Maca koren

gerna  

član od: 26.11.2007

sporočila: 228

tema odprta - 8. mar 2011 17:19 | ogledi: 23.176 | odgovori: 31

Bi prosila kulinarike, če kdo pozna to rastlino, jo uporablja in če lahko poveste svoje izkušnje in opažanja po njeni uporabi.

Danes sem jo prvič zasledila in mi je zelo zanimiva.

Hvala!

http://www.planetbio.si/blog/koren-maca/

L.P.

gerna

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

8. mar 2011 17:58

Še ena čudežna rastlina. Z 1-3 g odmerkom (kot pravi priporočilo) na dan očitno dobimo vsega zadosti in ravno prav. Ogljikovih hidratov, beljakovin, 20 vrst odličnih maščobnih kislin, bizmut, kalij, kalcij, natrij,........no, da ne naštevam. Aja, še 4 alkaloide, hehehe.

Sploh pa, je iz Južne Amerike, iz Andov, ne iz sosednje doline, to je čez vse meje pomembno.

Ob takem me zanima, če morda tam dol v Južni Ameriki propagirajo kalcij iz Postojnske jame. Mora že biti čez vse mere zdrav, če živi v tej jami prvi, če že ne edini, pravi jamski hrošč na svetu. Da o človeški ribici ne govorim.

Danes ste pač brale revijo, ki je danes izšla. In na naslovnici (kaj več pa ne) sem videla naslov članka. Mene osebno moti vsaj eno, ime rastline je nekaj komercialnega, ne pove nič, nikjer ni njenega strokovnega imena, kar bi vsaj malo kredibilnosti dalo celotnemu zapisu. 

Saj ne, da se človek kaj pomuja, da najde njeno ustrezno strokovno ime. Sestrična kreše je, pravzaprav sestra.

Goji jagode so očitno pozabljene, škoda, ker jih ima "vedno boljši" čez nekaj dni, sadike, seveda, v ponudbi. Kako zgrešena marketinška poteza, mar bi tole maco ponujal, biznis bi cvetel................ 

Kako zanimiva bi bila ena raziskava, ki bi na časovnem traku nanizala takele "najohinsploh" rastline, pripravke...... čudno je samo to, da enako hitro, kot pridejo, tudi (vsaj krepka večina njih) izginejo. Čudno? Ne bi rekla.

Poznam torej jo, uporabljam je ne, mislim, da je tudi ne bom, bom kar z njeno sestro navadno krešo zadovoljna. Je domača, lokalno pridelana hrana pa je IN. In ne bom polnila žepov nikomur.

sensia  

član od: 17.4.2009

sporočila: 98

8. mar 2011 18:11

gerna imaš zasebno sporočilo,lp sensia

gerna  

član od: 26.11.2007

sporočila: 228

9. mar 2011 8:36

Vprašala sem za izkušnje in opažanja tistih, ki jo uporabljajo ali pa so jo kdaj prej, ne pa za pametovanje o Postojnski jami in njenih prebivalcih. Zato je pač forum, da lahko vprašaš, ali pač ne? L.P. gerna

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4732

9. mar 2011 8:53

Ja, a ti nisi zadovoljna, če ti nekdo iz stroke, ki se spozna na botaniko in te zadeve, ki ima tudi v družini priznane in cenjene strokovnjake iz tega področja, brezplačno odgovori, kaj se skriva v onem čudežnem imenu? Ker si vprašala, ti je pač odgovorila, saj se vendar spozna na to. Drugič pa pripiši, da te odgovori strokovnjakov ne zanimajo, pišejo naj le prodajalci, komercialisti, promotorji, pa tudi, če imajo končano le osnovno šolo in kak plesni tečaj za povrh...in boš takoj zadovoljena. Ognjič

gerna  

član od: 26.11.2007

sporočila: 228

9. mar 2011 9:07

Niti malo ne dvomim v njeno strokovnost, le kot sem že napisala me zanimajo direktne izkušnje uporabnikov, tega pa kot je sama napisala nima. In kot strokovnjak pač mora vedeti, da vse rastline ne uspevajo povsod na vseh kontinentih in nadmorskih višinah ( maca- lepidium meyenii naj bi rasla na nadmorski višini do 4400m). gerna

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

9. mar 2011 20:19

Danes sem opazila članek o tej maci v zadnji Jani. Nisem ga še utegnila prebrati, mogoče bi si ga tiste, ki jih to zanima.

 

naor

Simona33  

član od: 19.3.2011

sporočila: 1

19. mar 2011 17:28

Sem se morala oglasiti - super članek v Jani! Sama sem z maco izredno zadovoljna, imam več energije, boljše se počutim, uspešno pa sem začela tudi izgubljati kilograme (zaradi občutka sitosti me sladki prigrizki ne premamijo več tako hitro : ) Priporočam! Za vse, ki vas ta rastlina zanima, link za edino maco z dovoljenjem za prodajo pri nas: http://www.maca.si LP, Simona Simona33

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

19. mar 2011 19:29

Ah, čudeži me od nekdaj privlačijo, pa sem šla brat tale link o maci in članek iz Jane. Ker če bereš "pričevanja" zadovoljnih uporabnikov, ti postane hitro jasno, da če je res kaj na tem, potem mora biti to ena hudičeva rastlina. Po vsem tem bi rekla: v dir in čim dalje stran. V vsej tej solati nikjer ne piše, kaj ta čudež res vsebuje in kaj mu daje magične učinke. Cink in selen prav gotovo ne. Če pišejo, da je po uživanju lahko "...moten spanec.... povečuje vzdržljivost in mišično maso...naravni afrodizijak" - ja, super, potem bo pa res pravo za otroke! Sicer pa, če je to referenca.... indijanci tudi koko žvečijo že tisočletja dolgo in se po njej fenomenalno počutijo. Vsaka šola nekaj stane, še posebej ekstrakurikularni programi. Tale maca očitno sodi vanje. Upam samo, da jo mastno zaračunajo, ker potem zanesljivo še bolj učinkuje. Vsem skupaj želim obilo zdravlja in dobrega počutja, od mace ali od česna, ali pa kar tako od pomladi in polne lune! Sonja

krištofinja  

član od: 15.11.2008

sporočila: 5

19. mar 2011 20:07

Opozorilo! Tudi jaz sem jemala maco. Prvi mesec je bilo super.Prekinila sem za en teden.Potem sem hotela nadaljevati, pa sem imela motnje vida, pritisk. Zopet sem prenehala. Po štirinajstih dneh sem ponovno vzela samo pol čajne žličke ,pa mi je po treh urah postalo tako slabo in dobila sem zelo močne krče v trebuhu, ki so bili zelo verjetno zaradi mace, da sem komaj zdržala. Mislim da bom prenehala z jemanjem, ker je očitno notri nekaj, kar ni za moje telo, kljub temu da jo tako hvalijo.Nikjer pa ni omenjeno, katere so njene slabosti. Lp krištofinja

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

20. mar 2011 8:32

gerna je napisal/a:
Vprašala sem za izkušnje in opažanja tistih, ki jo uporabljajo ali pa so jo kdaj prej, ne pa za pametovanje o Postojnski jami in njenih prebivalcih.
Zato je pač forum, da lahko vprašaš, ali pač ne?
L.P.

gerna

Če bi se na zastavljena vprašanja odgovorilo brez cinizma, ali da ne rečem, norčevanja iz druge strani, bi do takih situacij ne prihajalo.

Če pa se strokovnjak norčuje iz nekoga, ki zbira informacije o izkušnjah in ne o naravnih znamenitostih SLovenije, njegovo znanje po mojem prepričanju zaradi izkazne zlobe, in tega ima Rimljanka na žalost res preveč, postane popolnoma nepomebno. Jaz si prej zapomnim hudbijo ljudi in šele potem nekaj iz biologije.

Sama pa imam pomisleke o vseh stvareh, ki pomgajo za vse, vendar bi to povedala na bolj prijazen način, zlasti v primeru, če bi me država izobrazila za pedagoško oz. andragoško delo.

Tako pa s svojim znanjem skočim v luft zaradi poseganja v dostojanstvo ljudi. Menda so me tega pa le naučili.

Prijaznost v odgovorih in točni odgovor, to je vse, kar pričakujem. In Gerna najbrž tudi.

F r i n a

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti