Japonska-potres

vikica  

član od: 25.4.2009

sporočila: 560

tema odprta - 14. mar 2011 13:40 | ogledi: 8.155 | odgovori: 55

Ob vsej grozi, ki me prevzema ob gledanju posnetkov iz Japonske si ne morem kaj, da ne bi občudovala njihovo umirjenost in organiziranost. Nikjer nobene panike, nobenih histeričnih ljudi, človek ne more verjeti, da so na te izjemne situacije tako dobro pripravljeni.

Človek nehote primerja kaos in zmedo na Haitiju z dogodki na Japonskem. Vem, da je Japonska neprimerno bogatejša toda vseeno, človek razmišlja kako se lahko ena civilizacija povzpne tako visoko, druga pa ostane daleč zadaj.

neznan uporabnik

14. mar 2011 14:20

In še ena, grda druga plat medalje (iz prve roke):

Prvi stavek, ki ga je Nebopovedalakdo, izustila, je bil:

"Upam, da je z našo ladjo (polno kapitalistične robe) vse okej."

 

In pri vseh avtomobilih, ki so bili odplavljeni in ob vseh hišah, ki so bile odplavljene....

...je pogoj za preživetje voda in hrana.

Se marsikdo tega premalo zaveda.

(tako na mimogrede mi je prišlo na misel, da zadnje čase bolj kot za človeško hrano, skrbimo za htrano za avtomobile....no, pa to so že zdavnaj povedali pametnejši od mene)

japaja

magnolija  

član od: 16.4.2006

sporočila: 688

14. mar 2011 14:23

Vikic, to je pa malo huda sodba na prvo žogo, se ti ne zdi? Katera pa so ta merila po katerih meniš, da lahko neko civilizacijo uvrstimo višje kot drugo? magnolija

Lisa  

član od: 13.1.2005

sporočila: 1812

14. mar 2011 14:24

Ali je kdo opazil komuniciranje naše veleposlanice na Japonskem? Katastrofa, skupaj ni spravila niti enega stavka, ne da bi stokala in stokala...da je bilo prav mučno. Le kako taki ljudje delujejo sicer, ko naj bi iskali koristi za svojo državo? Po moje od nje vsak pobegne, jaz sem morala izključiti zvok. Lisa

neznan uporabnik

14. mar 2011 14:44

Ja, jaz sem pa zasledil, da je meni en nasplošno zlo nesimpatičen kokodajsar z Mladike izjavil, da kao mi še ne razmišljamo o kaki pomoči, ker itak gre za področje, ki ne potrebuje tako nujno pomoči. Verjetno tud ta kokodajsar z Mladike misli,da,ker je na Japonskem polno keša, se bo vse itak samo od sebe uštimalo. Kao vsa sreča,da ne rabimo aktivirat blagovnih rezerv za tja. Jao, kje so tega kokodajsara najdli. Sicer, je že dolgo tam. Ampak je pa kokodajsar ena A.

 

Multivitamin

multivitamin

rosie  

član od: 15.9.2007

sporočila: 1141

14. mar 2011 14:45

Haitija in Japonske po mojem mnenju ne gre primerjati. Japonska je visoko tehnološka družba, čisto nasprotje Haitiju. Kulturološko se tudi razlikujeta, da se bolj ne bi mogli. Za Japonce je zančilen v celotno družbo vgrajen hierarhični red, malo izkazovanj čustev, posledično imajo najvišjo stopnjo samomorilnosti na svetu. Pri načinu obnašanja jim gotovo pomaga tudi zen budizem, ki jim pomaga pri vzpostavitvi notranjega miru, pa tudi zgodovinsko gledano imajo izkušnje z raznimi katastrofami( atomski bombi). K njihovi umirjenosti jim pomagajo tudi stalno priprave, kako reagirati v primeru takih dogodkov, saj imajo zelo pogoste potrese. Ampak tega, kar se dogaja zdaj, pa po moji presoji niso mogli predvideti. Ubogi ljudje! rosie

violy  

član od: 12.3.2011

sporočila: 38

14. mar 2011 14:53

Vikica se strinjam s tabo in ker sem eno leto preživela na Japonskem (študentska izmenjava), ti lahko samo potrdim, da so Japonci resnično izjemno visoko kulturen in discipliniran narod. Japonci so neverjetno delovni, pošteni in skromni. Vse te njihove vrline so se pokazale tudi ob tej strašni katastrofi in zaradi svoje pridnosti si bodo tudi hitro opomogli od potresa. Jaz imam Japonsko v izjemno lepem spominu in to zlasti zaradi ljudi. Tam se nihče nič ne razburja, vse poteka gladko, brez kompliciranj, zapletov, brez pritoževanj in podobno. Tam je vrednota delo, pomembni so dosežki, kariera, lastna sposobnost, ipd. Jaz sem se tam navadila in študirat in delat - zraven študija sem delala v restavraciji kot pomivalka posode. Delala sem po predavanjih, od štirih popoldan do enih zjutraj. Pa da ne boste mislili, da je to kaj posebnega, v isti restavraciji so redno zaposleni delali od zjutraj od šeste ure do polnoči. Ampak to se dela neverjetno hitro, vse teče gladko, nihče ne reče, da česa ne bo ali kaj podobnega, ko ti šef nekaj naroči boš to naredil pa četudi z zadnjimi atomi moči in zraven se boš še smehlal in boš prijazen do vseh. Jaz sem tam po dveh mesecih dela bila že tako utrujena od faksa in dela, da sem mislila, da me bo vsak čas pobralo, resnično, ampak ko gledaš druge, si enostavno nisem upala reči, da ne morem več, čeprav sem hotela dati odpoved. No, po dobre pol leta sem se navadila in utrdila in enostavno padeš v tisto kulturo dela in rutino, da ti sčasoma ni več tako težko, se pač navadiš. Čeprav mi je bilo takrat težko, sem vesela, da sem pridobila to izkušnjo in tega se nekako nalezeš, tudi danes mi v službi ni težko veliko delat in na Japonskem sem pridobila tudi neko umirjenost, da se ne sekiram več tako za malenkosti in da v krizi reagiram mirno in premišljeno. Modrost Japoncev, zrelost in neverjetna pridnost ti enostavno zlezeta pod kožo in se spremeniš za vedno. violy

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

14. mar 2011 15:50

Violy, to si pa res lepo napisala in najbrž kar drži, vsaj po vsem tem, kar sem videla na CNN. Pri meni so Japonci dobili najvišjo oceno za svoje obnašanje ob tej tragediji brez primere. Lahko rečem, da sem prva dva dneva preživela ob TV ekranu, saj sem se močno bala, kakšne bodo posledice za Havaje, pa sem se krotila, rekoč če so ti ljudje tako dostojanstveni, boš tudi ti zmogla. Bom pa rekla glede na Haiti, da je to popolnoma druga mentaliteta in ju težko primerjamo. Res kapo dol Japonski  z željo, da se jim uspe čimprej postaviti pokonci.

Japaja, bi pa še to rekla. Izgleda, da smo ljudje iz takega materiala, da ne veš in nočeš vedeti, dokler te ne udari po lastni grbi. Do konca sebični. Vsaj nekateri. Upam, da nas ni veliko takih.

Tudi midva z možem imava dragega prijatelja v mestu Ofuna, ki leži nekje med Tokiem in Sedaiom in misliva naj, saj naj bi se po poročilih v tem mestu podrlo več kot 300 hiš. Še za Novo leto smo si pisali, si pošiljali slike in si želeli sreče, zdravja...

 

naor

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

14. mar 2011 21:09

vikica je napisal/a:
Človek nehote primerja kaos in zmedo na Haitiju z dogodki na Japonskem. Vem, da je Japonska neprimerno bogatejša toda vseeno, človek razmišlja kako se lahko ena civilizacija povzpne tako visoko, druga pa ostane daleč zadaj.

 

Haiti leži v Karibskem morju in tisti lepi kraji imajo to nesrečo, da so se tam vedno ustavljali kakšni švercerji, ki so trgovali med kolonijami. Ker je bil ameriški kontinent do pred dvesto let več-ali-manj razdeljen med kolonialne oblasti. In tam, kjer so bile dolgo časa kolonialne ureditve, je bilo avtomatično manj možnosti za neko avtohton skladen družbeni razvoj. Nesreča haitiskega ljudstva je v tem, da ima ta dežela dolgo zgodovino ropanj in izčrpavanj in da je zaradi tega najbolj nerazvita država zahodne poloble.

Medtem ko pa na Japonsko noben ni hotel iti. Ozrioma, še najbolj so bili pri tem vztrajni Rusi, ki še sedaj nimajo z Japonsko opredeljene mirovne pogodbe za Kurilske otoke. Pa Rusi niso hoteli Japonskega teritorija zaradi tega, ker bi jim bi bila Japonska blazno všeč, temveč zato, ker so želeli dostop do toplih morij. Če pogledamo na karto, Rusiija je ogromna dežela, ampak dostopa do odprtega toplega morja nima....(okej bom drugič o tem).. Skratka, na Japonsko noben ravno ni hotel iti. Veliko ljudi, nobenega rudnega bogastva....in faktično edini, ki bi lahko šli do Japonske, so bili Kitajci. Samo skozi zgodovino je bilo tako, da so bolj Japonci hodili na Kitajsko stran in tam trgovali in imeli nekaj časa tudi oblast nad teritorijem..... Skratka, če se odšteje malo ironije v tejle zgodovinski razlagi: japonska je imela možnost neke svoje avtohtone zgodovine in razvoja, Haiti ga pa ni imel. In to je to.

S tem, da ti to, kakšno zgodovino je imela tvoja država, v trenutku, ko te udari nesreča in ko ostaneš brez vsega, ravno ne pomaga.

Vendelina jr.

silva  

član od: 1.10.2002

sporočila: 871

15. mar 2011 12:07

Violy zelo lepo si opisala življenje na Japonskem. Priznam, da se nikoli nisem pretirano zanimala za njihove navade, življenjski standard in življenje nasploh. Vedno sem brala o njihovih tehnoloških dosežkih (od posebne vrste motorja, ki ga je Toyota razvijala v 80-ih do njihovih fascinantnih vlakov in železniških povezav in do neslutenih dosežkih v medicinski tehnologiji). Japonci se uvrščajo na prvo mesto po številu uporabe robotov proizvodnji (več kot 50% vseh robotov, ki so bili proizvedeni v celem svetu, uporabljajo).  Priznam, da sem že od nekdaj pričakovala, da bodo prvi, ki bodo razvili robota, s sposobnostjo lovljenja ravnotežja (na dveh nogah) in s tem odpravili še njegovo zadnjo pomanjkljivost. Pred kratkim sem ugotovila, da so jih prehiteli Američani. Tudi prav. Razvoj gre naprej.

In nenazadnje, Japonci so prispevali levji delež pri razvoju protipotresne gradnje.

multivitamin je napisal/a:
Ja, jaz sem pa zasledil, da je meni en nasplošno zlo nesimpatičen kokodajsar z Mladike izjavil, da kao mi še ne razmišljamo o kaki pomoči, ker itak gre za področje, ki ne potrebuje tako nujno pomoči. Verjetno tud ta kokodajsar z Mladike misli,da,ker je na Japonskem polno keša, se bo vse itak samo od sebe uštimalo. Kao vsa sreča,da ne rabimo aktivirat blagovnih rezerv za tja. Jao, kje so tega kokodajsara najdli. Sicer, je že dolgo tam. Ampak je pa kokodajsar ena A.

Multivitamin

multivitamin

Nekaj takega lahko izjavi samo nezrelo, razvajeno ščene, ki v življenju še ni okusil termina "boj za preživetje" na lastni koži.

 

Sporočilo je spremenil(a) silva dne 15. 2011 12:08

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

15. mar 2011 12:37

Glede na to, kako težko jim je, sem se danes prav začudila, ko sem priklicala zgoraj omenjenega prijatelja. Na prvo vprašanje, kako je, je odgovoril, da "very well", bil iskreno presenečen, da sem se spomnila nanj. Niti z besedico, glej, kako nas je zadelo, a kaj gledaš po televiziji ipd.

 

naor

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti