Ema 2011

*Etka  

član od: 19.2.2004

sporočila: 744

tema odprta - 23. feb 2011 7:25 | ogledi: 13.992 | odgovori: 192

V nedeljo bomo izbrali našega predstavnika za Eurosong.

Ste že poslušali letošnje skladbe? Za koga navijate?

Meni je vedno luštno spremljati EMO in Eurosong. Malo manj je luštna negativna nastrojenost Slovencev. Se mi zdi, da ljudje kritizirajo vse in vsakogar.

ribaracarak  

član od: 3.4.2003

sporočila: 4311

23. feb 2011 7:31

Maja Keuc

rrr

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

23. feb 2011 7:56

Saj tudi je vse za kritizirat kar se tiče Eme in Eurosonga vključno z Mišo Molk, moji favoriti v Eurosongu so Italijani.

Commis débarrasseur

janko1  

član od: 3.11.2010

sporočila: 468

23. feb 2011 8:08

Vse lepo in prav. ampak, a je res treba vse v vsem ponavljat, in to me moti, ker ne znamo/zmoremo bit z nobeno skladbo ali aranžmajem bit originalni. Bom povedal: ko je zmagal izraelski transvestit, Slovenci naslednje leto pošljemo tri (sestre, namišljeni ali pravi transvestiti, saj je vseeeno), ko zmaga pevka z opernim glasom, zopet naslednje leto še mi pošljemo nekaj podobnega in to se ponovi skoraj vsako leto. Pa ne mi rečt, da sem zato negativno nastrojen, ker vem, da v kolikor bi nam uspelo naredit nekaj originalnega, da bi bili lahko mnogo bolje uvrščeni, čeprav bodo nekateri zopet dejali, češ, važno je sodelovati in ne zmagati. Drži do neke mere, ampak je tako lepo in fino videti, ko vsaka država doda na kupček še kakšen svoj glas. Človeka kar privzdigne, to smo pa Slovenci, naj svet vidi kaj zmoremo. janko1

tunna  

član od: 11.9.2010

sporočila: 288

23. feb 2011 8:37

janko1, se popolnoma strinjam. in podobno bo letos - Maja Keuc oziroma mlada, preprosta punca, tako kot lanska zmagovalka iz Nemčije ... in letos mi prav nihče ni padel v oči ... tunna http://titabota.blogspot.com/

neznan uporabnik

23. feb 2011 8:52

Jao, Janko1, ne klič hudiča! Smo imeli lani nekaj zelo originalnega...

 

japaja

Liiu  

član od: 18.7.2010

sporočila: 363

23. feb 2011 8:54

zzak1977,tvoji favoriti so Liiu

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4733

23. feb 2011 8:54

Ojej, a jade je pa spet spregledala razpis? Ognjič

*Etka  

član od: 19.2.2004

sporočila: 744

23. feb 2011 9:26

Splet vsakoletnih okoliščin in okus gledalcev, ki GLASUJEJO, je vplival na to kaj predstavimo Evropi. Menim, da 3/4 ljudi, ki komentira EMO na spletu, sploh ne glasuje iz različnih razlogov. Tudi jaz ne. Pa vseeno rada spremljam.

Letos menim, da je kar soliden nabor pesmi v primerjavi s prejšnjimi leti. Ni presežkov, je pa ok.

Če ustvarjalci, ki so sposobni narediti presežek, ne sodelujejo pa seveda ni kriv RTV.

Japaja se strinjam s tabo glede originalnosti

Maja pa res ni kopija Lene. A potem ste mnenja, da letos ne sme na Eurosong nobena lušna mlada rjavolaska, ker s tem kopira Leno

vikica  

član od: 25.4.2009

sporočila: 560

23. feb 2011 9:29

Japaja si mi vzela primerjavo iz ustVendar je tudi mene prevzela Maja Keuc, upam, da bo skladba primerna za njen glas (ki zares mora priti do izraza, ker je tako poseben), škoda ker niso povabili še Severe Gjurin.

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

23. feb 2011 9:34

Japaja, tale ti je pa v resnici ratala.

 

Jaz sem sedaj že v fazi (čeprav, edinkrat, ko sem bila res navdušena nad Eurosongom, je bilo takrat, ko je Daniel prepeval Džuli, lepi časi....), ko mi je tale zadeva simpatična.  Eurosong je ena tradicija (tako kot dunajski novoletni koncert) in če se tako zgodi, da te zadeve ne moreš gledati ali pa je ne gledaš v domačem kavču, ti kar nekaj manjka.

Konec koncev, to je vendar teden, ko praznuje evropsko televizijsko združenje, ko se družijo mladi ljudje, ki se trudijo, da bi iz njihovega veselja do glasbe kaj nastalo, to je teden, ko se ne da te teme popolnoma ignorirati, to je teden, ko se gleda, kaj ima kdo oblečeno, pa tisti dramatični suspenz na glasovanju - vse to je del, ki zaznamuje tri mesece naše popularne kulture in je vse skupaj srčkano.

Moji znanci iz Iberskega polotoka pravijo, da oni vsako leto mislijo, da letos bodo pa njihovi predstavniki zmagali - pa se to že dolgo ni zgodilo - in se sprašujejo, zakaj da ne. Smo jim razložili, da je to zaradi tega, ker nimajo zadosti sosedov, ki bi za njih glasovali. Da so Slovani tozadevno bolj pametni (ker smo iz dveh države naredili kakih 16 in da to že kar tvori dober glasovalni stroj). Čeprav je pa res naslednje

- dobre pesmi dobijo glasove od povsod (res da od sosedov največ, kar niti ni tako čudno, melos, ki ga stalno slišiš, ti je bližji in ti je zato bolj všeč in potem ljudje tudi glasujejo) - kar se vsako leto tudi vidi, ko se pogledajo rezultati polfinalov in finala,

- tudi še ne vem kakšne glasovalni blok ne more poriniti slabe pesmi naprej,

- če ni neke konkurence in kvalitete v domači pop kulturi, potem ni od kje pobirati kandidata za Eurosong, ozrioma ga je hudičevo težko najti, ker čisto vsako leto se ne bo našel supertalentiran in superkarizmatičen izvajalec ki bi tudi iz povprečne pesmi kaj izvlekel.

 

In tu je slo-pop-problem. Jaz sem pripravljena verjeti, da se na RTVSLO v resnici trudiji, da bi nekaj iz tega naredili (čeprav, lanskoletni presunjeni faci brata in sestre Flego, ki sta en mesec vadila vodenje Eme in pazila, da bi ja šlo vse dobro....in potem sta videla, kdo je zmagal in za del sekunde nista zmogla kontrolirati izraza....nepreseženo). Ampak ne more se zgoditi čudež na Emi, če se pa ostalih 51 tednov letu producira tak pop, ki se ga pri najboljši volji in motivaciji praviloma ne da poslušati. Pa pustimo tekste (tudi to je zgodba zase), ampak že melodije so pretežno take (samo slo-pop je pisan v melodičnem molu, ajoj, a ste že slišali za dur?), da človek ob poslušanju dobi občutek krivde.  Pisanje lahkih not ni lahko početje, interpretiranje takih nok takisto ni lahko početje - ampak ta modrost kot da se tu še ni prijela. Oziroma, ni res. V šestdesetih letih so to znali. Je čisto brez veze govoriti o maloštevilni populaciji in ne vem omejenosti tržišča (okej, nič od tega ne pomaga), ker petdeset let nazaj so znali delati popularno glasbo z bistveno manjšimi resursi in pretokom informacij. Sedaj pa tega znanja preprosto ni toliko, da bi ustvarjali med sabo imeli tekmovanje, izziv, motiv, karkoli od tega.... Če se melodija ne podre je po novejših slo-kriterijih že dobro (to, da melodija nima kvalitete, ni relevatno). Če izvajalec zadene večino not, je pa že pevec....Danes v kopalnici, jutri v studiu, pojutrišnjem snema spot in v nedeljo je na Emi. C'mon.... 

Za kontrast: zadnjič sem imela v avtu dve kolegici, ki ravno ne sledita čisto vsem trendom v popularni kulturi in iz predvajalnika se je vrtel mix (dolpotegi mp3 so mali korak za svet in ogromen zame!) latino popa. Nobena od kolegic tudi ne govori špansko - ampak sta rekli, "uh, kako se tole dobro posluša, kakšna energija, kakšne vibracije, wow". In smo naredile še en krog po obvoznici, da sta slišali vse (nista poznali nobenega komada) in potem sem ju razvozila domov. Iz avtomobila sta šli skoraj v ritmu salse! In naj me koklja brcne, če bi tak učinek dosegla s slo-pop muziko. No way. Z venčkom jugo popa in dalmatinskih bi šlo, s slo-popom pa nikakor. In dokler se, ne da bi to vedeli, ne poplesuje v ritmu slo-popa, dokler si v liftu in pod tušem z guštom ne prepevaš slo-pop-pesmice, do takrat bodo tudi emasti izvajalci na Eurosongu šli domov že po polfinalih.

 

Vendelina jr.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti