Danes sem prejela tole razmišljanje Dese Muck in je zelo aktualna tema. Vam je poznano?
Lep sončni dan vsem na kulinariki! Kara
Dober dan! Mi smo pa prišli na obisk! (Desa Muck -ONA)
Kdaj ste nazadnje slišali te besede, ki so jih izrekli žareči obrazi pri vaših vratih, ne da bi se napovedali? O tem sta se namreč zadnjič pogovarjali kolegici. Darja je rekla, da ne pomni, kdaj se je nazadnje zgodilo, bi bila pa vesela, če bi se. In tudi ona si ne upa nikamor, ne da bi se davno prej najavila. Vesna je povedala, da se spomni, kako super je bilo, ko so se v njenem otroštvu ob nedeljah kar obiskovali med sabo, ne da bi se dogovorili, in je bil to dan prijetnih presenečenj in druženja. Ugotovile smo, da ni bilo treba prej kupiti kile pršuta in dragega vina. Turška kavica se je skuhala pa kakšna napolitanka je priromala na mizo. Izmenjali smo novice, pojamrali, se považili in pohecali. Pa smo šli domov, srečni, da imamo svoje ljudi, ki so nas vedno veseli. Ali pa smo ostali doma, veseli, da se nas takole spomnijo in pridejo na-okrog. Le kakšna mama je vzdihnila: »Lahko bi imela bolj pospravljeno …« ali »Lahko bi dala tisti novi prt na mizo …« Čeprav je bilo čisto in tudi prt je bil lep, saj si vedno lahko pričakoval obiske. V resnici je hotela samo pohvalo. Danes pa je tudi med prijatelji in sorodniki postalo obiskovanje skorajda državniški protokol. Pokličeš prijatelja ali on tebe, ker se vama pač stoži drug po drugem. »Nujno moraš priti na obisk,« rečeš. Sledi dolgo usklajevanje terminov, iz česar je razvidno, kako malo časa imata. Ko se končno najde datum, enkrat v prihodnjih mesecih, se bo seveda še spreminjal. Po mejlih in sms bo potekalo dolgotrajno pogajanje. Nato se kak teden prej začne cela drama. Ugotoviš, da tega človeka ni bilo pri tebi že dolgo, ti pa imaš še vedno iste zavese. Letiš kupit nove, nakar so ob njih stene videti še bolj
zbledele. Zmeniš se s pleskarjem in tisti, ki pride takoj, je navadno zelo drag in ga zato nihče drug noče. Nato se zgroziš, ko ugotoviš, da je tvoja stara sedežna zdaj videti še starejša in da je tudi kuhinja čisto v riti. Vzameš kredit in se vržeš v totalno prenovo. Predstavljaš si, da se to dogaja tudi, ko se enkrat spustiš v plastične operacije. Ob tem se spomniš, da je baje prijateljica videti zelo mladostno, ti pa si kot stara kokeršpanjelka. Nenadoma tudi ne zaupaš več v svoje kuharske sposobnosti in naročiš katering. Ko prijateljem končno slovesno odpreš vrata v svoj prenovljeni dom, jih posadiš na trendovsko sedežno in začneš nositi na mizo specialitete ter šampanjec, začneš opažati, da se je frendica prav prijetno postarala in zredila ter se očitno nič ne sekira za to. Reče ti: »O, zakaj pa to nosiš na mizo? Tega ne smem. A imaš mogoče pošten kos kruha in malo sira? Sploh smo prišli pa samo na kavo.« V kuhinji imaš še sto vrst dragih paštetk, ti pa histerično pošlješ otroke v trgovino po kruh in sir. Potem pa prijateljica otožno reče: »Tu je zdaj vse drugače … Jaz pa sem se tako veselila, da bom spet videla tiste stare zavese. Pa menda nisi dala stran tiste sedežne? Jaz bi jo takoj vzela. Tako udobna je bila. Še otrokom sem pripovedovala o njej. Toliko sva preklepetali na njej.« In jokali. In se smejali. In sanjarili. In se ga napili. In si sredi noči kuhali špagete. Zdaj pa si sediva nasproti, morda z možem, morda z otroki, in se nekam togo smehljava. Ja, dobro nam gre. V Španiji smo bili. Mi pa na Hrvaškem (čeprav tudi to ne, ni bilo denarja). Obereva nekaj starih znancev.
Potem pa grejo. In ti nimaš pojma, kaj se je zgodilo s tem svetom, da si nič več ne zvonimo na vrata in rečemo: »Dober dan, mi smo pa kar prišli na obisk.«
kara