimljanka

rosie  

član od: 15.9.2007

sporočila: 1141

29. mar 2011 20:00

Rimljanka, hvala za odgovore. Si mi pomagala, po tvojem nasvetu bom posadila samo pelargonije. Do zdaj sem največ sadik kupila na ljubljanski tržnici in zdaj mislim, da je bila moja glavna napaka ravno to, na kar si me posebej opozorila: razrahljanje koreninske grude, morda pa tudi to, da sem v eno korito posadila preveč različnih vrst rož. Bom pa res pogledala še, kaj imajo v Lidlu in Hofru. rosie

anitram1  

član od: 18.6.2008

sporočila: 609

31. mar 2011 20:50

Sama imam zelo rada surfinije, rdeče, vendar se te težko dobijo.

Zanima ali se sploh kje dobi seme leteh. Ali je sploh katera že doma poskusila z vzgojo surfinij?

Lp,

 

anitram1

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti