Kam s čevlji?

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

28. mar 2011 11:39

tulka je napisal/a:

Tisti, ki so prisiljeni hoditi po oblačila in podobno na Karitas, RK in podobno, bi bili verjetno veseli nobel obutve - zakaj bi tja nosili zgolj 'povprečne' kose? Tudi med socialno šibkimi so maturantke in njihove mame.



tulka

 

Seveda Tulka, imaš popolnoma prav.

Pred dolgimi leti je nekaj na to temo napisala Slavenka Drakulić - se ne spomnim v kateri knjigi, mislim, da je bila Kako smo preživeli komunizem in se celo smejali - ker knjige nimam pri sebi, bo povzetek precej grob in zelo približen.

Svoji znanki, begunki, ki je ostala brez vsega, je ponudila, naj si izbere kakšen par čevljev izmed njenih. Izbira jo je spočetka presenetila, saj je begunka izbrala elegantne salonske čevlje, ko pa je o tem premislila. ji je bilo jasno, da v takih situacijah potrebujemo nekaj, kar nam vrne samozavest in nas oddalji od trenutne preživetvene situacije.

Prej nisem razmišljala o tem, mi je pa od takrat to ostalo v zavesti in me zelo zmoti prikrito podcenjevanje, ki se dostikrat zavedno ali nezavedno zavija v dušebrižništvo.

Sem seveda mnenja, da si lahko v okviru svojih možnosti vsak izbira, kako bo trošil svojo energijo, zdravje, čas, denar in kar je še takih reči. Ampak to naj velja za vse, tudi za tiste, ki so trenutno ali trajno v situaciji, v kateri prejemajo pomoč, državno ali pa vašo ali koga drugega in ni važno ali denarno ali drugačno.

Ko smo že pri elegantnih čevljih, ne razumem, zakaj bi na RK in podobne organizacije nosili le udobne in nevpadljive čevlje - le zakaj nevpadljive, a da nas ne bodo motili? Morda pa kar gumijaste škornje, pa še motiko, da si bodo ti leni podpiranci nakopali kakšnih koreninic na izprošenih krajih v gozdu?

@Zara-Marisa - jaz ti predlagam, da vse čevlje odneseš na eno od zbirnih mest, saj so ti jih že dosti predlagali.

Točno tako, kot je tebi samozavest in razpoloženje dvignil nakup teh ali onih čevljev - saj, če ne bi bilo tako, najbrž ne bi omenjala celo firme še na kuharskem portalu - ju bo dvignil tisti, ki jih bo dobila.

Če so pa šolenci v prodajnem stanju, naj jih proda ena, ki trenutno ta denar rabi vsaj toliko, da bo vedela, kje jih naj ponudi.

@strelka - mogoče pa tisti, ki pritiskajo nate, da jim pošlješ ponujeno ne morejo do tebe ali si, bolj verjetno, niti ne želijo neposrednega srečanja  z dobrotnico. Saj tudi zato obstajajo vsi RK, Karitasi in podobno.

Če bom kdaj zaklošarila (in nobeden od nas ne more reči zase, da se mu to ne bo zgodilo), je zadnje, kar bi si želela na Silvestra, da mi kakšna dobrodelnica pritovori vrečo take ali drugačne krame. Kaj si pa pričakovala, da ti bo poljubila roko ali kaj? Tudi klošarjat silvestruje in tako kot vsi drugi, upajo,da si bodo z malo manj slovenske fovšije lahko privoščili celo kakšno razvado.

In seveda tudi pomoči potrebne potrebujejo štikle, samo morda ne tako zelo nujno kot samozadovoljne pravičnice.

@mamamia - dvomim, da bi bil nekdo, ki kupuje to ali ono zaradi tega nujno uspešen tudi v čem drugem razen v nakupovanju (saj tisto poznaš: Zagrebačke frajlice nosijo šešire, a njhove mamice kuhajo krompire)

Se pa popolnoma strinjam s teboj, da so kupčije  Zare-Marise njena stvar in da vsekakor ne vplivajo niti pozitivno niti negativno na splošno dobrobit.

@Multi -  Glej, o čevljih se menimo. Moški se pa kaj o vojski. Saj vidiš, da greš tukaj dosti liscio čez vse in da si vsem pri srcu. Ne si zapravit tega.

 

 

nola

anaeva  

član od: 14.11.2007

sporočila: 1742

28. mar 2011 11:58

GOGICA je napisal/a:
Se opravičujem, ampak dodala bi , namenjeno je MULTIVITAMINU, da če karkršnokoli krizo preživlja al, pa tud ne, da se ne pridružuje takšnim pisanjem, konec koncev, ni nič slebega vprašala, tebi MULTIVITAMIN, pa lahko samo mirno rečem, da nisi niti pod razno vzgojen, da na forumu objaviš takšno grdo obnašanje. Ja, kdo pa je sploh rekel, da moraš sodelovati?? sploh pa odgovarjati z takimi blesavimi, po moje to ne sodi sem, če pa si živčen, pa se raje osredotoči na sebe in najprej razčisti pri sebi pa pol pri drugih.
Hvala za razumevanje.

GOGICA

 

Podpišem pod tole.

Me pa nekaj čisto tako mimo čevljev zanima.

Kako ima vitamin lahko tako malo postov ,pa skoraj v vsaki temi ga je polno?

A jih sproti briše ali mu jih pobrišejo?

anaevahttp://poosmiinpol.blogspot.com/

neznan uporabnik

28. mar 2011 12:04

Saj vem Nola. Tisto v Slavenkini knjigi je pa bilo tako ja. Njena prijateljica si je izmed vse ponujene ji robe izbrala ravno najdražje,najbolj svetleče čevlje. In je Slavenka bila v tistem momentu sama na sebe jezna - in se je v tistem trenutku spraševala, kaj za vraga si ta begunka domišlja,da je. Da si zbere Slavenkine najljubše čevlje. No,potem je začela pa razmišljat, da jih je v bistvu ponudila. In, če je nekaj ponudila je to gotovo dejanje. Potem ni več povratka v smislu, da si pol jezen,ker to nekdo vzame. Ker je tista gospa pač to takrat najverjetneje res noro rabila. Namreč, prit iz totalka rabite,porušene in napol pomorjene Bosne, z vsemi možnimi traumami. Saj ti res verjetno ne more pomagat nič drugega kot obut najlepše in najdražje štikle in it na špico pit kofe. Se popolnoma strinjam.

 

Jaz sem klošarjem na Silvestra konkretno odnesel kos pečenke, kilo kruha, 3 litre vina, jegerja pa šteko cigaret. Pa ob tem sploh kaj preveč nisem razmišljal komu pa kaj. Enostavno sem pobasal v vrečko in dvema nesel.

 

Multivitamin

multivitamin

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

28. mar 2011 12:06

Multi, to si zelo lepo naredil. Prazniki so za vse.

nola

neznan uporabnik

28. mar 2011 13:15

Ampak je hudič dobiti otmene čevlje, če jih nimaš h čemu skombinirati. Je boljš da jih nimaš pol.

 

Jaz se grem ob takih prilikah zabavat na bolšjaka...če prodam za tako ceno, da grem lahko potem na eno ledeno kavo, je okej..sicer imam pa na licu mesta priložnost, da komu, ki se mu bliskajo oči a nima denarja, določeno stvar šenkam. To se mi zdi zadetek v polno. Ker res vidiš, da si nekdo nekaj želi. In ta nima občutka, da si mu nekaj podaril ampak ima občutek, da je naletel na en lep trenutek v življenju, ko se lahko nekaj lepega zgodi.

 

V življenju mi je bilo podarjenih veliko stvari. Nekatere na meni zelo simpatičen in iskren način. Recimo:

"Joj, kako imaš lepo broško!!"

"O, hvala. A ti je všeč?"

"Ja, zelo."

"No, potem ti jo pa podarim. Izvoli."

In jo je snela in mi jo dala. Seveda broška ni imela neke in memoriam vsebine. Takih stvari se pač ne daje naprej (ali pa tudi??!!)

 

Kar se pa čevljev tiče...se tudi jaz nagibam k temu, da morajo imeti eni čevlji eno nogo. Razen če res niso nošeni, sicer narediš več škode kot koristi.

Zato je fino, da se kupujejo s preudarkom in ne v trenutkih čustvene praznine.

japaja

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

28. mar 2011 13:22

Nola in Multi, lepo sta to izvedla. Mi je prav toplo pri srcu. Ob tem sem se spomnila, da so se Sarajevčanke med vojno lepo urejale, šminkale in frizirale. Najbrž so si na ta način lizale rane in lažje upale na boljše čase.

 

naor

neznan uporabnik

28. mar 2011 14:00

Scientus,daj no. Naor res ni nič slabega mislila. Jaz sem skor roko pripravljen dat v ogenj,da njeno pisanje ni imelo popolnoma nobenih slabih namenov.

 

Je pa dejstvo, da si ljudje v težkih časih pač pomagajo in dvigujejo moralo na različne načine. Če se kdo šminka pretirano al karkoli, je to v vojnem stanju povsem razumljivo.

 

 

Multivitamin

multivitamin

neznan uporabnik

28. mar 2011 14:20

Me veseli, da si zbrisala, Scientus , sploh tisto o dobroti in siroti

 

japaja

scientus  

član od: 28.3.2011

sporočila: 9

28. mar 2011 14:30

Japaja, zakaj te veseli, da sem zbrisala? Jaz namreč vem, zakaj sem, ne razumem pa, zakaj to tebe veseli in zakaj zraven smeškoti v obliki režanja? scientus

strelka  

član od: 8.5.2006

sporočila: 659

28. mar 2011 14:32

To, da na Kulinariki vladajo dvojna merila, je itak vidno iz Lune. Da je pa kul, če klošarjem za NL neseš hrano, topla odeja in oblačila so pa mimo, me pa kljub vsemu preseneča. Pa nisem pričakovala nobenih stoječih ovacij, le kak "Pa srečnga tudi vam." ali pa "Hvala." bi bil vseeno na mestu. Sem pač izhajala iz sebe - pri 15 pod nulo bi bila sama tega vesela, nola pa očitno česa drugega. Ampak človek se vsak dan nekaj novega nauči. Zato se tudi ne grem več samozadovoljne pravičnice. Kar se mene tiče, se podarjanje, *razen* če ne poznaš osebno, ne obnese. Potem, ko 3x čakam nekoga (po možnosti na lokaciji, ki mu ustreza), mi na kraj pameti ne pade, da bom robo četrtič nesla na pošto (btw, v tem primeru vem njegovo identiteto, če pa človeka zgolj vidim za predajo, ne vem nič o njem). Po mojih izkušnjah se resnost ljudi drastično poveča, če morajo odšteti kak evro iz svojega žepa. Pa gre lahko zgolj za simboličen znesek, npr. 5 € ali kaj podobnega za dober in praktično nerabljen čevelj (za vse, ki nikoli ne bi obule rabljenega čevlja, ste kdaj pomislile koliko nog je že v trgovini obulo ta isti čevelj?). Kolikor slišim in berem, sploh nisem edina, ki je prišla do takšnega zaključka (že vidim plaz, ki se bo zdaj vsul Sem nosila tudi v Humanine zabojnike, dokler ni postalo jasno, da ima ta organizacija resne probleme sama s sabo in se sredstva porabljajo nenamensko (Humana namreč darovano robo proda in se z "zasluženim" denarjem humanitarno udejstvuje. Kao.). Karitas, RK, dobro je, da so. Je pa tudi dejstvo, da veliko dobrih kosov od tam konča v trgovinah z oblačili iz druge roke - in tja jih niso odnesli lastniki. Ali kot mi je povedala ena gospa, ki je nehala nosit stvari na eno od teh organizacij, ko je videla svoj pulover na gospe, ki je delala tam. Darujem raje drugače, v sredstvih in svoj čas. Pa ne bi o detajlih, da ne bom spet izpadla samozadovoljna pravičnica. In ja, tudi punce in gospe, ki so prisiljene obiskovat katero od omenjenih organizacij, včasih potrebujejo štikle (japaja je dobro povedala). Ne pa tisti, ki kao omedlevajo od lakote, ki jih je omenjal multi. Taki morajo najprej zadovoljiti kakšne druge potrebe. To so zgolj moje izkušnje, ki so me zelo presenetile in mi dale misliti. Kaj bo pa storila Zara, je pač njena stvar, in nihče od nas ni poklican, da bi presojal (kaj šele obsojal) njeno odločitev. In čisto razumem, zakaj se ne oglasi več. strelka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti