Večerja

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15152

5. mar 2011 22:35

Zgodnja večerja: goveja juha z rezanci, hrenovka in domač kruh. Pozna: jogurt

micogica  

član od: 29.12.2005

sporočila: 209

6. mar 2011 7:54

hrenovke v listnatem testu, topli krofi

micogica

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

6. mar 2011 10:04

06032011001_290

Skutne miške, breskov sok.

lp

cervus

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

6. mar 2011 10:31

btadeja je napisal/a:
Živjo

Moja situacija je sledeča: oba s partnerjem imava v dopoldanskem času toplo malico v službi. Torej neko tradicionalno kosilo ob 14.00 odpade, nekje okoli 19.00 ure nama zadiši kaj pojesti (to je ura do katere uspeva kaj pripraviti, ker tako ali tako nikoli ne veva kdaj bova zaključila v službi- evropski delovni čas :)). Kaj ve pripravite za takšno večrjo? Torej kljub temu da imava topel obrok vseeno ne želim, da dan za dnem jeva paštete in senviče, želela bi nekaj toplega, srednje nasitnega in seveda okusnega ter ne predolgotrajajočega za pripravo, saj nimam prav dosti časa za kuhanje. Kakšen nasvet, kaj naj danes pripravim?
Razmišljala sem o kakšni juhici, pa mi je partner ravno sedaj po telefonu povedal da bo lačen, ko pride domov, torej juhica odpade, rabim kaj bolj kaloričnega. Vsi nasveti dobrodošli, ker mi zmanjkuje idej.


btadeja

 

Torej, vidva sta mladi par, ki se bolj igra odrasle, kot pa to je. Ker si ti padla v eno hecno vlogo "jaz sem ženska in vse zmorem" in seveda v tem kontekstu "ne veš točno, kdaj se bo končal delovnik, ker si tako zaposlena" (draga moja ali se naučiš alocirati opravila tako, da boš končala ob eni normalni uri in boš tako tudi kdaj karierno napredovala, ali pa boš delala piar iz svoje kobajagi zaposlenosti in ti bodo dali pač več dela, ker je največji pisarniški gušt dajati naloge takim, ki jamrajo, upreti se pa ne upajo....) in potem prišla domov in ob 19h bi kuhala "juhico za svojega dragega". S tako vlogo se ti bo zgodilo dvoje:

- v kakih treh letih boš pregorela ali pa boš maksimalno zoprna

- z rednim uživanjem večerje bosta obadva čez nekaj let imela težave s težo (in se boš priključila vsem temam in sajtom, kjer se hujša).

Ni štos v večerjah.  Sicer imaš na topicu o tem, kako se varčuje, maso idej, kako se npr: pašta bolonjez naredi v ogromnih loncih in potem se zadeva zamrzne. Pa kako se, kadar se kuha, vedno kuha več obrokov in se potem razne zelenjavne zadeve zamrzenjo in jih imaš potem za pogrej in pojej čez teden.

Tudi ni štos v prehranjuevanju. Ker pravilo je blazno enostavno: zajtrkuj kot kralj (doma, ne v službi), kosi kot princ in večerjaj kot berač. In je pač treba znati organizirati shrambo in prehrano in kuhanje na tak način. In pri tem je treba misliti na dolge proge. Urnik, kdaj se hrani, to določa ženska v familiji (je pač tako, da imamo ene negovalne gene, ni kaj) in če boš ti sedaj pristala na to,, da boš kuhala ob 19h (pa ti to ne gre najbolje), potem boš to počela naslednjih petdeset let. In že naslednje leto ti to ne bo pasalo.  Ker naslednjih petdeset let večerje tudi pomeni, da boš naslednjih petdeset let ti pospravljala kastrole, moški tvojega življenja se bo pa čohal na fotelju in gledal TV dnevnik. In ko bodo prišli otroci, bo on, navajen na sedenje in čohanje, tudi to počel, ti si boš pa dodala še eno opravilo v smislu kopanja in spravljanja otrok spat. Večeri so za to, da se pogovarjamo. In če smo lačni, si pač pripravimo hrano. Včasih skupaj, včasih ne (ampak smo čisto vsi tolikanj kvalificirani, da to zmoremo). In dokler sta še sama...je treba partnerju lepo in inteligentno pokazati, da ga doma čaka terna in ne terna za to, ker zna skuhati golaž.

 

 

Vendelina jr.

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

6. mar 2011 11:04

Vse je v naših glavah. Spremembe so možne. Jaz sem potrebovala 20 let, da mi je prenehala biti glavna preokupacija kaj bo za kosilo na mizi. In da se za povrh držim ure. Nedavno smo prenehali s prakso, da je bilo za kosilo poskrbljeno in mi ni bilo potrebno kuhati, ko sem prišla domov. Smo uvedli novost, da nekaj skuham zjutraj, preden grem od doma (itak vstanem ob sedmih in v tričetrt ure se da marsikaj pripravit). Potem sem pa rekla, da ne bom več, in zdaj imamo urejeno tako, da skuham okoli pol šestih, ko pridem domov, in jemo tisti trije, ki smo doma (študentka je v Lj). In če se mi kak dan ni za kuhat, to mojim tudi obelodanim in se znajdemo vsak po svoje. In smo vsi zadovoljni in dobre volje.

Verjamem pa, da je treba imeto nekaj kilometrine, da zvečer pripraviš nekaj lahkega in dobrega za (očitno) edini dnevni skupni obrok. Ne vem, ali hodita skupaj domov ali ne, ampak moj mož se je nekako sam od sebe spravil v vlogo, ker pač pride prej domov, da  pripravi solato, nareže zelenjavo, da pogrinjke na mizo, da gre vse skupaj lažje in hitreje. Tačas ko se kuha voda za testenine, se jaz že problečem, in gremo veselo dalje.

 

Če pa jesta res zvečer, tam po sedmi uri, bi jaz juhice pripravljala iz zaloge iz zamrzovalnika, pa kombinirala kakšne sveže pisane solate s perutninskimi fileji (ti so pečeni v nekaj minutah, če jih dan prej daš v marinado so še bolj okusni, pa manj dela imaš tisti dan, ko jih pečeš). Ribe so odlična izbira za večerni obrok, lahke so, zdrave in predvsem hitro gotove, pa tudi kakšne lahke variante zelenjavno-mesnih enolončnic so uprabna reč (grah, korenje, krompir, sesekljan por, bučke, vse to v dveh minutah samo prepražiš na čebuli, dodaš majhne koščke mesa, ko se to malo zapeče potreseš z malo moke inzaliješ z vodo. Ne pozabi dodati kakšni sesekljanih (alu suhih) zelišč, začiniš po okusu in imaš obrok v pol ure.

 

Solato natrebi in operi za več dni skupaj, zaviješ jo v platneno krpo ali daš v zaprto plastično posodo in ti ni treba izgubljati časa še s tem, ko zvečer kuhaš.

Ali pa prakticiraj kitajsko kuhinjo. Majhni koščki mesa in veliko zelenjave, vse pripravljeno v nekaj minutah. Ker je malo več dela s pripravo zelenjave. to očistič in narežeš dan prej, enako meso, ki gatudi mariniraš, in imaš potem obrok gotov v petnajstih minutah. In to zdrav in kvaliteten obrok.

 

Pa plan kuhe si pripravi za teden dni v naprej. Tako boš videla, kaj si lahko pripraviš dan prej, zvečer, ali pa zjutraj, in ob vrnitvi domov samo finiširaš. Ker ni toliko pomembno KAJ bomo kuhali, kot KAKO se bomo organiziriali, da to čim lažje iizvedemo. In prihranimo na času.

In če ti kdaj ne bo za kuhat, pojdita ven na pico ali na roštilj ali na kar koli že. In če si utrujena, kupi na poti domov v Tušu dunjski zrezek s prilogami in solato. Takšni občasni izleti nič ne škodijo, le dobro denejo. Jaz ob vikendih mojim izpolnjujem želje po jedeh, kot si jih sproti namislijo, ker med tednom pač ni toliko časa, in delam včasih tri različne jedi za kosilo, a  včasih naredin "break" in rečem, da gremo v Tuš po dunajske (itak jih sproti pečejo, so hrustljavi in še vroči, ko jih dam na krožnik)  ali pa tržaške lignje.

 

Kot mi je enkrat rekla  moja ljuba prijateljica: ko ženska postane samo mati in žena in pozbai nase, potem se cvetom slabo godi ... Me pa moramo cveteti, že zaradi sebe. Ker če me s sabo nismo zadovoljne, kako bodo potem drugi z nami? Saj ne rečem, tvoja skrb je čisto na mestu, samo pazi, da ti ne postane glavna preokupacija.

 

Je v Vendelininem pisanju nekaj soli.

 

Mamamia

 



mamamia

Sporočilo je spremenil(a) mamamia dne 06. 2011 11:10

neznan uporabnik

6. mar 2011 11:24

Ja,to z Tušem al bilo kerim drugim veletrgovcem je super zadeva,če sta dva. Pa res to tam sproti pečejo, tako,da sveže sigurno je. Pa prilog majo tudi, od pečenega krompirja,riža,makaronov. To mimogrede, ko gre ker od vaju iz službe kupiš. Pa niti ni to ne vem kako drago. Ker doma res potem ne rabiš ne olja,ne ničesar drugega. Samo pribor in krožnik.

 

Multivitamin

multivitamin

marec  

član od: 16.12.2009

sporočila: 208

6. mar 2011 22:51

Mi smo pa danes večerjali koruzni sendvič z gorčico, rezino sira in sloato. Za posladek pa mi je moja zlata tašča prinesla škofov kruh. Tako smo večer zaključili še z skodelico proje in delovni teden se lahko prične marec

marec  

član od: 16.12.2009

sporočila: 208

6. mar 2011 22:53

Se pa popolnoma strinjam z mamamio, če si iznajdljiv, še ne pomeni da ne želimo ženske kuhati. Vedno moramo najti čas zase Mamamia zate za tako dobro vsebino marec

marec  

član od: 16.12.2009

sporočila: 208

9. mar 2011 21:21

Danes je bila večerja: popečena zelenjava: grah, korenček, koruza zabeljena z jajčkom, zraven pa še obilo rdeče pese marec

vikica  

član od: 25.4.2009

sporočila: 560

11. mar 2011 9:45

Pričela se je sezona regrata. Predlagam, da si ga naberete čez vikend, očistite in operete ter shranite v tapeweru ali kakšni podobni posodi na hladnem,počaka tudi 3-4 dni. Zvečer skuhate samo cel krompir in jajčka. Regrat narežete na drobno, vmešate vroč zmečkan kuhan krompir, vroča kuhana jajčka, 1-2 zrna česna, bučno olje, sol in takoj, še vroče premešate z rokami. Vsakemu v roko kajlo svežega kruha in dober tek. Vse kar potrebuje pomladansko utrujeno in izžeto telo boste s to solato dobili. Ne bo vam škodilo, če ga jeste celi teden, vsaki dan, glede na to da sta mlada, bosta najbrž preobilico kalorij že znala pokuriti na primeren način. Sporočilo je spremenil(a) vikica dne 11. 2011 09:47

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti