Pogodba o prenehanju delovnega razmerja

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

23. mar 2011 9:31

Sem prebrala bekijino vprašanje in sem ga razumela na enak način, kot ga je tudi violy.

Sama sem tudi že videla eno maso zgodb ljudi, ki so  po sistemu "bom že kako" šli v podjetništvo in potem so zaglavili. Ali si niso zavarovali plačil, ali so izgubljali že pridobljen denar, ali niso znali narediti kalkulacije, ali so delali napake pri obračunavanju davka (tu se malo d.o.o. blazno enostavno dobi)...in tega je še ogromno. In ničkolikokrat se je potem slišalo "joj, nisem vedel/a, nisem pravnik/ca...a moram to vedeti, ne znam iskati po uradnih listih"... Hja, realnost je takšna, da  pravni promet (skratka, vsi, ki s podjetjem poslujejo) predpostavlja, da tisti, ki zastopa podjetje, pozna zakonodajo. Oziroma, če je ne pozna, mora pridobiti informacije in se podučiti od strokovnjaka in potem to informacijo predelati do točke, da jo razume. Saj lahko smo blazno sočutni (in to zlasti in posebej objavljamo na forumih), ker so pač ljudje različno spretni pri pridobivanju informacij in eni večkrat potegnejo ta kratko - ampak realnost je pa taka, da ko pridejo upniki, takrat to, ali je kdo kaj vedel in česa ni vedel in o čem ni razmišljal....takrat to ni relevantno. Takrat je samo to, kako se bodo terjatve poplačale. 

In je treba to sporočilo predelati in bi ga moral vsak, ki se gre podjetništvo. Sicer bi bilo bolje, da bi se tega naučili preden so odprli firme. Meni nikoli ni bilo jasno (sem v resnici večkrat vprašlal odgovorne na zbornicah), zakaj nekako ne naredijo nekih izboraževanj in zakaj ne podeljujejo certifikatov o tem, da je nekdo opravil preizkus temeljnih znanj prava, ekonomije, računovodstva, veščin pisnega komuniciranja....da lahko odpre podjetništvo. Hudiča, za to, da kuhaš kavo v kafiču, je treba imeti higienski minimum, med podjetnike gre pa lahko vsak? S tem, ko je politika na veliko povedala (kakih pet let  nazaj), da se bo lahko blazno hitro ustanovilo podjejte, v dveh urah da že je, si ni ravno naredila kakšnega blazne usluge. S tem so samo odložili val pavperizacije, ki se dogaja zdaj, pa še dodatni kanal za ustanavljanje firm, kamor se premeča odvečne delavce in se jih potem odpusti brez odpravnin, je nastal.

 

Beki, tebi pa takole: Punca, daj za božjo voljo, izboljšaj svojo artikulacijo - že vprašanje si postavila tako, da smo razumeli v različne smeri - ker če te tudi v poslu tako različno razumejo, kot smo te me tule, ti ne bo šlo dobro tudi v primeru, da bi opravljala tržno najbolj atraktivno dejavnost, ki je sploh možna. Druga stvar, če ima ena dejavnost (podjetje je registrirano za več dejavnosti) tržno prihodnost in prinaša prihodko, potem ne vidim razloga, da se električar ne bi naučil/priučil novih veščin. In to še ni vse, obstajajo tudi sredstva za izobraževanje za take namene v okviru evropskega socialnega sklada in o tem ti lahko svetovalci na zavodu za zaposlovanje veliko povedo. Tudi obstaja denar za "žensko podjetništvo", skratka denar za to, da se okrepijo podjetja, kjer so zaposlene ženske in jih vodijo ženske in to je takisto v okviru omenjenga sklada. Če nič drugega, poglej, kako bi tam dobila denar za to, da greš ti na seminarje, kjer te naučijo temelje gospodarskega prava, da boš vsaj razumela zakone.

Tretja stvar: Beki, knjiga je orožje, vzemi jo v roko.

 Pa srečno.

Vendelina jr.

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

23. mar 2011 9:37

nola je napisal/a:

Bravo Frina! Vedno znova me tvoji prispevki navdušijo.



nola

 

Se strinjam

JJ

neznan uporabnik

23. mar 2011 9:54

Frina, kapo dol pred tvojo empatijo!

Ampak v izogib štrikom aplaudiram Vendelini jr.!

japaja

Čarli08  

član od: 4.1.2010

sporočila: 275

23. mar 2011 10:11

Japaja, vidve z Vendi sta pa skoraj prijateljici postali, hi hi

Čarli08

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

23. mar 2011 10:12

Strinjam se z Vendelino  jr. in sem tudi  njen odgovor pričakovala.

 

 

F r i n a

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4733

23. mar 2011 11:25

violy je napisal/a:

Vandelina jr. 

violy

Draga podjetnica, njen nick je Vendelina jr. .

Kar se frine tiče, ji je najbrž lahko marsikdo tu hvaležen za brezplačne pravne nasvete in pomoč. Če pove še kakšno izkušnjo...morda tudi tisto komu prav pride.

Povsem se strinjam z vsemi, ki so napisali, da je nevednost kar pogost vzrok "kraha" firme. Na žalost je tako, da nekdo z malo več strokovnega znanja dobro premisli, predno pobaše tista sredstva za zagon s. p. in tudi ve, da zadoščajo le za minimalne prispevke za socialno varnost, plačo je treba pa zaslužit. Ampak na ZZRS imajo druge usmeritve in več, kot jih nahecajo za odprtje firme, boljšo statistiko imajo... Ko nastopijo težave v poslovanju, jih itak prevzamejo drugi birokrati. Res bi bilo super, če bi moral vsak opraviti eno splošno izobraževanje in tudi izpit potem kot dokaz, da je kaj slišal, ne le poslušal, predno odpre firmo.

Jaz sicer beki ne poznam in ne morem trditi, da skuša zaobiti kak zakon in se priklopit na državne seske, lahko pa povem, da ni noben problem odpustiti delavca, če ga firma ne zmore plačevat. Na spletu je objavljen Zakon o delovnih razmerjih, če beki najde kulinariko, bo tudi tisto, notri lepo piše vse o odpovednem roku, dopustnih razlogih za odpoved (ki jih je na poziv treba tudi dokazati), vse v zvezi z odpravnino in o tem, kako se delavca pisno pouči o njegovih pravicah na Zavodu za zaposlovanje. V našem kraju uslužbenke tudi povedo, katere vse pogoje mora izpolnjevati delavec, da je potem upravičen do nadomestila, kot mu pač po Zakonu pripada. Kot je pa razvidno iz njenega vprašanja in vseh zapisov, je nujno, da poišče pomoč strokovnjaka. Pri nas brezplačno pomagajo na Obrtno podjetniški zbornici, zagotovo je tudi beki glede na dejavnost njena članica.

Ognjič

franciska  

član od: 15.2.2011

sporočila: 144

23. mar 2011 11:50

Tisti, ki gre v obrt veliko reskira in ne sme imeti prevelikih apetitov. Nekateri mislijo, da jim že obrtniška tabla pred vrati prinese denar pa temu še zdaleč ni tako. Potrebno je biti 24 ur pri poslu, fizično in psihično. Bi rekla, da je potrebno za začetek jemati z malo žlico.

franciska

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4733

23. mar 2011 20:35

Mojca M, to si ji zdaj natrosila vsega, tudi tisto, kar z njenim vprašanjem nima nobene povezave in jo lahko le še bolj zmede. Ti obrazci so lahko v pomoč nekomu, ki pozna zadeve, neukemu pa prej škodijo, kot koristijo.

Ognjič

Miss. D  

član od: 8.1.2010

sporočila: 18

24. mar 2011 6:39

Pozdravljeni,

naj najprej napišem, da se povsem strinjam s Frino.

Med vsemi  s.p.-ji in d.o.o.-ji jasno niso samo taki, ki so vse zakone ipd. prebrali, ampak je veliko takih, ki jihniso. Ok, njihova napaka... Ampak, vse kar razglabljate je to, kako bi Beki morala to vedeti, prebrati, preštudirati... Pa ni. In pika.

Zdaj je pač v takem stanju (oz mož), ko nima niti časa in verjetno tudi sredstev ne in je treba izhajati iz točke, kjer je. Ena dejavnost ne gre, druga ja (kar verjetno pomeni, da za preživetje je, več pa ne). Ni res, da je treba vztrajati v slabi dejavnosti, ki te pokoplje! Konec koncev ne dela nič proti državi, saj se da to vse legalno rešit. Če samo ena dejavnost deluje, dva na to ne bosta preživela (ker država zahteva prispevke, davke...). In se situacija mora rešiti.

 

Frina, kapo dol za tiste besede o zavijanju vratu!

 

Sicer pa, drage javne uslužbenke...Me zanima, če ste tako spodbujale tudi Zidarja in Tovšakovo, o vztrajanju podjetja in zaposlitvi množice...Pa Merkur, pa CPM pa...

Zakaj zakon velja za ene, za druge pa ne???

 

Miss. D

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

24. mar 2011 10:23

Sicer pa, drage javne uslužbenke...Me zanima, če ste tako spodbujale tudi Zidarja in Tovšakovo, o vztrajanju podjetja in zaposlitvi množice...Pa Merkur, pa CPM pa...

Zakaj zakon velja za ene, za druge pa ne???

Pod prvo, ne mešaj huršk in jabolk in ne bodi populist.

Po drugo: bi jih, pa nas niso vprašali za pomoč. So se sami podučili. (In nisem javna uslužbenka, se prodajam od svojega dela na trgu).

Pod tretje: beki smo skušali pomagati, ti si pa zamešala vzroke in posledice. Daj preberi natanko večino pisanja, zgolj opozarjali smo jo, na kaj naj pazi. Že iz rimskih časov velja, da te nepoznavanje zakonov ne odreši odgovornosti. In če bo beki zdaj kaj več prebrala, kot je doslej, in se v prihodnje izognila takim težavam, smo dosegli namen.

 

Pa ni. In pika. Ne, žal ni pika. Če bi bila, ne bi spraševala za pomoč. Od te pike naprej in zaradi te pike smo ji skušali dajati nasvet.

 

Frina je pa zgodba zase in njena pomoč je neprecenljiva.

Mamamia

mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti