Pomoč prijateljici

anitram1  

član od: 18.6.2008

sporočila: 609

3. mar 2011 13:04

sama največkrat začnem s SMS, ali pa vprašam bolnikove bližnje, če si mogoče bolnik sploh želi obisk, odvisno od osebe.

Sem imela svakinjo v bolnici, kar nekaj časa, pa sve se vse zmenili prek SMS in mobitela, pa svi dobri prijateljici. Ob sebi je hotela imeti le svojo družino - moža in otroke. Taka je bila njena želja in sem jo upoštevala. Pa drugi tudi, saj je že prej rekla, da si obiskov ne želi.

Hvalabogu se je vse srečno izteklo.

anitram1

motalela  

član od: 20.10.2010

sporočila: 25

5. mar 2011 19:43

Lep pozdrav! Oglašam se, da Vam povem da nisem zdržala in poslala prijateljici lep verz; Prijatelji so kot angeli, ki te dvigajo, ko tvoja krila pozabijo leteti. Naslednji dn je prišlo sporočilo: Vesela sem tvojega sporočila, ko prideš iz službe me poklič. Bil je kratek in vesel pogovor. Zato nikoli ne odlašajte če čutite da VAS NEKDO RABI PA ČEPRAV SAMO NA KRATKO. Lep pozdrav motalela. motalela

franciska  

član od: 15.2.2011

sporočila: 144

5. mar 2011 20:21

Me veseli, da si dobila potrditev svojega pozitivnega mišljenja a vedno ni tako, odvisno je od veliko stvari. franciska

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

6. mar 2011 18:13

Motalela, a se ti ne zdi, da bi bilo bolj primerno, če bi o vsebini zelo intimne komunikacije, molčala?

Vendelina jr.

motalela  

član od: 20.10.2010

sporočila: 25

6. mar 2011 19:06

Zakoj bi molčala vesela sem da se je vse dobro končalo, čeprav jo čaka še dolgo okrevanje. Otkrila sem, da je čustva največkrat treba kar odkrit s tem pa pomagaš drugim pa tudi sebi. S pogovorom olajšaš dušo in stisko. Lp motalela. motalela

kaja45  

član od: 29.6.2007

sporočila: 95

6. mar 2011 19:31

Zakaj bi že morala molčati?! To je forum. Sem že tudi bolj intimne izpovedi brala na tej strani. kaja45

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

6. mar 2011 21:38

Kaja in motalleta, če ne razumeta, da čisto vsega pa tudi ni treba povedati na forumu, vama pač ni pomoči. Sicer se mi smilijo vajine prijateljice, ampak bože moj.

Vendelina jr.

HEMA  

član od: 2.3.2004

sporočila: 505

6. mar 2011 22:11

Ko drugim delamo dobro s tem naredimo dobro tudi sebi. Vendar smo ljudje na prvo mesto dali---Kaj imam jaz od tega, ko drugemu nekaj dam. A bojo drugi videli kako sem bil(a) dobra takrat. Vprašanje pa je, koliko smo pripravljeni dati in ob tem oškodovati sebe. (pa z "oškodovati" ne mislim finančno) Malo sem ven padla, saj vem. Pa vseeno. Motalela, sem vesela za tvojo prijateljico, da se je dobro končalo.????? Če si napisala da jo čaka še dolgo okrevanje potem ne pozabi, da te bo še potrebovala. Tisti dnevi v bolnišnici so polni sporočil in dobrih želja, potem pa počasi vsi pozabijo nate, vsi so v službah, nimajo časa....... lp

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

7. mar 2011 11:36

Komunikacija z bolniki za telebane

 

1/ Ne pošiljajte ničesar, na kar je treba odgovarjati - torej nobenih telefonad in SMSov. Pošljite rajši razglednico.

2/ Verze in vznesene besede rajši opustite, razen, če se tudi v običajnem življenju sporazumevate v rimah.

3/ Dovolite bolniku, da sam določi ton komunikacije, njegova pravica je, da je korajžen ali pa obupan ali karkoli že, nikar ga ne bodrite in tolažite. Naj govori o sebi če želi, če ne, ga ne silite v to.

4/ Če vas izrecno ne prosi za nasvet, mu ničesar ne svetujte, tudi če ste vi sami ali pa vaš stric preboleli nekaj podobnega, ste zaposleni v zdravstvu ali zdravilstvu.

5/ Ne obremenjujte ga s svojo prizadetostjo - ima že brez vaše čustvene patologije dovolj na grbi.

6/ Obiščite bolnika le:

a - če sta si tako blizu, da se tudi v običajnem življenju srečujeta dnevno ali vsaj tedensko.

b - če si je sam zaželel vašega obiska.

7/ Ne obiskujte bolnika v jatah, preverite pri drugih prijateljih in svojcih, kdaj je primerno, da se oglasite.Pa še ena malenkost. V večini bolnišnic imajo garderobo, pustite tam svoje plašče, šale pa zavitke z zeljem in ribami s tržnice. Bolniške sobe so natrpane, obešalniki so namenjeni bolniškim haljam in rompompom okrog garderobe moti tudi druge paciente.

8/ Na obisk prinašajte le tisto, za kar  ste se z bolnikom ali njegovimi bližnjimi dogovorili, poleg tega pa le stvari, ki jih lahko brez škode in slabe vesti zavrže. Torej revije - ja, knjige po vašem izboru in okusu - ne. Še manj kakšne lastnoročno izdelane stvaritve.

9/ Svojo prizadetost in trpljenje boste najlaže presegli, če se boste odločili, če in kako ste bolnemu prijatelju pripravljeni pomagati po prihodu iz bolnice. Dobro si zapomnite, da to ni niti vaša dolžnost in tudi ni nujno. Ne nalagajte si obvez, ki bodo za vas prezahtevne, tiste, ki ste si jih naložili, pa izpolnite.

10/ Bodite obzirni, če in ko obiskujete bolnika na domu. Najhujši so tisti, ki v imenu razvedrila pripeljejo svojce, prinesejo s seboj pecivo, po možnosti še vrečko kave, ki je pacient ne pije in zapustijo izčrpanega bolnika med drobtinami, potacanimi tlemi in politim štedilnikom. Na obisk pridite sami, če hočete pomagati, med pogovorom lahko obesite ali zlikate perilo ali kaj podobnega.

11/ In končno, čeprav naj bi bilo to razumljivo samo po sebi - vse kar ste izvedeli in o čemer ste se pogovarjali z bolnikom v bolniški sobi, naj tam tudi ostane. Nikoli, nikjer in z nikomer ne razpravljajte o bolnikovem stanju in počutju.

 

 

 

 

 

 

 

nola

Blanchy  

član od: 22.12.2005

sporočila: 2016

7. mar 2011 11:41

Nola, hvala za tole.

Blanchy

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti