Japonska-potres

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

17. mar 2011 6:50

[citat=--mizarka--]

Vikica, ravno danes je v naši službi potekala debata glede pridobivanja sončne energije. Sami študirani vrli moški , ki so pametovali, so med drugim tudi nekako uspeli pogled na to poenotiti.

Da izluščim bistvo njihove debate- za izdelavo kolektorjev, oziroma teh enot za pridobivanje el.energije porabijo več energije skozi sam proces kot jo en kolektor proizvede v 8 letih. Poleg tega so nekateri izmed njih imeli kot gasilci predavanje glede gašenja v primeru, da je stavba pokrita z temi elementi , rečeno jim je bilo, da v tem primeru lahko samo spakerajo in gredo, ker v nasprotnem primeru ogrožajo svoje življenje. Baje se je za bati, ker vedno več podjetij montira te zadeve -med njimi tudi razne črpalke-in si ne predstavljajo kako bi bilo v primeru požara. Teh enot dejansko ne moraš izklopiti ker neprestano proizvajajo energijo.

Tako, kot sama že dolgo razšljam , največ naredimo če smo skromni v vseh pogledih.

 



mizarka(http://mizarka.moj-album.com/[/citat]

Mizarka

Tole katastrofo dojemam kot dobro učno uro za nas razvajeno industrijsko generacijo.  Mislimo, da moramo čisto vse imeti, se pritožujemo, če nimamo denarja za najnovejšo nenujno šaro in čimveč tega naj bi poganjala energija, da nam ne bi bilo potrebno migati.

Nisem proti napredku, je dobrodošel, težko pa prenašam po eni strani pritoževanje čez energetsko politiko, po drugi strani pa neomejeno potrošništvo in javkanje in stokanje, povezano s proizvodnjo energije. Vsi bi radi čisto okolje, vključno z menoj, odpovedali se pa ne bi prav ničemur.

Naj vsakdo pri sebi kaj naredi za zmanjšano porabo. Recimo: v istem stanovanju sušilec perila in vlažilec zraka, odmrzovanje živil v mikrovalovki namesto v hladilniku  (dobro, pride nuja, ni pa treba, da je to pravilo), se gremo higieno v lastnih domovih, ki je v času epidemij sicer nujna, v normalnih razmerah pa prej škodljiva, kot koristna ... To mi je trenutno padlo na pamet, je pa tega še mnogo. No ja, pa tudi s pranjem perila zadnje čase že krepko pretiravamo. In ne pozabimo, da je za izdelavo vsake, še tako majhne industrijsko izdelane zadevščine potrebna energija pa ne bomo tako zlahka zavrgli stvari, ki so še uporabne in kupovali novih.

To in denarna pomoč prizadetim je največ, kar lahko sami  naredimo za sedaj in za bodoče.

Cila

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

17. mar 2011 12:32

Cila, bolj se ne morem strinjati s tabo!

 

 

naor

sonci  

član od: 27.9.2005

sporočila: 442

17. mar 2011 13:46

Kaj porečete na dejstvo, da Slovenija spada med svetlobno najbolj onesnažene države? Pa ne mislim, da bi morali spet začeti kuriti sveče, ampak vsako drugo luč javne razsvetljave bi pa lahko ugasnili (ali odstranili, ker se jih verjetno ne da parcialno odklopiti), pa cerkve in razne druge stavbe bi lahko prenehali osvetljevati noč za nočjo (ne glede na to, da je to mogoče nekaterim tudi lepo?). To bi bil verjetno mali prispevek k varčevanju z energijo, ampak nekje je treba začeti. Najlažje pa bi začeli varčevati pri stvareh, ki so resnično nepotrebne. sonci

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

17. mar 2011 14:13

sonci je napisal/a:
Kaj porečete na dejstvo, da Slovenija spada med svetlobno najbolj onesnažene države? Pa ne mislim, da bi morali spet začeti kuriti sveče, ampak vsako drugo luč javne razsvetljave bi pa lahko ugasnili (ali odstranili, ker se jih verjetno ne da parcialno odklopiti), pa cerkve in razne druge stavbe bi lahko prenehali osvetljevati noč za nočjo (ne glede na to, da je to mogoče nekaterim tudi lepo?). To bi bil verjetno mali prispevek k varčevanju z energijo, ampak nekje je treba začeti. Najlažje pa bi začeli varčevati pri stvareh, ki so resnično nepotrebne.

sonci

 

Ne vem, če je to ravno rešitev. Kdo bi rad hodil po temi po neosvetljenih ulicah? Mene bi bilo pošteno starh, že tako me je včasih. Polg tega pa cerkve in razne druge stavbe po mojih izkušnjah niso osvetljene samo zaradi lepšega, ampak tudi zaradi kraj. Na naši cerkvi so izginili bakreni žlebovi. Prepričana sem, da osvetlitev pripomore k temu, da je vsaj majčkeno manj kriminala.

JJ

sonci  

član od: 27.9.2005

sporočila: 442

17. mar 2011 15:52

jj, vsaka druga luč ni tema. In žlebovi so (domnevam) izginili kljub osvetlitvi. sonci

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

17. mar 2011 16:11

sonci je napisal/a:
jj, vsaka druga luč ni tema. In žlebovi so (domnevam) izginili kljub osvetlitvi.

sonci

 

Odvisno, kakšen je razmak med lučmi. Mogoče to velja za Ljubljano, na primer, pri nas, ki pa živimo kilometer ven iz manjšega mesta, bi pa še kakšna luč zelo prav prišla, ne samo zaradi kriminala, ampak tudi zaradi prometne varnosti. Ne, motiš se, cerkev takrat ni bila osvetljena (zdaj pa je).

 

 

JJ

sonci  

član od: 27.9.2005

sporočila: 442

18. mar 2011 8:51

O.k., jj, ampak potem se nikoli ne bomo mogli zmeniti za kakršnokoli varčevanje, ker bomo vedno našli tak ali drugačen pameten ali pa "pameten" razlog, da ne tega ne bomo počeli. Nihče si danes ne pusti odvzeti že pridobljenih ugodnosti, pa če začnemo v gospodinjstvu in končamo pri letalskih prevozih. Po eni strani se strašno bojimo jedrske energije (in dogodki na Japonskem nam sped dajo misliti, da imamo prav, ali pa tudi ne, ker se potres 9.0 ne zgodi ravno vsak dan, ne vem, nisem zadosti pametna ...), po drugi strani pa ne bi mogli biti več niti pol ure na dan brez elektrike, v službo se vozimo vsak v svojem avtomobilu, ... sonci

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

18. mar 2011 9:03

Težko se bomo zmenili, ja. Tisti, ki se vozijo z avtomobilom, verjamem, da lažje "žrtvujejo" kakšno obcestno svetilko, meni, ki hodim peš, pa vsaka prav pride. Vedno hodim peš ali uporabljam javni prevoz, tako da po tej strani prispevam k varčevanju

JJ

vikica  

član od: 25.4.2009

sporočila: 560

18. mar 2011 18:12

Ponosno lahko povem, da živim v mestu, kjer menjujejo navadne cestne luči z LED lučmi, ki imajo ogromen prihranek, tudi do 90 % v primerjavi s sedanjimi, luči svetijo v tla in so prijetnejše za oči. Drugače pa še naprej upam, da bo Japoncem uspelo preprečiti uhajanje radioaktivnega žarčenja v svet. Ne morem si misliti kako bi bilo, da bi v to preikušnjo bili prisiljeni drugi manj odgovorni in požrtvovalni ljudje. Narava nam je ponovno pokazala kako brezmočni smo v primerjavi z njo. Sporočilo je spremenil(a) vikica dne 18. 2011 18:12

neznan uporabnik

18. mar 2011 20:14

Navijala bom za Japonce v Planici.

Včeraj mi je seglo do srca, ko so na TV gostili neko Japonko, živečo v SLO in je na vprašanje, kako to, da so Japonci tako disciplinirani in ne ropajo trgovin in se ne pretepajo za štruco kruha (kot je bil recimo primer na Haitiju), odgovorila, da so pač socialno ozaveščeni in da poskrbijo tudi za druge v težavah, ne samo zase. Se mi je prav milo storilo, evo!

In to navijanje za Japonce je njen predlog, kako na viden način pokazati sočustvovanje in predvsem moralno podporo (novodobni bi rekli suport).

 

Nikoli nisem šmekala Japoncev, zdaj se mi pa smilijo v dno srca!!!!

japaja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti